nrk.no

Nyskaperprisen 2007: Yngvar Thoresen er årets nyskaper i NRK

Kategorier: Gadgets & NRK


Hvert år arrangerer NRK en intern konkurranse som kalles Nyskaperprisen. Det var så mange spennende kandidater, at vi ønsket å presentere dem for NRKbetas lesere også. I desember kan du lese om de nominerte – en hver dag. Det er ikke noen hemmelighet hvem som vant, men vi sier ikke noe om det før alle er presentert. Du finner en oversikt over alle bidragene her.

Den lille lysmikseren på 20×20 cm er så raff og nyttig at den kvalifiserte til førsteplassen i årets konkurranse. Thoresen gleder seg over Nyskaperprisen på 10.000 kroner og håper enda flere vil ta mikseren i bruk. Neste år blir prisen åpen for alle.

Yngvar Thoresen

– Veldig moro og veldig uventet, sa en strålende glad Yngvar Thoresen.

– Dette er en liten del i en stor tv-produksjon. Noen av de andre nyskapningene betyr kanskje mer for mange mennesker, sa en beskjeden prisvinner. – Men det er veldig hyggelig å bli lagt merke til!

Hard konkurranse

Studio 19 på Marienlyst var fylt av oppfinnertalenter og gode kolleger da årets nyskaperpris ble delt ut fredag. Prisen går til beste nyskapning i produksjon. I alt åtte nyskapninger var nominert.

Juryen syntes det var svært vanskelig å velge blant mange gode kandidater. Åtte innretninger var nominert til prisen, og juryen var overveldet over all nyskapningen som har foregått i NRK det siste året.

Yngvar Thoresen vant prisen for noe som i mange år har vært etterlengtet vare.

Snerten oppfinnelse

Yngvar Thoresen er lyssetter og har greid å utforme en lysmikser i lite format (20×20 cm) – imot tidligere lysmiksere som har vært rundt en meter lange. I tillegg har han programmert flere funksjoner inn i enkelttaster, noe som forenkler bruken av lysbord i en ofte svært travel hverdag der mange operasjoner skal skje samtidig i studio under opptak og i direktesendinger.

Nyskaperprisen

– Dette er noe vi har ventet på i årevis, sa Janne Schønheyder og overrakte Yngvar blomster, diplom og et gammelt spolebånd på en rød pute.

Yngvar berømmet Erik Hansen som hadde gitt ham oppdraget. – Han skal ha sin del av æren, sa Yngvar.

Hederlig omtale

Nyskaperprisen

Hederlig omtale for nyskapning: Bak fra venstre: Erlend Weinholdt, Erik Hansen og Andreas Sørby. Foran fra venstre: Jan Dalehaug og vinner Yngvar Thoresen.

Det ble også gitt hederlig omtale til to av de i alt åtte finalistene. Erlend Weinholdt og Jan Dalehaug fikk diplom for utviklingen av en mikrofonstang med motvekter som forhindrer belastningsskader. Og Andreas Sørby og Erik Hansen fikk hederlig omtale for utviklingen av et roterbart studiobord.

Åpner for alle

– Bredden i år var strålende, syntes juryleder Borgny Baastad. Og til neste år kan alle som vil i NRK melde seg på til Nyskaperprisen. Nyskaperprisen har hittil vært for ansatte i NRK-avdelingene TPRO, OPRO og NPRO.

Nyskaperprisen

Det er forferdelig spennede å se hvilke grenser som er mulig å sprenge om ideen er god, sa Borgny.

– Og det er ikke bare i NRK Produksjon folk jobber med å gjøre jobbene og innretningene enda smartere. Yngvar hadde for øvrig kontroll med lyssettingen under selve prisutdelingen.

– Hva er du aller mest fornøyd med på lysmikseren din?

– Det er at du kan gjøre mange ting med ett trykk, sier Yngvar og trykker på en knapp. Dermed forsvinner lysene på scenen. Slutt for i dag. Yngvar gliser, nå håper han enda flere vil ta i bruk den litt unnselige boksen som rommer så uventet mye.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.