nrk.no

LeWeb3: Ledererfaring og samhandlinger i spill på nettet

Kategorier: Det sosiale nettet & Spill


Tenk deg at du skal gå kino med 40 venner. Hver helg. I ett år.

Tror du det er enkelt å organisere?

Tenk deg at hvis en av dere ikke kommer, så må alle de andre vente? De får rett og slett ikke sett filmen.

Filmen varer dessuten i 8 timer, så det er ikke få timer dere legger ned i dette sammen.

Dette er det sosiale aspektet ved World of Warcraft som Joi Ito snakket om på LeWeb3 i Paris.

Joi Ito

Joi Ito snakket om World of Warcraft og lederskap på LeWeb3 i Paris

Lederskap

En av Jois venner er prest, og sammenligner det å ha en gruppe i WoW med det å ha en menighet. Det er masse oppgaver som som skal gjøres, og det kreves både lederskap og sosiale evner for å organisere 40 personer for å drepe en drage: Noen skal angripe, noe skal kaste tau på dragen, noen skal dra i den, noen skal lege de som skades, noen kaster trolldommer, andre fjerner trolldommer som er kastet på laget og så videre.

Noen kaller Wow «den nye golfen». Fordi forretningsfolk pleide treffe andre på golfbanen, og ofte blir både kontrakter og jobber bestemt der.

Joi Ito fortalte at venner av ham i WoW har fått jobber av ham i det virkelige liv. Det finnes også en rekke eksempler nå på at folk putter hvilket level de har i WoW på CVen sin, og skriver om ledererfaringer de har fra laget sitt.

South Park

Joi Ito viste en video der Stan sitter på rommet sitt og spiller WoW. Så kommer faren inn og kjefter fordi Stan er inne, men får svar på tiltale!

Det finnes en «renere» versjon av denne, men klarte ikke å finne den på YouTube.

Løse oppgaver sammen

For en stund siden kom det en ny funksjon i WoW: Teamspeak. Det betyr at alle på laget kan snakke med hverandre med voicechat. Så skal 40 mennesker løse utfordringer sammen på samme kanal. Det skulle tilsi kaos, men det viser seg at spillerne følger kodeksen: Venter på tur, tar innspill fra andre… osv.

Siden det er et premiss i WoW å løse oppgaver sammen med andre spillere, har laget til Joi Ito definert nøye regler for de som er med. «We know bylaws» er et sett med komplekse regler, lest i gjennom av Jois advokater og revidert hele 32 ganger. Alle som er med på laget kan reglene til punkt og prikke, og Joi mener de fleste kan reglene bedre enn f. eks. de kan reglene for de bedriftene de jobber i. Reglene innholder både planer for samhandlinger og lagets verdier:

Social Diversity. We have members from all over the world, including clergy, soldiers, political activists, homosexuals, children, and handicapped people. People that would normally not be spending time together are in the guild. If you do not enjoy or believe in social diversity of this kind, you should not be in this guild.

Så er det interessant å se om mennesker med erfaring fra komplekse rollespill på nett, kan bruke disse i andre sammenhenger. Hva tror du? Ville du som arbeidsgiver f. eks. likt å vite om en jobbsøker hadde erfaring fra lag (guild) i WoW?

Video

Og nå er videoene fra leweb3 kommet, så her er Joi Itos presentasjon:

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.