nrk.no

Lifestreams – alt du gjør på nett i en strøm

Kategorier: Det sosiale nettet,Musikk og lyd & Nettjenester


Mange bruker etterhvert en rekke forskjellige tjenester på nettet: Vi bruker Twitter for å fortelle verden hva vi driver med, vi legger ut bildene våre på Flickr, vi bruker tjenester som del.icio.us for å holde orden på bokmerker (i stedet for å ha dem lokalt i nettleseren), vi legger ut videoer på YouTube og vi sender inn saker til Digg.

Etterhvert blir det mye å holde styr på. Særlig for de av vennene dine som skal se alle bildene dine, følge med på hva du gjør osv. Dermed oppstår behovet for det som på engelsk kalles «lifestreams».

Lifestreams

En lifestream inneholder summen av dine aktiviteter på nettet. Her er et eksempel med en gang. David Recordon er i følge han selv «Hacker. Scuba diver. Entrepreneur.» og har nettsiden davidrecordon.com. Der har han satt opp et system som henter inn alle ting han sender til LiveJournal, Twitter, Facebook, LinkedIn, Upcoming, Ma.gnolia, Digg og Flickr. I sum presenteres en strøm av hva David gjør på nettet.

Lifestream

Slik ser David Recordons liv på nettet i dag ut – kronologisk og oversiktelig

Sikkerhet

Men hva med sikkerheten, spør du kanskje? Og sikkerhetseksperter vil sikkert rive seg i håret og si at dette må være enhver identitetstyvs drøm. Eller stalkere for den saks skyld. Og det er en bra innvending. Derfor gjelder samme regler som med alt annet du legger ut på nettet: Bruk hodet! Ikke legg ut at du har kjøpt deg ny plasmaskjerm til 50 000, at du skal til Thailand i to uker, at alarmen er ødelagt og at naboen er på ferie. Eller private detaljer som folk kan bruke til å misbruke identiteten din. Personlig tror jeg det er mye verre å legge igjen bankkortet i en bar enn å legge ut bilder, bokmerker og hva du driver med på nettet. Sunn fornuft funker.

FriendFeed

Ikke alle er «hackere» som David Recordon, og da kan du bruke en tjeneste som friendfeed. Der kan du registrere deg, og legge til de tjenestene du bruker – som Flickr, del.icio.us etc. Så kan du legge til andre venner på friendfeed, eller du kan bruke friendfeeds Facebook-applikasjon. Tjenesten er i beta fortsatt, men det går raskt å få en beta-konto for test.

Friendfeed

Tumblr

En annen tjeneste du kan bruke til å lage en lifestream er Tumblr. Det er en gratis «mini-blogge-tjeneste», der du kan velge om Tumblr skal ta inn meldinger og aktiviteter fra andre tjenester automatisk. Men også poste egne «vanlige» bloggeinnlegg. Du kan til og med sette det opp med et eget domenenavn om du har kjøpt deg f. eks. «AltBjarneBedriverOnline.com». 😉

Tumblr

Når du har registrert en konto hos Tumblr, kan du legge til de tjenestene du bruker:

Tumblr feeds

Du kan legge til inntil 5 tjenester men kan kontakte support om du vil ha flere.

Jaiku

Jaiku

Tilslutt vil jeg nevne Jaiku, som ble kjøpt av Google for en tid siden. Derfor går det dessverre ikke an å registerere seg der for tiden. Men systemet kan som med Tumblr brukes til å holde orden på all nettaktiviteten din – en lifestream. Vi lover å skrive om Jaiku igjen når de er tilbake i normal gjenge. Inntil da kan du lese mere om de andre måtene å bruke Jaiku i artikkelen «Microblogging»

Har du en lifestream? Bruker du andre tjenester enn de vi nevner? Vi vil veldig gjerne høre om eventuelle erfaringer du har. Og spør gjerne om du lurer på noe i forbindelse med tjenestene vi nevner over!

12 kommentarer

 1. Jeg har veldig sansen for NoseRub, som er åpen kildekode, og som både finnes i last-ned-og-installer-på-egen-server-versjon, og i offentlig-bare-registrer-deg-og-bruk-versjon. Vel, egentlig er de to versjonene den samme, for om du installerer NoseRub på egen server, så kan du åpne opp for at hvem som helst kan registrere seg der. En kul ting med NoseRub er at de forskjellige installasjonene på forskjellige servere kan jobbe sammen. Så om du registrerer deg på din egen server, og en venn av deg registrerer seg på den offentlige serveren, så kan dere venne hverandre på tvers av dette. Og så har den støtte for flere av de små tjenestene også, i tillegg til de svære som alle støtter, og det er veldig bra! Den har også støtte for OpenID, men dette fungerer ikke helt godt i den versjonen som er ute nå, som er langt fra en «gold release» (0.5.3).

