nrk.no

Kart på mobilen

Kategori: Mobil


headerkartmobil.jpg
Med iPhones inntog ble det for alvor fart på snakkeriet rundt kart på mobilen. Google maps kombinert med iPhonens multi-touch skjerm, åpnet for en helt ny opplevelse av kart for håndholdte enheter.

I og med at iPhonen (offisielt) ikke er lansert i Norge, har vi tatt en titt på hva som finnes av kartsoftware på markedet for de litt mer tradisjonelle mobiltelefonene. Som vanlig er det traveren Nokia N95 som har vært forsøkskanin.

Vi har valgt å teste følgende kartprogramvare for mobilen:

 • Google Maps
 • MGMaps
 • Map24 Mobile
 • Nokia Maps
 • 1881
 • Google Maps


  screenshot0045.jpgscreenshot0041.jpg
  Det er vanskelig, for å ikke si umulig, å komme unna Google Maps også her. 28. November lanserte Google en stor oppgradering av sin kartprogramvare for mobil.

  Nyhetene denne gangen involverer blant annet: posisjonering via triangulering «angulering» (posisjonering ved hjelp av en mobilmast) (for deg med mobil uten GPS) og støtte for GPS (for deg med mobiltelefon som har GPS). Man har valget mellom satellittbilder eller kart og i utvalgte strøk på andre siden av Atlanteren er det mulig å få trafikkinfo der du befinner deg. Noe som dessverre ikke er tilgjengelig i lille Norge.

  screenshot0039.jpgscreenshot0040.jpg

  Da vi prøvde triangulering mobil-posisjonering fra kontoret her på marienlyst fant vi fort ut at den ikke fungerer når telefonen er koblet til nettet via 3G. Vi måtte manuelt inn å sette telefonen over på GSM-mottak for å få Google Maps til å finne posisjonen.

  Slå av 3G

  Når den så får kontakt og triangulerer mobil-posisjonerer vår posisjon kan den melde at vi befinner oss på Bygdø, men at nøyaktigheten er 5 kilometer.

  Google Maps på mobilen

  Bygdø eller Marienlyst. Er det så nøye?

  Noen vil kanskje si at det er begrenset nyttig å vite hvor man er hvis feilmarginen kan være et par kilometer. Og det er jo et godt poeng. Men for oss nerder er det uansett litt fascinerende. Google har publisert en liten skryte/innstruksjonsvideo for hvordan trianguleringen mobil-posisjoneringen fungerer:


  Når vi ber Google Maps bruke telefonenes innebygde GPS, kommer vi kjapt ned på en nøyaktighet på 10-30 meter, som er akseptabelt, men langt i fra pinlig nøyaktig. Din posisjon angis med en liten blå prikk på kartet, omringet av en blå ring som angir hvor du faktisk kan befinne deg, når man tar feilmarginen i betrakting. Morsomt også dersom du mot formodning glemte å slå av telefonen når du sitter på flytet og kjeder deg under take off… 🙂
  googlemapstakeoff.gif

  På kart og satellittbilder er Google Maps for mobilen brilliant. For å enkelt finne ut hvor du er og hvor du skal fungerer dette aldeles utmerket. Den størrste svakheten med Google Maps er likevel at navigasjonsdelen er alt for dårlig.
  googlemapsroute.jpg
  Google Maps har muligheten til å vise deg en rute fra en adresse til en annen og hvor du befinner deg i forhold til denne, men avansert routing, re-routing og navigering mangler.

  Konklusjonen blir at dersom du enkelt og greit vil ha et kart i lomma er dette noe av det beste vi har sett, mens det for navigering til fots eller i bil er ubrukelig. Nytteverdien til trianguleringsfunksjonen er også noe begrenset.

  Google Maps for mobil er tilgjengelig for følgende enheter:

  Alle BlackBery-enheter med farveskjerm, Windows Mobile-enheter med Windows Mobile 2003 v5.0 eller høyere, enheter med Symbian Series 60 3rd Edition, og Palm-baserte enheter med Palm OS 5 eller høyere.

  …og kan lastes ned på din mobiltelefon herfra: http://www.google.com/gmm/index.html

  MGMaps


  screenshot0046.jpgscreenshot0048.jpg

  MGMaps er et kartprosjekt for mobilen som utelukkende baserer seg på å bruke kartene fra leverandører som har åpne API. Så langt støtter MGMaps kart fra Yahoo Maps, Windows Live, Ask.com og OpenStreetMap.

  Du velger selv hvilke kart du vil at MGMaps skal bruke.

