nrk.no

NRK Nett-TV med Silverlight

Kategorier: Mac,NRK & NRKTV


Nett-TV med Silverlight

Vi har nylig lansert et tillegg for vår eksisterende Nett-TV for å gjøre den bedre tilgjengelig for Mac- og Linuxbrukere. Som kjent baserer vår Nett-TV seg på Windows Media og det er velkent at det ikke spiller så bra på annet enn Windows. Det har vært mulig å få den til å fungere noenlunde med Flip4Mac, men langt fra optimalt.

For å gjøre det eksisterende tilbudet av mer enn 50 000 komplette TV-program lettere tilgjengelig har vi valgt å lage en løsning som baserer seg på Microsoft sin teknologi kalt Silverlight. Den gjør at Windows Media vil spille langt bedre på andre platformer. Ulempen er at dere må laste ned en ekstra plugin.

Når dere går inn i Nett-TV vil dere få en oppfordring om å eventuelt sette opp bruk av Silverlight under innstillinger.

Og før dere begynner å skrike om at NRK må begynne å bruke Flash og MPEG4 kan jeg melde følgende: NRK har tatt en formell avgjørelse på at H.264 er et av våre fremtidige format. Vi arbeider med en helt ny Nett-TV som vil baserer seg på Flash og H.264. Vår nye Nett-TV vil også følges opp med et komplett API. Siden klippene vil distribueres som MPEG4-video vil dere da også kunne lage systemer som spiller innholdet i VLC eller hva dere måtte ønske. Dette vil kanskje roe ned noe av diskusjonen på Mac1?

Løsningen med Silverlight er for å gjøre eksisterende klipp bedre tilgjengelig til vi får ny Nett-TV opp og stå.

Men først: Kom gjerne med tilbakemeldinger på hvordan vår lille Silverlight-fiks fungerer i forskjellige browsere på Mac og Linux!

129 kommentarer

 1. Aslak Raanes

  Kjempebra markedsføringstunt. For Microsoft. De trenger det virkelig nå når Firefox, Webkit/Safari og Opera virkelig ser ut til å begynne å få opp dampen mht. det som foregår rundt HTML5.

  Svar på denne kommentaren

 2. Eivind Lindbråten

  Hei. Prøvde Silverlight på OS X 10.5 sammen med Safari, men det fungerte ikke i det hele tatt. Ble bare ett sort bilde, og loading-ikonet sto bare stille… Måtte gå tilbake til Windows Media Player-avspilleren, som fungerer svært dårlig..

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  @Eivind
  Har selv nettop testet på tre maskiner med Mac OS 10.5.2. Her er mine erfaringer:

  Firefox og Safari:
  Fungerer fint bortsett fra et problem når man går til fullskjerm, venter til kontrollene nederst forsvinner og trykker escape for å gå tilbake til vanlig visning. Da er kontrollene (play, fullskjerm og progress-bar) borte.

  Camino:
  Fungerer, bortsett fra at kontrollene ikke har noen funksjon. Får med andre ord ikke trykket pause eller fullskjerm.

  En liten detalj: etter at du har installert Silverlight må du avslutte browseren og starte den igjen.

  Svar på denne kommentaren

 4. Eirik Solheim (NRK)

  @Alle sammen:
  Når det gjelder sync fungerer det bra helt til jeg får en eller annen liten runde med såkalte «dropped frames». Etter det faller lyden fullstendig ut av sync på maskinene jeg tester på også.

  Skal sjekke med det tekniske teamet for å se hva som kan være årsaken.

  Svar på denne kommentaren

 5. Jan Robert Johnsen

  Sitter med ca 5500 Mb/sek mot NRK og det fungere kjempefint i Safari. Litt ute av synk 2-3 frames om jeg hopper frem og tilbake.

  Forøvrig så jobbe vi også med Flash basert H.264 på vår IP-TV løsning og det skal bli spennede å se om vi får til å integrere NRK programbibliotek i vår TV-portal 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. @Jan Robert Johnsen
  «Forøvrig så jobbe vi også med Flash basert H.264 på vår IP-TV løsning og det skal bli spennede å se om vi får til å integrere NRK programbibliotek i vår TV-porta»

  Hvem er vi?

  Svar på denne kommentaren

 7. Logg for Aslak Raanes » video og audio i HTML5

  […] I den sammenhengen så er det litt tragisk at NRK snubler litt når de innfører NRK Nett-TV med Silverlight. Jeg kan skjønne at de midlertidig gjør dette siden NRK har investert og solgt lillefingeren til det de nå bruker. Men nå er det endel akivitet fra browserutviklerene4 sin side til å få til noe ok mht. video/audio og web. Forhåpentligvis vil NRK delta aktivt med utviklingene av HTML5 og komme med tilbakemelding om eventuelle feil og mangler. De vil og forhåpentligvis delta aktivt med utvikling/finansiering av åpne verktøy for RTSP/RTP, slik at de kanskje kan erstatte de lite fleksible verktøyene de nå bruker med noe som gjør ting lettere for dem og for oss som eventuelt titte og lytte på det NRK produsere. […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Fungerte fin-fint her (Mac OS X 10.5.2 på Safari) Ser at WMV/Silverlight ikke er i nærheten av å skalere opp video under avspilling så pent som andre mediaplattformer – QuickTime f.eks. WMV blir så «blokkete» og grovt, i stedet for «smooth». Det hjelper ikke at det ser bra ut i 512 x 286 når det skal skaleres opp til fullskjerm.

  Silverlight ser ut til å ha noen bugs også – bl.a. tar den vindus-fokus ved enkelte typer bruk slik at tastatursnarveier for å bla mellom faner ikke fungerer før man klikker spesifikt utenfor silverlight-spilleren. Dessuten forsvant spillermenyen for meg et par ganger etter fullskjerm-modus, samt sync-problemer som andre her har nevnt.

  Dette er likevel et langt funksjonelt steg frem for Mac-brukere – og tusen takk for det! Så var det bare å vente på h.264 og mer fremtidsrettede distribusjonsmodeller f.eks. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 9. Jeg savner mulighet til å se på feks Dagsrevyen på iPhone. Kommer dere til å lage h.264 filene slik at de kan spilles av på iPhone? Og hvorfor velger NRK gang på gang dårlige lukkede løsninger fra det onde imperiet i stedet for åpne internettstandarder?

