nrk.no

Bruk av BitTorrent – tall og kostnader

Kategori: Fildeling


Vi kan slå fast at vårt eksperiment med BitTorrent har vært en suksess. Viktigst av alt i forhold til publikum og tilbakemeldingene om at dette er noe dere virkelig liker. Vi har lest gjennom mer enn 500 kommentarer. Og det er første gang vi har sett en sak med så mye trykk få så mye positiv omtale. Vi har vært med på mye rart på nettet. Har hatt saker på både Digg, Slashdot, BoingBoing, Reddit, Engadget og Metafilter. Der dukker alltid trollene opp. De som bare syter og kommer med negative innspill. I diskusjonene rundt det faktum at vi som stor statlig kringkaster tar i bruk BitTorrent har innleggene vært nærmere 100% positive. Noe vi aldri har sett før på så store saker.

Vi kan ikke basere en videre strategi for NRK på en eller to kommentarer, men når vi mottar flere hundre av dem og mange i retning denne:

«Dere skulle hatt medaljer hele gjengen! Helt fantastisk genialt! Legg ut mer matriale på torrent. Betaler lisens med glede. Syns igrunn dere kan få lov å øke lisensen med tusen spenn i året. Kvaliteten er meeget bra. Kjør på!»

…så ville det være galskap å ikke ta dette inn som en del av vår strategi og utvide satsingen. For å si det litt stort: dere som kommenterer her på NRKbeta er med å forme NRKs strategi for digital distribusjon.

I tillegg til dette har testen vært en teknisk og økonomisk suksess. For å få dette opp raskt og enkelt valgte vi å bruke Amazon S3 både til lagring av filene og som tracker for å holde orden på selve BitTorrent-distribusjonen. Da betaler vi for båndbredden ut fra Amazon S3 sine servere.

Litt tall

NB! På grunn av manglende statistikk fra selve trackeren og det faktum at vi bruker vår S3-konto til flere tester er alle tallene her estimater.

Antallet nedlastede torrentfiler totalt så langt: ca 91 000

På grunn av problemer med første episode og justering for en del mennesker som sansynligvis har lastet ned torrentfiler uten å laste ned fulle episoder trekker vi fra 11 000 og ender da med et tall som sier oss at ca. 10 000 personer har lastet ned alle 8 episodene.

Det betyr også at vi har distribuert ca. 80 000 x 630 MB = 50 TB med data.

Skulle vi ha betalt for all distribusjonen hos Amazon S3 ville det ha kostet 50 000 GB * $0,16 pr GB = ca. kr 41 000,-

Slik det ser ut nå har vi betalt ca. 1700 kroner for all distribusjon som har med Nordkalotten 365 å gjøre. Hadde jeg vært en knivselger ville jeg kalt det 96% rabatt…

Det er vel og bra, men det aller viktigste i forhold til selve distribusjonen er at BitTorrent gir en fantastisk brukeropplevelse når det fungerer så fint som i dette eksperimentet. Det ligger en automatisk sikkerhet i det faktum at belastningen fordeles utover i nettet. I motsetning til en del andre eksperiment vi har gjort der servere og maskiner har gått ned, har systemet her tålt all belastning og levert filene med usedvanlig høy hastighet hjem til publikum.

Nok en gang takk til alle som har lastet ned, delt og kommentert! Dere vil få se flere spennende ting her fremover. Vår erfaring med å anbefale Miro til de som ikke føler seg så erfaren med både BitTorrent og videoformatene som vi har brukt er også meget positiv.

Miro er en åpen og gratis løsning som finnes for flere plattformer. Filosofien til Participatory Culture Foundation passer godt over ens med tankene vi har om NRK som allmennkringkaster i en ny medieverden. Så langt kan jeg røpe at vi har hatt møter med Holmes Wilson fra Miro / PCF for å diskutere et utvidet samarbeid. Følg med på NRKbeta…

21 kommentarer

 1. For oss som bor i utlandet og ikke får inn NRKs sendinger er jo dette et ekstra bra supertilbud. Og vi slipper til og med å betale lisens 🙂

  Forøvrig begynner jo nett-TVen å fungere meget bra. Litt dårlige linjer til tider, men er jo flott å få med seg litt skiskyting etc i et lite hjørne på skjermen her på jobben. Flest mulige direktesendinger gjør susen!

  Takk!

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg gleder meg sånn til å se hva NRK og PCF kan få til sammen! Så fantastisk bra at dere velger å samarbeide med åpen kildekode/demokratisk internett-fokuserte folk framfor å gå den nedtråkkede, men akk så elendige, Microsoft-veien!

