nrk.no

Ut i vår hage

Kategorier: Fildeling,NRK & Streaming


I kveld er det premiere på Ut i vår hage med Bård Tufte Johansen, Harald Eia og Atle Antonsen. Programmet kan du se alt nå på NRKs nett-tv eller du kan vente til i kveld kl. 22.30 på NRK1. Du finner til og med manuset for episoden på nett, så kan du sjekke om vi fikk det til som ønsket.

Direkte på nett

Etter at programmet er over på tv, fortsetter det på nett en hel time til. Gå inn på nrk.no/hagen for å være med. Der vil du kunne kommentere sendingen på venstre side av skjermen, sende inn spørsmål til gutta som sitter i studio på høyre side, og se sendingen live i midten. Det blir også konkurranse.

Live tv ved hjelp av P2P

For å kunne tilby dere bedre kvalitet på direktesendingen, samt flere samtidige brukere, tilbyr vi sendingen i et system som heter Octoshape. Det er et P2P system for direktesendt tv, utviklet av det danske firmaet Octoshape. Det brukes av blant andre den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU), til sendinger av Eurovision Song Contest – eller Meldodi Grand Prix som vi gjerne kaller det.

For å få sendingen i høyere kvalitet med Octoshape må du laste ned og installere en plugin til browseren din. Den finner du her:

http://octoshape.com/plugin/getos.asp?variant=NRK

Teknisk informasjon om denne finner du her:

http://octoshape.com/play/requirements.asp

Du finner også mere om løsningen på nrk.no.

Vi har testet systemet masse de siste ukene, men det er alltid ting som ikke funker. Så setter vi stor pris på tilbakemeldinger på systemet, positive eller negative. Eller spørsmål om du har.

Direktesendingen går altså på nett fra 23.00 til 24.00 på nrk.no/hagen.

42 kommentarer

 1. Åja, og www1.nrk.no/nett-tv/klipp/324021 funket såklart ikke i Ubuntu Gutsy/Firefox/Totemplugin heller, selv med alle good/bad/ugly/-plugins til GStreamer. Den er i det hele tatt kresen da, men siden de fleste nettvideosteder av verdi bruker flash-baserte spillere så har jeg ikke orket legge inn MPlayer-plugin, som har litt større suksessprosent 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Eirik Solheim

  Det gjøres faktisk eksperimenter i NRK som vi i hovedredaksjonen i NRKbeta ikke er direkte involvert i. 🙂

  Octoshape er en av disse, så her trenger vi litt tid til å finne alle svarene.

  Det jeg vet er at Octoshape er et av flere P2P-baserte systemer for livestreaming. Det er gjort en god del tester i EBU, og det kan se ut som om akkurat dette systemet er blant de mer velprøvde.

  Jeg skal prøve å finne ut om det foreligger en lansiktig strategi for akkurat denne løsningen i NRK.

  Det som er den harde realiteten er at vi uansett ikke kan nå så mange som vi vil med tradisjonell streaming. Derfor ser vi på P2P-baserte løsninger som en mulig avlastning eller en mulighet for å nå publikum med høyere kvalitet.

  Ulempen er selvfølgelig økt kompleksitet og utfordringer i forhold til plattformer og kompatibilitet.

  Uansett, så kommer dere nok til å se flere eksperimenter i den retning, og vi skal gjøre vårt beste for å få det til å fungere best mulig.

  Tilbakemeldingene fra dere er med å hjelpe oss i riktig retning.

  Svar på denne kommentaren

 3. Og der gikk NRK.no ned – i det programmet var ferdig på TV.

  Hva med å lenke til direktestrømmen *før* klokken rundet 23? I stedet for å vente til siste liten? Virker amatørmessig.

  Svar på denne kommentaren

 4. Eirik Solheim (NRK)

  Edit2:
  Enda mer forklaring her. Denne lenken skal i teorien virke. Det ser ut som en veldig intern IP-adresse, men det er den adressen som kobler seg til den lille serveren internt på maskinen din som octoshape installerer. Så finner octoshape ut av resten av kommunikasjonen ut mot den store verden.

