nrk.no

Nordkalotten 365 og BitTorrent – erfaringer så langt

Kategorier: Fildeling & TV


Først og fremst: en stor takk til alle som er med på vårt eksperiment. Alle som laster ned. Alle som deler. Og alle som kommenterer. Forrige søndag la vi ut første episode av Nordkalotten 365 for nedlasting via BitTorrent. Responsen så langt har vært overveldende og udelt positiv. Det er ingen tvil om at dette ble godt mottatt. Så langt har vi hatt ca. 22 000 nedlastinger av selve torrent-filene. Dette er ikke et nøyaktig tall på hvor mange som faktisk har lastet ned fulle programmer, men en god indikasjon.

Digg

Dessuten har saken i seg selv vakt stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Vi har prøvd å legge inn linker til sakene i kommentarene nedover den opprinnelige artikkelen. Dette kombinert med forsiden av både digg og BoingBoing har ført til opp mot 17000 besøkende hver dag på NRKbeta den siste uken. Det er ikke så ille for et såpass smalt og tungt teknisk nettsted.

Kommentarer

Vi leser alle kommentarer og følger de fleste trackbacks. Alt sammen er verdifullt for oss. Både som motivasjon og som ren kunnskap. Vi setter også pris på den gode kulturen med at mange av dere hjelper oss å svare på kommentarer fra andre. Takk for det. Caterina Fake er ikke så dum. Og tro oss. 195 utelukkende positive kommentarer fører til at en videreføring av denne typen distribusjon er høyst sansynlig. Her er noen eksempler:

«Lasta ned på 4 minutter! Super kvalitet. Takk NRK – dette er kult!»

«Dette er et strålende tilbud!»

«Stor kudos til NRK for dette, og lykke til videre med bruk av BitTorrent!»

«Fantastisk!! Kan ikke annet enn å bøye meg i støvet for et slikt prøveprosjekt.»

«Meget klokt NRK. Viser at dere følger med i timen! En av de bedre avgjørelsene fra NRK!!! – Supert»

For ikke å snakke om denne:
«Etter å ha lest innlegget var eg i nettbanken og betalte lisensen. Det var fyrste gong at det ikkje gjorde vondt langt inn i sjela mi å sjå pengane gå til NRK. Kjempebra tiltak!»

Fra den mer internasjonale diskusjonen liker vi jo tilbakemeldinger som disse:
«Finally a TV channel that gets it!»

«I’m going to seed this. I’m not a fan of the show, but I’m a fan of the movement.»

«Note to BBC: This is how it should be done»

Litt om det teknsike

Vi hadde en litt hektisk innspurt for å rekke å få ut første episode før siste episode gikk på TV forrige søndag. Dette førte til en langt fra optimal arbeidsflyt for den første videofilen. Den ble blant annet ikke kodet riktig, noe som vi har beskrevet nærmere i denne artikkelen. I tillegg ble den overført via diverse mer eller mindre stabile linjer. Store deler av NRKbeta-gjengen hadde bestemt seg for å dra til Hemsedal den aktuelle helgen. Noe som førte til at vi satt og publiserte via et tilfeldig WLAN som vi fant oppe i fjellheimen. Dette gjorde at vi har fått enkelte feil i selve filen. Derfor kommer vi til å publisere første episode en gang til i neste uke.

Generelt ser det ut som BitTorrent fungerer spesielt bra på lovlig og fritt innhold som dette. Rett og slett fordi flere velger å fortsette å dele filen etter at de har lastet den ned. Da en kollega testet nedlasting av episode 1 sist fikk han en hastighet på 27 Mbit/s. Og det er forsåvidt taket på hans bredbåndslinje…

Takk til alle dere som velger å fortsette å dele!