  Svar på denne kommentaren

 10. Bjørn Unnersaker

  Hei! Er det noen planer om å øke bitraten litt? Jeg sitter og ser web-tv på en 50-tommer, og det er ikke heeelt ideelt. Men jeg ser likevel mer på dette enn jeg ser på NRK live.

  Svar på denne kommentaren

 11. Eirik Solheim (NRK)

  @Bjørn Unnersaker:
  Populariteten til vår Nett-TV har skutt i været i det siste. Økning av bitraten er et kostnadsspørsmål. Vi spiller 13 millioner klipp i måneden og det aller viktigste er at det spiller jevnt og ikke bufrer.

  I første omgang håper vi å kunne utvide vårt tilbud på BitTorrent som et tillegg for å gi høyere kvalitet på en del innhold.

  Svar på denne kommentaren

 12. Tor Håkon Haugen

  Har av alle merkelige grunner testet Silverlight-spilleren i Windows, både i IE7 og Firefox, og oppdaget samme feilen som Steinar meldte om.

  1. Start videoklipp.
  2. Sett på fullskjerm-modus
  3. Vent noen sekunder til menyen fader vekk.
  4. Trykk Escape-tasten.

  Mest sannsynligvis er nå menylinjen borte fra playeren. Den reagerer dog fint på museklikk der knappene en gang var.

  Ellers liker jeg tiltaket veldig godt. Vil nok foretrekke Silverlight fremfor WMP på Windows-plattform.

  Svar på denne kommentaren

 13. «NRK har tatt en formell avgjørelse på at H.264 er et av våre fremtidige format. Vi arbeider med en helt ny Nett-TV som vil baserer seg på Flash og H.264. Vår nye Nett-TV vil også følges opp med et komplett API.»

  Jeg elsker dere

  Svar på denne kommentaren

 14. Ronny-André Bendiksen

  Da er vi to som elsker dere. Og jeg kan ikke vente til den nye nett-TV-funksjonaliteten med API kommer! Vi kommer nok til å se mange spennende stunts med det API-et 🙂

  Svar på denne kommentaren

 15. Sorry at jeg går litt off topic.
  Er det bare jeg som trykker på NRK Beta logoen på toppen av denne siden når jeg vil tilbake til forsiden? 🙂
  Mulig å ligge inn en link til forsiden på den delen av top banneren eller?
  Veldig mangen andre websider har det sånn så jeg gjør det liksom uten å tenke meg om.
  Til og med NRK.no har det sånn.
  Ikke noe stort problem men 🙂

  Svar på denne kommentaren

 16. jeg har problemer med Silverlight på Firefox 3, ellers funker det greit. det er i alle fall en forbedring fra flip4mac.

  (men håper silverlight ikke blir en sovepute i forhold til h.264-standardiseringen 😉 . ser fram til å bli kvitt windows media for godt.)

  Svar på denne kommentaren

 17. Asbjørn Ulsberg

  Da Windows Media, uansett innpakning, er helt ubrukelig for meg hjelper det svært lite med Silverlight. Jeg smører meg imidlertid bare med mer tålmodighet og ser frem til dagen dere har alt tilgjengelig i H.264 som ikke bare er en fantastisk avgjørelse, men ikke minst en riktig avgjørelse! Kudos!

  Svar på denne kommentaren

 18. For å si det slik… Gleder meg masse til dere er på nett med flash og h.264. Får dere det transparent med iPod/iPhone og iTunes, så skal jeg komme og gi dere en kjempeklem i ren og skjær gledesrus!

  Svar på denne kommentaren

 19. Fungerer ikke i Safari på MacOS X.5.2:
  Etter å ha installert plug-in saken til M$ og satt innstillingene i Nett-tv og restartet browseren får jeg opp at jeg må installere plug-in igjen; men når jeg følger linken forteller M$ meg at jeg allerede har installert plug-in’et. Jeg aner et lite catch22 her.

  Ikke spesiellt sjokkerende når det er snakk om en Windows-teknologi men dog en anelse irriterende at statens/folkets penger, nok en gang, går ned i den gigantiske dassen M$.

  Hvor lang tid har dere tenkt å bruke på å gå over til en mindre M$-sentrisk teknologi? Hva er egentlig problemet? Er det noe vi kan hjelpe dere med? Kanskje vi kan sette opp en xgrid slik at mac-brukere kan være med å konvertere video til et nytt format eller lign.?

  Svar på denne kommentaren

 20. Eirik Solheim (NRK)

  Dagens Nett-TV leverer ca. 13 millioner avspilte strømmer hver måned og er norges mest populære TV-tilbud på nett. (Ja, en undersøkelse viste nylig at NRKs Nett-TV faktisk er mer populær enn YouTube i Norge.) Så helt bortkastet er ikke denne satsingen, enten du liker dagens videoformat eller ikke.

  Når det gjelder videre arbeid mot en løsning basert på Flash og H.264 kommer vi til å følge opp med mer info her på NRKbeta, så det er bare å følge med. I forhold til hva publikum kan hjelpe med er det i første omgang veldig verdifullt det dere driver med her. Gir oss tilbakemeldinger.

  Svar på denne kommentaren

 21. Andreas ringdal

  Kan dere legge inn autodetect om sliverlight er installert?
  Kona la inn silverlight på den nye macbooken sin, men fikk fortsatt ikke opp noe film.
  Ikke helt intuitivt at man må inn i innstillingene for å få det med Silverlight

  Svar på denne kommentaren

 22. En betraktelig forbedring i forhold til andre løsninger, og endelig går det an å klikke seg inn på et program på NRK nett-tv og også se kapittelene for seg. -i fullskjerm…

  Men lyd-synk problemet er irriterende og høyt tilstedeværende-dessverre.

  Håper dere får fikset det.

  Da er det bare å glede seg til H.264 .

  OsX Leopard, MacBookPro, Firefox 2.0

  Lykke til !