  Her er direktelinken til octoshape-strømmen:
  127.0.0.1:6498/ms/asf/NRK.uivh/Octoshape?MSWMExt=.asf

  Uansett så skal vi gjøre det vi kan for å hoste opp så mange alternativer som mulig til neste runde. Slik det ser ut har octoshape-strømmen tikket og gått fint selv om vi til tider hadde store problemer med NRK’s egne webservere.

  Skal prøve å komme med mer detaljer når vi får nøstet opp i det hele.

  Svar på denne kommentaren

 5. «./OctoshapeClient -url:octoshape:NRK.uivh» funker glimrende. Kvaliteten er VELDIG mye bedre enn den vanlige streamen.

  Med «PlayerExec=»mplayer -cache 200 -dumpstream $url -dumpfile /media/video/hage.asf» i setup.xml kan jeg legge meg og se opptaket i morgen også. Hurra 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Oter: Neida, du kjører sikkert en server automatisk etter du har installert Octoshape under Windows, og den åpner sikkert en lokal port du connecter til.
  Jeg sitter ikke med Windows, men prøv med telnet til port 6498 på localhost, så får du sikkert svar.

  Svar på denne kommentaren

 7. Ga til slutt opp å se sendingen. Hadde ikke dette vært et glimrende program for ungdomssatsningen NRK3? Eller går satsningen på nye medier (overhead, telex og internett) ut over de tradisjonelle i den tidligere bimediale mediebedriften NRK?

  Svar på denne kommentaren

 8. Øyvind Solstad (NRK)

  NRK skal være dere hvor folk er. En gjennomsnittlig nordmann bruker allerede mere tid på nettet hvert døgn enn på tv og radio. Da må NRK ha et tilbud på nettet av samme kvalitet som det vi har på tv og radio.

  Det er klart at vi har jo ikke det når serverne detter ned på en kveld som denne.

  Men – vi blir bedre hver gang! Og takket være den høye kvaliteten på tilbakemeldingene vi får fra dere her på NRKbeta, så kommer vi raskere til målet.

  Populariteten til «Ut i vår hage» i aviser og annen media den siste uke tyder vel på at dette er et bredt tilbud som mange ønsker. Og som dermed fortjener sin plass på Norges største tv-kanal, NRK1.

  Svar på denne kommentaren

 9. Thomas Hansen

  Kom inn etter ca 10 minutter, både vanlig streaming og octoscope funka fint i firefox på vista 🙂 bruker octoscope for å avlaste serverne og for å få bedre bilde. Bra jobba 🙂

  Svar på denne kommentaren

 10. Thomas Hansen

  Lurt å ta i bruk octoscope – Enkel løsning som funker bra – Men, kanskje lurt å si i fra om det litt tidligere på nrk.no også, og ikke bare her? 🙂 Takk for flott sending!

  Svar på denne kommentaren

 11. Anders Rydmell

  Jaha ja. Kom till slut in, kl 23:45, men efter att skickat in en kommentar så försvann streamen och nu händer det ingenting.

  www1.nrk.no var extremt överbelastad.
  Det var illa synk och stora bufferproblemer när jag över huvudtaget fick upp en bild.

  Började direkt med att försöka komma in på sidan efter att sändningen på NRK1 var slut.

  Svar på denne kommentaren

 12. Har ikke fått uivhpreview eller uivh til fungere med octoshape på Mac Os 10.5 med både firefox 2 og safari 3. Men de andre octoshape linkene på octoshape.com fungerer fint.

  Er i Sveits, vet ikke om det har noe å si? Streamingen fra 127.0.0.1 fungerte til tider.

  Svar på denne kommentaren

 13. Øyvind Solstad (NRK)

  Gisle, det skal ikke ha noe å si at du er i Sveits. De som er i utlandet får bare tilbud om Octoshape, de i Norge kunne sett strømmen i NRKs vanlige nett-tv (som dessverre også er nede).

