nrk.no

Facebook introduserer Facebook Connect

Kategorier: Det sosiale nettet & Nettjenester


Vennene dine registrerer seg på flere og flere steder. De legger kanskje ut bilder på Flickr (slik som vi i NRKbeta gjør), de skriver hva de driver med som en statusbeskjed på Facebook eller på Twitter (ja, det gjør vi også) og de putter kanskje bokmerkene sine på del.icio.us (vi har et lite eksperiment der også). Det finnes sosiale nettsteder for alle slags interesser og grupper mennesker.

Tilsammen gjør alt dette at det blir umulig å holde orden på alt vennene dine driver med på nettet. Eller?

Friendfeed har lagd et system som gjør det oversiktelig. Der kan en venn registrere seg, legge inn alle de forskjellige tjeneste hun eller han bruker, og så kan du rett og slett abonnere på vedkommendes Friendfeed. Dermed får du en full oversikt over alle «digitale fotspor» fra vennene dine – på ett sted.

Friendfeed

Det er dette Facebook nå vil konkurrere med. For i Facebook ser du jo som kjent hva vennene dine driver med – på Facebook. Med andre ord: Du ser det som vennene dine har av nettaktivitet inne i Facebook, men ikke nødvendigvis alt det andre de holder på med på nettet.

Med Facebook Connect kan andre sosiale nettsteder koble seg til Facebook, slik at du får beskjed på Facebook når en venn har gjort noe på et annet nettsted også. Et eksempel er at du får beskjed når Steinar har lastet opp et nytt bilde på Flickr. Eller når Nina har lagt til et nytt bokmerke på del.icio.us. Eller når Andreas har skrevet en ny melding på Twitter.

Today we are announcing Facebook Connect. Facebook Connect is the next iteration of Facebook Platform that allows users to «connect» their Facebook identity, friends and privacy to any site. This will now enable third party websites to implement and offer even more features of Facebook Platform off of Facebook – similar to features available to third party applications today on Facebook.

Så når alle de andre nettstedene rundt om legger inn støtte for Facebook Connect, vil du kunne få all venneaktivitet på et sted: I Facebook. I artikkelen som Dave Morin har postet nå i kveld, viser Facebook hvordan du f. eks. kan koble sammen din profil på Digg med din profil på Facebook:

Facebook Connect: Koble Facebook mot Digg

Noen av oss er registrert maaaange steder. Jeg er spent på hvordan dette skal fungere i praksis, hvordan man kan sette hva som skal meldes hvor. Det kan fort bli slik at noen Facebook-venner blir grundig lei av å se all aktiviteten andre har på nettet…

Jeg er meg

En annen side ved dette er at du kobler sammen tildels meningsløse «nicks» på andre nettsteder med ditt faktisk navn på Facebook. Hvis det er en ting jeg mener Facebook har forandret radikalt i vår tenkemåte i 2007, så er det at vi er oss selv på nettet. Nå er jeg Øyvind Solstad, ikke «sol24», «oysol» eller et annet navn som var ledig da jeg registererte meg. Takket være Facebook har vi rett og slett blitt mere vante til å fremstå som oss selv.

Når vi nå etterhvert kan koble sammen Facebook med profiler der det ikke er et krav om at du skal være deg selv, vil dette bli enda tydeligere.

6 kommentarer

 1. Dette er jo vel og bra – og et godt tilskudd (og kanskje også nødvendig for å utvikle Facebook), men er det nødvendig og interessant å «samle» all nettakvititet på ett sted?

  Er ikke litt av styrken til nettet at en kan delta i ulike sammenhenger uten at alt skal være synlig ett sted? Enig også at det fort kan bli slitsomt å se hva alle kontaktene på Facebook driver med til en hver tid på nettet.

  Svar på denne kommentaren

 2. turn.self.off

  det jeg kunne tenkt meg var at norske nettsamfunn satte seg ned og hamret ut en standard for «profilporting».

  men men, det virker som det har roet seg en smule etter facebook. en tid var det omtrent «ukas nettsamfunn du må være medlem av for å være in»…

  Svar på denne kommentaren

 3. Nicolai Rygh

  Tror Øyvind har et godt poeng når han skriver at noen kan bli lei av andres trafikk hvis alt skal dukke opp facebook. Prøvde å koble opp «alt» på plaxo, og fikk mange kommentarer om at min bruk av twitter, delicious etc … fylte opp hele feeden deres…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.