nrk.no

Perceptive Pixel – multitouch på diger skjerm

Kategorier: Konferanser og messer & Video


Perspetive Pixel

Perceptive Pixel er et selskap som ble stiftet av Jeff Han i 2006. Han (haha) er kjent som en av pionerene innen multitouch, og om du tar en titt på artikkelen «Ta på dataene dine med multitouch», får du en kjapp innføring i hva multitouch er. Vi i NRKbeta tror multitouch er en teknologi som du og jeg kommer til å se mye av i de neste årene. Multitouch kommer rett og slett til å forandre måten vi bruker data på, fordi du nå kan ta på dem. Siden til Perceptive Pixel inneholder lite

NRK-kollega Steinar Bjørlykke er i Las Vegas på NAB Show 2008 – verdens største fagmesse for alt som brukes til produksjon og ditribusjon av tv, film og video. På standen til Perceptive Pixel henter Steinar opp en knallfet nettside…


I den neste videoen ser du enda bedre hvor lekkert grensesnittet er. Bare ved hjelp av fingrene kan du zoome, flytte ting rundt, hente opp ting, søke. Om noen år er dette hverdagsteknologi, du har store flate skjermer i huset, og flytter lett rundt på timeplaner, sommerbildene dine, spillefilmer kjøpt på nettet, dokumenter, nettsider og live videostrømmer.

Marius gikk nesten av skaftet da han testet Microsoft Surface i januar i år. Og tro meg – det er ikke ofte Marius går av skaftet for noe på datamaskiner… Og hvem er det egentlig Steinar tegner horn på i videoen…?

Spådommen er: Innen et år eller tre bruker du multitouch hver dag. Alt vi har skrevet om det, finner du merket med «multitouch» her på NRKbeta.

Viddler video

Videoene har vi lagt opp på Viddler, og der har vi også lagd en egen gruppe for NRKbeta videoer på Viddler. Her er beskrivelsen for gruppen:

Har du videoer som er relevante for NRKbeta og våre lesere? Post dem i denne gruppen! Er de interessante så lager vi en sak om dem på NRKbeta.no. Du kan også filme deg selv som spør eller kommenterer ting vi har skrevet om. Eller ting med NRK du liker/ikke liker.

Viddler er gratis å bruke, og du kan bli med i gruppen og legge til videoer der.

Du kan også kommentere eller markere punkter i videoene ved å trykke på det grønne + tegnet nede på videoen.

Multitouch i værmeldingen

Perceptive Pixel holder for tiden på med et samarbeid med det norske firmaet Vizrt, og vi skal komme tilbake til dette senere! Vizrt leverer grafikkløsninger til tv-stasjoner, blant annet til både NRK og TV2s vær- og valg-grafikk, og til det nye virtuelle studioet NRK bruker til å produsere programmer som NRK Supers Superkviss.

14 kommentarer

 1. Ah, du tok ordene rett ut av munnen min, @bruseth! 🙂

  Men jeg må likevel legge igjen en kommentar for å si at dette fremdeles er like kult som den gang Han først viste det, og for å si: Firefox FTW! (video 1) 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Gå til itunes store > WGBH > Art & Media – Art & Media og last ned «Cinema, science and invention» med John Underkoffler – som som tar duppeditter utviklet til filmen Minority Report og bruker dem til bl.a. byplanlegging. Midt i er det en demonstrasjon av en utrolig spennede skjermteknologi.

  Svar på denne kommentaren

 3. Mats Taraldsvik

  Spennende, dette! Spørs om det blir praktisk i alle sammenhenger, men det er helt klart bruk for slikt.

  Sjekk ut MacSlows Lowfat-konsept. Tror det er noe som kunne ha godt av multitouch.

  Svar på denne kommentaren

 4. En ting som aldri nevnes i slike sammenhenger er ergonomi. Kanskje fordi det «tar livet av» en del veldig kule ting?

  Tenk deg å stå foran en slik skjerm som Steinar prøver og jobbe med et eller annet en hel dag. Hvor mange ville ha slitasjeskader i skuldrene allerede i løpet av den første timen? Jeg tror faktisk faktisk at denne teknologien ikke vil finne veien inn i systemer du jobber med i flere timer om dagen rett og slett fordi det ødelegger kroppen din.