Veien videre

Episode 5 ble publisert i dag. Resten kommer i begynnelsen av neste uke. Vi beklager at dette har tatt tid og at vi ikke hadde alle episodene ferdig kodet da vi annonserte prosjektet. Det meste av det vi gjør her i regi av NRKbeta er preget av eksperimentering. Da er det ikke alltid ting går etter planen. Ved en formalisering av et tilbud som dette vil vi selvfølgelig prøve å publisere så tidlig som mulig. Før, eller samtidig med TV-visning.

Stjerner

Andre godsaker

Vi har registrert en del spørsmål om hvordan selve serien har blitt produsert. Vi jobber med å finne et tidspunkt slik at vi kan sette oss ned med Lars Monsen selv og ta en prat om det tekniske bak produksjonen. Det er en spennende historie det også. Og det viser hvor mye arbeid som ligger bak et prosjekt som dette. Dere får bare følge med her på NRKbeta.

I mellomtiden kan dere ta en titt på følgende bakomfilm fra de tre brødrene som ikke er brødre:

Ellers finner dere flere sannheter mer humor om Lars Monsen på larsmonsenfacts.com. Og litt mer seriøs info på hans egen hjemmeside. For ikke å snakke om bilder og informasjon på hovedsiden for programmet. Dessuten kan vi anbefale de spesielt interesserte en titt på Lars Monsens nettmøter. Der besvares også mange tekniske spørsmål:

Program 1: Lars svarte om turen til Anárjohka
Program 2: Lars svarte om turen til Pasvikdalen
Program 3: Lars svarte om turen til Lappland
Program 4: Lars svarte på spørsmål om Finnmarksløpet
Program 5: Lars svarte på spørsmål om reinflytting
Program 6: Lars svarte på spørsmål om grensefjell-turen
Program 7: Lars svarte på spørsmål om gullvasking i Lemmenjok
Program 8: Lars svarte om padling på Enaresjøen

Og så kan vi jo prøve å samle innspill angående videre ønsker i kommentarene til denne artikkelen. Fyr løs! Alt blir lest.

Og for ordens skyld: vi har ikke bestemt oss for at BitTorrent bare skal brukes til naturprogrammer. De som ikke er fan av Mr. Monsen skal få sitt de også.

81 kommentarer

 1. turn_self_off

  det er ting som dette lisensfinansiert tv kan gjøre med egenprodusert materiale, som det ikke kan gjøres ellers.

  stå på NRK. om dere også kunne fått web-sendingene over på ett mer åpent format nå bare…

  Svar på denne kommentaren

 2. Genialt prosjekt!! Dette er (som tidligere nevnt av andre) en god grunn til å betale lisensen.

  Er det muligheter for at dere kan gi ut episodene i HD kavlitet også? Det er jo opprinnelig tatt opp i det formatet..

  Stå på!

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  Jeg har allerede undersøkt litt angående Ut i Vår Hage. Vi har desverre noen seriøse rettighetsutfordringer der, men jeg har ikke tenkt å gi opp. Og erfaringen fra dette proskjektet tilsier at vi kanskje bør ta en ekstra runde. Det vil uansett ta tid…

  Svar på denne kommentaren

 4. Lars Christian

  Ville også likt å sett norsk tv-underholdning i HD 🙂
  Andre ting som hadde vært konge om dere la ut var Nytt på Nytt-sendiger. Ellers er dette et prosjekt dere aldri må slutte med! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg leste i en kommentar om noen som ønsket seg Fysikk fra gutterommet, jeg er ikke gammel nok til at jeg har sett dette, men jeg liker fysikk og kunne tenke meg å se det. Er det et realistisk ønske?

  Svar på denne kommentaren

 6. Eirik Solheim (NRK)

  @Mikal K:
  Fordi vi ikke befant oss på Marienlyst måtte filene flyttes via vanlig FTP et par genger. Vi er ikke sikre på nøyaktig hvor porblemet med den første episoden har oppstått, men det er tydeligvis noen feil i den. Lange FTP-overføringer som startes og stoppes flere ganger kan være årsaken.