  Jeg håper noe av det som kommer er en NRK-branded spiller og at NRK (som nevnt på Twitter) blir en Miro Sponsor! Mulighet for noen små hint om hva som muligens kan komme, Eirik? 🙂

  Se forresten også hvor mye det eminente Democracy Now! sparer ved bruk av BitTorrent, og så hadde det vært veldig bra om dere skrev en kort bloggpost om href=»http://www.getmiro.com/blog/2008/03/effortless-good-shop-at-amazon-help-the-world/»>Effortless Good!

  Svar på denne kommentaren

 3. Veldig bra tall, og interessant å se hvordan dette blir i fortsettelsen. Hadde standard distibusjon gjennom landbasert nett vært like billig kunne vel NRK ha klart seg med en 100 lapp eller så i lisens i året 😉 Men på den seriøse siden så burde vel dette være et eksempel til etterfølgelse for mange programmer, spesielt litt smalere programm som mange flere ville se om de var lettere tilgjengelige. Er også verdt å nevne at formatvalget blir høyt prissatt, er Mac bruker primært og da er det godt at noen bruker «åpne» formater som kan brukes av alle plattformer.
  To tomeltotter og vi gleder oss til å se hva som skjer i forlengelsen her på NRKbeta !

  Svar på denne kommentaren

 4. Ronny-André Bendiksen

  Så langt kan jeg røpe at vi har hatt møter med Holmes Wilson fra Miro / PCF for å diskutere et utvidet samarbeid. Følg med på NRKbeta…

  Ojoj! Spennende at dere avslutter (enda) en god artikkel med en cliffhanger! 😉

  Svar på denne kommentaren

 5. Tor Hogne Paulsen

  Hei!

  Fantastisk godt jobbet! Setter virkelig pris på at dere forsøker å gå både den DRM-frie veien, samt bort fra den ordinære streamingsfilosofien (noe som muliggjør deling av høykvalitetsmateriale på en økonomisk måte)…

  Håper forøvrig at dere vil få noenlunde orden på opprettshavsproblematikken snart; hadde dere klart å få 5-10-15 dagsaktuelle kvalitetsprogrammer fortløpende distribuert via torrent tror jeg brukermassen ville økt eksponensielt fra dag èn.

  Stå på!

  TH

  Svar på denne kommentaren

 6. Chris-Håvard

  Når (forhåpentligvis ikke hvis) dere får til en skikkelig satsing på BitTorrent med diverse programmer fra NRK beta hadde det vært flott om dere hadde tilbudt i flere formater. Mange mange tusen som har iPod’er og mobiltelefoner med støtte for video i blant annet mp4 osv. Hvis programmene blir tilgjengelig for nedlastning slik vil gjerne folk laste det ned og se det på farten og dermed få det med seg, istedenfor å gå glipp av det pga mangel på nett og tv på transportmidler osv…

  Svar på denne kommentaren

 7. Asphaug.info

  Nrk – Hadde bare alle mediahus gjort som dem…

  Mange har vært negative til Nrk, og spesielt det at en må betale lisens. Men hva får en egentlig for pengene? Og hvorfor håper jeg at alle mediahus følger det Nrk gjør?
  Nrk er så mye mer en bare noen kanaler du zapper gjennom med fjernkontrollen…

  Svar på denne kommentaren

 8. Kjell Danielsen

  Det var spesielt morsomt for meg at dere valgte Miro. Den fungerer også på Mac. Jeg har en Mac Mini stående som stereoanlegg og mutimediamaskin under plasmaskjermen. Nå spiller jeg all musikk via Itunes. Viser bilder i flotte album, og ser på filmer via Miro. Senere i år vil jeg kunne leie filmer via Itunes.

  Takk igjen for at dere er med og tar oss inn i den nye multimediaverdenen.

  Svar på denne kommentaren

 9. Petter Holstad

  Dette eksprimentet var meget bra NRK. Dere burde virkelig begynne å levere TV over BitTorrent, særlig til den typen programmer som kan sees flere ganger. Selv har jeg noen startproblemer med Miro, men får håpe jeg også får den spilleren til. Takk, NRK!

  Svar på denne kommentaren

 10. Nå er ikke programmet dere brukte akkurat min favoritt, men at Nrk eksperimenterer og tar den nye mediahverdagen seriøst, er helt enestående! Ser frem til fortsettelsen.

  Forresten, you just got slashdotted!

