nrk.no

BBC tar en Wii

Kategorier: DRM,Mobil,Software & Streaming


Under MIPTV 2008 i Cannes annonserte BBC at de tar sin multimediaspiller inn på nye territorier. Nå er iPlayer også tilgjengelig i spillkonsollen til Nintendo Wii.

Erik Huggers

Erik Huggers, BBC

Erik Huggers, Group Controller i BBC Future Media & Technology, gikk gjennom deres iPlayer-planer under MIPTV-konferansen i Cannes onsdag. Og han kunne avsløre at de nå har fått skviset sin iPlayer inn på Nintenods spillkonsoll Wii.

Huggers poengterte at nettopp Nintendo Wii var en riktig samarbeidspartner på dette området fordi de mener at Wii har mer folkelig og bredere profil enn konkurrentene Xbox og PS3.

iPlayer er allerede tilpasset iPhone og iPod touch, og det stopper heller ikke for BBCs satsing på sin mediespiller. I tillegg til at de har oppgradert den mobile versjonen, vil de i løpet av mai i år relansere iPlayer, komplett redesignet og med en rekke nye tjenester og mer innhold:

Blant annet skal alt av radioinnhold implementeres i sin helhet, HD-innhold skal tilgjengeliggjøres, barnekanalene CBBC og Cbeebies skal inn i iPlayer med et grensesnitt tilpasset barn og de ønsker også å tilby innholdet i iPlayer til brukere utenfor Storbritannia i størst mulig grad.

BBC iPlayer har ikke vært en ubetinget suksess siden den ble beta-lansert høsten 2005, med både tekniske problemer og kritiske røster på både teknikk og grensesnitt. Men nå virker det som IPlayer har funnet sin plass i teknologi-strategien til BBC. I dag kan britiske brukere laste ned innhold og lagre innholdet 30 dager på sine pc’er, kontrollert med Microsofts DRM-løsninger. iPlayer streamer også alt av innhold syv dager tilbake i tid, og det sies at denne løsningen støtter både Windows, Linux og Mac.

På nyåret startet BBC en omfattende promokampanje for iPlayer som har løftet trafikken voldsomt. I januar ble det totalt lastet ned eller streamet 11,2 milioner klipp. Etter tre måneder med tung promotering ble det i mars i år avspilt eller lastet ned hele 17,2 millioner klipp, ca 550 000 tusen daglig. Innholdsmessig er det drama og factual-innhold som leder an og som står for den høyeste økningen i avspilleren.

For å kunne se og bruke iPlayer på Wii-maskiner, må man kjøpe og installere Internet channel på konsollen (som koster noen ti-kroninger) og lete fram iPlayer.

Alt om iPlayer: Alt NRK har skrevet om iPlayer finner du her.

13 kommentarer

 1. Øyvind Solstad (NRK)

  Også omtalt på spiller.no:

  nrk.no/magasin/spiller/1.5351969

  NRK veldig interessert
  Ansvarlig for NRKs multimedieutvikling, Trond Johansen, utelukker ikke at et slikt tilbud kan komme fra NRK også.

  – ”Dette er selvsagt interessant for oss. Det handler om å tilgjengeliggjøre innholdet der seerne oppholder seg”, forklarer Johansen. «Vi har snakket med spillmaskin-leverandører om å få til dette i Norge også, men det er ikke kommet noe konkret ut av samtalene ennå.»

  NRKs nett-tv er nå tilgjengelig for hele verden. «Vi har ikke den samme restriksjonen som BBC», forteller Johansen. Unntaket er innkjøpt stoff, slik som OL-sendingene i sommer. Disse vil bli tilgjengelig på nett kun for norske seere.

  Svar på denne kommentaren

 2. Men dette er gammeldags. En lager ikke eksklusive avtaler med enkelte produsenter lenger. En lager åpne api’er. Det er nettopp det Internettet med sine protokoller osv muliggjør. BBC burde heller satset på å gjøre IPlayer til en «platform» der hvem som helst kunne laget en spiller for hvilken som helst platform.

  Svar på denne kommentaren

 3. Utviklingen innenfor web-TV er på ville veier. Honnør for de som faktisk legger ut innhold, men hvis man vil skape et reelt alternativ til kanaltyrraniet, må det ikke gjøres så fragmentert! (Med kanaltyrraniet mener jeg problemet med at f.eks. TV2 bruker sin store pengesekk til å blokkere min mulighet til å se Lost i HD på lovlig vis.)

  Vi kan ikke styre mot en fremtid der jeg må bytte mediaspiller, forholde meg til et helt nytt brukergrensesnitt og grave meg gjennom endeløse menyer for å bytte program. Vi kan ikke ha avspillere som er tyngre enn at de kan kjøres på en Set Top Box, for folk vil se TV på TV. (Og det betyr standard!) Rikere grensesnitt og interaktivitet på PC, enkel manøvrering på TV må være resepten.