  Når filen først er ute og deles via BitTorrent er alt mer robust, men dersom noe oppstod på veien dit ligger den jo der ute med feil på i utgangspunktet.

  @Anders:
  Serien het Fysikk på Roterommet og var helt genial. Du finner litt info på Wikipedia:
  no.wikipedia.org/wiki/Fysikk_p%C3%A5_Roterommet

  Som det ble nevnt et annet sted her er det mulig at ikke alt eksisterer i arkivet lenger.

  Det høres utrolig ut, men en del materiale har gått tapt fordi båndene ble brukt på nytt. Dette er veldig vanskelig for oss å forstå i dag, men magnetbåndene som ble brukt for å lagre video på 70-tallet var store investeringer…

  Jeg skal uansett sjekke!

  Svar på denne kommentaren

 7. Eirik Solheim (NRK)

  @Lars Christian:
  Nytt på Nytt er en utfordring fordi det ikke er NRK som eier selve formatet. Skal likevel sjekke.

  …og dere trenger ikke fortelle oss at disse rettighetsutfordringene høres veldig rare ut. Det er vi helt enige i. Dette er en av de største utfordringene for det vi jobber med her i regi av NRKbeta. Tilgjengeliggjøring av innhold på nye måter. Skal ikke bare være lett…

  Svar på denne kommentaren

 8. Dere har vel en del eldre programmer som dere har alle rettigheter til selv..? Det med å kjøpe konsepter fra andre er vel en litt ny greie, skulle jeg tro, og jeg kan tenke meg at NRK tidligere lagde mye mer selv av både musikk og opptak enn i dag. Dette er jo bare spekulasjoner, men jeg synes det høres logisk ut. Hva med eldre barne tv-programmer f.eks?

  En som ikke er fullt så gammel som det jeg tenker på over, men som jeg skulle likt å se igjen er Portveien 2. Finnes det noen mulighet for at dere kan legge ut den?

  Svar på denne kommentaren

 9. Enda en tommel opp fra meg! Det her er et vanvittig bra tiltak..! Selv om HD selvfølgelig hadde vært å foretrekke, synes jeg kvaliteten er veldig bra.

  Håper flere serier blir lagt ut, uti vår hage for eksempel =) Skal seede lenge her.

  Svar på denne kommentaren

 10. Der er ein balansegang med forholdet til NRK Aktivum. Salet deira av CD-ar, bøker, DVD-ar og reklameplakatar bidro i 2006 med 106,3 millionar kroner til NRK sentralt. Det kan verke lite i høve til over 3 milliardar lisenskroner, men det er likevel pengar som kan finansiere ganske mange årsverk…
  Det er nok lettast å få ut relativt smale ting, eller dagsaktuelle program (som t.d. Grosvold eller Lydverket).

  Svar på denne kommentaren

 11. Det burde vel være en større prioritering for NRK framover; Å sørge for å produsere ting som dere selv har (alle) rettighetene til. Jeg skriver «(alle)» fordi det godt kan inkludere CC-lisensiert musikk (som NRK altså ikke vil ha alle rettigheter til, men nok rettigheter til å spre videre på nettet). Det gjør f.eks. CBC i radioprogrammene/podcastene Spark og Searchengine. Jeg skulle tro at NRK kan bruke CC-lisensierte ting med en ikke-kommersiell klausul, siden NRK forhåpentligvis ikke har som oppgave å tjene penger.

  Og når jeg først har nevnt Searchengine så må jeg også si at jeg har tenkt en stund at det hadde vært veldig kult om NRK Beta hadde startet sin egen podcast, gjerne inspirert av Searchengine. De (og Spark) bruker bl.a. også wiki for å lage programmene sammen med lytterne sine. Og neste episode av Spark skal være 100% laget på wikien.

  Svar på denne kommentaren

 12. Eirik Solheim (NRK)

  Spørsmålet om rettigheter har høy prioritet i NRK for tiden.Og suksessen med Nordkalotten kommer til å ytterligere øke denne fokusen.

