nrk.no

Linux og homebrew på Nintendo DS

Kategorier: Gadgets & Linux


Homebrew, eller «hjemmelaget» software til Nintendo DS har tatt av den siste tiden, det hele toppet seg egentlig da DSiP skapte overskrifter på de fleste it/tech sider rundtomkring. Nintendo DS kunne nå relativt lett kunne brukes som IP-telefon. Vel, en DS IP-telefon har sikkert sine praktiske bruksområder, men hvem vil vel ikke ha Linux i lomma? Ja, du leste riktig, DSLinux lar deg få linux konsoll i lomma billig.

Nintendo DS vs Macbook pro

Tekniske begrensninger

En DS/DS Lite har bare 4MB ram, som gjør at utvikling av programmer er relativt vanskelig, det finnes spill/programmer du kan kjøpe med RAM-brikker på opptill 32 MB, som gjør at du kan ha en DS med hele 36 MB RAM. WIFI er låst til 2 Mb/s, som gjør filoverføringer av større filer ganske uinteressant.

Quake1 kjører forresten helt fint på 4 MB, og lar deg koble deg til en pc-server. Det eneste av hardware som ikke fungerer på DS Linux er utrolig nok mikrofonen, men så var det neppe dette Nintendo tenkte på da de utviklet maskinen.

Dette trenger du

Hva trenger man for å kjøre dslinux og annet homebrew?


En MicroSD kortleser, et MicroSD kort, en Mod/overgang og selvfølgelig en Nintendo DS/Nintendo DS lite i tillegg.

Mod’ene kommer i to varianter, Slot1 og Slot2. Slot1 kort er formet som nintendo ds spill, med en liten slot for å sette inn minnekortet. Slot2 kort har samme kontakt som GBA spill, også med plass til et minnekort. NB: Slot2 løsninger krever et passme kort eller et kort som videresender noen signaler fra slot1 for å kjøre en del homebrew, så jeg anbefaler slot1 løsningen.

Det finnes flere andre løsninger også, men jeg har bare testet disse to løsningene (med 3 forskjellige mod-chips). Ingen av disse tre moddene gjør noe som helst med firmwaren til Nintendo DS`en, slik at du ikke trenger å være redd for å ha ødelagt dsen til ungen om noe skulle gå galt. DS’en kan fortsatt brukes på nett som før, og spille de samme spillene som før, nå bare utvider du mulighetene.

Merk: SDHC, den nye «billige» typen microSD kort støttes enda ikke av DSLinux selv om bl.a. CycloDS evolution har full støtte for denne typen brikker.

Installasjon

Etter et par minutter lesing på http://www.dslinux.org fikk jeg både installert og konfigurert DSLinux. Trådløsnettet fungerte ikke bare perfekt, det virker som om DSen faktisk har bedre trådløsdekning enn laptopen min, dog med bare 2 MB/s. Du starter med å formatere minnekortet med FAT16/FAT32, deretter tar du ut minnekortet og setter det i overgangen (bilde), skru på og start «spillet». Du får så beskjed om at minnekortet klargjøres eller en lignende beskjed etter hvilken mod du har kjøpt.

R4DS brukte 2-3 minutter, Evolution DS brukte bare noen få sekunder. Når Nintendoen er ferdig med dette, skrur du den av. NB: Ikke skru av mens den jobber! Så tar du ut minnebrikken og kobler den til minnekortleseren. Kopier ut filen til DSLinux, og følge bruksanvisningen fra www.dslinux.org.

Vurdering

SSH-klienten som heter Dropbear fungerer perfekt, så for de som har shell/screens vil dette være en perfekt måte å bruke irc/screens uten å drasse rundt på en hel laptop. Dette åpner for masse smarte løsninger, og bare fantasien setter grenser. Du kan f.eks styre linuxmce fra DSen.

IRC-løsningene for DSLinux er ikke noe spesielt å rope hurra for, det samme gjelder browserne som finnes, trege og ukompatible med det meste, vanskelig både å sette opp og bruke. Det finnes heldigvis andre programmer som ikke krever DSLinux som løser disse behovene, og med SSH kommer man langt.

Jeg prøvde å skrive denne artikkelen i DSLinux, men onscreen keyboard gjorde at det ville tatt litt for lang tid og dsen ville nok ha vært utdatert før jeg hadde blitt ferdig. 😉

Har man egentlig bruk for DSLinux?