  Svar på denne kommentaren

 14. Eirik Solheim (NRK)

  Og uansett så er det bare å la kommentarene hagle inn her. Med så mye som mulig av detaljer på hva som virket og hva som ikke virket.

  Så kan vi prøve å løse mest mulig før neste sending.

  Svar på denne kommentaren

 15. Funket overraskende fint med MacBook og Safari 3.0.4 (+Flip4Mac og Octoshape). Hakket ikke eneste gang.

  Eneste problemet var å komme inn på siden. Den slapp meg ikke inn før rundt 2310. Etter det gikk det sømløst.

  Svar på denne kommentaren

 16. Jeg fikk ikke med meg octoshape før i dag, men jeg startet streamingen før programmet var slutt på tv, og fikk forbindelse umiddelbart, og den holdt hele kvelden.
  Fin teknisk løsning, men så på chatten (og her) at mange slet med å komme inn, men jeg hadde altså ingen problemer.

  Brukte for anledningen en «out-of-the-box» eeePc, med det orginale os’et (Xandros basert linux).

  Svar på denne kommentaren

 17. Gikk inn ca 23.00 og kom inn etter ca 3-4 min. Så hele programmet rimelig bra, bare litt bufring innimellom. (I dette tilfellet var tålmodigheten stor, ikke sikkert det hadde vært det samme for et annet program…)

  Skulle hatt samme løsning på Fifa08-eventen samme kveld. Morsomt å kunne kommunisere mens man ser.

  Vet dere om Utihagen skal gjøre samme event i de episodene som kommer? Eller om noen andre skal bruke det, eller kan jeg avinstallere Octoshape?

  Svar på denne kommentaren

 18. Pascual Strømsnæs

  Det er bare trist at NRK velger å ikke distribuere nett-tv i et format som fungerer bedre på forskjellige plattformer.
  Forsøkte å se nevnte sending på en kraftig Macbook Pro med Flip4Mac installert og sendingen gikk noenlunde greit, men lyden forsvant sporadisk. Med sånne irritasjonsmomenter er det meningsløst å bruke tid på NRK nett-tv.

  Svar på denne kommentaren

 19. Martin Bekkelund

  Jeg tok plass foran skjermen rett etter at Ut i vår hage 2 var ferdig på TV. Alt jeg så var en «Server too busy» frem til ca 23:30, da ga jeg opp.

  Jeg liker å være uavhengig av spesielle løsninger og applikasjoner, og brukte kun nettleseren.

  For oss som ikke fikk sett direktesendingen, er det mulig å laste den ned noe sted?

  Svar på denne kommentaren

 20. Øyvind Solstad (NRK)

  Og da har vi sjekket: Ting tyder på at det IKKE ble gjort opptak av det som skjedde fra 23.00 – 24.00 i går. Det er utrolig synd, så skal sjekke litt mere.

  En trøst er at vi lærte MYE! Og har et berettiget håp om at det skal funke mye bedre neste gang.

  Svar på denne kommentaren

 21. Som en av de få (??) i landet, så jeg hele nettsendinga uten ett eneste buff i løpet av timen. Synd at chatten ikke virka særlig lenge, det blir vel fiksa til neste sending, håper jeg. Detaljer: Streaming via Octoshape, dropp WLAN, og dra opp sida i god tid før rushet.

  Svar på denne kommentaren

 22. Om du ikke ser på CNNs websendinger nå…

  […] I dag fant vi også ut at CNN bruker Octoshape for å streame live til så mange mennesker samtidig. Octoshape bruker P2P-teknologi for å spre strømmen ut i nettet. Eurovision brukte samme systemet for å sende Eurovision Song Contest (eller Melodi Grand Prix som vi i Norge kaller det) – og vi i NRK brukte det for å sende “Ut i vår hage” på nett i fjor. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.