  Creative Commons er noe vi også ser på og følger nøye. Det er en klar sammenheng mellom vår oppgave som allmennkringkaster og prinsippene bak creative commons.

  Når det gjelder egen podcast fra NRKbeta, så går det nok i den retning en gang i løpet av 2008. Det fungerte bra da leserne våre sendte Mr. Arnesen rundt på CES i begynnelsen av januar. Vi har planer om å øke videoproduksjonen litt frmover.

  Men, det er lite her som blir gjort med veldig klare deadlines siden alle oss også har andre oppgaver utover NRKbeta.

  Svar på denne kommentaren

 13. Tony: Jeg tenkte på audio, men Eirik tenker visst mest på video. Om det blir en ‘cast som ikke er veldig avhengig av at man ser hva som skjer, så kunne dere jo lagt den ut både som video og audio. Jeg liker godt å høre på podcaster når jeg er ute og går, eller gjør andre ting (lager mat, rydder) som fungerer dårlig sammen med å se video.

  Og om dere selv lisensierer ‘casten under en CC share alike-lisens så får dere jo et enda større spekter av musikk å velge mellom. Dere vet sikkert om det, men i tilfellet dere ikke gjør det, så er Jamendo et bra sted å finne musikk CC-musikk.

  Svar på denne kommentaren

 14. Apropos podkaster og bruk av lisensiert musikk: NRK sitter jo på en potensiell ‘gullgruve’ i form av musikktjenesten Urørt (nrk.no/urort/). Hva med å la Urørt bli en portal for «Podsafe Music» ala Podsafe Music Network (http://music.podshow.com)?

  Hvis NRK spesifiserer at alle som legger ut musikk på Urørt også tillater (evnt blir gitt tilbudet om) at musikken blir brukt i podkaster (feks ved å bruke en eller annen CC-lisens), ville man ikke bare hjelpe en rekke nye artistspirer med å utvide sitt publikum, men man ville også legge et betydelig press på den «opphavsretts-kåte», tradisjonelle musikkbransjen.

  Bare en liten tanke…

  Svar på denne kommentaren

 15. Veldig god idé Ole! Å kreve bruk av CC er kanskje litt vel rdikalt for NRK, men å i det minste å opplyse nyregistrerte artister om hva det er, oppfordre til bruk av det, og gjøre det veldig enkelt å bruke ved hjelp av f.eks. radiobuttons under opplastingsfasen (*Behold alle rettigheter, *Gi bort alle rettigheter, *CC-BY, *CC…), burde absolutt skje!

  Svar på denne kommentaren

 16. Hei! Knallbra at dere publiserer denne serien på denne måten. Har fungert meget bra!
  En ting som ikke fungerer så veldig bra er nettTV tjenesten til NRK. Jeg er en ivrig NettTV bruker, og har erfart at der har TV2 kommet mange steg lenger, både med tanke på oversiktlighet og stabilitet. Men, gir man tilbakemeldinger på NRK nettTV her???

  Svar på denne kommentaren

 17. Tor Hogne Paulsen

  Helt, helt fantastisk!!!!

  Absolutt riktige veien å gå! Knallbra bildekvalitet, og tilnærmet null server-/båndbreddebelastning på NRKs serverfarm…..

  Utrolig flott å kunne nyte dette programmet i skikkelig videokvalitet på stor skjerm…. Håper virkelig at man innser potensialet i dette, og evt. starter rekoding av så mye som mulig av materialet i arkivet for deretter å gjøre det tilgjengelig på nett-tv som et alternativ til «in-browser»-vieweren!

  Stå på!

  Svar på denne kommentaren

 18. Dette var knallbra, nå kan jeg endelig se Monsen i skikkelig kvalitet her jeg bor i utlendighet også…

  På oppfordring lastet jeg ned Miro (for Mac) men egentlig skulle jeg helst ha sett Monsen via iTunes.

