nrk.no

Blogg eller nettside?

Kategori: Musikk og lyd


logocms1.jpg

Helt fra «Blogg» dukket opp som begrep første gang på slutten av nittitallet, og vokste seg småfet utover 2000-tallet, representerte både fortellerform, layout og funksjonalitet et skarpt skille sammenlignet med de eksisterende nettsidene som fantes på det tidspunktet.

Til å begynne med var verktøyene man brukte for å skrive en blogg svært forskjellige fra de store publiseringssystemene man brukte på større nettsider.

Vi har sett litt på de nye mulighetene som vokser fram i bloggproduksjonsverktøyene og måten de tradisjonelle publiseringssystemene møter bloggene på.

Tradisjonelle publiseringssystemer

Store systemer som Polopoly (som vi bla. bruker her i NRK) og Escenic, samt de litt mindre open source alternativene Joomla og Mambo, har i lang tid været de foretrukne systemene for større nettsteder og kommer sikkert til å være det i relativt lang tid framover.

Dette er kraftige systemer som er designet for å håndtere store mengder brukere, artikler og bilder. Problemet er ofte at det å få gjort endringer på slike systemer er en tungrodd prosess og når man får dem på plass er de allerede utdaterte.

Vi har blant annet fått utviklet en kommentar-modul for artikkler til NRK.no, noe som ikke akkurat var gjort i en håndvending. Og systemet har likevel ikke den samme intuitive brukervennligheten og fleksibiliteten som kommentarsystemene i mange blogger.

picture-41.png
Kommentarer på nrk.no

De «gamle» publiseringssystemene har heller ikke støtte for trackbacks. Og på det området er det interresant å se hva man kan få ut av systemer som Twingly. En tjeneste som binder sammen mer tradisjonelle nettsteder med bloggene. Og dermed gir f.eks. Dagbladet.no mulighet til å vise hvem og hvor mange bloggere som referere til deres artikkler.

picture-42.png
Twingly på Dagbladet.no

Bloggeverktøy

På bloggfronten har WordPress og Movable Type lenge vært de to største. Begge er «moderne» publiseringssystemer hvor tags, trackbacks, kommentarer og bruk av mer dynamiske elementer står sentralt og er innebygd som en naturlig del av pakken.

picture-46.png
NRKbeta backend- WordPress

Å publisere artikler i disse systemene er ofte enklere, mer oversiktlig og mer strømlinjeformet enn tilfellet er hos de store.

Det kanskje mest spennende med disse systemene er likevel at det er et svært levende brukermiljø rundt dem, noe som blant annet betyr at det finnes nærmest ubegrenset tilgang til ferdige utvidelser, såkalte plugins.

picture-47.png
WordPress plugin directory

Utseende på sider som har vært bygd på disse systemene har ofte vært veldig «bloggete», og har på sett og vis vært med på å definere betydningen av ordet Blogg: Websider som lister ut artikler, eller blogposter i kronologisk rekkefølge, med sist skrevne øverst. Sidene har ofte en «sidebar», og et felt for innhold. Ikke ulikt artiklene her på NRKBeta.no.

picture-49.png
NRKbeta.no

Men i løpet av de siste månedene har utviklingen av «Themes» (designpakker) til spesielt WordPress eksplodert i retning av såkalte «Magazine Style Themes».
www.themeplayground.com har laget en oversikt over de beste «Magazine Style Themene» til WordPress.

Spesielt verdt å nevne er Mimbo, BrandfordMagazine, OptionsTheme og Majari Magazine, som er en modifisering av Mimbo.
Mimbo Screenshot picture-52.png

picture-53.png picture-54.png

Alle temaene nevnt over er gratis tilgjengelig, men det har også etterhvert dukket opp mer profesjonelle varianter som feks Revolution, som er tilgjengelig for en liten knippe Dollars. I tillegg jobber Darren Hoyt, som er utvikleren bak Mimbo, men en Mimbo Pro versjon, hvor blant annet bildehåndtering og annonsestyring skal bli enklere og bedre.

Resultatet av at blogg-verktøyene og de store publiseringssystemene ser ut til å nærme seg hverandre betyr kanskje ikke all verden for gigantene som fortsatt vil være avhengig av de store, tungrodde systemene. Men for mindre bedrifter og nettsteder som har behov for fleksible og enklere systemer begynner bloggeverktøyene å bli reelle kandidater.