  Eller du kan bare sette opp en WordPress-blogg og installere Lifestream WP pluginen.

  Svar på denne kommentaren

 2. Geir Arne Brevik

  Jepp, jeg har laget meg en lifestream på hjemmesidene mine. Grunnen til at jeg gikk fra et mer eller mindre vanlig blogg-oppsett til en tumblr-aktig lifestream, var at jeg så at jeg blogget kanskje hver femte uke, mens jeg la ut kanskje fem linker på del.icio.us hver eneste dag. Og jeg tror faktisk det er innhold som i det minste mine venner vil sette pris på.

  En annen grunn til at jeg gjorde det var den tekniske utfordringen i å lage noe sånt selv – jeg trengte trening i web services, som jeg synes er det mest spennende på nettet.

  Det med sikkerhet/privatlivets fred er noe jeg har tenkt en del på, og noe jeg stadig prøver å justere meg i forhold til, selv om det ikke alltid er like lett å se alle mulige kontekster til en Twitter-post en sen aften.

  Hovedgrepet jeg har gjort i forhold til dette er at jeg ikke viser et arkiv av lifestreamen min; man får bare de siste syv dagene. Vil man ha mer, må man sette sammen sin egen Yahoo Pipes eller noe sånt. 🙂

  Som de sa på CSI: «They don’t expect privacy, they value openness«.

  Svar på denne kommentaren

 3. Må nevne http://www.feedblendr.com hvor man, som navnet tilsier, kan legge inn så mange rss feeds man vil. Resultatet blir en av følgende:
  En html side med en samling av alt (i rekkefølge)
  En mobil versjon
  En rss feed
  En OPML fil (hvis man vil at folk raskt skal kunne følge med på alt som seperate feeds)
  Eller en javascript man kan paste inn hvor som helst.
  Det foreligger også en API.

  Svar på denne kommentaren

 4. Plaxo. I «gamle dager» var det en tjeneste for automatisk oppdatering av adresseboken. Du la inn folk du kjente og hvis også de var Plaxo medlemmer så fikk du automatisert adresseinformasjon. Plaxo kunne også sende ut e-post til alle som du kjente og som ikke var medlemmer og en del folk mislikte Plaxo av den grunn. Uansett; nå har de kommet med Plaxo Pulse. Her legger du opp alle slags servicer du bruker på samme måte som beskrevet for de andre servicene i denne artikkelen. MEN du kan angi hvem som skal se hva; de har fire nivåer. Everyone, Friends, Family og Business Network. Dette er da lagt opp slik at alle menneskene du har i din adressebok tilegnes en eller flere av disse kategoriene. Det betyr at broren din kan få tilgang til dine feriebilder (gruppen Family), men ikke sjefen (gruppen Business Network). Det synes jeg er ganske lurt! Det er også sånn at det er en felles Pulse-side hvor alle dine kontakter sine «pulser» vises slik at man får en lifestream fra alle sin kontakter, samlet i en felles «elv». I tillegg har de en offentlig side (som kun viser det man har market som «everyone»). Min offentlige side kan sees ved å klikke på navnet mitt. Her kan dere da lese innlegg fra mitt firmas blogg, mens den personlige blog’en er forbehold «Family» og «Friends» og dermed vises den heller ikke på den offentlige siden.

  Svar på denne kommentaren

 5. Har også mekket en enkel lifestream, men hva skal vi kalle dette på norsk? Jeg er ikke umiddelbart enig med Ronny-André, som vil kalle det «nettflyt». For selv om feeden henter alle elementene fra nettet (naturlig nok), handler gjerne hvert element om det virkelige liv. Hva man gjør akkurat nå, bilder fra festen i helga etc.

  Så – flere forslag?

  Svar på denne kommentaren

 6. Dag 2: The Next Web Conference 2008

  […] Friendfeed er en tjeneste Scoble bruker mye for tiden. Friendfeed er en tjeneste som gir deg en samlet oversikt over hva vennene dine driver i alle de ulike tjenesten på nett. Det være seg Del.icio.us, twitter, flickr, youtube eller digg. Denne tjenesten kan kanskje beskrives best som en Facebook Newsfeed for absolutt ale ting, alle vennene dine foretar seg, akkurat nå. Vi har tidligere skrevet om “lifestreams”, der vi blant annet nevnte Friendfeed […]

  Svar på denne kommentaren

 7. Hadde håpet at jeg kunne samle mine venners forskjellige feeder på et sted. Altså om de jeg kjenner er på fjorten forskjellige nettsamfunn så kunne jeg enkelt og greit få en oppdatering av samtlige på ett sted. Men Friendfeed forutsetter at alle de jeg kjenner også har en konto, og da falt jo hele poenget bort for min del… 😐

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.