nrk.no

Kevin Bacon Game i musikkens verden

Kategori: Musikk og lyd


Bright Eyes.

Bright Eyes – Creative Commons – Björn Rixman

Nå når alt jeg noensinne har eid av musikk på vinyl, MC, CD og 1/4″ spolebånd til slutt har funnet veien inn på disk’en, er jeg ikke interessert lenger. Jeg vil ha noe nytt.

Dette har drevet meg i armene på et slags Kevin Bacon game på musikkfronten: prøve å finne veien til nye favorittband gjennom å se hva de som liker et band liker av andre band, gå videre ut på neste gren osv.

Det funker et stykke utover, men så er man fortapt. Nettopp bevist på nytt med albumet Cassadaga av Bright Eyes. De har vunnet priser for platecoveret sitt (og sikkert musikken også), men det funker dessverre ikke for meg.

Jeg fant Bright Eyes fordi folk som likte My Morning Jacket kjøpte det.

My Morning Jacket – som jeg likte – fant jeg fordi folk som likte Band of Horses likte det og Band of Horses fant jeg da P3 spilte den eminente Ode To LRC – den er utrolig vakker og rar.

Men. Det er bare å se i øynene at alt er som i gamle gamle dager da man lette gjennom platebunkene til venner på jakt etter ny musikk. Det lå alltid en eller annen plate med Joan Armatrading der, som de hadde kjøpt av sentimentale grunner og ikke fordi den hørtes ut som alle de andre kule shoegazer-platene de hadde.

Men så til spørsmålene. Det er jo sikkert flere enn meg som bruker denne ny-musikk-strategien:

Hva er det lengste antall ledd dere har kommet før dere fant noe dere ikke likte ?
Hva er det verste dere har funnet ?
Det beste ?
Er det måter å forbedre strategien på ?

Oppdatering

Eirik – som er født noen år etter meg – sier jeg burde juge på meg kjennskap til iLike, last.fm osv. Sannheten er imidlertid at jeg er alt for gammel. Jeg brukte Pandora endel (som rett nok har andre algoritmer), men opplevde samme problemstilling da:

Hvordan er det mulig at folk som likte dette også liker dette???

6 kommentarer

 1. Personleg, så likar eg t.d. både Familjen og Billy Talent, men på litt ulike plan. Så eg ser det som heilt naturleg at rare ting kan dukke opp i slike nettgreier. Sjølv om Dimmu og Britney kanskje var vel langt frå kvarandre..

  For øvrig, så er mitt Kevin Bacon Number 3

  Svar på denne kommentaren

 2. Morten Skogly (NRK)

  Jeg er blodfan av Last.fm, og er også imponert av deres anbefalinger. Gratis musikk er det også, og api-et deres er ekstremt fett, så hva mer kan man ønske seg?

  , Twitret om last.fm i morges faktisk, fikk en anbefaling på å søke på tagene 60s og garage. Anbefales på det varmeste.

  twitter.com/mskogly/statuses/790877981

  nrk.no/urort/ har vi samlet inn data i litt over et halvår nå for å kunne gjøre lignende ting, dvs matche en brukere og splitter ny musikk /artister som ingen har hørt om, ved å la bandene fortelle oss hvilke andre band de er inspirert av. Dette er selvfølgelig bare trinn en, i tillegg må vi rangere artister og låter basert på deres popularitet ellers (antall avspillinger, rating, antall kommentarer, osv) og forsøke å sette sammen interessante matcher. Der kan vi også bruke api-et til last.fm til å gjøre tjenesten smartere. Jeg kan feks lage et skript hvor jeg ber om å få returnert en liste på artister som ligner på feks Nirvana. Jeg får da en liste som jeg teoretisk sett kunne bygd selv, men fordi last.fms brukerbase er mye større en lille urørt, så kan de levere meg smartere anbefalinger. Disse kan jeg igjen bruke til å matche band og låter på urørt, og lage automatiske lister med anbefalinger.

  Men det beste er jo fremdeles på bli tipset direkte , og helst av noen man stoler på har god smak. Ingenting slår god gammaldags jungeltelegraf, som feks denne blogposten 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg bruker forumene til festivaler som Hove, Quart etc.. Ser hva folk ønsker seg, og hvis jeg ser noen som ønsker seg band jeg liker, så sjekker jeg ut de andre bandene som de ønsker seg..

  Svar på denne kommentaren

 4. Hva slags musikk spiller NRKbetas lesere?

  […] Etter at Anders kastet seg ut i “Kevin Bacon game i musikkens verden”, ble vi nysgjerrige på hva slags musikk NRKbetas lesere egentlig spiller? Det er sikkert like variert som været i Norge anno 2008, men hvordan finner vi det ut? En måte er å lage en gruppe på last.fm. Så det har vi gjort. Foreløpig er det helt tomt på listene over musikk spilt av NRKbetas lesere… […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.