nrk.no

Musikk og film på plater er DØD

Kategorier: Film,Musikk og lyd & Video


DVD

Bilde av fabbio – utsnitt

Det er befriende å høre at folk som jobber i bransjen uttale seg så friskt som Laurie Fincham, Chief Scientist hos THX gjør:

Personally, I think it’s too late for Blu-ray. I think consumers will only become interested in replacing DVD when HD movies becomes available on flash memory. Do we really need another spinning format?

Rene ord for pengene. Men jeg er ikke helt med på at folk kommer til å kjøpe ting på flash-minne? Da tror jeg heller folk velger DVD. At vi kjøper musikk og film på plastplater som lastebiler må kjøre rundt i landet vårt, er en uansett en kort overgang før alt kommer til deg via nettverket ditt. Hadde jeg eid en videobutikk hadde jeg solgt den i dag.

(via itavisen.no)

19 kommentarer

 1. Er det ikke klinkende aapenbart for alle sammen at musikk og video levert rett hjem over nettet er fremtiden? Er det fortsatt noen som tror plater kjoept i butikken er noe folk vil ha (om de ikke, som naa, maa)? Det er jo selvsagt nisjer for litt av hvert. Det fins vel fortsatt masser av VHS-spillere rundt omkring …

  Svar på denne kommentaren

 2. Frode Kleven

  Har litt vanskelig for å se for meg at flashminne blir det neste store lagringsmediet. Jeg er, desverre, redd bredbåndsutbyggingen går for tregt til at vi kan gravlegge BluRay før det kommer i gang.

  Men jeg håper, og tror, at dette blir det siste fysiske lagringsmediet vi ser.

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg er ikke helt konfortabel med diskløsninger/flashløsninger ennå. Det kommer nok til å gå en stund før jeg ikke gidder å ha musikk/filmer på cd’er/dvd/br’er etc.

  Men tanken er god, det er mye bortkastede penger i det snurrende format.

  Om jeg ble nødt til å forlate det snurrende format så hadde jeg valgt flash. Lett å ta med seg på hytten/jobben/naboen men man trenger litt mere plass. Å ha alt lagret på en hjemmeserver er kun for spesielt interesserte tror jeg.

  Svar på denne kommentaren

 4. Frode Kleven

  Å ha alt lagret på en hjemmeserver er kun for spesielt interesserte tror jeg

  Man trenger ikke ha alt lagret på hjemmeserveren – det kan jo streames direkte fra en leverandør også. Men det blir en stund til båndbredden til folk generelt blir slik at dette er mulig for film.

  Hvordan siterer man her forresten?

  Svar på denne kommentaren

 5. @Øyvind
  Naar kostnaden ved distribusjonen forsvinner, og prisene synker deretter, vil vel de aller fleste velge bort plater. Eller vil vi fortsatt bruke hundrevis av kroner paa en DVD naar samme film koster en tredel eller mindre paa nettet? Valget er jo ikke 200 kroner for en DVD eller 200 kroner for aa laste ned. Det samme med musikken. Tiden for 150-kronersalbumet (eller hva det koster om dagen) naermer seg slutten.

  Naar det gjelder ‘hjemmeservere’ saa vil jo prisene og brukervennligheten komme dit hen ganske snart at dette ikke er noe saerlig hinder for middels/lite interesserte. Apple proever seg jo med Apple-TV og vi vil nok faa se flere og bedre forsoek etterhvert. Og musikken/filmene tar vi med oss til naboen/hytta/jobben paa iPoden (det vil vel snart si flash).

  Svar på denne kommentaren

 6. Frank Eivind Rundholt

  Jeg er en samler og liker fysiske medier som CD og DVD. Det er ikke det samme å ha harddisken full av filer som å fysisk kunne ta ut en CD eller DVD fra hylla.

  Jeg tror fremdeles at det optiske mediet har en lang framtid. Men jeg ser jo klart at streaming/nedlasting fra nett vil overta mer og mer.

  Jeg har leid noen filmer fra nett og det er jo veldig praktisk og greit. Men enkelte filmer vil jeg jo gjerne ha til odel og eie, og da fortrekker jeg en fysisk DVD framfor en fil på 1GB på harddisken

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg tror Frank Eivind Rundholt er inne på noe helt sentralt her. For oss nerder er det lett å snakke om mediaservere og digitale «bokhyller», men jeg kommer ikke til å klare å fortelle min mor, søster, fotball-kompiser og rørlegger-venner at de ikke lenger skal fylle hyllene i stuen med porsjonspakkede medieobjekter. En film bak properitær platsikk, en bok på papir og musikk i små hard plastcover dekker alle hyllene mer små cm av status. Dette gjelder nå også for lydbøker som mp3er i «hardcover» (lydbok på flashminne+avspiller i samme boksen) og potensielt også film som flashenheter.