  Det skulle vel la seg gjøre – men hvordan? Finner ikke ut hvordan jeg skal abonnere….

  Espen

  Svar på denne kommentaren

 19. Eirik Solheim (NRK)

  For å kunne legge det ut i så høy kvalitet har vi valgt å bruke BitTorrent-teknologien for selve overføringen. Og den teknologien støttes ikke av iTunes.

  Men når filen er lastet ned kan du spille den av i hvilket program du vil. For eksempel iTunes.

  I Miro tyrkker du på «Details» helt til høyre og så «Reveal local file». Da viser den deg hvor selve mp4-filen ligger. Den kan du dra rett inn i iTunes.

  Svar på denne kommentaren

 20. Veldig bra tiltak! Bittorrent er genialt til distribusjon av store filer 🙂

  Liker også veldig godt valget av format! Lei av nettsteder og tjenester som bare er tilrettelagt for de som kjører Windows fra Microsoft!!

  Svar på denne kommentaren

 21. Som mange andre har sagt; fantastisk tiltak!

  Endelig kan jeg se TV-programmer når jeg ønsker i god kvalitet (selv om HD hadde vært bedre, men har forstått at dette produseres i SD).

  Ønsker fra min side er Ut i vår hage og Nytt på nytt.

  Svar på denne kommentaren

 22. Mi erfaring er at ein 12″ Powerbook av aller siste og sprekaste modell (men han dreg jo på åra) ikkje har sjanse til å visa denne videokvaliteten utan for mykje hakking, korkje i Miro eller Quicktime.

  Alternativet er NRKs nett-TV, men det er ikkje nedlastbart og er dessutan i Windows Media-format. Flip4mac-tillegget er rett og slett elendig! (Eg har aldri klart å sjå ein full episode av Uti vår hage 2 utan alvorleg hakking, bortfall av lyd og til slutt total kollaps. Nordkalotten går betre.)

  Eg ønskjer meg nedlastbare episodar (Bittorrent eller iTunes-kompatibel videopodkast) i eit format som Video iPod kan spela av. iPoden støttar oppløysingar opptil 640×480 (VGA), sjølv om skjermen er mindre. Med tilleggsutstyr kan iPoden koplast til TV, og då er VGA-formatet fint. VGA er dessutan finfint til vising på datamaskina, for dei av oss som ikkje har spreke nok maskiner til toppkvalitet, altså.

  De nemner ovanfor at de har valt MPEG-4 fordi det er veldig portabelt, men så lenge filene er så tunge er det vel ikkje ein einaste iPod eller mobiltelefon som klarar å spela dei av?

  Ein utveg for min del er å konvertera videofilene på eiga maskin, med iSquint eller liknande program. Det må i så fall gjerast over natta, for det tek laaang tid.

  Eg stiller meg forøvrig bak all rosen til Bittorrent-forsøket. Det har gått lynkjapt å lasta ned episodane!

  Svar på denne kommentaren

 23. Hva med program som faktor, brennpunkt, ut i naturen og schrødingers katt ?
  Er ikke disse egenproduserte ?
  Mulighet for å laste ned disse også i bedre kvalitet via torrents etterhvert ?

  Og strålende tiltak forresten! dere har gjort en kjempejobb

  Svar på denne kommentaren

 24. Kjempeflott tiltak! Eg hadde ikkje prøvd Miro før, men har no sett det til å starte på oppstart. No ligg kveldsnytt klart til eg skal legge meg 🙂 Det her kan eg leve med. Ser fram til å sjå på Nytt på nytt, Uti vår hage, osb. på denne måten!

  Eg ser óg fram til å få alt av NRK sine nedlastings-/streaming-publikasjonar i .ogg eller andre frie standardar 😉

  Lat meg gjenta: Glimrande tiltak!