NRKbeta videre

Vi føler at designet her på NRKbeta er litt for lite fleksibelt og alt for tradisjonelt. Vi ser derfor på ulike løsninger for et redesign. Vi har kikket på ulike «Magazine Style Themes» for WordPress, da vi ønsker oss noe som gir oss mer redaksjonelt spillerom på forsiden vår, men fortsatt gjør at vi beholder «bloggfølelsen» vi har idag.

Vi tror dette kan gjøres med utgangspunkt i feks Mimbo, samt litt tilpassning og endringer for å få frem «det beste fra begge verdener»…

Som vanlig ønsker vi innspill og synspunkter på dette fra dere!

14 kommentarer

 1. Mats Staugaard

  Drupal, Drupal, Drupal.. Det er alt jeg har og si 🙂

  En mer fleksibel og god CMS skal man lete lenge etter. Åpen kildekode, modulbasert, ryddig og effektiv kode og ikke minst et godt og velutviklet utviklermiljø som støtter opp om produktet.

  Drupal driver en rekke store nettsteder, både i inn og utland. I utlandet er vel The Observer (www.observer.com), Amnesty (www.amnesty.org) og The Onion (theonion.com) gode eksempler, mens her i Norge driver vi de største Drupal-sidene i form av Mac1/Linux1/iPod1/Kreativ1.

  Min erfaring med Drupal er at dette helt er på høyde med «store» systemene og langt mer utviklet enn de mindre systemene dere nevner her. Verdt en god og nøye titt hvis dere vurderer å gjøre noe med NRK Beta.

  Svar på denne kommentaren

 2. Martin Bekkelund

  For mindre nettsteder uten krav til fleksibilitet i forhold til forskjellige innholdstyper, er jeg overbevist om at WordPress er et svært godt valg. Som du selv er inne på, det finnes en lang rekke temaer og tillegg, i tillegg til at det er relativt enkelt å lage egne temaer. I alle tilfeller tror jeg det er viktig at dere hensyntar litt av det samme som for nrk.no, det vil si hva er det brukeren kommer for, og skrelle vekk unødvendige elementer.

  Den dagen WordPress blir for trangt i forhold til behov, ikke skalerer eller ikke er fleksibelt nok vil jeg ikke nøle med å anbefale norske eZ Publish, selv om det kanskje er vel high-end igjen. Mulig jeg ikke er helt habil i det forslaget, men… 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Martin Berglund

  @ navnebror Bekkelund
  Tror du har rett i at eZ Publish er litt vel high-end for nrkbeta. Sånn sett er vel Drupal en bedre kandidat, om det faktisk skal gjøres et bytte.

  Som Mats nevner, har det vært meget greit å jobbe med Drupal for i1-sidene, og seneste redesign var ikke noe unntak. phpBB, som brukes til forumet har gitt litt flere utfordringer, men også dette er mulig å theme slik man vil.

  Når det er sagt, tror jeg egentlig at WP fortsatt kan fungere som CMS for NRKbeta, bare dere skaffer dere de rette kontaktene. Folk som kjenner WP ut og inn, plugins fra A til Å, og som har en god forståelse av dagens nettutvikling 😉

  Her er et par andre eksempler på imponerende theming og bruk av WP:
  fokus.se/
  thedesigncanopy.com/downloads/wp-contact-manager/

  Ta også en titt på denne inspirerende artikkelen på digital-web.com, som tar for seg redesignprosessen av publiseringssystemet ExpressionEngine sin side.

  Mitt råd er å glemme publiseringssystem for en stund, og heller fokusere på en skikkelig gjennomgang av organisering, wireframing, presentasjon og design. Et godt system bør ikke hindre dere i å gjennomføre utviklingen når grunnarbeidet er gjort.

  Det finnes en haug med andre inspirerende sider, men jeg tror antallet lenker i denne kommentaren nærmer seg spammegrensen, så jeg skal stoppe her 😉

  Svar på denne kommentaren

 4. Updating Content

  […] I’m sorry if it looks a bit silly on the blog right now, but thanx to NRK Beta I finally found what I’ve been looking for on WordPressthemes and am now trying out the Magazine styles… :o) […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Marius Arnesen (NRK)

  @Mats: Jepp… Drupal er selvsagt noe vi skal ta en nøye kikk på, og den burde vel strengt tatt vært nevnt i artikkelen som en av de mellomstore CMS’ene.

