nrk.no

Juksing og julekalendre på nett

Kategori: Markedsføring


Julekalender

Anders S. Øfsdahl har skrevet en velformulert og morsom artikkel om nettbaserte julekalendre og det faktum at det er ganske enkelt å jukse seg til premier i denne digitale varianten av et gammelt konsept.

Jeg tok derfor på meg fjortisjuksebrillene, åpnet en flaske Cola og tittet litt nærmere på 2 av årets julekalendre, NSB og SAS.

Avhengig av hvordan premieringen fungerer og hvordan selve kalenderen er programmert er det fullt mulig å sikre seg premier dersom man er litt kyndig.

NSB
Ved å være blant de 10 første som svarer riktig hver dag kan man vinne reisegavekort. Så fint, er jeg først så vinner jeg garantert, ikke vanskeligere enn det. Hvordan kan jeg sikre meg å være blant de første som svarer?

Anders er en kyndig person og går løs på kalenderne med stor entusiasme. Det viser seg at det er ganske enkelt å sikre seg både den ene og den andre premien.

…og etter noen minutter med alle fjortisers favorittspråk PHP er den daglige deltagelsen sikret, og forhåpentligvis reisegavekortene også.

Det fungerte fint om jeg skal bedømme utifra helgens gratulerer e-poster (dere må gjerne diske meg, jeg innrømmer å ha jukset).

Herlig. Nerdenes hevn. Anders kommer også med løsningsforslag. Hele historien bekrefter at nettet og ny teknologi er komplekse greier. Og noen der ute er alltid flinkere enn deg. I dette tilfellet kan mye løses ved å rent teknisk kode logikken annerledes, men man kan også løse ting ved å tenke nytt i forhold til selve konkurransen.

For eksempel sørge for at svarene ligger ute i den virkelige verden og ikke på nettet. I mobilverdens barndom hadde japanerne en herlig konkurranse som gikk ut på at folk brukte telefonene sine til å sette ut virituelle fiskegarn rundt kysten av japan om morgenen. Senere på dagen ble de fysiske fangstene fra ekte fiskere målt. På bakgrunn av disse tallene ble premier delt ut til dem som hadde satt virituelle garn på de plassene der det faktisk ble fanget mest fisk den dagen.

Konkurranser der man skal sende inn bilder eller kreativt arbeid er også litt vanskeligere å hacke. Eventuelt kan man jo bare lage en TV-serie i stedet.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.