nrk.no

Kom i form med iPod

Kategorier: Gadgets & Musikk og lyd


Apple planlegger en ny kolleksjon iPod-aktige enheter som skal hjelpe deg og meg opp av sofaen. AppleInsider rapporterer at Apple har søkt om patent på en rekke funksjoner på en ny trenings-iPod.

iPod fitness

Bilde fra AppleInsider

Du legger inn vekt, høyde, type trening, type øvelser osv. Så hjelper iPoden deg gjennom treningen og samler dessuten inn data via sensorer i skoen (som allerede finnes på iPod nano og Nike+) og pulsmåler. Det skal også finnes en funksjon som belønner deg for utført aktivitet og et system for gruppetrening.

iPod fitness

Bilde fra AppleInsider

For noen uker siden kunngjorde Nike at de samarbeider med Apple og flere av de største produsentene av utstyr for treningssentre og hjemmebruk. Når du løper på en tredemølle, vil den overføre opplysninger om distanse og intensitet til iPod. På treningskjedene S.A.T.S og Elixia finner du f. eks. apparater fra Technogym som da vil kunne oppgraderes til å samarbeide med fremtidige iPoder og nåværende iPoder med ny software.

Når Apple så kommer med nye iPoder med pulsmåler, vil du etterhvert kunne få logget både distanse, puls, intensitet osv.

Hva mer?

Hvis du først begynner å leke med denne tankegangen, åpner det seg spennende muligheter. Andre produsenter kunne f. eks. utvikle sensorer for idretter som sykling, roing, seiling, styrketrening i alle former osv. Kanskje man kunne koblet til skrittellere og GPSer, slik at turer i marka og trasking på jobben blir logget.

Et dataformat for bevegelse

Apple er ikke kjent for å åpne opp systemene sine for andre i for stor grad. Ja, folk hacket i vei på AppleTV og iPhone, men det er mot Apples vilje. Om de for en gangs skyld kunne åpne opp og lage et dataformat for bevegelse, så kunne de skapt et helt nytt univers av enheter og applikasjoner som samarbeider om å sende data om bevegelse og trening.

Noen eksempler på hva jeg mener:

Sykle i Sydney
Du har en spinningsykkel hjemme i stua. Denne har støtte for det tenkte nye dataformatet for bevegelse. Så når du sykler sender den informasjon om tråkk, frekvens, distanse osv. til iPoden din. Du har også på deg en pulsmåler slik at pulsen din også lagres sammen med dataene fra sykkelen. Hva om iPoden sendte dataene trådløst videre til Xboxen eller Playstation? Bilspill og «skytespill» foregår i nydelige 3D-verdener, tegnet, modellert og lyssatt av de beste folkene. Ta bort racerbilene og monsterne, og du står tilbake med et nydelig landskap du kan sykle i! Mye bedre å sykle i downtown Sydney en sommerkveld enn i stua di. Har du en tredemølle er det mye bedre å jogge rundt Galtvort der Harry Potter går, enn i soverommet ditt.

Spillene måtte bare lage et «modus» der bilene, spillerne og monsterne er borte, og hvor bevegelsen i terrenget styres av dataene som kommer fra iPoden.

Tour de France
Hvofor nøye seg med Sydney? Arrangørene av Tour de France og Giro d’Italia kunne lagd digitale versjoner av løypene, og la syklister over hele verden sykle deler av løypene mens løpet pågikk. Du kunne sitte i en sal på S.A.T.S. og når feltet kom til en gitt sted, konkurrerte 100 000 mennesker med de ekte syklistene over en kortere distanse.

Løpe om kapp

Jogging

"Astoria Park" – bilde av RedMonkeyVirus

Om du bruker Nike+iPod, kjenner du til at du kan utfordre venner til duell. Det fungerer slik at en sensor i joggeskoen måler hvor langt du løper. Og når du syncer iPoden lastes det opp til Nikes nettsted hvor langt du har løpt. Slik kan du løpe «først til 200 km» mot to kamerater i Norge, en i London og en i San Francisco. Med et dataformat som for iPoder, treningsapparater og spillkonsoller, kunne du løpt mot dem i sann tid. Finn et egnet tidspunkt, start tredemøllen og se på tven din om du ligger bak John i New York. Med surroundlyd og kommentarer fra treneren din som er innebygd i iPoden.

Helsevesenet

En standard for innsamling av hvordan vi beveger oss vil bety mye for helsevesenet også. Man kunne utstyre pasienter på rehabilitering med iPoder som logger nøyaktig hvilken bevegelse de får. Og leger og helsepersonell ville kunne se grafisk på skjermer hvordan utviklingen er.

Fastlegen din ville kunne be deg logge dine bevegelser over en periode for se hvor mye trening du egentlig får. Du ville kanskje få deg en overraskelse selv…

Som MIDI for trening

En pulsmåler fra Polar, en GPS fra Garmin, en skritteller fra Silva, en skosensor fra Nike. Disse «dingsene» snakker ikke med hverandre. De samler inn masse data hver for seg, men det finnes knapt noen måte å slå sammen dataene på (i hvertfall for vanlige dødelige). I skarp kontrast til musikkverden hvor man lagde formatet MIDI. Som gjør du kan spille på en synth fra et annet keyboard. Eller trigge en sampler fra en tromme med MIDI.