  Svar på denne kommentaren

 23. Jan Robert Johnsen

  @Terje:
  «Vi» er Workzone AS i Mølleparken som leverer IP-TV til beboerne på Løren og Tjuvholmen. Jobber med versjon to av TV-portalen – tror det blir veldig spennende 😉 Jobber mye med Adobes Streaming Server for tiden og vi sliter litt med full-skjerm skalering som på Silverlight. Håper å få fikset dette snart.

  Svar på denne kommentaren

 24. Johan Petter

  Fungerer veldig bra her på alle macer jeg testet på (gammel pb g4, gammel powermac og ny imac)!

  Super midlertidig løsning, selv om jeg gleder meg veldig mye til både API, mpeg4 osv! TakK!

  Svar på denne kommentaren

 25. Silverlight (Mono) for linux (Fedora 8) er rett og slett håpløst, en pakke (Dependency) som mangler som rett og slett ikke finnes, jeg har ihvertfall ikke funnet den..
  «Error: Missing Dependency: libexif.so.9 is needed by package libgdiplus0»

  Hadde håp om at dette skulle bli enklere for linux brukere nå, men hittil hjelper det ikke. Eneste mulighet til Nrk nett-tv på linux er fortsatt mplayer-plugin for firefox (som fungerer sånn halvveis). Og for Opera brukere på linux er det fortsatt ingen muligheter til å se nett-tv..

  Det gleder meg uansett å høre at dere vil prøve ut nye metoder for at flere skal kunne se innholdet.

  Svar på denne kommentaren

 26. Fikk, etter mye om og men Silverlight «til å virke». Jeg måtte slette alle filer i /Library med «flip» i filnavnet og installere Beta1 av «Silverlight 2» noen ganger (noe som ikke fungerer helt optimalt i installasjonspakken til M$). Det er på toppen av dårlig brukervennlighet og håpløs installasjonsprosess noen små problemer:

  1) Det er ikke alltid browseren vil starte Silverlight; så jeg må kopiere ut linken til det jeg vil se, så restarte Safari, for så å «paste inn» linken til det jeg vil se i adresse-linja. Da fungerer det å se *ett klipp*; når jeg velger et annet klipp må jeg gjenta prosedyren (restarte safari, paste inn link osv osv…)

  2) Lyden kommer ca. ett til to sekunder etter bildet.

  3) Kontrollene forsvinner når jeg returnerer fra Full-screen.

  Jeg vet ikke helt om jeg er enig med at dette er «bedre» for Mac-brukere. Hvorfor ikke bare legge klippene på YouTube? Alle platformer støtter jo youtube. Forstår ikke helt dette ekstreme ønsket om å på død og liv kjøre proprietære M$-formater. Og om dere skal legge over til noe annet er det vel bare å iverksette dette med en gang i stedet for å drive å tulle med M$-$ilverlight. NRK har jo snakka om å begynne med rettferdige formater i mange år nå. Når skal det egentlig begynne? Har dere en slags avtale med Micro$oft som må gå ut først eller er det lite løsninger der ute som kan brukes? Har hørt rykter om at BBC har skjerpet seg på format-fronten. Hva med å ta kontakt med dem for å låne/kjøpe den løsningen de har utvikla (bbc.co.uk/iplayer/)? Den er (så vidt jeg vet) utvikla i Perl. Perl er jo snop for liten og for stor. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 27. Eirik Solheim (NRK)

  @Sverre:

  >Hvorfor ikke bare legge klippene på YouTube?
  Det er veldig mange grunner til at vi ikke kan bruke YouTube som vår hovedkilde for Nett-TV. Rettigheter og kommersielle avklaringer i forhold til det faktum at et stort amerikansk selskap som heter Google tjener penger på annonser på den siden er to av grunnene. Ytelsen mot norske brukere er enda en. Kvaliteten på klippene er nok en.

  >NRK har jo snakka om å begynne med rettferdige formater i mange år nå. Når skal det egentlig begynne?

  Har du lest artikkelen du kommenterer på?

  Jeg siterer:
  Vi arbeider med en helt ny Nett-TV som vil basere seg på Flash og H.264. Vår nye Nett-TV vil også følges opp med et komplett API.

  Og jeg gjentar: «vi arbeider med». Mulig det ikke var tydelig nok formulert, men «vi arbeider med» betyr altså at vi har begynt. Spørsmålet om når vi skal begynne blir da litt underlig.

  Da avgjørelsen om Windows Media ble tatt for mange år siden fantes det ikke gode alternativer. Nå finnes det. Derfor jobber vi altså med en erstatning.

  Jeg kan ikke forklare hele prosessen med å bygge ny infrastruktur, kodingsrutiner og serverløsninger for deg her, men det tar litt tid. Så dersom spørsmålet om når vi skal begynne henspeiler på når den nye Nett-TV’n som vi arbeider med er klar for publikum, så kan jeg desverre ikke gi deg en endelig dato.

  Vi har veldig høy kvalitet på diskusjonene her på NRKbeta og ønsker de aller fleste velkommen til å komme med innspill. Vi krever ikke på noen måte at folk skal ha høy kunnskap om det de diskuterer og spørsmål mottas med stor takhøyde. Det samme gjelder ris og ros.

  Vi krever heller ikke at dere har fulgt NRKbeta lenge før dere hopper i det og kommenterer.

  Men vi setter pris på om dere i det minste leser den artikkelen dere kommenterer på.

  Svar på denne kommentaren

 28. Øyvind Solstad (NRK)

  Ok, nok lortkasting. Hold dere til tema – som er at NRK bruker Silverlight som en midlertidig løsning for å få bedre løsning for Mac-brukerne inntil vi får vårt nye nett-tv opp senere i år. Da med Flash og H.264 som formater.

  Svar på denne kommentaren

 29. Fred: Jeg jobber med å prøve å få idiotene i norge til å bruke LINUX på alle fronter. Det eneste jeg jobber med er LINUX og markedsføring av LINUX. Som en av linux-brukerne her allerede har sagt tilfører $ilverlight ikke spesielt mye til linux-brukerne…
  Jeg må innrømme at jeg bruker Mac hjemme.. Men det er av bekvemmelighetshensyn og det har lite med hva jeg egentlig jobber for å gjøre. Jeg har brukt linux hjemme i flere år, men må ærlig og åpent innrømme at det nærmeste jeg kommer i dag er å ha FreeBSD på en av to laptoper hjemme (den andre er Mac OS X) Eh.. Jeg gidder ikke engang å prøve å få M$-sentriske mennesker som deg til å forstå….

