nrk.no

Organisere musikken din

Kategori: Musikk og lyd


Har du opplevd at folk klager på at du bruker for mye tid på å organisere musikken din? At du får tyn fordi du sorterer LP-platene kronologisk, eller fordi CD-platene står etter farger? Sitter du timesvis for å putte på cover og metadata på musikken du har i iTunes?

Trøsten er her: Noen jobber verre enn deg.

Neste gang noen syter, send dem hit. Leo Reynolds rydder, og i prosessen måtte kassettsamlingen ut. Kassettene er lagd etter tema, f. eks. «Good times», «Shake and crawl», «Punch drunk» eller «Blues with a feeling». Fargene sier noe om type musikk. Herlige saker.

Hvordan organiserer du musikksamlingen din, nå som veldig mye er digitalt? Har du f. eks. tatt inn all musikken din? Har du lastet ned cover til alle? Hvilken kvalitet har du tatt inn i? MP3 eller bedre?

15 kommentarer

  1. Ronny-André Bendiksen

    Har all musikken min digitalt, noen album har litt manglende ID3-tag. Deriblant sjanger har jeg vært dårlig med.
    Stort sett hører jeg bare på musikk på min iPhone, og da bruker jeg smarte spillelister som varierer musikken iblant.
    Mangler også albumcover på en del album, noe jeg burde hatt med tanke på Cover Flow på iPhone. Konverter stort sett til MP3 på 192 kbit. Jeg vet FLAC eller AAC ville vært bedre, men er så glad i MP3.

    Svar på denne kommentaren

  2. Har det meste i digitalt format, 256 kbs mp3, men må jo fortsatt holde orden på cd samlingen som ikke blir mindre ettersom jeg kjøper alt som jeg liker og da helst komplett samling av band/artist. Tagging har tidligere vært gjort i Media Center til jriver, ettersom denne har endel geniale løsninger, men har nå gått over til Mac og da blir det jo iTunes med Beatunes og diverse scripts som blir til en halvgod løsning når det gjelder å holde orden på tags. Savner bedre muligheter til multitagging i iTunes men man lever jo med det man må. Albumcovers er et must, cover flow må til når man skal lete i musikken og komplementerer Coversutra perfekt på min Mac 🙂 også er jo ny iPod med coverflow visning helt rå.
    Takk til NRK beta for ypperlige sider og diskusjoner forresten, gjør det verdt å betale lisensen til NRK….

    Svar på denne kommentaren

  3. Hehe, kassetter ja, det er jo en fin organisert haug med søppel.

    Jeg kjøpte CoverScout for å få albumcover, og det funker helt fantastisk bra, men jeg savner et ordentlig verktøy til å organisere MP3ene.

    Som gammel Windows bruker er jeg fortsatt litt anal på filstrukturen av samlingen min og ID3 dataen må jo være pristine. Jeg brukte The Godfather på PC som var ett utrolig bra verktøy, men savner noe lignende på Mac, noen som har noen gode tips?

    Svar på denne kommentaren

  4. Mats Taraldsvik

    Her er alle cder i .flac, og også mp3 for mp3-spilleren. Rippet med Rubyripper – en fri klone av EAC for Windows (programmet ripper sporet minst to ganger, og kontrollerer at det ikke er noe feil med lydsporet).

    Aner ikke hvor mange timer jeg har brukt på å organisere musikk ved å fikse mappestruktur og id3/flac-tags, men det er ikke få!

    Har faktisk klart meg uten albumbilder til nå, men vi får se…

    Svoren tilhenger av last.fm.

    Svar på denne kommentaren

  5. Amarok! 🙂 Den beste spilleren jeg har prøvd så langt, uavhengig av plattform. Windows-versjon er visst rett rundt hjørnet også.

    Filstruktur på disk er «Musikk/Artistnavn – Albumnavn/01 – Sangnavn.mp3», men er egentlig ikke av så stor betydning, siden Amarok organiserer etter ID3-tags som lagres i en MySQL-database. SQLite er default, så man MÅ ikke kjøre separat serverprogramvare.

    Er jeg i tvil om sang/artist/album-navn er riktig, får jeg Amarok til å gjøre Musicbrainz-oppslag. Det lager et «fingerprint» av sangen, sender til Musicbrainz, og får tilbake det større nerder enn meg har kommet fram til hva den bør hete.

    http://amarok.kde.org
    http://musicbrainz.org

    Svar på denne kommentaren

  6. Martin Bekkelund

    Fantastisk å se at det finnes større metadataautister enn meg selv der ute. 😀

    Selv har jeg skrevet flere artikler om hvordan jeg håndterer Mine Kosteligste, blant annet Digital musikksamling, Backup av din CD-samling, Hvorfor FLAC? og Organisering av din musikksamling.

    Kort oppsummert ripper jeg alle (DRM-frie) CD-er jeg kjøper til FLAC, tagger dem med metadata, gir de korrekte filnavn og plasserer de i musikkbiblioteket (som håndteres manuelt). Som Mac-bruker har jeg funnet svært mye glede i applikasjonen Media Rage. Det er en løp-og-kjøp-applikasjon.