  Det skal også være mulig å posisjonere seg ved hjelp av mobilmastene i MGMaps. Dette fikk vi ikke til å fungere i våre tester.
  screenshot0050.jpgscreenshot0049.jpg

  MGMaps har også mulighet til å bruke håndsettets innebygde GPS, eller bluetooth GPS for mobiltelefoner som ikke har egen GPS. MGMaps er et svært godt alternativ til Google Maps på din mobil og fungerer egentlig svært likt storebror. Dette gjelder også dessverre de ikke bra sidene ved MGMaps.

  Navigeringen er akkurat like dårlig som Googles. Det å søke opp norske adresser er heller ingen dans på roser. Svært ofte får man beskjed om at den aktuelle adressen dessverre ikke finnes. Enten er adressedatabasen svært mangelfull eller så er søkefunksjonen dårlig.

  picture-17.png

  GMap Track er en tjeneste i MGMaps hvor man kan få MGMap til å sende din posisjon til en nettside, slik at det blir mulig å følge din posisjon på nettet. I tillegg kan man få opp en oversikt over hvor alle andre som bruker denne tjeneste befinner seg.

  Du kan også generere en liten kodesnutt med kart som viser din siste registrerte posisjon og så lime denne inn på din egen nettside:

  MGMaps kan du laste ned fra: http://www.mgmaps.com/

  Map24 Mobile

  screenshot0051.jpgscreenshot0057.jpg

  Map24 er eid av tyske Mapsolute GmbH og nettversjonen som finnes på www.map24.com har 5 millioner brukere i Tyskland. Map24 finnes nå også i en versjon for mobiltelefonen.

  Map24 har ingen støtte for GPS, har ikke støtte for satellittbilder eller hybrid-view, selv om det meldes at satellitt og hybrid vil være tilgjengelig i neste versjon.

  Til tross for mangel på både GPS og satellittbilder skiller Map24 seg positivt fra både Google Maps og MGMaps i måten man zoomer og navigerer i kartene på. Der både Google Maps og MGMaps zoomer vet at man «hopper» inn et nivå, får man en mer flytende og dynamisk opplevelse når man zoomer i kartene hos Map24.

  Integrasjonene med telefonen kunne vært bedre. Det er for eksempel ikke mulig å få opp «spell» mulighet når man søker etter adresser.
  screenshot0055.jpgscreenshot0056.jpg
  Navigeringen hos Map24 er utrolig nok hakket bedre enn hos Google Maps og MGMaps, selv om Map24 altså mangler GPS støtte.

  I Map24 har man muligheten til å sette på 3D view og få en step-by-step navigering gjennom ruta man har valgt. Ikke optimalt på noen måte, men en fin måte å «navigere» på uten GPS.

  Vi lyktes også mye bedre med å finne adresser i Norge enn hos både Google Maps og MGMaps.
  screenshot0052.jpg
  Map24 har muligheten til å vise trafikk-info, men heller ikke her fungerer dette i Norge. I Tyskland får man en fin oversikt over hvor det er kø, ulykker eller lite trafikk. Her må vi innrømme at vi liker farvekodingen av trafikkinfo hos Google Maps bedre.

  screenshot0054.jpg
  POI eller Points of interrest er også noe Map24 kan by på, selv om det ikke ser ut til å være mulig å navigere til disse.

  Alt i alt er Map24 for mobilen et godt kartprogram, men at det mangler både satellitt/hybrid-view og støtte for GPS, trekker veldig ned.

  Map24 laster du ned fra www.map24.com, men du må registrere seg og logge inn for å få tilgang til nedlasting.

  Nokia Maps

  screenshot0058.jpgscreenshot0061.jpg
  Da Nokia i sin tid lanserte N95, var dette første telefon fra finnene med innebygget GPS. Med på det kjøpet fikk man en beta versjon av Nokia Maps, en til tider svært så utskjelt og mislikt software.

  Nokia Maps er nå i versjon 1.0 og kan lastes ned til de fleste av selskapets mobiltelefoner.
  screenshot0062.jpg
  Nokia Maps har naturligvis støtte for N95’s innebygde GPS, men den har ikke satelittbilder eller hybrid modus. Kun kart. I tillegg til at kartene kan lastes ned via telefonenes dataforbindelse, kan man også bruke PC softwaren Nokia Map Loader til å fylle opp minnekortet med kart før man legger ut på tur. Praktisk hvis man skal til utlandet og ikke har spesielt lyst til å tømme lommeboka på datatrafikk.

  screenshot0063.jpgscreenshot0066.jpg
  Nokia Maps har godt med konfigurasjonsmuligheter, og et rikt utvalgt POI’s. Det er også mulig å navigere til POI’s i nærheten av deg og når den lokale kebabsjappa på Rosenfhoff er listet under pizza-sjapper «near your», viker det som om finnene har gått grundig til verks.

