nrk.no

Nyskaperprisen 2007: Flerkamera opptak på server

Kategorier: Gadgets,NRK & Streaming


Hvert år arrangerer NRK en intern konkurranse som kalles Nyskaperprisen. Det var så mange spennende kandidater, at vi ønsket å presentere dem for NRKbetas lesere også. I desember kan du lese om de nominerte – en hver dag. Det er ikke noen hemmelighet hvem som vant, men vi sier ikke noe om det før alle er presentert. Du finner en oversikt over alle bidragene her.

Ved hjelp av en harddisk-videopptaker (EVS) kan flerkameraproduksjoner tas rett opp på disk og redigeres umiddelbart. Gutta bak nyvinningen ble nominert til Nyskaperprisen 2007.

Steinar Bjørlykke og Jørgen Heid

Steinar Bjørlykke og Jørgen Heid (begge foto) og Magne Sivertsen har bidratt til å forenkle arbeidsprosessen ved flerkameraproduksjoner. Foto: Camilla Eidsten Dahl

Magne Sivertsen, Steinar Bjørlykke og Jørgen Heid ble nominert til Nyskaperprisen for bruk av multikameraopptak på disk som kan redigeres uten å måtte laste inn fra bånd. De har tatt i bruk en harddisk-videopptaker som vanligvis brukes ved sportssendinger, konsertoverføringer og barnedrama.

Jubalong først ut

Jubalong var den første produksjonen som tok i bruk multikamera på disk ved hjelp av EVS-en i fjor.

– Programskaperen kan gå fra opptakene med en disk i handa og starte redigeringen. Og man kan redigere mens opptakene, for eksempel en konsert, pågår. Samtidig har man alle kameraene tilgjengelig på én gang, forklarer Steinar Bjørlykke.

Han understreker at nyvinningen er et eksempel på godt samarbeid mellom program-, produksjon- og teknologifolk i NRK.

Bygget videoserver

EVS-utviklingen skjedde på slutten av 2006 og ble tatt i bruk våren 2007. Nyskaperne ble påmeldt for seint til prisen i fjor, og har langt fra ligget på latsida siden den gang. Våren ble brukt til å bygge en egen videoserver som er skreddersydd for oppgaven og koster bare halvparten av en EVS. Med det nye systemet er produksjonen helt filbasert.

Olav Celius

Olav Celius prøver å finne ut av synkproblemene som oppstår når man tar opptak med 50 bilder i sekundet og ikke 25. Foto: Steinar Bjørlykke

Sparer tid

– Vi brukte den nye harddiskopptakeren under Hovefestivalen med åtte videostrømmer, uten at en ekstra person måtte styre opptakene. Det er spart arbeidstid som er den store gevinsten her. Vi kan ha en mann mindre på opptak, og programavdelingene slipper en vakt for å laste inn råstoffet. Det blir med andre ord mer program for pengene, sier Jørgen Heid.

– Arbeidsflyten blir mye smidigere når man kan se igjennom opptakene underveis og slipper å spole på et digibetabånd for å se om opptakene er ok, sier Bjørlykke.

– Har dere tid til å eksperimentere og tester ut ideer?

– Utviklingen ble gjort på kveldstid. Det er lite rom for å drive utvikling med det arbeidspresset vi har om dagen, sier Heid.

Steinar Bjørlykke

Steinar Bjørlykke på et tidspunkt der serveren var langt unna dokumenterbar stand.

Nye backup-løsninger

Omleggingen til filbasert opptak innebar også nye måter å tenke på når det gjelder backup.

– Backupen har alltid vært en tape. Vi må ta backup av filene umiddelbart, og vi sletter ikke våre opptak før vi får bekreftet at programavdelingene har filer som er i orden, sier Heid.

Den nye serveren brukes i stor stil i festivalsesongen.

– Serveren vi laget har stått for de beste opptakene vi får i NRK. Og den er basert på kjente komponenter både fra IT og broadcasting, forteller Bjørlykke.

2 kommentarer

  1. NRK Invention Corner pt. 2 at stepheno.net

    […] With this invenstion, instead of backing up each video-camera’s content to its own tape, they backup all of the cameras (up to eight – from what I understand) directly to their servers. This way they can see “on-the-fly” whether the backups are being saved as they should. This solution saves them a lot of time and even a whole position while out “in the field” (transportable?). Previously they always needed a person responsible to check that all camera’s were being correctly recorded to the tape decks, the VB position. See the original post at NRKbeta. […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.