nrk.no

Hvordan vil dere ha innhold fra NRK?

Kategorier: NRK,TV & Video


Kodenavn Hunter

Noen husker kanskje at vi gjorde et eksperiment med første runde av dramaserien Kodenavn Hunter. Vi la ut siste episode i vår Nett-TV rett etter at nest siste episode var ferdig på TV. I tillegg la vi den ut i High Definition (HD) som en nedlastbar fil.

Dette ble så populært at man fikk inntrykk av at hele internettet i Norge gikk tregt den kvelden og NRKs servere gikk til slutt ned for telling.

Vi ønsker å gjøre mer av dette, men må se på alternative distribusjonsmetoder siden en del av innholdet vårt er så populært at det blir nesten umulig å tilby høy nok båndbredde og servere som er kraftige nok.

Et alternativ dersom vi skal begynne å tilgjengeliggjøre mer av vårt innhold i høy kvalitet som nedlastbare filer er å bruke BitTorrent. Og da er det jo naturlig å spørre norges mest intelligente internettbrukere om råd.

Etter å ha sett på en del alternativer kan det virke som om følgende er en brukervennlig men likevel fleksibel løsning:

 • Sette opp en kanal eller en fullverdig kanalguide for Miro
 • Publisere i H.264, så høy kvalitet som mulig
 • Benytte BitTorrent
 • Ingen DRM

For de som vil ta imot innholdet vårt svært enkelt er det da bare å installere Miro, som inneholder både BitTorrentklient og nødvendige videoavspillingskomponenter.

En stor utfordring med H.264 er flerkanalslyd. Det er AAC som er formatet for dette og veldig få forsterkere kan dekode AAC. Hvilke alternativer ville dere ønske for HD-innhold med flerkanalslyd?

Ellers så er jo Vuze et spennende prosjekt. Er det eventuelt nødvendig å være tilgjengelig i både Vuze og som en kanal for Miro?

Kom med innspill, men hold diskusjonen til spørsmålene om hva vi bør gjøre i forhold til nedlasting av vårt innhold i høy kvalitet. Streaming, flashavspillere og andre distribusjonsspørsmål tar vi under en annen artikkel.

Les også om NRKs nye nett-tv og våre tanker om videre utvikling av denne!

46 kommentarer

 1. Prikk prikk prikk

  Bare det ikke blir LÅST til Miro, så er det jo greit. Jeg prøvde å laste ned torrents med Transmission i stedet, og det gikk MYE raskere enn med Miro.

  Ellers observerer jeg at Bittorrent faktisk begynner å bli brukbart også for de som ikke har kontroll over (eller lyst til å sette seg inn i og bruke mye tid på å fikle med) fininnstilling av ruter, brannmur osv.

  Svar på denne kommentaren

 2. Ja, Miro er på ingen måte noen optimal torrent-klient, den er også veldig mye treigere enn Deluge, som jeg bruker. Men en kanal i Miro er, så vidt jeg har skjønt, ikke basert på BitTorrent, så om den er like treig til å laste ned slike filer vet jeg ikke.

  Svar på denne kommentaren

 3. Det bør legges ut torrent fil slik at du kan velge klient selv som nevnt over.

  Det bør også vær mulig å velge mellom flere forskjellige kvaliteter. Er ikke alle så har kraftig nok maskiner til å kjøre HD filmer.

  Svar på denne kommentaren

 4. Så vidt jeg har forstått er alt innhold i Miro basert på Bittorrent – da burde det vel ikke være noe problem å bruke den samme fila både gjennom Miro, for brukervennlighetens skyld, og som rene .torrent-filer i en RSS-feed, for de som foretrekker en annen bittorrent-klient (og evt gjennom Vuze også?). Da vil jo alle dra nytte av hverandre ift overføringshastigheter.
  Synes ellers det er et glimrende tiltak!

  Svar på denne kommentaren

 5. …og jeg foretrekker KTorrent under Linux. Alle er forskjellig, men det er utenpå.

  Bitlet viser jo at man ikke trenger tvinge folk til å installere en bittorrent-klient lokalt for å hente ned med den protokollen. Et lignende konsept med et enda mer brukervennlig GUI kan gjøre alle fornøyde: Pappa trenger ikke engang vite hva ordet bittorrent betyr, mens jeg kan fortsette bruke KTorrent.

  Caching av torrentdata på ISP-nivå høres forresten fornuftig ut: slyck.com/news.php?story=1231

  Angående H264: Alle aktivistnerders våte drøm er jo et codec som kan distribueres fritt uten å betale lisenser. H264 er bedre enn f.eks. Wmv (der vi på andre plattformer må «låne» binærfiler fra Windows for å i det hele tatt kunne spille av por^H^H^H mediefilene våre), men det beste ville vært om det ble lagt litt mer innsats i Dirac (eller kanskje Snow er mer realistisk, har ikke fulgt med det siste året). Om NRK hadde annonsert et samarbeid med BBC om Dirac ville jeg blitt smått optimistisk for framtiden.

