nrk.no

Kurer 95 – Pirater på nettet

Kategori: Fildeling


Legendarisk mikrofon

Kurer er et usedvanlig bra radioprogram som sender på P2. Denne uken handler det om fildeling. Fra Kurer sin nettside:

Er det en selvfølge at vi skal betale for musikk, TV-serier og filmer? Blant ungdom under 30 pleier 80-90 prosent å laste ned det de vil ha fra internett – helt gratis. I denne utgaven av Kurer ser vi nærmere på fildeling og ulovlig gratisnedlasting.

I programmet kan du høre 16 år gamle Karoline og Amanda snakke om sine nedlastingsvaner. Mediesosiolog ved NTNU, Hendrik Spilker, gir oss et historisk tilbakeblikk og kommer med sine spådommer for hvordan plate- og filmbransjen skal tjene penger i framtida. Plateselskapsdirektør Bjørn Rogstad i EMI Music forklarer hvorfor han mener at musikk ikke kan være gratis. Du får også møte en av plate- og filmbransjens største fiender, Peter Sunde. Han er en av dem som driver det svenske fildelingsnettverket The Pirate Bay, som må møte i retten i Sverige senere i år.

Og om ikke det var nok, så var det undertegnede som fikk æren av å forklare hva BitTorrent egentlig er for noe. For oss som ikke er så opptatt av FM og DAB finnes Kurer som podkast og i et fullstendig arkiv i vår Nett-TV.

For de som enkelt og greit vil høre denne episoden kan dere gjøre det i spilleren her:

[audio:nrk_kurer_2008-0308-1203_19551.mp3]

…eller laste ned programmet via denne direktelinken.

12 kommentarer

 1. Veldig bra! Jeg likte spesiellt godt sammenlikningen mellom Platebransjen og Avisbransjen.

  Jeg tror internettsalget av musikk er avhengig av gode, sikre, enkle betalingsløsninger, samt god kvalitet og åpne formater. Hvem vil betale for et amputert produkt når det finnes et bedre, enklere og ikke minst gratis produkt tilgjengelig?

  Jeg er ingen stor tilhenger av Nine inch nails, men jeg må si jeg beundrer deres siste initiativ. De prøvde en gang å legge ut musikken på internet mot donasjoner. Det gikk dårlig, men de prøvde like fullt igjen i år og ga ut musikken under creative common license. Nå med stor suksess.

  Les mer på en.wikipedia.org/wiki/Ghosts_I-IV

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg leste artikkelen, og ble interessert. Skulle jeg gidde å lete frem i en RSS-sak etter rette sak? Nei, tenkte jeg. Og så var du på pletten med en direktelink til en mp3.

  «DUGG FOR THE MP3!» Ville jeg sagt på digg.com.

  Denne siden er forresten oppstartsside sammen med digg.com (det går an å ha 2 i Firefox ;))

  Svar på denne kommentaren

 3. turn_self_off

  noe som ikke nevnes er allofmp3.com som solgte musikk i valgfritt format ut fra russiske servere.

  greit nok, dem hadde en tvilsom lovlighet bak salget, men det beviste at folk var villige til å betale for musikken så lenge dem fikk det dem ville ha, slik dem ville ha det.

  vet om mist en jeg kjenner som kjøpte en del musikk derfra.

  tingen er rett og slett den at med drm inne i bildet så er det enklere å bruke det en laster ned den det en kjøper. en mp3 fil fra nettet kan spilles av over alt, en cd med drm sliter på helt vanlige cd-spillere.

  en annen sak er at det er platebransjen, under lånt flagg fra artistene, som slår på krigstrommene. men om jeg har fått korrekt info så er det mange artister som tjener mer på turneer den på platesalg, siden plateselskapet som mellomledd skal ha såpass stor bit av kaka.

  og det er dette mellomleddet som nå blir forbigått i større eller mindre grad. det som startet som en slags symbiose har muligens utviklet seg til en parasitt-infeksjon for artistene sin del.

  og enda en faktor er at en benytter en universell opphavsrettlovgivning på produkter som har helt forskjellige markedsvirkeligheter. musikk har en helt annen hylletid den bøker, og begge har en annen hylletid den dataprogrammer. men alle av disse kommer under samme lov om opphavsrett.

  men siden markedene er så store, og pengestrømmen er såpass stri, så er det vanskelig for en skuddredd politiker å hoppe uti i ett forsøk på å avlede retningen.

  Svar på denne kommentaren

 4. Bra innslag , men som alltid savner jeg spørsmålet som aldri (nesten) stilles til plateselskapenes representat; «Tror du alle de som laster ned musikk, ville kjøpt den om det ikke var mulig å laste ned»? Tror de fleste som laster ned musikk er interessert i at artistene skal fortsette å lage musikk og derfor ville ha kjøpt musikken om de hadde råd/mulighet. Ihvertfall er det min egen innstilling til nedlasting.
  Noen interessante linker til nrkbeta lesere p åtampen, kan hende de har vært oppe i lyset tidligere men like fullt aktuelle. torrentfreak.com/eu-invests-22-million-in-next-generation-bittorrent-client/
  torrentfreak.com/norwegian-police-deal-massive-blow-to-mpaa-lawyer-080220/

  Go mandag !

  Svar på denne kommentaren

 5. Ronny-André Bendiksen

  @turn_self_off: Alternativet til allofmp3.com er en annen russisk nettside kalt gomusic.ru/

  Man oppretter konto, betaler inn en sum på en konto du betaler med når du kjøper musikken, god kvalitet og DRM-fri. Det beste av alt: Nettsiden er godkjent av kulturdepartementet, så du kan ikke få problemer i ettertid.

  Svar på denne kommentaren

 6. Thomas Raddum

  Apropos podcast, jeg har vært storbruker av Nrk’s podcasttilbud siden starten. Hører halvannen time på mobilen i bilen hver dag. Kurer er absolutt favoritten.

  Jeg ønsker meg mulighet for å hoppe fram og tilbake mellom innslagene i et program. Hvis jeg har hørt store deler av et program er det knotete å spole fram til siste lyttested på mobilen mens jeg kjører. hvis jeg kunne skippe framover i programmet fra innslag til innslag ville det øke brukskvaliteten betraktelig.

  Husker en prat med en kollega i 2001 der han begeistret fortalte om cue-filenes fortreffelighet. Han påstod at lydformater med cue-funksjonalitet ville ta av om kun kort tid. vi kan vel ikke helt si at spådommen slo til?

  Svar på denne kommentaren

 7. Eirik Solheim (NRK)

  Cue-filer og indekspunkt er en utfordring når ting skal virke på mange plattformer. Uansett, så kan det være interessant å se på om lange program eventuelt bør stykkes opp. Når man abonnerer på en RSS-feed vil man jo få dem inn i riktig rekkefølge uansett.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.