    Svar på denne kommentaren

  7. Alle cd’er og i .flac. Brukt noen timer på finne albumcover og tikse ID-tags ja. Bruker for det meste EAC til ripping, og Mediamonkey eller Foobar til avspilling. Samt MediaPortal i stua.

    Her var det jo neon gode tips som vanlig! Rubyripper og Subsonic skal testet ut, takk!

    Svar på denne kommentaren

  8. Per Thomas Jahr

    Jeg har lagt inn alt som mp3’er fordi dette formatet har best støtte (tror det er 192 kbps). I tillegg bruker jeg mp3tag (mp3tag.de/en/) for å fikse id3tag’ene. For å være kompatibel med flest mulig avspillere bruker jeg ID3 v1.1 og v2.3.

    Selve katalogstrukuren er artist/album/*.mp3 og noen ganger med en cover.jpg for coveret. cover.jpg ser ut til å være «standard» for Linux programmer som Rhytmbox osv.

    Har vurdert å begynne å rippe til flac for å så bruke MP3FS (mp3fs.sourceforge.net/) eller tilsvarende for transkoding til mp3…

    Svar på denne kommentaren

  9. Simen E. Sandberg

    Det overrasker meg litt at bare én person har nevnt MusicBrainz her. Det er jo en genial kilde for høykvalitets metadata som til og med lett kan holdes oppdatert: Dersom du bruker tagge-programmet Picard, vil hver enkelt fil få både en album-id og en spor-id, så neste gang du åpner fila i Picard, vil oppdaterte metadata hentes fra MusicBrainz automatisk. Veldig bra for å få ny informasjon (slik som medvirkende artister) og for å få rettet feil.

    Jeg er veldig glad i Åndsverkslovens §12, som tillater kopiering til «privat bruk», altså mellom familie og nære venner. Musikksamlinga mi består i stor grad (drøyt 40% av både album og spor) av MP3-filer fra en CD-samlende kamerat (alt i 192 kb/s CBR). Nå om dagen jobber jeg med å rippe CD-samlingene til foreldrene mine til FLAC.

    Min egen CD-samling er jeg ferdig med for lenge siden, da den er ganske begrenset. Det virker så unaturlig å gå i en butikk og kjøpe en plastskive for å få musikk, når jeg likevel kommer til å rippe og arkivere den uansett…

    Det går litt tregt med ripping/tagging av den klassiske musikken, ettersom jeg må legge inn en del metadata hos MusicBrainz. De skyhøye kvalitetskravene til MB-folket er fint når du skal tagge ting som allerede ligger i basen. De er ikke så morsomme når du skal legge inn album selv. 🙂 Heldigvis er de hyggelige og hjelpsomme når man gjør feil.

    Struktur i filsystemet ordnes av Picard, som har et vell av funksjoner for slikt. Jeg bruker [artist sortname]/[album]/[trackno]-[title].ext, men vasket for alle spesialtegn som gjør tab-completion i skallet tungvindt. «Artist sortname» er hentet fra MusicBrainz, og gjør at ikke massevis av artister havner under «The …», men heller blir sortert etter band-navn/etternavn. Alle album-kataloger inneholder cover.jpg, og dersom coveret er hentet fra MusicBrainz (dvs. noen har lagt inn lenke til amazon.com el.), er det også med som tag i alle filene, takket være en plugin til Picard.

    For avspilling bruker jeg trunk-versjonen av SqueezeCenter, sammen med min SqueezeBox. Skal jeg spille av på PC, går det som oftest i Rhythmbox eller Mplayer.

    musicbrainz.org/
    musicbrainz.org/doc/PicardDownload
    slimdevices.com/downloads/nightly/latest/7.0/
    svn.slimdevices.com/repos/slim/trunk/server/

    Å kombinere nettradio- og podcastdelene av et NRK-API med SqueezeCenter kan forøvrig bli et morsomt, lite prosjekt. 🙂

    Svar på denne kommentaren

  10. Squeezebox og FLAC her også. Har rippet alle cd-ene mine med EAC og lagret de som FLAC. Dermed har jeg de også tilgjengelig i uforringet kvalitet med tanke på transkoding til annen bruk. Avspilling og lytting foregår som sagt via Squeezbox, den mest geniale dingsen jeg har kjøpt meg på lenge.
    Alle filene er lagret på en ekstern harddisk koblet til en liten NAS-boks fra Linksys. Jeg har installert Slimserver (som kreves for å spille av til Squeezebox) på den samme boksen slik at jeg slipper å ha pc-en stående på hele tiden. Gode tagger er selvfølgelig en forutsetning for at man i det hele tatt skal klare å finne igjen noe av musikken. Har også back-up av hele musiksamlingen på et par andre disker da jeg nødig vil rippe alle cd-ene på nytt. Det tok laaang tid.
    Paradokset er at jeg fortsatt må gå i butikken å kjøpe de fordømte cd-ene. Det finnes nemlig nesten ingen lovlige nettsteder som tilbyr musikk på ukomprimert format.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.