nrk.no

Åpne tv-arkiver

Kategorier: Nettjenester,NRK,TV & Video


Danmarks Radio inngikk i fjor en avtale med de danske rettighetsorganisasjonene som gjør at de kan legge ut store deler av sitt tv-arkiv på nettet. Nå har tjenesten åpnet, under navnet bonanza. Det er det danske folk som skal velge ut de første 100 programmene som skal digitaliseres og legges ut.

Vi er meget glade for at kunne tilbyde danskerne denne enestående mulighed for at bestemme, hvilke programmer fra DRs arkiver, der som de første skal digitalisere og gøres tilgængelige. Bonanza kan ses som en slags startskud eller virtuelt første spadestik i den lange arbejdsproces med at digitalisere alt DRs indhold i arkiverne – og danskerne skal selvfølgelig have lov at vælge først. Vi ved, at danskerne er meget positivt stemt overfor muligheden for at få adgang til DRs arkiver via nettet. Og vi er selvfølgelig glade for dette engagement i DRs indhold og det stykke fælles, dansk kulturhistorie, som det udgør. Bonanza er en forsmag på den store fest, der kommer, når alt indholdet kan tilgås af alle danskere.

…sier DRs mediedirektør, Lars Grarup i en pressemelding.

Danskene skal i første omgang stemme på et utvalg av 1 000 programmer i forskjellige kategorier. 100 av disse legges ut når avstemningen er over.

Så spørs det når vi i NRK kan begynne å legge ut arkivene. Det er endel hinder i sjøen, både juridiske og tekniske. Har du noen tanker om digitalisering og publisering av NRKs arkiver, så er kommentarfeltet under åpent.

8 kommentarer

 1. Asbjørn Ulsberg

  Jeg har sagt det før og sier det igjen: åpne standarder og tilgjengelighet bør være i førstesetet når NRK skal publisere sine digitaliserte arkiver, akkurat som at det bør være det for nye versjoner av Nett-TV. Jeg regner også med at ny versjon av Nett-TV og publisering av arkiver sees i sammenheng og ikke blir to helt uavhengige systemer?

  Svar på denne kommentaren

 2. Geir Arne Brevik

  Åpning av arkivene vil bli et av NRKs viktigste argument for å beholde lisensinntektene. Dette har vi betalt for, dette har vi en slags bruksrett til.

  Det vil også tydeliggjøre konkurransefortrinnet dere har i forhold til de andre store medieinstitusjonene i Norge.

  (malapropos: når skal dere komme med et API til programoversikten deres?)

  Svar på denne kommentaren

 3. Svært enig med begge innlegg over her! Kan føye til noe som ville vært et veldig fint skritt på veien til å åpne arkivene: gjør dem åpent søkbare via en webtjeneste. Det ville økt omsetningen til NRKs arkivsalg-tjeneste drastisk… og gjort det mye enklere for privatpersoner og produksjonsselskaper som ønsker seg opptak. Prissettingen av arkivmateriale for videre bruk i eksterne produksjoner (f.eks. dokumentarer) er forøvrig en annen viktig diskusjon…

  Svar på denne kommentaren

 4. Å digitalisere og legge ut hele NRKs enorme lyd- og radioarkiv på nett – åpent for alle hele tiden – vil være det største kulturelle og tekniske fremskrittet som har kommet fra Marienlyst siden 1960.

  La oss håpe at jurister og lobbygrupper for særinteresseorganisasjoner ikke vil lykkes med å blokkere for at det skal bli gjort.

  Svar på denne kommentaren

 5. Øyvind Solstad (NRK)

  Det er vi helt enig i Harald! La oss legge ut alt vi har, uten DRM, la folk få tagge innholdet vårt med stikkord, embedde video på egne sider, og at vi lager et API som gjør det mulig for folk å lage masse kule tjenester på toppen av dette. Slik som f. eks. Flickr har fått til.

  Får vi til det, så kan de andre bare glemme å sjekke lista over Norges mest brukte nettsteder.

  Svar på denne kommentaren

 6. Dette er en stor drøm for meg det at NRK legger ut arkivmaterialet sitt. Jeg er omtrent villig til å jobbe gratis med dem for å få det ut til allmennheten. Det er rett og slett ikke verdig at så mye materiell ligger og støver ned i Marienlyst eller Nasjonalbiblioteket Mo i Rana eller hvor fjernsynsarkivet er lokalisert. Vi snakker intet mindre om en nasjonalhistorisk skattekiste som er stengt for alle unntatt forskere og de som har råd til å kjøpe arkivmateriale til mange, mange tusen kroner.

  Åpne skattkisten!

  Svar på denne kommentaren

 7. DR i Danmark er forøvrig på grensen til det ambisjonsløse. Det skal legges ut 100 klipp? Det er jo ingenting med tanke på det havet med arkivklipp som de sitter på! Hvis NRK skal starte et slikt prosjekt så skal det virkelig monne.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.