  Svar på denne kommentaren

 25. Eirik Solheim (NRK)

  @Gaute:
  Ved en formalisering vil en versjon i lavere kvalitet bli en del av tilbudet. Eksperimentet vi gjorde her var for å se om vi lett kunne nå ut med skikkelig høy kvalitet til mange mennesker. Det kunne vi! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 26. Håvard Skjærvik

  Svært fornøyd med dette tiltaket, har holdt oppe torrenten lenge etter at jeg ble ferdig å laste ned for å støtte dette prosjektet, for sånt liker vi!

  Må nesten spørre, har dere rettighetene til gamle TV-serier som brødrene dal, KLM og annen norsk humorproduksjon som har blitt vist på NRK før i tiden? Hadde vært kult å hatt, har tross alt vært en stor del av oppveksten =)

  Svar på denne kommentaren

 27. Ypperlig tiltak 🙂

  Kunne godt tenke meg at Unni Lindels serier «Nattsøsterene» og «Sørgekåpen» også ble lagt ut som torrent-filer. Ellers også eldre serier som Håvard over her foreslår.

  Ser mye på Nrk nett-TV, og spesielt naturprogrammer. Legg gjerne ut programmene «Der man skulle tru at ingen kunne bu», «Naturmagasinet» osv. til nedlastning også.

  Svar på denne kommentaren

 28. Eirik Solheim

  Mye bra forslag. Angående gamle serier har vi desverre utfordringer der også. Og av og til ekstra store utfordringer fordi det rett og slett tar tid å spore opp de som egentlig sitter på rettighetene.

  Svar på denne kommentaren

 29. For å sikre deling av torrentfiler har det vist seg effektivt å logge via tracker hvilken ratio man har. Har man delt for lite får man ikke lastet ned noe mer.

  Anbefaler det for sikre stabil tilgang på filene………

  Svar på denne kommentaren

 30. Kjører uTorrent i wine på linux og ser at trackeren refresher hvert minutt. Ville ikke 30 minutter vært en bedre timeout? Det ville gi mindre belastning på trackeren. Nyere torrent-klienter støtter peer-exchange som gjør at informasjon om nye peers spres til de som er tilkoblet og dermed er det unødvendig å refreshe trackeren så ofte.

  Svar på denne kommentaren

 31. Eirik Solheim (NRK)

  I denne testen bruker vi Amazon Web Services og deres støtte for BitTorrent i systemet de kaller Simple Storage Service.

  Det betyr at det er Amazon S3 som kjører trackeren. Og de som velger at den skal refreshe så ofte.

  Men jeg er veldig interessert i tilbakemeldinger på hvordan Amazon sin tracker fungerer. Og om dere tror det hadde vært bedre om vi satte opp vår egen.

  Svar på denne kommentaren

 32. Vil bare si at dette var et godt tiltak. Lastet ned alle episodene, og har seedet siden.. Problemet er bare det at jeg får mye scrape og/eller connection errors når jeg skal seede.. Av åtte episoder er det til enhver tid bare en eller to som faktisk får «ok» i tracker status. Har ikke hatt dette problemet med noen andre torrenter.. Er ingen ekspert men betyr ikke dette at serveren deres ikke «svarer» torrent programmet mitt når den sender beskjed om at det kan seede? Bruker Azureus Vuze..

  Svar på denne kommentaren

 33. @EM Jeg får HTTP Error 500 ganske ofte og går ut i fra at det er samme feil som du får. Dette skyldes en feil på serveren til Amazon, det spørs vel om NRK har tilgang til feilinfo så hva den skyldes er ikke godt å si.

  Dette er uansett ikke et stort problem da andre trackere operer med oppdateringstid på 15 eller 30min, mens Amazon bruker 1min. Så hvis du får oppdatert trackerern 1 av 15 ganger så får du allikevel oppdatert like ofte som andre trackere. Funksjoner i torrent program som peer exchange og DHT gjør også at du får info om andre som laster ned filen selv om trackeren er nede.