  Det er tydeligvis en stor «demokratisk» kløft mellom M$-OS og resten av oss… Eh… Sletting av ‘poster’ er greit når det gjelder kritikk fra den «lille majoriteten» som ikke bruker M$, så du er nok, Fred, på jævlig tørr grunn selv om du er så JÆVLIG usaklig at du egentlig burde skamme deg.

  Erik: Om dere virkelig har lyst til å fremstå som demokratiske: LOGG IP OG VIS DET I POSTENE. Om det er noe folk stoler på så er det IP-adresser. Mye ass-kissing som ville virka ganske mye mer legitimt om det kom fra IP-adresser som ikke var i NRK-subnettene…
  Og: Les nå for helvete kritikken istedenfor å bare slette innleggene dere ikke liker… Du svarer uansett som en automat så få noen til å sette opp en «ELIZA»-bot slik at dere heller kan jobbe med å tilrettelegge for oss som ikke digger M$-platformene…

  Svar på denne kommentaren

 30. Øyvind Solstad (NRK)

  @Sverre: Vi kommer ikke til å legge ut IP-adressene på alle kommentarer. Det avslører blant annet hvilken bredbåndsleverandør en person har, noe som vi mener er en privatsak for våre lesere. Eller hvor de jobber, og i enkelte tilfeller hvor i bygget de sitter.

  Som jeg har svart et annet sted hvor du kritiserer oss, så kan vi ikke se at vi har slettet noen kommentarer fra deg? Så du kommentaren på nettsiden? Det kan være spamfilteret har tatt den. Vi får flere hundre spam-kommentarer om dagen så det hender at legitime kommentarer havner i filteret.

  Svar på denne kommentaren

 31. Jeg har noen problemer når jeg ønsker å se Eva og Adam.

  Oppsett:
  Macbook Pro
  osx 10.5.2
  siste normale safari (mao. ikke webkit nightlies)

  Når jeg spiller med silverlight får jeg en del hakking hvor avspillingen rett og slett hopper over litt innhold. Dette gjelder på dem jeg i det hele tatt får til å se, noen ganger får jeg beskjed om å laste ned Silverlight, men da det faktisk er både lastet ned og installert så er det en relativt dum melding å få.

  Jeg sitter forøvrig også i Milano og merker delvis problemet med begrenset hastighet, men ingenting verre enn at det går ann å trykke på pause ved start og la klippet preloade litt lengre.

  Alt det sagt, må si jeg liker forandringen for nå, men gleder meg til flash+h.264, lurer forøvrig på om dere har planer om å lage en Adobe Air klient i samme slengen når dere allerede er i gang? Må si jeg godt kunne tenkt meg å sluppet å finne frem browseren for å se på nett-tv, men heller funnet frem egen klient for det.

  Svar på denne kommentaren

 32. Olav Tollefsen

  Problemet med audio / video sync på Mac skal nå være rettet i en Silverlight oppdatering, som nå er ute. Avhengig av dine instillinger for Silverlight oppdateringer, vil den installeres automatisk.

  Svar på denne kommentaren

 33. Litt off-topic.
  Ser at dere ikke fjerner linkene til programmer som er fjernet i nett-TV. Ser f.eks. at linken til «Sørgekåpen» ligger under Program> Drama, men klikker man på den, så får man bare «Arkivinnhold er ikke tilgjengelig.».

  Svar på denne kommentaren

 34. Jeg har utelukkende kjørt NRK og TV2 nett TV fra frankrike sist to årene. Med Silverlight ser det ut til at en del buffring, stopp er blitt borte eller neste eliminert. Det har kun vært noen korte sekunder nå og da. Så alt i alt virker det bedre å kjøre via denne enn Windows Media Player.

  Svar på denne kommentaren

 35. Dette er en latterlig diskusjon. Her advokeres det for løsninger som H.264, flash og quicktime. Hvis folk hadde satt seg inn i saken, ville man sett at silverlight er et -minst- like godt alternativ som de ovenstående løsningene, med unntak av H.264. Silverlight har også andre fordeler i forhold til at det er api basert, bare ikke for operativsystemer ! Linux og mac brukerne er de som hyler aller høyest, men få av dem har noe kunnskap om hva som skjer inne hos Microsoft, og hvordan holdningene i selskapet er i ferd med å endres. Anbefaler alle å sette seg inn i mesh-arkitekturen til Microsoft, for å få en forståelse av hvordan selskapet ser for seg en oppløsning av begrepet operativsystem. På mange måter er mesh et godt eksempel på en plattform ingen linux brukere har så mye som tenkt på, og som til og med tilgodeskriver linuxbrukere !

  Anbefaler NRKBeta å ha et kritisk forhold til geekoramas på nettet som fyller postene. Ingenting i veien med å være nyskapende, men man skal ha respekt for de miljøer som har vunnet frem over tid. Det er ikke som om alle arkitekter og systemteknikere som er ansatt hos Microsoft jobber der bare fordi de får betalt. Mange har begynt der fordi de faktisk forvalter en helt jævlig mengde med kunnskap.

  Svar på denne kommentaren

 36. Martin Bekkelund

  «Bill»,

  Å innlede eget innlegg med å fremholde diskusjonen som latterlig, for deretter å presentere et svært unyansert bilde av slik en selv oppfatter virkeligheten, bidrar ikke til troverdighet i forhold til ditt eget syn. Det gjør for øvrig ikke anonymiteten du skjuler deg bak.

  Å videre fremholde at Linux- og Mac-brukere sjelden vet hva som skjer i Microsoft, er selvsagt bare tøv. Selv har jeg åtte års fartstid i Microsoft-nettverket, og vet fortsatt utmerket godt hva som skjer i selskapet. De signalene Microsoft har sendt ut gjennom det siste halvåret er fine ord, men som vanlig starter de med de fine ordene, hvorpå det gjerne skorter på gjennomføringen. Historien er gjennomsyret av eksempler.

