nrk.no

Din mest intelligente TV-guide

Kategori: Media


Forrige uke holdt David Wood et strålende lite innlegg på EBU Connect der han tok for seg hvordan folk som prøver å forutsi fremtiden ofte tar feil. Han viste blant annet to videoer fra mediebedrifter som i 1995 prøvde å si noe om hvordan medieverden ville bli i 2005.

Høyteknologisk dans

Bilde: høyteknologisk dans fra Siggraph 2006

En av videoene viste en dame som satt dypt konsentrert i en virituell verden med 3D-briller på seg og en mystisk navigeringsgreie på armen. Så ved første øyekast veldig, veldig fjernt ut. Men ved nærmere ettertanke så er vi der allerede. Ikke med 3D-briller og mystiske hansker for å navigere, men med 40 tommers flatskjerm, flerkanalslyd, fjernkontroll med bevegelsessensor, gitarer og all verdens andre styringsgreier foran oss. For ikke å snakke om World of Worldcraft Warcraft, Second Life og andre store sosiale spill.

Begge videoene viste også verdens mest intelligente og snakkende TV-guider som fortalte seerne hva de burde se basert på interesser osv. Og vi må vel innrømme at vi ikke på noen måte er der i dag. Det finnes noen enkle anbefalingssystemer i løsningene til for eksempel TiVo, men den svært så levende og intelligente TV-guiden er her ikke enda.

Men så slo det meg at vi kanskje er nærmere enn som så. Vi bruker vennene våre som intelligente guider. Vi velger først venner basert på interesse og får stadige anbefalinger fra dem. Hva som er bra på nettet, hva som er bra på TV, hvilken musikk som gjelder osv.

Twitter, Facebook, Digg, Last.FM, iLike og utallige sosiale nettsteder knytter sammen et nettverk som til sammen blir en usedvanlig smart guide til bra innhold.

Et par 3D-briller og en flyvende bil eller to, så er vi i mål.

10 kommentarer

 1. Jeg gleder meg til dagen TV- og Radio-On-Demand er en realitet.

  Jeg vil høre de siste nyhetene på klokkeradioen når det passer å stå opp, ikke stå opp i tide til å høre nyhetene.

  Jeg vil se dagsrevyen når jeg har spist middag, rydda opp, laget meg en latte og satt meg i sofaen, ikke gjøre alt det der unna i tide til å rekke dagsrevyen.

  Og så videre..

  Når det gjelderguider, har infotjenestene i kabel- og paraboltunere en LANG vei å gå før de er i nærheten av å kunne kalles brukervennlige. Jeg vil ha:
  – null ventetid fra jeg trykker på knappen til det skjer noe (løses enkelt med lokal db-cache framfor å hente info fra nett/satelitt hver gang man trykker på en knapp)
  – anbefalinger (ala «liker du dette, vil du kanskje også like dette»)
  – fyldig info (god «plot outline» samt omtaler, cast, spilletid, produksjonsår, osv.)
  – flagg og favoritter («sjekk ut dette programmet senere», «send meg ei melding når det er nye programmer tilgjengelige»)
  – foreslått tilpassa sendeplan sammensatt av ulike programmer fra ulike kanaler basert på hva jeg helst vil se. (type: «Jeg vil se på TV i to timer, vis meg noe jeg vil like»)
  – mulighet for å permanent fjerne ting jeg garantert ikke vil se fra listen over programmer (Hotel Cæsar, TVNorge, Fat Camp etc.)

  Får jeg det, så begynner det å ligne noe. 😉

  Svar på denne kommentaren

 2. Takk for bra tips, Ogrim. Jeg vil likevel strekke det litt lenger, og ønske meg et enkelt interface (ala Apple TV) som, ved et par fjernkontroll-klikk, spiller av dagens revy. Mer automatikk og systemer som snakker med hverandre, med andre ord. Og det samme på klokkeradioen, da 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.