  Off-topic: Dette vinduet jeg skriver i er for lite, og hva med en liten notis som sier hva som skjer med det jeg skriver i e-post-feltet? Blir adressen liggende i klartekst på siden her?

  Svar på denne kommentaren

 6. Eirik Solheim (NRK)

  Mye bra tilbakemeldinger.

  Miro
  Miro støtter både torrent og download. Det meste av innholdet du finner i deres programguide i dag er download.

  Det fine med Miro er at den er enkel og brukervennlig. Den inneholder både torrentklienten og videocodecene.

  Men, at vi lager en kanal i Miro utelukker ingen andre. Her vil dere uansett kunne bruke den torrentclienten dere selv liker.

  Kvaliteter
  Flere kvaliteter er alltid et interessant spørsmål. For nedlasting er det kanskje snakk om tre størrelser:
  1. Podcast (ca 320×240)
  2. Standard fullkvalitet (ca 720×576)
  3. HD (720p)

  Pirate Bay
  Det er egentlig ikke noe i veien for å legge torrents på Pirate Bay heller. Hovedpoenget vårt i forhold til å kjøre vår egen tracker er at vi da i litt større grad kan telle antall nedlastinger etc.

  Uansett: om vi kommer igang med dette vil det bli tilgjengeliggjort vanlige torrentlenker i tillegg til RSS-feeds for Miro etc

  Dirac
  Alle initiativ i forhold til helt 100% åpne kompresjonsstandarder er av interesse. Vi følger de fleste, men pr. i dag er det nok H.264 som er mest interessant. Det spiller både på Mac, Linux og Windows. Neste versjon av Flash får støtte for H.264 og ganske mange bærbare spillere støtter også dette formatet. Det samme gjelder nyere set top bokser for digital-TV

  @Mikal:
  Vi skal legge inn en setning som forklarer at mailadressen IKKE blir publisert når man kommenterer. Takk for tipset.

  Når det gjelder vinduet du skriver kommentarer i skal det i teorien være mulig å gjøre større med en liten trekant nede i høyre hjørne.

  Det er ikke lenge til vi skal gjøre en skikkelig redesign av hele NRKbeta. Vi kommer til å poste en artikkel om det senere og be om innspill fra dere.

  Svar på denne kommentaren

 7. Hvis dere legger det ut på Piratebay kan man sikkert få litt gratis internasjonal oppmerksomhet og hacker-cred da – det lukter slashdotting lang vei – «Norwegian broadcaster seeding new series on Pirate Bay».

  Svar på denne kommentaren

 8. Øyvind Solstad (NRK)

  @Mikal: Da er det fikset. Nå står det at e-postadressen din ikke vil bli synlig bak feltet på kommentarene.

  Når det gjelder å få større felt, bedre funksjonalitet osv., så kan vi love fine ting fremover. Kjempefine. Vi skal som sagt redesigne hele nettstedet, men det kommer vi tilbake til. Nå holder vi oss til innhold fra NRK. =)

  Svar på denne kommentaren

 9. Vil bare si at det er svært positivt at dere også tenker på lyd i forhold til mer enn bare PC-lyd.

  Såvidt jeg kan skjønne så er eneste løsningene for lyd til receiver en eller annen form for DTS, Dolby Digital eller ren PCM?
  PCM tar vel for mye plass. Er alle løsningene fra DTS og Dolby Digital lukkede og lisensierte?

  Beklager at jeg ikke har noen svar, men bare flere spørsmål….

  Svar på denne kommentaren

 10. Så lenge man kan laste ned med hvilken som helst BitTorrent klient (har allerede nok programmer installert på min pc…) så synes jeg dette høres ut som en super-duper ide. Sikkert greit å bruke Miro som «hovedopplegg» slik at «mamma» kan klikke på en enkelt link og så laste ned programmet, laste ned filen og så se den. Det vil «mamma» like. Og med en .torrent-link ved siden av blir også «sønnen» fornøyd 🙂

  Synes også at det dere sier om kvaliteter er veldig bra, morsomt å få en podcast-variant! Når det gjelder lyd så er min personlige erfaring at å få surroundlyd fra pc’en uansett er noe herk og krever masse mekk så kanskje man bare skal nøye seg med stereo fordi jeg tror ikke veldig mange har riktig utstyr/software/kompetanse/osv for å få utbytte av surroundlyden uansett. Kan jo kanskje kode stereolyden i ProLogic (blir vel som å banne i kirken her inne det – alt for gammeldags?) fordi da får man jo «analog» surroundlyd hvis man er tilkoblet en receiver i alle fall…

  Svar på denne kommentaren

 11. Når det gjelder lyd, som personen over snakket om, så spar meg for stereo. Da laster jeg heller ned programmene via andre kanaler. En moderne produksjon i dag SKAL distribueres med lyd i minimum 6 kanaler, alt annet er håpløst gammeldags.