  Til slutt indikerer du også at Microsoft har vunnet frem over tid ved å ha vært nyskapende, el. Jeg tør minne om at Microsoft er dømt for monopolisme, hvilket er en viktig grunn til at de vinner frem, ikke at de presenterer nyskapende løsninger.

  Ovennevnte er i seg selv grunn nok til å velge alternative leverandører, selv om Silverlight kanskje gjør jobben. Konkurranse er alltid sunt.

  Svar på denne kommentaren

 37. Bill Gates/Robert Hanssen

  I og for seg en grei kommentar fra deg Martin, jeg var jo litt overivrig, det er jeg enig i. Alikevel tror jeg ikke at min påstand om at Linux og Mac brukere har lite peiling på hvilke idéer som finnes i Microsoft, er riktig. Og apropos monopolist, så er f.eks. iTunes som plattform mye mer monopoliserende enn f.eks. Live Mesh.

  Jeg tror Flash kommer til å slite på sikt, og hovedårsaken er at Flash bare er Flash. Hvis du skriver applikasjoner for Flash, så har du bare skrevet dem for Flash. Her er fordelen til Mesh arkitekturen hos Microsoft at ulik kode fint kan leve ved siden av hverandre innenfor samme arkitektur. Jeg ser ingen andre aktører som tilbyr noe i nærheten. Tror du MobileMe kommer til å åpne opp for at NRK kan bygge sin applikasjon inn i plattformen ? Neppe…

  Svar på denne kommentaren

 38. Jeg har fortsatt ikke fått silverlight til å funke i Firefox (uten å prøve SÅ mye, men nok), men det fungerer endelig fint i Safari hos meg (macbook & OSX10.5).

  Diskusjonen bør fortsette, men sliverlight gjør opplevelsen langt bedre enn flip4mac-pluginen.

  Svar på denne kommentaren

 39. «Kom gjerne med tilbakemeldinger på hvordan vår lille Silverlight-fiks fungerer i forskjellige browsere på Mac og Linux! »

  Er ikke akurat Mac eller linux, men jeg får det ikke til å spille i Vista med FX3/Silverlight 1 eller Silverlight 2b2 – Får kun «Du må installere Silverlight»
  Silverlight versjonen fungerer i MSIE 7
  Med FX3/VLC 0.8.6.h får jeg [no video] med Windows Mediaplayer instillinger.

  Gleder meg til Mpeg4 løsningen kommer…

  (men NRK kan godt oppdaterer silverlight detekteringsrutinene sine 😉
  blogs.msdn.com/nigel/archive/2008/06/17/why-is-silverlight-1-broken-with-firefox-3-and-how-do-i-fix-… )

  Svar på denne kommentaren

 40. Morten Tindvik

  Super dupert at nrk bruker h.264 format. Svært mange har begynt å rippe dvd el HD film til dette formatet, gjerne pakket som mkv. En dvd blir gjerne 400mb og kvaliteten og mulighet til å velge tekst evt lyd er like smooth som kvaliteten er helt eksepsjonel. Men hvorfor legger ikke nrk bare inn en plugin for Win Media Player codec eller bare la VLC streame direkte? Microsoft samt andre som lever av å binde folk til kostbare kontrakter er kun gode selgere. Vel å merke jeg bruker Vista og synes det er fin fint. Men du finner jo bare en gratis plugin evt codec oppdatering og aktiverer den hos brukeren med ett web script. And voilà, ingen 10000kr/lisens/uke til feks microsoft el silverlight. Kast heller bort penger hvis nødvendig på gode gamle flash. PS vista codecs er fint å ha for feks h264 og mkv, og gjerne mediacoder hvis du vil redigere filene eller konvertere, og gjerne WMRecorder hvis du vil ta opp fra feks nrk —- Forbudt.

  Svar på denne kommentaren

 41. @Eirik

  >>NRK har jo snakka om å begynne med rettferdige formater i mange år nå. Når skal det egentlig begynne?

  Spørsmålet er jo litt spydig formulert, men kan være legitimt avhengig av tolkningen av «rettferdige formater».

  Et rettferdig filmformat?
  Hvis du spør enten meg eller Richard Stallman, tror jeg svaret er Theora. Juridisk sett er det rettferdig i motsetning til h264 som er patentert. Lukkede ikke-standarder som Adobe Flash er i tillegg urettferdige rent praktisk.

  Svar på denne kommentaren

 42. Øyvind Solstad (NRK)

  @Andreas: Planen er at man skal ha tilgang til H.264-filene direkte, selv om du ikke bruker Flash. Da vil du kunne spille av dem på mobiler, spillkonsoller, Windows, Mac og Linux.

  Juridisk sett har du rett. I praksis ville det bety at de aller fleste av seerne våre måtte installere ekstra programvare. Det vil vi helst unngå.

  Så kan man diskutere om NRK ikke burde tilby flere formater, også helt åpne som Theora. Det vil for vår side handle om hvor mye tid og ressurser vi skal bruke på et veldig lite brukt format. Vi er nesten nødt til å ha mest fokus på det som folk flest bruker.

  Svar på denne kommentaren

 43. At volumkontrollen ikke er default på fullt, eller samme som du brukte sist er helt uholdbart. «Avspillingsmarkøren» forsvinner også hele tida hvis en forsøker å spole/skippe, og kommer ikke tilbake igjen før du laster inn siden på nytt. Bildet er også vesentlig dårligere enn med flip4mac.

  Svar på denne kommentaren

 44. Nå slutta nett-tv å virke her på macen min. Skjedde etter at jeg oppdaterte silverlight, og jeg driver nå og forsøker å rote fram innstallasjonsfilen på backup-disken min. Irriterende, nå som jeg skulle se Hunter-episoden jeg gikk glipp av i går…

  Svar på denne kommentaren

 45. Richard Haugen Olsen

  Sitte å prøva å sjå nett-tv med Silverlight på Mac, eit lite prosjekt i seg sjølv. Det tar minimum eit minutt for å starte opp en video, og det går ikkje ann å spole, for då låse Silverlight seg. Har nyaste versjonen av både det og Safari, så eg forstår ikkje kva som kan være problemet.