  @Berglund: http://www.fokus.se var svært bra… Slutter ikke å bli overrasket over hva folk får til med WordPress omdagen… Vi har skrudd opp antall linker til 10 pr commentar, så du er fortsatt godt innenfor spammegrensen vår 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Hei!
  Har utviklet i Drupal og WordPress. Begge er imponerende systemer, men har raskt funnet ut at skal jeg sette opp en løsning i Drupal kan jeg gange utviklingskostandene med ihvertfall 3. Skal en gjøre noen spesialtilpassninger i forhold til themes er dette en langt mer krevende prosess enn det er i WordPress.
  Wordpress er derimot en enklere plattform og mye smidigere (utvikling og publisering).
  Herved anbefales WordPress.
  lykke til i omleggingen

  :)tom

  Svar på denne kommentaren

 7. Absolutt enig i det Mats sier om Drupal. Merkelig hvor lite utbredt det er i Europa, i USA har det tatt helt av de siste par årene. På porteføljen til Drupal finner man giganter som Forbes, Harvard, Warner Brothers og Sony. Åpen kildekode er veldig populært i kommersiell sektor i statene, mens i Norge sitter de fleste fortsatt med tunggrodde proprietære systemer. Men det er lovende at regjeringen har fått øynene opp for åpen kildekode og satser mer og mer på det. Også har man jo i1-nettverket 🙂

  Styrken til Drupal er samfunnet (the community) rundt produktet. Man finner moduler for stort sett hva det skulle være – hvis ikke kan man lage sine egne (systemet er avansert, men godt dokumentert) eller ansette noen til å gjøre jobben for seg. Det er nok hovedgrunnen til at Drupal har vokst seg så sterk de siste par årene.

  Svar på denne kommentaren

 8. Genial timing på dette tema fra NRKbeta 🙂 Jeg er mitt i evalueringen av nytt «bloggmagasin». Men jeg er bare en glad amatør som ønsker å skrive noe om musikk og dertil digitale duppeditter. Jeg har ingen teknisk bakgrunn overhodet. Kun design og håper jeg kan skrive litt som andre gidder å lese..

  Har hatt typepad.com i noen år men møtte for mange begrensninger i forhold til bl.a. layout. Har kikket litt på WordPress og det ser ut som et godt tips. Som ihuga Mac bruker fikk jeg selvsagt hetta da implementeringen av Mimbo krever plassering i en mappestruktur lokalt på disken. Der datt jeg av, men kanskje kommer jeg opp igjen på en av de andre etterhvert.

  Ser frem til enda fler gode innspill i denne tråden 🙂

  Svar på denne kommentaren

 9. Jeg er en av verdens lateste bloggere, så derfor har jeg stort sett holdt meg til blogger.com. Har brukt dem siden 2001, og den tusler og går fremdeles. Jeg stemmer for den løsningen som gir minst jobb med å sette opp og drifte, og da er blogger.com en drøm, spesielt hvis man kombinerer med andre snasne nettbaserte tjenester, feks flickr for bildene osv.

  Men har også satt opp Drupal på to av mine nettsteder som trenger litt mer muligheter enn det wordpress i utgangspunktet gir, men det er som er litt ræl med Drupal er at det krever mye mer dilling og mikkmakk å få funksjonaliteten opp på det nivået som du får rett ut av boksen (so to speak) på WordPress, samt at det er langt færre kule themes å ta utgangspunkt i for Drupal. Så skulle jeg satt opp en ren blogg UTENFOR blogger.com så ville jeg definitivt valgt WordPress. Superenkelt å sette opp og masse mulighet til utvidelser. Men ville valgt Drupal over Joomla som cms for en større site hvor planen er at den skal leve og gro lenge. Men be warned, Drupal er et troll å utvikle for!

  Svar på denne kommentaren

 10. Joakim Stai

  @ Morten:
  … ikke i forhold til tilsvarende systemer, spør du meg. Egentlig er det urettferdig å sammenligne Drupal med Joomla og WordPress. Drupal er mye mer tilrettelagt for utviklere med krav til fleksibilitet, stabilitet, ytelse og skalerbarhet. Sånn sett stiller det mer på linje med Plone, Typo3 og norske ezPublish – som ingen er kjent for å være spesielt enkle så sette seg inn i. Og sammenlignet med de er Drupal godt dokumentert og logisk oppbygd med sine hooks og overwrites.

  Men klart, for enklere sider kan Drupal være overkill, og ofte gjør WordPress susen vel så godt.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.