nrk.no

NRK offer for striden mellom TeliaSonera og Cogent

Kategorier: NRK & Spill


NEW YORK (AP) — President Bush famously spoke of «the Internets» in 2004. Well, they’re here. – AP via Yahoo

Spiller.no, NRKs portal for spillstoff, benytter videonettstedet blip.tv til lagring av gametrailers, men på grunn av en splid mellom TeliaSonera og Cogent så er ikke blip.tv lenger tilgjengelig i endel europeiske land, inkludert Norge, vel og merke dersom man er tilknyttet en internettleverandør som igjen benytter seg av TeliaSonera. I praksis betyr det blip.tv verken er tilgjengelig internt i NRK eller for kunder av NextGenTel, og vi valgte derfor raskt å slutte å promotere de tjenestene på spiller.no som er avhengige av blip.tv, feks http://www.nrk.no/spiller/gameinfo/?task=Gametrailers og vi tok også vekk videoinnholdet på Gameinfosidene våre.

Cogento - Kart over nettverk

Nettverkskart for Cogento Europa

Sårbare mashups

Striden mellom Telia og Cogent ser ikke ut til å ha noen umiddelbar løsning. Forbindelsen mellom de to ISPene gikk ned 13 mars (les en mer detaljert beskrivelse hos Renesys), og det har tatt uvanlig lang tid å få en ny avtale på plass. Telia står på sitt og sier de vil ha kompensasjon fra Cogent for å bære trafikken deres, og Cogent sier de brøt forbindelsene med Telia fordi «Telia ikke oppgraderte nettet sitt slik Cogent ville» (Les: US-Swedish Carrier Spat ‘Breaks’ Net). Men det spekuleres i at den egentlige grunnen er at Cogent vil ha TeliaSoneras markedsandeler i Norden. Uansett hva grunnen er så er følgen ganske lei: De 36 millioner kundene til TeliaSonera har store problemer med å få tilgang til de rundt 15000 store kundene Cogent har i USA, inkludert da blip.tv som også NRK benytter seg av. Blip er også en populær tjeneste for videobloggere, og har delefunksjoner på linje med Youtube for å embedde video i blogger etc, men dersom man skulle være så uheldig å være kunde av TeliaSonera i disse dager så er det altså ganske mye innhold som nå er utilgjengelig. Dette kaster lys på hvor sårbar hele «mashupøkonomien» er.

Løsning?

For å løse spiller.nos problem med blip.tv på kort sikt så jobber vi nå med en proxyløsning, hvor vi rett og slett laget et skript som står på en annet nettverk, feks på en maskin Telenor sitt nett, og får dette skriptet til å hente filene fra USA og så levere dem til feks NextGenTels brukere. Men dersom ikke TeliaSonere og Cogent kommer til enighet, og du bare MÅ komme deg inn på blip.tv, eller Internet Archive som også er utilgjengelig, så kan du sette opp browseren din til å bruke proxy server, eller du kan, som undertegnede vurderer, bytte leverandør.
Diskusjon.no har en fin tråd på dette.

Oppdatert 29 mars 2008:

Forbindelsene mellom TeliaSonera og Cogent kom opp igjen fredag ettermiddag 2008. Du kan lese litt mer om dette hos Wired og Renesys. Happy surfing!

7 kommentarer

 1. Åååå.
  Så det er derfor mangen videoer på forskjeldige sider ikke virker for tiden hehe.
  Helt tragisk.
  Er det ikke Nextgentel sinn jobb å gi meg tilgang til hele internett?
  Kansje de skulle finne en løsning på dette raskt.

  Svar på denne kommentaren

 2. Problemet er delvis løst for Nextgentel-kunder ser det ut til. NGT ruter nå så vidt jeg kan se trafikk via Teleglobe til archive.org, blip.tv fungerer fint for meg og blir rutet via Telia, men ikke til cogent sitt nett?

  Ruting er ikke min sterke side, så noen som vet noe mer?

  Svar på denne kommentaren

 3. Morten Skogly

  Kan bekrefte at det funker nå (gjorde ikke det i går), på mitt NextGenTel abbo, hipp hurra for det. Men funka fremdeles ikke internt i NRK da jeg testa før jeg dro hjem fra jobb i ettermiddag.

  Svar på denne kommentaren

 4. Fikk en e-post fra TeliaSonera nå i kveld (19:47) som kunne fortelle at striden mellom TeliaSonera og Cogent nå er en ting i fortiden, og at de har ordnet opp seg imellom.

  Godt nytt for de som har blitt rammet av denne striden, i alle fall.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.