  Svar på denne kommentaren

 11. Eirik Solheim (NRK)

  Vi anbefalte Miro til de som ikke allerede har en favoritt. Vi kommer til å bruke åpne format til denne typen distribusjon, så du kan bruke ditt favorittprogram uansett.

  Oppdatering:
  Når du snakker om «programmet» tenkte jeg umiddelbart på programvaren vi anbefalte, men skjønner nå at du sansynligvis snakker om TV-programmet. Vi valgte Nordkalotten 365 fordi det var et populært program der rettighetene var på plass. Vi håper å utvide tilbudet med mange flere programmer etter hvert. Også ting som ikke foregår i skog og mark. 🙂

  Slashdot. Yay! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 12. Adam: SVT har ju tyvärr bestämt sig för att dra ner på egenproducerat material och köpa det mesta, dvs bli en dum-kanal.
  Det är helt fel av två grunder som lätt inses på nrkbeta: Egenproducerat material är enkelt att distribuera så som det passar dig. Och ännu viktigare, i det att kanalerna och deras innehåll frikopplas till viss grad så är det inte intressant om nrk/svt köper någon amerikansk serie som folk kan se någon annan stans, deras tillgång som tevekanal är det material som de själv producerat, som bara de har. NRK fremover mot fremtiden!

  Svar på denne kommentaren

 13. Johan Ronström » Blog Archive » Resultat av NRKs bitTorrent-test

  […] Och slutsatsen är att försöket har varit väldigt lyckat! ca. 10 000 personer har laddat ned alla 8 avsnitt. […]

  Svar på denne kommentaren

 14. Det som mangler her, er mulighet for å dele filer MENS programmet pågår. Altså en slags live-funksjonalitet, hvor man deler en fil som lages underveis (vi må vel regne med et par minutters delay, men allikevel kan det kalles «live»).

  Skulle ønske NRK kunne lagt inn noen ressurser på dette 🙂

  Svar på denne kommentaren

 15. Jan-Frode Myklebust

  «Det betyr også at vi har distribuert ca. 80 000 x 630 MB = 50 TB med data.»

  Jeg har alene delt ut nesten 1 TB:

  E1 – 117GB
  E2 – 123GB
  E3 – 132GB
  E4 – 110GB
  E5 – 103GB
  E6 – 104GB
  E7 – 109GB
  E8 – 120GB

  Det hjelper godt på min «share ratio» i Azureus, slik at jeg vil få kjappere nedlastinger fra andre. Så det er god økonomi for meg å dele ut ut disse episodene. Vinn-vinn situasjon 🙂

  Dersom NRK planlegger å basere seg på torrent-deling av innhold, bør kanskje ISP’ene informeres, slik at de kan drifte lokale «speil» og få slippe å sløse på innkommende båndbredde til ISP’ene.

  Svar på denne kommentaren

 16. Genial kommentar

  «Dersom NRK planlegger å basere seg på torrent-deling av innhold, bør kanskje ISP’ene informeres, slik at de kan drifte lokale “speil” og få slippe å sløse på innkommende båndbredde til ISP’ene.»

  Gi denna mannen en sigar!
  Caching av torrent-materiale er etter det jeg erfarer, noe Cohen et.al. jobber med
  I tillegg muliggjoer dette for hybrid-live loesninger.

  Det _burde_ være mulig for store innholdsleverandoerer (NRK) å komme inn i bildet til tjenesteleverandoerene (ISP), MÆN:
  Her må man være JÆVLIG forsiktig, slik at man ikke får seg et lite blomkålkne i minefeltet.

  Dette steppe-danser seg nemlig kjapt innpå nettverksnoeytralitet, og bare det å åpne diskusjonen kan risikere å legitimere en dritt-diskusjon om fakturering per byte, for sluttbrukere.

  Tenk dere blodig godt om foer dere gjoer noe lurt her, og rådfoer dere med folka på http://www.efn.no o.a..

  Ellers skal dere ha stor takk for at dere tenker nyvinning, og hadde dere hatt noen interessante programmer også så hadde jeg ikke unnlatt å sett norsk TV de siste 15 år.

  Svar på denne kommentaren

 17. Lydopptak: Erling Borgen og Petter Skauen om Norges rolle i krigføring og tortur | børge forteller om livet

  […] prøvde å forklare ham at han bør bruke torrent-filer for å spre dokumentarene, både for å få lavere kostnader og mye positiv oppmerksomhet. Men dette ble for teknisk for ham, så han gav meg kortet sitt og ba […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.