nrk.no

Fantastisk datanostalgia – Amiga 500

Kategori: Moro


The Internet Archive er en gigantisk herlighet av bra innhold. Her finner du filmer som et ute av copyright, gamle TV-programmer, lydfiler, tekster og den alltid like spennende WaybackMachine som viser deg nettet slik det så ut i sin barndom. Sjekk for eksempel forsiden til NRK.no i 1996. Eller følg utviklingen helt frem til i dag.

Siden vi er i det litt nostalgiske hjørnet for tiden tenkte jeg å vise dere et historisk klipp fra programmet The Computer Chronicles. Her viser de datitens hippe datamaskin for kreative mennesker. Commodore Amiga 500. En maskin som undertegnede har sittet foran store deler av sin ungdomstid. The Internet Archive har skjønt poenget og tilgjengeliggjør alt innhold i et vell av formater. Du kan laste ned hele programmet fra denne siden.

Som en smakebit får dere et lite klipp der man får vist de fantastiske mulighetene som ligger i kombinasjonen Roland D50, Amiga 500 og MIDI. Legg spesielt merke til hårfrisyren og lytt nøye til musikken. Begge deler er et fin dokumentasjon av det herrens år 1988.

[flashvideo filename=http://nrkbeta.no/flash/amiga_2_edit.flv /] (Video lisensiert med creative commons. Fra The Internet Archive.)

Forøvrig er navnet på han som sitter ved siden av David Joiner en liten nerdekuriositet i seg selv. Mr. Adams Douglas.

Kom gjerne med tips om andre perler fra the archive!

PS. Har du tatt «Old skool»-testen vår?

8 kommentarer

  1. Amiga led en alt for tidlig død under den elendige styringen av Commodore (spesielt i USA, de i Europa gjorde det ganske bra).

    Amiga var bedre enn Mac på de fleste områder (teknisk), og brukte til og med samme type prosessor. Hadde Commodore satset riktig, hadde maskinen levd godt den dag i dag. Kanskje til og med vært mer populær enn Mac.

    Svar på denne kommentaren

  2. Ja. Commodore Amiga var et av mange eksempler på at det ikke er den beste teknologien som vinner. Amiga var suverent overlegen både Mac’er og PC’er på den tiden.

    Ekte multitasking var en greie som ikke kom på andre maskiner før minst ti år senere…

    Likevel klarte Commodore å surre bort hele greien. Menmen. Dengang da. Vi får kose oss med våre epler, vinduer, pingviner, store disker og fete skjermkort likevel.

    Svar på denne kommentaren

  3. Adams Douglas? Skulle han være kjent? Eller er det sammenblanding på gang her med Douglas Adams? 🙂

    Uansett på tide å sette av en helg til å børste støv av Amigaen. Hadde en 500Plus, og en 1200 med diverse ekstra kort. Prosessorkortet som gjorde 1200 maskinen jevnbyrdig med en Amiga 4000 er i stykker, men jeg tror maskinen fungerer godt uten. Kunne vært gøy å finne frem noen av de gamle spillene og ha en Amiga kveld. 🙂

    Svar på denne kommentaren

  4. Yepp. Du er inne på det. Humoren jeg siktet til var ikke annet enn at mannen heter Adams Douglas. Morsomt for noen siden tidenes største nerdeforfatter heter Douglas Adams.

    Fristende dette med å tørke støv av en gammel Amiga. Min 500 ble solgt til fordel for en Amiga 4000. Som igjen ble solgt til fordel for en Mac. Forøvrig er min Amiga 4000 den eneste datamaskinen jeg noen sinne har solgt for MER enn jeg kjøpte den for(!)

    Siden maskinene er solgt alle sammen må vel jeg titte litt på denne for å kjøre noe Amiga-greier:
    uae.coresystems.de/

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.