  Jeg har brukt en del tid på å vasse gjennom Miro, Babelgum, Joost, Hulu, osv. Konklusjonen er at det må på plass lokale portaler som løfter frem kvalitetsinnholdet og kvalitetssikrer. I dag drukner relevant «premium content» i trailere, videoblogger, skoleprosjekter, videoer med tekniske feil, dubletter, og allment YouTube junk.

  Er en egen NRK-branded Miro-spiller svaret? Et stykke på vei, ja, men en norsk spiller som aggregerer alt norsk profesjonelt innhold hadde vært bedre. En enda bedre løsning hadde vært en lokal spiller, hvor man i tillegg kunne løfte frem lokalt innhold. F.eks. VIF-TV i Oslo. Eller den siste forestillingen til Indre Grukkedal Amatørteater. Lokalt, fordi volumet ellers blir for stort.

  Så kjære NRK: Uansett om dere går Miroveien eller andre veier, pls ikke steng døra for aggregatorer!

  Svar på denne kommentaren

 4. Øyvind Solstad (NRK)

  @Thor: Vårt nye nett-tv vil bruke H.264 og Flash. Det betyr at du kan bruke omtrent hva som helst for å se vårt nett-tv.

  Miro er vårt forslag til et velfungerende program som både kan brukes til nedlasting av bittorrent og podkaster.

  Vi har som mål at vårt innhold skal kunne nytes på flest mulig av gadgets’ene dine!

  Svar på denne kommentaren

 5. Ken Håkegård (NRK)

  Som en ren nett-tv-løsning mener jeg IPlayer er en rimelig grei løsning som jo fungerer på de fleste systemer. Nettleser-basert tv kommer vel neppe til å bli standardisert med tanke på brukergrensesnitt og teknologi med det første, det viktigste er at det spiller over hele fjøla, mener jeg.

  Når det gjelder deling, og distribusjon av åpent innhold til ulike tjenester som kan hjelpe til med å samle og sortere innhold, er jo det noe jeg støtter 100 prosent. Men her er det jo som kjent noen rettighetsmessige nøtter som må knekkes, spesielt på innkjøpt innhold.

  BBC opplyser for øvrig at de snart vil ta IPlayer «global», uten at de sier noe konkret om hva dette innebærer for menigmann.

  Nå meldes det også at IPlayer overbelaster nettet i UK: technology.timesonline.co.uk/tol/news/tech_and_web/article3716781.ece

  Svar på denne kommentaren

 6. @Tor Erik: Er klar over Kangaroo, og synes det ser veldig lovende ut. Forhåpentlig blir det et rettighetsregime en gang som gjør at vi også kan ha glede av det og Hulu. Men jeg synes fortsatt det hadde vært enda bedre å kunne gå ett sted. (Forutsatt at det stedet ikke heter iTunes.)

  @Øyvind: Jeg håper at det er deres «doktrine» som vinner frem. Men kommer dere til å ha samme pragmatiske holdning til «innpakning» som med Nordkalotten? Jeg kunne jo f.eks. etablert en nordkalotten.com, linket gjennom til deres feeds og pakket hele greia inn i reklame. Tror du at dere er villige til å akseptere sånne «bieffekter» for at forbrukerne skal få beholde reelle valg? Eller kommer det et norsk Kangaroo? Eventuelt mellomløsninger der utpekte partnere, som f.eks. Canal Digital, RiksTV og Viasat får lov til å lage portaler med deres innhold, men ingen andre?

  En interessant kommentar om iPlayer på WII her, forresten:
  slashgear.com/bbc-iplayer-taking-over-the-world-1011134.php
  3-4% av all UK internettraffik. Hmmm…

  Svar på denne kommentaren

 7. Øyvind Solstad (NRK)

  @Thor: Selv om vi legger ut Nordkalotten som nedlasting, så er det fortsatt vi som har rettighetene. Så om du legger ut filene på et nettsted med reklame så kommer advokatene etter deg.

  Vi legger det ut til personlig bruk, og det mener vi er en veldig bra deal for deg. Hvis du misbruker denne «tilliten» så blir det trøbbel.

  Svar på denne kommentaren

 8. Øyvind Solstad (NRK)

  Det kommer an på lisensen som følger med innholdet. Vi spesifiserer alltid hva slags rettigheter som gjelder. Det vi publiserer på nrk.no, i dagens nett-tv, podkastene våre og det vi legger på bittorrent i dag, er det rettigheter på. Det er bare for personlig bruk, og kan ikke legges ut.

  Om vi lager et nytt nett-tv med et API hvor brukerne kan lage egne tjenester med våre videoer, så vil det bli spesifisert under hvilke vilkår. Det kan f. eks. tenkes at du kan lage en ikke-kommersiell tjeneste uten å spørre, mens en kommersiell tjeneste krever avtale med oss.

  Det er omtrent slik det er med værdata fra yr.no i dag:

  nrkbeta.no/bygg-en-tjeneste-for-yrno-og-vinn-en-asus-eee-pc/

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.