  Svar på denne kommentaren

 46. Eirik Solheim (NRK)

  Målet er at videoene i den nye nett-TV’n skal være tilgjengelig både for avspilling i flash på nettsiden og også med direktelink slik at du kan spille av i VLC, QuickTime eller hva du måtte ønske. Dette vil variere litt fordi vi ikke har rettigheter til å legge på direktelinker til absolutt alt.

  Men det vil hvertfall gi et godt alternativ i tillegg til flash på mye av innholdet.

  Svar på denne kommentaren

 47. Regjeringen krever Ogg, Vorbis og Theora

  […] nett-tv – H.264/MPEG4: Ny Nett-TV fra NRK Flash og MPEG4 i NRKs Nett-TV NRK Nett-TV med Silverlight Hvordan vil dere ha innhold fra NRK? DR velger […]

  Svar på denne kommentaren

 48. Hjelp!
  skal sjå eit program på NRK.no,men når eg trykker på play så skjer det ingenting…»klar» står det nederst i «tv-vindauget»..og biletet er framleis heilsvart..
  Eg har innstallerte mediaplayer på nytt,men neida..fortsatt heilsvart.
  Når eg trykker på «play», står det «kobler til medier»…»åpner medier» og så tilbake til utgangspunktet «klar» dette skjer i eit forrykande tempo..ca 1 sekund. Bildet forblir svart. Kva er problemet og kva er løysinga på det?

  Svar på denne kommentaren

 49. Er det bare meg, eller har NRK nett-TV får vesentlig dårligere kvalitet i senere tid? Kjører fullskjerm på 1920×1080, og bildet er så kornete at man klarer nesten ikke å lese tekstingen i programmene. F.eks. Lydverket fra 25. februar 2009. Den norske MGP-finalen er et annet eksempel. Pauseinnslaget til Maria var så dårlig både på lyd og bilde, at det er helt ubrukelig.

  Svar på denne kommentaren

 50. Ikke noe spesielt gærnt med lydverket 25.02. Men jeg har sett det der at skjermbildet plutselig består av et rutenett med kanskje 100 firkanter i bredden over hele skermen sånn at oppløsningen likner på 100 x 56. Merket det første gang på sendingen fra idrettgallaen.

  Svar på denne kommentaren

 51. Jeg oppfatter NRK som en spydspiss innen media når det gjelder holdninger til fri distribusjon. Da er det viktig at man heller ikke knytter seg og sine brukere opp mot en leverandør som Microsoft som i aller høyeste grad ikke støtter NRKs visjon på området. Jeg synes det er bra at det jobbes med en ny versjon av nett-TV som slik jeg forstår det vil bli mer plattform-uavhengig. Men at man nærmest tvinger brukerne til å knytte seg til Microsoft i mellomtiden er litt malurt i begeret.

  Svar på denne kommentaren

 52. Lars Rune Nøstdal

  Ok, nå har ikke jeg lest mer enn en 2-3 setninger her, men Silverlight for å få ting til å fungere bedre på Linux er tull.

  Bruk Flash; det fungerer overalt. Youtube har fungert på Linux lenge nå.

  Ikke støtt MS. Ikke driv lemmenflokken mot stupet. Mono og Silverlight er en ny form for "Embrace Extend and Extinguish" fra MS.

  Svar på denne kommentaren

 53. Er der endelig håb om ordentligt web-tv fra de danske tv-stationer?

  […] Mac-brugere (som jeg selv er), adgang til at se TV 2’s programmer online. Hos NRK i Norge har man valgt Silverlight, som alternativ til Windows Media Player. NRK har faktisk også Flash-indhold i deres […]

  Svar på denne kommentaren

 54. Jeg ser også frem til at NRK begynner med åpne formater, men inntil da ser det ut til at Silverlight er det eneste som fungerer under Linux. SIlverlight er det eneste som har gitt både lyd og bilde fra NRK på min maskin selv om lyden er ute av sync mesteparten av tiden. Det er nå godt over et år siden denne diskusjonen startet, så nå lurer jeg på hvor langt NRK egentlig har kommet med planene sine.

  mvh

  Nils Tovik

  Svar på denne kommentaren

 55. Nå er jeg lei av og høre om Opera, Mac, safari, ipac imac iphone, lInux og alt det der «spesielle»

  nå vil jeg høre litt ifra vanlig windows vista og Firefox IE8 brukere. jeg har nemlig problemer med og få vist silverlight i det hele tatt. hva er feil og ikke kom med sånne møkkasvar som bytt til imac eller opera eller noe sånt tøys for det er bare tull!

  Hilsen møkkalei

  Svar på denne kommentaren

 56. Eirik Solheim (NRK)

  @Morten:
  Har du sett noen her som har kommet med et høflig spørsmål angående Windows og Internet Explorer og så fått som svar at de bør bytte til Mac?

  Vil du ha et fornuftig svar kan du begynne med å stille et fornuftig spørsmål. Det er ingen her som blir spesielt motivert til å svare når du innleder med den tonen.

  For å kunne svare må vi ha noen flere detaljer:
  – Virker Silverlight på andre nettsider?
  – Er det kun NRKs Nett-TV som ikke virker?
  – Virker NRKs Nett-TV på din maskin dersom du velger helt vanlig Windows Media-avspilling?

  Svar på denne kommentaren

 57. Dette var selvfølgelig ikke ment som en drittkasting mot folk, beklager hvis jeg kom som ett tordenvær, men du må forstå at jeg har lett etter svar på dette her problemet mange steder og finner ikke noe fornuftig svar som hjelper en windows bruker, det er mange steder som nevner dette problemet som kan kalles «silverlight blackscreen problem» sortskjerm problem, når jeg prøver og starte silverlight på nrk og tv2’s sider så kommer det opp en svartskjerm og ingenting skjer. bare prøv og søke selv og du vil få en masse hit på hvordan du konfigurerer dette i mac og andre system men ngenting for windows vista f.eks, jeg var frustrert, beklager at det gikk ut over dere

  windows media fungerer faktisk så er det kun silverlight som ikke funker på min pc til dags dato

  Svar på denne kommentaren

 58. Eirik Solheim (NRK)

  Vi har stor takhøyde her, men liker ryddige og høfflige formuleringer. Det er synd at du ikke får dette til å fungere. Men det virker jo som om det er et generelt problem og ikke bare et problem med NRKs Nett-TV?