  Selv om brukeren over synes media-PC og flerkanalslyd til reciever er vanskelig, så behøver ikke andre det…

  Svar på denne kommentaren

 12. Paul K Egell-Johnsen

  Forslaget tiltredes. H.264, torrent og ingen DRM høres ut som et drømmescenario. Miro har jeg installert og brukt en gang. Glemt at det eksisterer, men det er selvsagt ingen deal breaker at det blir en kanal der.

  Svar på denne kommentaren

 13. Mats Taraldsvik

  Strålende! Lenge siden jeg var inne på nrk nå, men ser ut som om det har blitt bedre. Nå fungerer i hvert fall nett-tv og -radio greit i Linux. (radio fra arkivet starter på hver hele time, da, og det nytter ikke å spole fremover, merkelig nok).

  At det er snakk om bittorrent, åpent filformat og ingen DRM er bare helt fantastisk. Slikt blir en optimist av!

  Svar på denne kommentaren

 14. Dere er utvilsomt inne på et godt spor her.

  AAC lyd takler alle PC’er ganske utmerket med ffdShow installert (eller en AAC codec). SPDIF kontakt (standard på alle (?) hovedkort med lydmodul, og så og si alle lydkort) sender ren PCM strøm til forsterker. Er jo noen instillinger i forhold til hva forsterker man har osv, men det må man jo regne med når man driver med HTPC for tiden.

  @Henrik: On-topic …plz

  Svar på denne kommentaren

 15. Eirik Solheim (NRK)

  Vi vil jobbe med å finne en løsning som gir de som har det 5.1 men likevel god lyd også til de som bare har stereo.

  For de som kobler flerkanalsforsterkeren til datamaskinen via analoge utganger vil AAC fungere helt utmerket. Da er det jo datamaskinen som dekoder og sender riktig lyd til riktig høyttaler.

  For de som kobler datamaskinen til via digital utgang (hvilket alle som er litt opptatt av kvalitet gjør) så blir det litt mer komplisert. Dersom datamaskinen sender AAC-lyden digitalt rett gjennom vil ikke forsterkeren skjønne noe som helst. De aller fleste forsterkere forstår bare Dilby Digital (AC3) og DTS. Noen få kan dekode Windows Media Audio Pro og veldig få kan dekode flerkanals AAC.

  Piratverden har løst det ved å stort sett kode legge ved AC3-lyden. Avspilleren koder da om til stereo eller dundrer AC3-signalet rett til forsterkeren som spiller det fint.

  Vi har noen hensyn å ta i forhold til lisenser osv. Samt at H.264 ikke støtter AC3.

  Jeg vet at noen Nvidia lydkort med Dolby Digital Live kan transkode mange formater i sanntid til AC3 før det når forsterkeren. Med det er ikke mange som har denne funksjonaliteten, og enda færre som har satt den opp riktig.

  Vi kommer til å gjøre en del eksperiment og tester. Og kommer garantert tilbake her på NRKbeta med testfiler og flere spørsmål… 🙂

  Veldig hyggelig at dere engasjerer dere og vi leser som dere skjønner alle kommentarene.

  Ellers takk til Tomas som gir den riktige meldingen til Henrik. Vær vennlig å holde dere til temaet. Lisensdebatten tar vi sikkert en annen gang.

  Svar på denne kommentaren

 16. Rayner Vintervoll

  «Bittorrent, H264 og Dolby Digital/DTS i MKV-container, DRM-fritt. »
  Støtter dette.

  x264 og AC3/DTS i en MKV container er en velprøvd og vanlig kombinasjon ute på intertubene.

  En annen positiv egenskap med MKV er muligheten for å integrere valgfri undertekst, bilder, flere lydspor m.m. Og i fremtiden kanskje tilogmed en fullverdig DVD-lignende meny.

  Lisensen bør passe dere godt også 😉

  Svar på denne kommentaren

 17. Jeg håper (og tror) det kan ha en veldig interessant effekt på medie- og filmlandskapet her i landet om NRK i dette spørsmålet velger en løsning som åpner opp innholdet for flest mulig, på flest mulig plattformer.

  Har pekt til denne saken, i håp om å bringe litt filmfolk inn i tråden.