  Det som skiller Nokia Maps fra både Google Maps, MGMaps og Map24 er at den utgir seg for å være et navigasjonsprogram. Både for bilkjøring og hvis du er til fots.
  screenshot0068.jpgscreenshot0071.jpg

  Nokias navigering er da også bedre enn de overnevntes. Den fungerer fint med GPS’en og har et 3D view som slett ikke er verst. Det mangler likevel litt før de er på høyde med software som TomTom Navigator. Du er likevel hjulpen om du virkelig MÅ finne noe, selv om re-routing og detaljene i brukervennligheten godt kunne vært mye bedre.

  Voice guidance, som du kan laste ned til mobilen når navigeringen starter, fungerer godt, og hjelper deg fint med navigeringen også når kartene hakker og henger litt. For akkurat ytelsen og «følelsen» når du er ute å kjører med Nokia Maps, kan oppleves som dårlig. Kartet hakker og posisjonen din på kartet oppdateres tregt.

  Nokia Maps fungerer veldig fint så lenge du holder deg til ruta som er kalkulert for deg, med en gang du kjører feil, eller velger en annen rute, må Nokia Maps rekalkulere ruten. Dette tar i overkant lang tid, og det er ikke gitt at den nye ruta som foreslås er den beste. Greit når man tester langs ring 2 i Oslo, men ikke så kult på motorveien i Los Angeles.

  Alle som har brukt navigasjons-software over tid, vet at hvis det er en ting som må gå kjapt og smertefritt, så er det re-routing når du tabber deg ut og kjører feil.

  Hadde Nokia Maps med Navigering vært en gratis feature som alle som kjøpte Nokia kunne nyte godt av, hadde dette vært en svært hyggelig pakke. Når man i stedet må punge ut i bøtter og spann for dette, er det vanskelig å argumenterer for hvorfor man skal kjøpe Nokia Maps og ikke feks. Tom Tom Navigator, som overgår Nokia Maps på alle områder.

  Nokia Maps kan lastes ned fra http://europe.nokia.com/A4509291.
  Du får teste gratis i 3 dager før Nokia skrur på takstameteret

  1881


  Telenors 1881 for mobilen er nok den softwaren som avviker mest fra de andre i vår lille test.
  screenshot0077.jpgscreenshot0072.jpg


  1881 er primært en programvare for å slå opp telefon numre og adresser via mobilen, men har også en ganske enkel kart-tjeneste.


  screenshot0073.jpgscreenshot0075.jpg


  Når du har søkt fram en adresse kan man se kart fra den aktuelle adressen. Ikke mye hokus pokus, men svært enkelt og veldig praktisk.


  screenshot0076.jpg

  1881 kan lastes ned ved å sende en SMS med kodeord «mobil» til 1881. Skrur du på tjenesten «Se hvem som ringer» , koster dette deg 30 NOK pr mnd.

  6 kommentarer

  1. Google Maps:
   For det første er det ikke snakk om triangulering, men snarer angulering (-tri) hvis det er noe som heter det. Google ser bare på hvilken basestasjon du er tilkoplet og angir posisjon ut i fra det. Altså kobler ikke programmet til flere basestasjoner for å øke nøyaktigheten. Koordinatene får de fra personer som har brukt programmet med gps, så nøyaktigheten vil bedre seg etter hvert. Her i Trondheim blir jeg plassert 7km unna, med en nøyaktighet på 5km, altså bommer de med 2km på området jeg skal vær i.

   At dere ikke fikk det til å fungere med 3G skyldes sikkert at ingen har brukt mobil med programmet, 3G og GPS i området dere er.

   Ellers en bra test! Kom med flere tester av mobil programvare!

   Svar på denne kommentaren

  2. Har en Nokia 6110 Navigator. Har ikke prøvd den i norge, men i Australia hvor jeg bor nå fungerer den utmerket. (Kart over hele Australia fulgte med). Telefonen oppdatere og reruter så og si ummiddelbart hvis jeg kjører feil. Søk på både eksakte og ca adresser virker også veldig bra. Eneste ulempen er litt liten skjerm, men det vil alltid være ett dilemma når det gjelder en mobiltelefon. Setter man på høytaleren får man jo tydelige instruksjoner.

   Svar på denne kommentaren

  3. Vil bare tipse om http://www.navizon.com som i tillegg til å bruke informasjon om tilgjengelige mobilantenner også bruker tilgjengelige trådløse nett. Her i Trondheim gir dette en langt bedre nøyaktighet. Dette krever selvfølgelig at en nerd med gps har logget de trådløse nettene der du er. Lokasjonen blir vist i Google Maps.

   På sidene står det at du må betale for versjonen som fungere med trådløse nett, men jeg har får vertfall brukt funksjonen på min iPhone uten å betale.

   Svar på denne kommentaren

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.