nrk.no

Holmes Wilson om åpne løsninger, Miro, demokratiet og det å redde verden

Kategorier: Fildeling & Video


PCF og Miro

Faste lesere har fått med seg at vi anbefalte programvaren Miro som et alternativ for å laste ned Nordkalotten 365 da vi la den ut for nedlasting. Vi jobber hardt for å få NRKs innhold ut på mer åpne formater slik at dere kan velge friere hvilke plattformer dere vil bruke. Vi prøver også å finne brukervennlige alternativer for de som ikke allerede har sine favorittløsninger.

Miro er en av disse løsningene og da Holmes Wilson fra organisasjonen bak Miro, Participatory Culture Foundation besøkte oss nylig holdt han et foredrag her på NRK. Det finner dere i sin helhet lenger nede i artikkelen, men først litt bakgrunn:

Miro er kort fortalt en browser for videoinnhold. En programvare som kan minne om iTunes, men som er åpen og har støtte for flere operativsystem. Noe av det fine med Miro er at den inneholder både støtte for BitTorrent og for avspilling av filene folk laster ned. Det betyr at du ikke trenger å bruke forskjellige programmer eller ha et forhold til hvilket videoformat som er brukt. Det hele er enkelt og greit: last ned og trykk play.

Miro kan spille av filer som ligger lokalt på maskinen din, du kan søke etter og laste ned filer fra kjente videotjenester som for eksempel YouTube og du kan sette opp abonnement på både lyd- og videopodcasts.

Som i de fleste programmer som støtter RSS-feeds kan du velge å lime dem inn selv og starte abonnementet. I tillegg til dette har Miro også en kanalguide som kommer opp i hovedvinduet når du starter. Her kan hvem som helst registrere kanaler og publisere innhold. Dersom du tilfeldigvis er et stort mediehus med masse innhold og kunne tenke deg å strømlinjeforme tilbudet for de som velger å bruke Miro har de et tilbud der de lager en spesiell versjon av Miro for deg.

Da kommer programvaren ferdig med en egen kanalguide for ditt innhold og en del kanaler ferdig satt opp. Miro finnes allerede for TED og Deutsche Welle. Rev3-versjonen er også på vei.

I NRK har vi meget positive erfaringer med bruken av Miro som et brukervennlig alternativ til mange av de andre løsningene som finnes der ute. Vi ønsker å se på mulighetene for å lage en NRK-versjon av Miro der vi i første omgang legger inn hele vårt podcasttilbud og etter hvert utvider med flere tilbud i høyere kvalitet.

I den anleding inviterte vi altså Holmes Wilson fra Participatory Culture Foundation innom for en prat. Og uten at jeg kan love noen datoer kan vi si at en NRK-versjon av Miro forhåpentligvis ikke er så langt unna.

Foredrag hos NRK

Da Holmes var her holdt han som nevnt også et foredrag på et intent NRK-seminar om nett og allmennkringkasting. I åpenhetens ånd publiserer vi det her. Mr. Wilson er en engasjert, kunnskapsrik og jordnær kar. Foredraget hans ble meget godt mottatt i NRK og det er herlig å kunne se en amerikaner snakke om å redde verden på en såpass ydmyk måte at det skaper applaus selv her hjemme i Norge. Link til torrent for de som vil laste ned opptaket.

Se videoen på NRKbeta videoDirektelink til denne videoen

Som dere ser så fortsetter vi å teste Viddler.com og dere må gjerne leke dere med muligheten til å kommentere inne i selve videoen.

PS. For ordens skyld: bruk av Miro ekskluderer ikke andre distribusjonsmetoder. Det blir et av mange alternativ. Vi vil fortsette å utvide vårt tilbud slik at det fremdeles passer i iTunes, på web, på mobil og hvor det måtte være.

12 kommentarer

 1. Enig angående gjentakelse av spørsmål. Vi hadde satt opp mikrofon til publikum, men den ble desverre ikke brukt. Fordi både Holmes og publikum hørte hva som ble sagt ble ikke spørsmålene repetert. Men det hadde helt klart vært best for opptaket ja.

  Svar på denne kommentaren

 2. Fin og enkel introduksjon for folk som ikke har brukt Miro det, selv om jeg nok visste det meste fra før.. 🙂

  We don’t require the use of streaming

  Det er veldig bra det, men problemet er at de ikke støtter streaming (så vidt jeg vet. Kanskje YouTube-, og liknende, kanaler har støtte for det?) heller. Alle kanaler man abonnerer på må man laste ned hver episode til for å kunne se. Det hadde vært fint om det var mulig å streame programmene til de kanalene man ønsket (og som har støtte for det). Spesielt for de med litt treigt nett.

  Det han sier om åpne diskurser i samfunnet er kjempeviktig! Jeg vil anbefale sterkt Ottar Brox’ bok «Vår kollektive dårskap», som på ingen måte handler om nettet, men som forklarer på en veldig bra måte hvor viktig diskursen i samfunnet rundt temaer er for at disse temaene i det hele tatt skal bli lagt merke til av politikerne, for ikke å snakke om for at de skal gjøre noe med dem. Jeg må lese den boka igjen snart..

  Som dere ser så fortsetter vi å teste Viddler.com og dere må gjerne leke dere med muligheten til å kommentere inne i selve videoen.

  Det er interessant at dere har brukt Viddler en stund nå. Betyr dette at NRK har tatt til fornuften og droppa AOL?
  Jeg skulle gjerne lagt inn kommentarene mine øverst rett i videoen, men de har ikke gjort det så lett. Alle mulighetene for å legge til ting er gråa ut, uten noen forklaring hvorfor. Jeg regner med at det er fordi jeg ikke er logga inn, men i menyen gi de ingen mulighet til å hverken registrere seg eller logge inn. Det vil si at jeg må gå til sida deres, registrere meg, komme tilbake hit og reloade sida, bare for å legge til en kommentar. Det er alt for tungvint!

  Og når det gjelder det siste spørsmålet han fikk, om hvordan de finansierer det hele, så har de to gode måter vi vanlige folk kan støtte dem;
  Enten ved å bli Miro Member, som koster penger, men du får en fin t-skjorte 🙂
  Eller helt gratis ved hjelp av Firefox-utvidelsen Effortless Good, som gir penger til ikke bare Miro, men tre andre, mer tradisjonelle, veldidige organisasjoner (bl.a. Redd Barna og Grameen Bank) også, når du handler hos Amazon (gjennom deres affiliate-system, så det koster ikke deg noe ekstra). Om du har en konto på Digg kan du også hjelpe til ved å digge den slik at mange flere får vite om den.

  Svar på denne kommentaren

 3. Dette er veldig fornuftig og bra.

  Byt ut mykje av det han segjer med sosiale netverk, so hev me ein god grunn til at det òg lyt vera ope. Eg synast det er endå meir skremmande at digre korporasjonar fær kontrollera sosiale nett. At det ikkje er fritt som internett (og det Miro prøver på). 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Gifilmeserimb

  Соберем для Вас по сети интернет
  базу данных потенциальных клиентов для Вашего Бизнеса
  (Название телефон факс email www имена адреса итд)
  Более подробную информацию Вы сможете получить по
  телефону +79133913837
  ICQ: 6288862
  SKYPE: prodawez
  EMAIL: prodawez@mixmail.com

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.