  Svar på denne kommentaren

 18. Hvor bør NRK gå i det post-fjernsynske samfunn? hos børge forteller om livet

  […] NRK har ikke oppfylt mitt høyeste ønske for dem ennå, men de er virkelig på rett vei om man skal dømme ut fra bloggerne på NRKbeta. Nå vil de vite hvordan du vil ha innholdet ditt fra NRK i framtiden, både det du vil ha i HD-kvalitet og det du helst vil ha så fort som mulig. Miro, Vuze, BitTorrent? Hvilke video- og lyd-kodeker foretrekker du? Du kan være med på å gjøre NRK til en av de mest bruker- og framtids-vennlige kringkastingene i verden, så bidra med dine innspill i debatten nå. […]

  Svar på denne kommentaren

 19. @Karsten:
  Veldig bra. Filmfolket bør også følge med på alternative distribusjonsmetoder. Å distribuere media på plastplater som fraktes rundt i verden på forurensende transportmiddel er ikke bra…

  Svar på denne kommentaren

 20. Eirik:
  Så enig, så enig, så enig… har nylig forsøkt å slå et slag for mer nytenkende kortfilmdistribusjon her til lands – det er paradoksalt å være et land kjent for sine eminente kortfilmer, og så ikke ha noen synlige digitale distribusjonsaktører som sprer de gode verkene som finnes (Filmarkivet.no er en spøk.).

  Akk, akk. (Sorry for at dette går i en tematisk bekk litt utenfor hovedstrømmen. Ser det er selvjustis på solid nivå i tråden.:))

  Svar på denne kommentaren

 21. Eirik Solheim (NRK)

  Vil jo si at dette er relevant. Både film og fjernsynsbransjen ser ut til å være like hjelpeløse som musikkbransjen… (Med unntak av EMI og enkelte andre som legger kraft bak DRM-fri distribusjon på nett)

  Svar på denne kommentaren

 22. Hei!
  Når digital-bakkenett boks med PVR og nett kabelen ferdistilles, sorg for å gi brukerene mulighet til å aktivisere bittorrent klient. I tilegg til nett-nedlasting, se om det er mulig å sende HD material over eteren om natta, og lar PVR ta opp «seed» filer for torrent klientene. En måte å komme rundt ISP begrensninger kanskje, og burde ikke øke kosntandene for boksene nevnverdig.

  Svar på denne kommentaren

 23. BBC Internet blog

  […] Men – tilbake til BBCs nye blogg igjen: Mye interessant, blant annet en diskusjon om åpne standarder i BBCs tilbud, ikke ulik de diskusjonene vi har gående i både “Hvordan vil dere ha innhold fra NRK?” og “Ny nett-tv fra NRK”. […]

  Svar på denne kommentaren

 24. Eg vil helst ikkje ha innhaldet dykkar. Men dersom eg ynskjer å ha utstyr for å sjå TV2 og TV3 på så lyt eg diverre fore dykk med pengar.

  Dersom det som no vert svidd av som løn til middelmådige programleiarar heller kunne fordelast til artistar basert på nedlasting av film/musikk – slik at «NRK-lisensen» vert ein Media-lisens er det OK. Først DA gidd eg delta i debatten om korleis eg eventuelt kunne tenke meg å dra ned sølet dykkar.

  Svar på denne kommentaren

 25. Eirik Solheim (NRK)

  VC-1 er også interessant, men spesielt innen håndholdte enheter er ikke den så utbredt.

  Dessuten støtter neste versjon av Flash H.264 direkte. Noe som øker utbredelsen av denne standarden ytterligere.

  Vi følger med så godt vi kan og kommer nok til å eksperimentere med flere forskjellige standarder. Jeg håper også at vi kan la publikums ønsker telle med i vurderingen.

  Svar på denne kommentaren

 26. Klokt om fildeling

  […] I NRK har vi både diskusjoner og tester gående i forhold til å benytte fildeling som distribusjonsmetode. bittorrent dagbladet Eirik Newth fildelingDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 27. skjønner ikke hvorfor nrk bruker wmp i nett-tv.. flash er mye bedre se på youtube funker bedre enn nrk nett tv nå.. jeg sliter å se nrk – nett tv fordi de de bruker wmp.. så jeg måtte til å laste ned det jeg skulle se istede å det brukte jeg litt tid på å få til å funke..

  Svar på denne kommentaren

 28. Jeg er veldig positiv til å dele via nettet. Dette burde dere bare gjøre uten så mye diskusjon. Selv har jeg søkt etter hunter på miro og pirate bay uten suksess.
  Når legges hunter ut via torrent?

  Svar på denne kommentaren

 29. NRKs sandkasse tar åpen formatprat « Rushblogg

  […] også er en anbefalt web-destinasjon) stilte det betimelige spørsmålet: Hvordan vil dere ha innhold fra NRK? Hans egne ord beskriver saken best: Noen husker kanskje at vi gjorde et eksperiment med […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.