  Skal uansett videresende til noen av de som jobber med dette her i NRK så får vi de om de har noe svar.

  Svar på denne kommentaren

 59. Eirik Solheim (NRK)

  Har sendt spørsmålet videre til han som er ansvarlig for vår silverlight-løsning. Siden dette virker som et problem som ligger utenfor våre systemer er det ikke sikkert at han kan hjelpe, men vi får se… 🙂

  Svar på denne kommentaren

 60. Jeg plages med hakking på NRK Nett-TV. Det hakker med både Windows Media Player og med Silverlight. Jeg har to PCer, og det hakker på begge. Jeg har inntil nylig hatt Vista x64 på begge maskinene, og har nå gått over til Windows 7 x64. Det hakket på begge maskinene før, og det hakker på begge maskinene nå. Hakkingen gjelder kun på NRK Nett-TV. Jeg bruker Silverlight på TV2 Sumo, uten hakking (HD også), og jeg bruker f.eks. Film2Home, CDON.COM og SF-Anytime uten hakking. Jeg har 10Mbit/3.6Mbit hastighet, og opplever hakking selv med 1200Kbit-innstilling på NRK Nett-TV. Når hakkingen oppstår, kan jeg stoppe og starte avspillingen, og da går det noen få minutter før hakkingen kommer tilbake.

  Kan det tenkes at hakkingen skyldes et problem på NRK sine servere? Synes det er merkelig om problemet skal skyldes noe her hos meg, siden det virker smertefritt på andre lignende nett-tjenester.

  Svar på denne kommentaren

 61. Totem-player i heilt standard Ubuntu fungerer greitt for meg. Klippet kjem ikkje fram i nettlesaren, men det gjer ingenting. Ved å klikke fram menyen får eg ein URL som eg kan gi til mplayer eller vlc for å laste ned klippet til ei fil. Fila kan eg sjå når det passar, til dømes på mediaspelaren tilkobla fjernsynet (for tida ein modifisert XBox med XBMC), og spole fritt i utan hakking eller pauser for buffring. Ofte vert innhald fjerna frå web-TV etter ei stund, og då løner det seg å ha lagra det dersom ein ikkje vil sjå det med ein gong. Får ein lagre-knapp med Silverlight?

  Elles er det vel på tide å revurdere H.264 når både Firefox og Opera støttar Theora rett i nettlesaren utan plugins? Siste versjon av Vorbis leverer svært bra kvalitet.

  Svar på denne kommentaren

 62. Jeg opplever også at NRK Nett-tv er ubrukelig pga buffring. med windows media player er det bare å gi opp hvis den begynner å hakke, for lyd kommer ofte tilbake med bilde med framerate 0,5 bilder i sekundet. Buffrer og stopper opp også med silverlight. Har lyse internett 30/30, 2 pcer, en med Windows Vista og en med Windows 7. Samme problem på begge pcene til alle tider. Fungerer fint med streaming fra andre nettsider. Gjelder både med høyeste bitrate og 600kbit/s

  Har NRK for lite kapasitet på linjene sine, eller sliter maskinvaren?

  Svar på denne kommentaren

 63. Hva skjer med NRK Nett TV??? Beklageligvis er mitt inntrykk at nett tv tjenesten til NRK blir dårligere å dårligere. Men da tenker jeg ikke på innholdet!!! For der er jo det jeg så gjerne skulle sett litt mer på. Men problemet er at det er for ustabilt. Selv på flere PC’er i heimen (samme problemene), selv med 5 mbit bredbåndslinje, og 15 mbit intern trådløs hastighet her jeg sitter nå.
  Problemene:
  1. Det største og mest irriternede problemet er at jeg så og si aldri får startet opp programmene. Om jeg først får startet programmene må jeg for all del ikke «spole» meg fremover (spesielt ikke med Silverlight).
  2. Sendingene hakker, men i hovedsak om jeg bruker Windows Media player. Jeg kan leve med hakkingen med Silverlight. Men, med Media Player vil lyden fortsette, men bilde hakker seg videre i lang tid (SLITSOMT!)
  3. Sidene er noe rotete. Skal jeg for eksempel se nyheter, kan jeg ikke som på TV2 webtv trykke på nyheter, for deretter å komme så å si rett til siste nyhetssending. Jeg må lete meg frem til siste nyhetssending fra NRK.

  Det som er plagsomt er at NRK legger ut mye fine sendinger, men de ender opp bare til pynt…. nesten sånn; «haha.. se hva du går glipp av. Bare prøv starte programmet, men det vil garantert ikke åpne seg…

  Kan noen vennligst ta dette på alvor??? 🙂 Jeg hadde håpet NRK hadde satset enda mer på nett TV! Jo, dere har sikkert satset… men det har vi som brukere merket lite til. Det virker mer som at det er på NRKbeta stadiet fortsatt. Se til TV2! De har en knallbra nett TV tjeneste, som så og si fungerer 100% stabilt. Den blir bare bedre og bedre. Jeg betaler gledelig TV2 hver mnd (eller pr år om jeg hadde ønsket) noen kroner i måneden for deres nett TV.

  Svar på denne kommentaren

 64. Vil bare også legge til at jeg er 100% enig i siste kommentar fra Eivind og Ivar!!!!!!!!!!! 🙂 Har akkurat samme problemene på NRK nett TV… men fungerer knirkefritt andre steder (som på TV2 sumo). NRK på Youtube, fungerer også 1000 ganger bedre enn NRK nett TV.

  Tør påstå at problemene ikke ligger på våre PC’er i heimen, det trådløse nettet, eller linjen fra NGT.

