nrk.no

Automatisk tagging av bildene dine

Kategori: Foto


Tagcow

Om du klarer å finne opp en enkel og automatisk måte å legge beskrivelser på bilder kan du komme til å bli ganske rik. Den store utfordringen til de millioner av mennesker som knipser i vei der ute er å finne igjen bildene. Organisere dem. Legge på merkelapper, eller «tagger» som det heter ute på nettet.

Da kunne man jo tro at personene bak tagcow.com kommer til å bli rike. De lover følgende: send oss bildene dine eller Flickr-kontoen din, så tagger vi bildene dine med stikkord. Veldig kult. Men de sier ikke noe om hvordan det hele fungerer. Mike Arrington er ganske klar:

The answer is, humans do it. I note that the TagCow site is careful not to say anything about the tagging process, and never use the word “automated” or anything else that would suggests computers are doing the work. Munjal Shah, the founder of Riya/Like, agreed, noting that it recognized a witch in Thomas’ photo – he says this just isn’t something a computer can do today.

Uansett, dette må jo testes. Det tok ca. 24 timer å få tagget mine åtte testbilder. Her er resultatet:

Canon 50mm f/1.4
Tags: canon lens made japan camera

CAT5
Tags: usb cable

Hovedkort
Tags: arrangement computer components

Telenors hovedkvarter
Tags: office buildings

img_8966.jpg
Tags: nokia multi touch screen my videos results 2 18 you tube jeff hans now famous shown siggraph 2006 youtube com erikso 29 ratings views mobile phone

img_6258.jpg
Tags: statue

Diamond Rio MP3-spiller
Tags: diamond digital camera

Miro
Tags: new web page

Ikke så ille, selv om USB-kabel, Diamond digitalkamera og ny webside er direkte feil. Jeg er, som Mike Arrington skeptisk til forretningsmodellen. Jeg mener også at denne typen tjeneste ikke er skikkelig brukbar før man har noe slikt innebygget i Lightroom, iPhoto eller det programmet man måtte bruke lokalt på sin maskin for å organisere bilder. Jeg hadde vært villig til å betale en del for en plugin til Lightroom som gjorde det samme.

Blir spennende å følge med på denne typen tjenester fremover. Og ikke minst spennende å se hva som skjer på den ekte automatiseringsfronten. Den som baserer seg på at datamaskiner analyserer bilder og finner ansikter, tekst, farger og former.

Thomas Hawk og Incremental Blogger har mer om saken.

3 kommentarer

  1. Morsomt du skulle nevnt Lightroom, for samme dag som du postet denne artikklen, lanserte Adobe første beta-versjon av Lightroom 2.0. Og en av nyhetene i denne versjonen er at dersom du merker et bilde med et nøkkelord vil den automatisk foreslå andre nøkkelord ut fra hva du tidligere har merket andre bilder med. Ikke akkurat hel-automatisk, men et fremskritt.

    Les mer om versjonen her.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.