  En av de tingene jeg liker best med helger er å stikke innom platekompaniet, for å legge til noen flere cm med status i bokhyllen min. Dette er en tankegang jeg misstanker lettere representerer en stor mengde nordmenn, over ideen om at alle medieobjekter nå utelukkende nås/kjøpes gjennom usynlige nettverk.

  Så kanskje på flashminne, dessverre, for vi trenger som noen nevnte ikke enda et fysisk format. Jeg ser bare for meg at businessmodellen med fysiske objekter kommer til å bestå enda noen år, for «folk flest».

  Svar på denne kommentaren

 8. Jeg mener fremtiden for film og musikk er å kjøpe brukslisenser via nett. Så kan man laste ned musikken/filmen så ofte vi ønsker. Jeg er ikke interessert i å ha så mye lagret hjemme, men jeg kunne godt meg å ha kjøpt tilgang til å laste det ned når jeg hadde behov for det.

  Svar på denne kommentaren

 9. Apple sin AppleTV er en fin liten box, jeg bruker den idag til Flickr og Youtube.

  apple.com/no/appletv/

  Når Apple får film og musikk tilgjengelig i iTunes Norway, så vil jeg nok bruke den mer aktivt, og da vil det gå lenger melom hver gang jeg besøker en platebutikk.

  Men det tar nok tid til jeg slutter helt med det.

  Det er også interessant å se hva PS3 kommer med etterhvert… den er min Blu-ray spiller og bestilte enda en tittel fra http://www.play.com, så vil nok bli en egen «blu-ray hylle» i stua etterhvert.

  Svar på denne kommentaren

 10. Poenget er at de som er interessert i musikk vil kjøpe musikk som finnes på et fysisk format som f.eks. LP som det faktisk trykkes opp mer og mer av om dagen(selvfølgelig fordi platebransjen skal tjene penger der det fortsatt er penger å tjene) fordi lyden er selvfølgelig mye bedre på dette formatet. Folk som utelukkende laster ned er egentlig ikke interessert i musikk på den måten vi som kjøper gjør. Det er ikke bare for å støtte artistene at jeg eller vi kjøper musikk på et fysisk format men det er pga. lyden og interaktiviteten med LP’en og fordi man får et flegmatisk forhold til musikk ved å laste ned.

  Svar på denne kommentaren

 11. Øyvind Solstad (NRK)

  «Folk som utelukkende laster ned er egentlig ikke interessert i musikk på den måten vi som kjøper gjør.»

  Hm. Tror ikke jeg er spesielt enig i den påstanden. Jeg kunne ikke levd uten musikk, og kjøper nok rundt 80% som filer.

  Å si at LPer låter bedre enn CD eller digitale filer handler vel mye om smak? Eller sjarm? Jeg liker også lyden av platen som snurrer før den første lyden kommer. Rent teknisk er mp3 i 128 kb ganske dårlig.

  I blindtester klarer likevel svært få å skille mellom forskjellige digitale formater og LP.

  Svar på denne kommentaren

 12. Poenget med LP forsvinner jo litt når musikken uansett er digitalt behandlet før pressing, og ofte i 16bit 44.1khz (for CD) – da blir resultatet dårligere på LP enn på CD. Da er det kun «psyco»akustikken som spiller inn (og sjarme/nostalgi/etc) – men hvis det FØLES bedre, er hensikten oppnådd (musikk handler vel mer om følelser enn om noe annet)

  (Jeg ønsker meg bilspiller som spiller FLAC fra DVD±R (eller SD/CF/MS flash minne))

  Men å forklare fordelen med en medieserver til «min mor, søster, fotball-kompiser og rørlegger-venner» er ikke så vanskelig – bare vis dem en SqueezeBox og SlimServer(Squeezecenter)… 😉

  Svar på denne kommentaren

 13. Samlet på vinyl i ti år nå. At lyden er bedre enn CD er vel som det sies en smaksak. Jeg pleier å si til alle som spør at vinyl nødvendigvis ikke har bedre lyd enn CD, men det er estetisk mye tøffere. Gjør seg så utrolig bra i hylla sammenlignet med de små plastic-dingsene som bare gir meg kalde grøss fra en tid der Hysj-hysj pusha Aqua, Captain Jack annet crap til blodpris.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.