  Svar på denne kommentaren

 65. Vi har for tiden en del problemer med serverene våre. Og jobber med å få det fikset…

  Dette er ikke på noen måte bra nok og vi ser på ganske store endringer for å sørge for bedre stabilitet på nett-TV

  Svar på denne kommentaren

 66. Eirik Solheim (NRK)

  To løp:

  1. Få dagens versjon til å virke
  2. Så fullføre prosjektet med å få helt ny Nett-TV
  – Videoformat: H264
  – Avspilling vha. Flash på websider i første omgang
  – Direktelinker til H264-filene der vi har rettigheter til det
  – HD-versjoner på torrent der vi har rettigheter til det
  – Støtte for iPhone og andre mobile enheter
  – Støtte for en del set top bokser og spillkonsoller

  Desverre ligger vi langt etter skjema på ny nett-tv. Det er en litt kompleks operasjon i et mediehus med NRKs størrelse… Men vi jobber hardt med saken og gleder oss alle til vi har et mer moderne tilbud til dere enn det vi har nå.

  Svar på denne kommentaren

 67. Dette høres jo veldig bra ut! Det er jo alt det jeg er ute etter! Jeg gleder meg til å se resultatet. Kommer garantert til å benytte meg av dette tilbudet, men det er bare så irriterende når det ikke fungerer. Håper dere får fart på nett TV tjenesten, og fremtidsplanene deres. Men viktigst av alt; få en stabil nett TV tjeneste. Det ble bedre med Silverlight (bortsett fra i det siste), men det har nok desverre aldri fungert så bra som det gjør med feks TV2 sumo. Jeg har for øvrig stor tro på at dere kommer til å få det til etterhvert, og jeg vil si dere har begynt å få inn mye bra innhold!!!! Som for eksempel Top Gear! Det er jo bare helt supert!

  Svar på denne kommentaren

 68. Jeg har bærbar med linux og jeg kan se BBC, SVT, Youtube osv. Det er bare på NRK jeg har problemer. Silverlight er etter min mening en strategi fra Microsoft for å få flest mulig låst inn.
  I mellomtiden oppdager jeg stadig flere gode programmer fra SVT og BBC.

  Svar på denne kommentaren

 69. Eirik Solheim skrev:

  «å fullføre prosjektet med å få helt ny Nett-TV
  – Videoformat: H264
  – Avspilling vha. Flash på websider i første omgang
  – Direktelinker til H264-filene der vi har rettigheter til det
  – HD-versjoner på torrent der vi har rettigheter til det
  – Støtte for iPhone og andre mobile enheter
  – Støtte for en del set top bokser og spillkonsoller»

  – Hvorfor Flash, når verden beveger seg mot HTML5 og video-tag? Youtube er til eksempel på vei fra Flash til HTML5. Det skulle stå langt mer respekt om det ble innført HTML5 neste uke. Støtte er i Chrome, Safari, og vel Firefox.
  – Hva med Theora videoformat?
  – Hvorfor støtte iPhone? Det er da bedre å servere åpne løsninger og la plattformene bygge støtten selv. Da kommer det fort støtte i Symbian, Android, Maemo, og sikkert iPhone. NRK bør ikke basere seg på godseide plugins som Flash og/eller Silverlight.

  Svar på denne kommentaren

 70. Eirik Solheim (NRK)

  1. Vi følger med på utviklingen rundt HTML5 og vil støtte dette når vi ser at markedet er stort nok. Vil mest sansynlig gjøre det samme som YouTube. Flash med mulighet for HTML5, og så etter hvert eventuelt HTML5 med fallback til Flash for de som ikke støtter HTML5.

  Men dette er ikke på toppen av prioriteringslisten akkurat nå. Det viktigste er overgangen til H264 og bedre plattformstøtte enn dagens nett-TV

  2. Theora har desverre ikke bred nok plattformstøtte. Få set top bokser, spillkonsoller og bærbare enheter spiller Theora. Det måtte i såfall bli i tillegg til H264.

  3. Jeg gjentar meg selv: «iPhone og andre mobile enheter». Vi vil støtte de mest utbredte plattformene. Men også prøve å sørge for et API slik at publikum kan utvide plattformstøtten.

  Svar på denne kommentaren

 71. Eirik Solheim (NRK)

  Hva gjør at du konstanterer maks 900 kbit/s på OL-spilleren?

  (Vi sender nemlig ut LANGT høyere båndbredde enn det. Men den justerer seg dynamisk basert på hva som er tilgjengelig hele veien frem til sluttbruker. Den begynner lavt, og øker etter hvert.)

  Svar på denne kommentaren

 72. Heisann. Sliter litt med NRKs OL sendinger og tenkte å høre hva dette kan skyldes.

  Jeg bruker en 2 mnd gammel laptop med Windows 7 (64bit) og har testet i både Chrome og Firefox.

  Fra tid til annen spretter cpu bruken min opp fra ca 30% til 100%, og alt hakker, jeg kan såvidt bevege musepekeren… Etter ca ett minutt fungerer ting som normal igjen. Dette skjer med forskjellige intervaller. Har aldri benyttet silverlight før, og har aldri opplevd noe lignende. Er dette et kjent problem med Silverlight, er det evt. noe jeg kan gjøre hos meg for å unngå dette?

  Svar på denne kommentaren

 73. Det skrives mye om H.264 video codec her – jeg lurer derfor på om dere er oppmerksom på lisens-problematikken rundt H.264?
  Pr. i dag er det i alle fall tvilsomt om dette vil bli støttet av f.eks. firefox.
  Litt om dette her: google.com/support/forum/p/youtube/thread?tid=0aa3175f8fbb924a&hl=en

  Silverlight eller ikke – per tiden så funker ikke noe nettTV fra NRK.
  For Silverlight så skjer følgende: loading starter, med blir hengende noen sekunder i «connecting to …straumod.nrk.no», innen den sier «done» – og intet har skjedd. (samme resultat med firefox og safari – og uansett Silverlight eller ikke-silverlight).
  (Jeg har en 22MB link – NRK måler den oftest til rundt 3000-5000 Kbps – men uansett +/- hastighet så er ikke dette et linjeproblem)
  Dette har pågått over en del tid nå – startet gradvis en stund tilbake, til nå å ha gått totalt i frø.
  (For kuriositetens skyld forsøkte jeg også IE8 – men denne crashet)

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.