  Et godt eksempel er touch skjermer som brukes i butikker. Det skal ikke så mange uker til før en del begynner å få problemer med ytterste ledd på fingeren de bruker til å trykke med. Jeg har sett mange som går over til noe som ligner en penn med et viskelær i enden.

  Et annet praktisk problem – fete og svette fingre. Jeg liker ikke at noen tar på skjermene mine. Det etterlater fingermerker som i verste fall kan ødelegge antirefleksbelegget på enkelte skjermer. En liten matbit, og så tilbake på jobb. Eller du sitter og svetter i sommervarmen. Skjermen vil fort bli irriterende skitten.

  Detter er enkle, små problemer som må løses. Jeg har ingen problemer med å se at teknologien er interessant. Og det kommer helt sikkert til å komme produkter som tar det i bruk. Men vil det bli noe mere enn en døgnflue? Og hvorfor? Hva gjør dette mere helsevennlig enn noe annet?

  Svar på denne kommentaren

 5. Steinar Bjørlykke

  Jeg har bare prøvd dette systemet en times tid, men jeg fkk følelsen av at bevegelsene er mye mere organiske (i mangel av et bedre ord) og kanskje ligner mere på hvordan mennekser er ment til å bruke kroppen.
  Skjermen er jo fullt mulig å vaske med Jif eller hva man skulle ha for hånden, og jeg oppfattet det ikke som stygt eler problematisk at sikkert 250 mennesker den samme dagen som jeg prøvde denne skjermen hadde vært bortpå den og tafset.
  Jeg oppfatter det derimot som et problem at dette brukergrensesnittet ikke klarer å erstatte qwerty keyboardet på skjermen.

  Svar på denne kommentaren

 6. En slik multitouch skjerm eller flate trenger jo heller ikke nødvendigvis å stå 100% loddrett på/som en vegg. Den kan liksågodt stå på skrå, være bevegelig med tanke på hvor stor vinkel den skal ha, eller ligge helt flatt. Hva med å ha den integrert som en del av skrivebordet? Det kunne åpnet opp for en del veldig kule muligheter!

  Svar på denne kommentaren

 7. Du kan jo ha en skjerm forran deg også, da. Den i skrivebordet kan benyttes som en blanding av et tegnebrett, multitouch-touchpaden til de nyeste bærbare Macene (pluss den nye Asus EEE PC 900), og noe helt nytt som vi ikke har tenkt på før..

  Én mulig måte, off the top of my head, kan være at sensorer kan merke når fingrene dine er noen millimeter over platen i skrivebordet, og at det så vises på skjermen forran deg hvor fingrene dine er, sånn at du kan manipulere bilder og ting og tang på skjermen forran deg på samme måte som på videoene over. Jeg aner ikke om det vil funke i det hele tatt, men det er jo bare en omforming av en allerede uttenkt måte å bruke multitouch-flater på. Tenk så bare på alle de bruksområdene som vi ikke har oppdaget ennå..

  Svar på denne kommentaren

 8. Øyvind Solstad (NRK)

  Mange av oss bruker allerede en trackpad på laptopene våre. En stor multitouch-flate vil være en utvidelse av dette.

  Det som jeg synes mange av dere som er skeptiske overser, er at dette er intuitivt en mye enklere måte å forholde seg til objekter på enn en mus eller mange andre måter vi «tar» på data. Skal jeg flytte en ting, så tar jeg på den med hendene og flytter den. Det er sånn vi gjør med alt annet enn med datamaskiner. Denne «naturligheten» tror jeg er det som er den store forskjellen mellom multitouch og diverse andre forsøk på interface som tidligere har mislykkes.

  Svar på denne kommentaren

 9. Første episode av Tekno ute på bittorrent i HD

  […] Ta på dataene dine med multitouch – Perceptive Pixel – multitouch på diger skjerm – CES 2008: Microsoft Surface – Test: iPod touch – Multitouch for 13 kroner? – Apple […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.