Tenk om Apple som selger millioner av iPoder kunne lage et dataformat som kan slå sammen alle data for bevegelse og trening. Og la brukerne selv bestemme hvor de skal lagre dataene.

I dag er det jo dessverre slik at de dataene som iPoden samler inn mens du jogger med sensor i skoen, kun kan sendes til Nike+. I en perfekt verden skulle disse dataene kunne sendes til hvilket som helst nettsted som støtter dataformatet. Om du har en personlig trener på Elixia, så burde du kunne laste opp alle treningsdata til Elixias nettside, og la treneren din se på det. Og om du synes det er kult: La utvalgte venner på Facebook se dataene. «Øyvinds treningsklubb» eller hva du vil.

Jeg ville ikke satt for mye penger på at Apple gjør alt dette uten at vi forbrukere tyner dem skikkelig. Og vi har ennå ikke sett hva slags funksjonalitet versjon 1 av trenings-iPodene har.

I mellomtiden er det interessant å høre hva dere lesere av NRKbeta ser for dere man kunne brukt et slikt dataformat for bevegelse til? Hvilke gadgets ville du ønsket hadde støtte for dette? Hva slags trening eller bevegelse? Hva slags applikasjoner?

11 kommentarer

 1. Ronny-André Bendiksen

  Mac1.no (Norges største Mac-/Apple-portal) har flere ganger kjørt løpekonkurranser med Nike+ og iPod. Jeg har ikke deltatt enda, hehe, men jeg har et inntrykk av at det er veldig populært!

  Svar på denne kommentaren

 2. iPhonen har jo allerede akselerometer som kan brukes som skritt teller. Har lekt meg litt med å hente ut data fra den og analysere i Matlab(matte program), men har ikke brukt nok tid på det til å få noen fornuftige resultat. Det er sikkert noen der ute som allerede har laget et 3.parts program for å gjør det.

  Hadde Apple implementert full bluetooth stack så hadde det vært mye enklere å kople den opp i mot andre dingser, men det ser ut så det vil ha kontrollen selv. Folk har klaget på at Microsoft er ille når det gjelder å sleppe andre til, men Apple er minst like ille.

  Svar på denne kommentaren

 3. Motionbased er en tjeneste utviklet av Garmin hvor deres GPS/puls-enheter kan kobles til og laste opp data for analyse/skryting/oversikt osv. Har selv en sykkel-gps som jeg bruker på mine sporadiske turer. Trykk på navnet mitt så kan du se hvordan de har gjort det. Det skal sies at Motionbased har et tregt grensesnitt og er litt gammeldags, men det kommer en helt ny versjon under nytt navn i mai måned.

  Det er mulig å se på andre folk sine turer der (blant annet legger de ut fra Tour de France – et av lagene er sponset av Garmin og som en del av dealen ligger da en bestemt rytter sine etapper ute dagen etter at han har syklet dem). For de litt mindre ekstreme av oss kan man f.eks. søke på «Nordmarka» og se hvor i marka andre har syklet. Man kan også laste ned andre folk sine turer og så kjøre «skyggerace» mot dem ved at gps’en har funksjon for virituell treningspartner. Denne funksjonen kan selvfølgelig også brukes av deg selv, slik at dersom du ofte sykler samme runden kan de se om du ligger foran eller bak ditt eget skjema. Skjema kan da være forrige turen, den beste turen e.l.

  Motionbased er vel kanskje litt på siden av hva artikkelen egentlig handlet om, men den viser i alle fall hvordan trening og internett kan kobles sammen. Nevnte jeg at Google Earth, Facebook og «gammeldags» RSS også er en del av tjenesten?

  Svar på denne kommentaren

 4. Erik Kristensen

  Er det noen av de store treningskjedene hvor dette virker nå?
  Ser ikke ut som det er noe sted å plugge inn ipod’en i precor løpemaskinene på det lokale sats senteret i alle fall (Schous plass).

  Svar på denne kommentaren

 5. Peter Skaguvold-Olsen

  Jeg har brukt N79 Active, Bt polar pulsbelte og Nokia sportstracker i snart et år og er stor fornøyd! Fremdeles litt bugs de må rette på (gjerne helst et ubrukelig operativsystem på telefonen som gjør det vanskelig å koble seg til onlinetjenesten) men man får utrolig mye god info i ettertid og motivasjon underveis. Ikke bare måler den puls, distanse og lager ruten din i googlemaps i ettertid, men den merker også av i kartet hvilken sang du hørte på når og legger inn bilder der du tok de underveis. Perfekt for en god tur på fjellet. Det største problemet jeg har opplevd hittil er at programmet ikke støtter iPhone, så jeg må altså ha en Nokia til trening 😉

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.