Vel, nerdefaktoren er unektelig høy og hvor stilig er det ikke å ha den desidert minste laptoppen når du sitter på flyplassen å venter på flyet? Jeg kan ikke svare for andre, men for meg er dette et must-have 😛

Nå må det nevnes at hvis du først tar deg bryet med å installere DSLinux, så kan du veldig enkelt installere dsvnc med en lignende framgangsmåte.

Dette er en fullverdig VNC-klient som lar deg koble deg til VNC-tjener, og dermed få en fullverdig maskin. Om du skal gjøre dette, lønner det seg å kjøre lav oppløsning på serveren, fordi DSen er som nevnt tidligere låst til 2 MB/s WIFI.

Alt du trenger for å kjøre dsvnc er en 700KB fil, og det er ingenting i veien for å ha DSLinux og dsvnc på samme minnekort.

Anbefalinger

Har du mer plass til overs på minnekortet anbefales disse programmene også:

dsftp – Nintendoen blir en veldig bærbar FTP server (med 2 MB/s WIFI)
dsmouse som gjør Nintendoen din om til en mus til PCen.
DSpad som lar deg bruke Nintendoen som en PC joystick.
Moonshell som lar deg spille av video på DSen.
Beup MSN til DSen.
ircds IRC til DSen.
ndsmail – en knallgod mailklient.

Hvor skaffer man «modsene»?

Jeg har bare funnet dem på en nettbutikk i Norge. Det er Modnet.no. Om dere vet om andre butikker som selger slike mods/overganger så legg gjerne igjen en kommentar!

Hvilken mod er best?

CycloDS vs R4DS

Jeg synes CycloDS Evolution både hadde best innpakning, og fungerte best. Ja, innpakningen har litt å si. Det oste av kvalitet av cycloDS pakken.
Desverre fungerer noe homebrew bare på slot2 løsninger, men med M3 i tillegg til cyclods kan du kjøre 2 MicroSD kort, og sikrer at du kan kjøre omtrent alt av homebrew.

Nintendo DS vs Macbook pro

Om DSLinux skulle være for liten/begrenset for deg – og en laptop er for stor – ta en titt på den ultraportable Asus Eeee PC.

10 kommentarer

 1. Hans Ludvig Andreassen (NRK)

  Fikk en kommentar på mail, sitat:

  ang- Linux og homebrew på nintendo DS
  Synes den artikkelen var på grensen. Slike modifikasjoner fører til piratkopiering, og derfor er det kanskje best om du utelater å forklare hvordan man skal anskaffe seg og bruker disse?

  Vel, for å svare i tilfelle andre også lurer:

  Det er/var ikke meningen å oppfordre eller lære folk å piratkopiere, noe jeg mener artikkelen heller ikke gjør. Poenget her var rett og slett å informere om mulighetene til å kjøre «homebrew» og tredjeparts software på nintendo ds, og hvor mye bra «homebrew» som er blitt laget den siste tiden.

  Svar på denne kommentaren

 2. […] Og mens vi snakker om små maskiner (og hackingen av dem) – OQO E2 er en knøttliten PC som likevel kjører full versjon av Vista eller XP. Med en 1,67 GHz prosessor, 60-120 GB harddisk eller 32 GB SSD disk, 1 GB RAM og en skjerm på 800 x 480. E2 OQO vista xpDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 3. Det må vel la seg gjøre å kjøpe Asus EEE fra statene?

  Tastaturet blir vel ikke som vi er vant med, men man kan jo fortsatt kjøre på med norsk tastaturoppsett.

  Et kjapt Ebaysøk viser at de går for pluss minus $500.

  Svar på denne kommentaren

 4. Kan anbefale å modde DS’en. Stort sett helt risikofritt og rimelig. Deilig å kunne bruke maskina til mer enn bare spilling også.

  Kan forresten anbefale shop.01media.com/ . De sender fra Sverige, ligger lavere i pris enn modnet.no, og har godt utvalg. Kjøpte selv en m3 real der, og er veldig fornøyd.

  Har ikke prøvd dslinux enda, men det lastes ned nå. Takk for tipset =)

  Svar på denne kommentaren

  • Hans Ludvig Andreassen (svar til M)

   Bare hyggelig!
   Overraskende at artikkelen enda leses 4 år etter den ble laget. 🙂
   Jeg burde kanskje oppdatert med litt ny homebrew software og mods som også støtter 3DS.
   Får se om det blir tid innimellom alt annet.

   Og for å være ærlig så har iPhone/smartphones tatt over funksjonene som DS`en ble brukt til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.