  Svar på denne kommentaren

 34. Eirik Solheim (NRK)

  Jeg har også sett at jeg får en del feilrapporter fra Amazon sin tracker. Takker for disse tilbakemeldingene.

  Ting tyder på at vi kommer til å sette opp vår egen tracker til neste eskperiment.

  Kommer til å poste en artikkel om dette om kort tid. Så kan vi jo høre om det er noen der ute som har spesielle trackere å anbefale.

  Svar på denne kommentaren

 35. Eirik Solheim (NRK)

  @Kjetil Kjernsmo
  Det er ikke vi som har lagt opp for MythTV. Det er lenge siden jeg testet den programvaren, så her er jeg helt blank.

  …ser ut som det er på tide å ta en titt igjen. MythTV er spennende saker!

  Svar på denne kommentaren

 36. OK, takk for det!

  Flaks at seed:peer ratioen er ganske bra her, pluss at nrk sikkert seeder en del, sånn at det ikke er så mye press pr. seeder..

  Lastet ned alle episodene på ett par minutter hver, peek’et på 14 Mb/s (!)

  Svar på denne kommentaren

 37. Eirik Solheim (NRK)

  Det er planer om å legge ut så mye som mulig. Og Canadaturen er en av de tingene vi jobber med. Hovedutfordringen er rettigheter. Det neste er logistikken rundt koding og programinformasjon.

  Vi kommer sikkert til å gjøre noen flere tester før vi får formalisert denne typen distribusjon.

  Svar på denne kommentaren

 38. Eirik Solheim (NRK)

  Rettighetsgreiene er komplekse saker. Det er ofte vi som har rettighetene til selve TV-programmet, men vi kan likevel ikke gjøre hva vi vil. For Canada på tvers kan det være snakk om musikk, eventuelle sponsorer osv.

  Men vi jobber med saken.

  Svar på denne kommentaren

 39. Eirik Solheim (NRK)

  Ut i Naturen er også innenfor rekkevidde. Spesielt dersom vi får på plass en avtale i forhold til musikken.

  Følg med her på nrkbeta så skal vi si fra når mer innhold blir klarert.

  Svar på denne kommentaren

 40. Strålende tiltak!!!! Jeg har lastet ned til iMac via Opera og kjører visning gjennom Front Row til familiens fornøyelse og frustrasjon… Deler naturligvis også med stor glede litt båndbredde med andre interesserte.

  Jeg henger meg på Gaute (kanskje noen andre også – har ikke lest alle innleggene til bunns); er det mulig å få disse Monsen-episodene som Podcasts til en iPod også? Det ligger jo reklame for det i iTunes, men ingen faktiske filer der?

  Svar på denne kommentaren

 41. Lasta ned og så de første to episodene for en tid siden. Jeg laster nå ned XVID-versjonen isteden (fant jeg på den mest kjente torrentsiden), siden jeg syns datamaskinen er litt for langsom for å spille H264-versjonen. Det er fint med så høy kvalitet men jeg trenger det akkurat ikke — det flotte med p2p-verdenen er at det finnes alternativer til det meste. Datamaskinen kjører debian, 1.2GHz ibook, og ved avspilling så droppes det frames og lyden har litt problemer sånn ibland. Jeg er sikker på att xvid blir bedre.

  Svar på denne kommentaren

 42. Eirik Solheim (NRK)

  Dette skjønner jeg godt. Ved en formalisering av dette tilbudet vil flere kvaliteter bli tilgjengelig.

  Jeg vil tippe at vi satser på en toppkvalitet for kraftige maskiner på BitTorrent og en lavere kvalitet i retning den du har funner i piratbukten som vanlig download for podcasting.

  Svar på denne kommentaren

 43. Dere skulle hatt medaljer hele gjengen! Helt fantastisk genialt! Legg ut mer matriale på torrent. Betaler lisens med glede. Syns igrunn dere kan få lov og øke lisensen med tusen spenn i året. Kvaliteten er meeget bra. Kjør på!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.