nrk.no

Kryptering er lite brukervennlig

Kategorier: DRM & TV


Oppdatering: Vi får vite av RiksTV at boksen vi har testet er en betaversjon og at det sansynligvis er årsaken til at vi har fått et problem med HDMI. Vi kommer selvfølgelig til å følge dette opp og teste videre etter hvert som vi får inn bokser som er butikkversjoner.

Digital Set Top Boks

En av de nyeste boksene for å ta imot digitale signaler fra RiksTV.

Noen fant på noe som de kalte DRM en gang i tiden. Eller Digital Rights Management som forkortelsen står for. Oversatt til norsk blir det noe slikt som digital rettighetshåndtering. Kort fortalt betyr det at man krypterer digitalt innhold slik at rettighetshaverne skal kunne ha kontroll på hvor det brukes.

Historien har vist at dette fungerer dårlig. De fleste former for kryptering blir knekket, låst opp, hacket. Kall det hva du vil. Det fører uansett til at de som driver med ulovlig distribusjon fortsatt gjør det, mens de som bare vil se på innholdet på helt vanlig vis må slite med den ekstra kompleksiteten denne såkalte rettighetshåndteringen tilfører.

Denne artikkelen er ikke det store manifestet fra NRKbeta om hvor vi står i forhold til spørsmålet om kryptering av innhold. Det kommer ganske tydelig frem av det meste vi skriver her. Vi liker ikke teknologier som lukker brukerne inne, legger begrensinger på deres medieopplevelse eller sperrer individer ute.

Det som utløste det hele var et konkret eksempel. Vi skulle koble en digital boks som tar imot TV-signalet til RiksTV til en flatskjerm på kontoret her.

HDMI heter standarden som skal kunne overføre signaler digitalt fra en slik boks til en skjerm. Det er på en måte en digital variant av den gamle SCART-kontakten som mange kjenner fra VHS-spillere, DVD-spillere og set top bokser.

De paranoide innholdsprodusentene er redde for at folk skal stjele innhold ved å tappe det digitale signalet ut av HDMI-kontakten, så i den standarden har de puttet inn noe som de kaller HDCP som er en form for kryptering mellom selve mottakerboksen og flatskjermen.

Har det ført til at internett ikke flommer over av ulovlige kopier av alt som sendes på TV? Nei. Har det ført til frustrasjon? Ja.

Mottakerboksen støtter HDMI. Flatskjermen vår støtter HDMI. Det hindrer ikke elendigheten i å servere oss følgende melding:

HDCP Feilmelding

HDCP Problem. Din TV har ikke kopibeskyttelse (HDCP). Ta ut HDMI kabel og koble mottaker til TV via scartkabel.

At feilmeldingen er skrevet på dårlig norsk var ikke det mest irriterende her. Fire personer med utdannelse opp på sivilingeniørnivå innen fjernsynsteknikk klarte aldri å få dette til å virke.

Og skjermen er ganske klar i sin tale:

Støtte for HDCP?

Skjermen sier tydelig på fronten at den støtter HDCP.

Bestemor og folk flest. Velkommen til fremtiden. Lykke til.

Jeg får sitere RiksTV sine egne websider:

Det er svært enkelt å koble sammen mottaker, antenne og tv. De aller fleste vil klare dette uten hjelp av installatør.

DRM døpes herved om til DBB. Digital brukervennlighetsbegrensning. Eller skal vi kalle det DAB? Digital Aksessbegrensning?

18 kommentarer

 1. Eirik Solheim (NRK)

  Vi oppfordrer ikke til ulovlig nedlasting her, men du er inne på noe. Fakta er at BitTorrent for en hel generasjon fortoner seg som mer brukervennlig og enklere enn det bransjen ønsker å levere.

  Innholdsprodusentene kommer ikke til å klare å bekjempe urettmessig bruk ved å gjøre innholdet vanskeligere tilgjengelig for lovlydige brukere.

  Svar på denne kommentaren

 2. Da jeg kjøpte ny flatskjerm til PCen for ikke så lenge siden var ett av kriteriene mine at den ikke skulle ha HDMI. Jeg vil ikke støtte opp om DRM, og ihvertfall ikke hardware-basert DRM som jeg føler er enda værre enn software-DRM.

  Men inneholder altså alle de nye boksene som man må ha for å få inn NRK og TV2 slik DRM? Hmm.. Jeg mener vi har snakket om det før, men jeg husker ikke hva vi kom fram til.. : )

  Svar på denne kommentaren

 3. NRK (og kun NRK) går ukryptert i bakkenettet. Men med denne feilmeldingen lurer jeg på om det lurer seg inn en kryptering fra boksen og opp til flatskjermen når man benytter HDMI.

  Dette må undersøkes nærmere.

  Svar på denne kommentaren

 4. Også hørt at Grundig-dekoderene er ganske dårlige. Jobber på Elkjøp, og der har vi fått inn en haug av Grundig-dekodere grunnet DOA (dead on arrival). Enten så funker den strålende, eller så funker den ikke i det hele tatt.
  Sagem har også kommet med en dekoder som er godkjent av Riks-TV, og denne virker bedre. Nå kommer det visst en tredje dekoder, får håpe denne er bedre.

  Svar på denne kommentaren

 5. Må også legge til:
  Jeg skulle ønske det kom en boks med opptaker, så jeg kunne tatt opp det jeg aldri rakk å se. Da må jeg vel henvende meg til denne fine torrentteknologien igjen da..

  Svar på denne kommentaren

 6. For de av oss som sysler med media-PCer o.l. så har Riks-TVs digitale fremtid allerede sett skummel ut i lang tid. Jeg har ennå til gode å finne en løsning som vil gi meg de samme mulighetene som jeg har over det analoge kabel-nettet idag:

  – TV-kort som lar meg skifte kanaler i software

  – Dobbel TV-tuner som lar meg ta opp to programmer samtidig, evt. se et program live, og ta opp et annet i bakgrunnen

  Den eneste løsningen Riks-TV tilbyr meg idag er den boksen som er avbildet øverst:

  – Kan ikke velge kanal i software. Må enten velge manuelt vha. medfølgende fjernkontroll, eller sette opp en IR-blaster på mediaPCen som kopierer fjernkontrollkommandoene

  – Kan ikke ta opp to programmer samtidig, evt. se ett program live, og ta opp et annet i bakgrunnen, siden boksen kun har 1 TV-tuner og 1 videoutgang.

  – Må bruke den analoge SCART-utgangen fra boksen (siden den digitale er kryptert), og re-enkode signalet på mediaPCens video-inngang (noe som resulterer i _dobbelt_ kvalitetstap!)

  Dersom Riks-TV hadde tilbudt et TV-kort (gjerne med dobbel tuner) som hadde latt meg velge kanaler i software, og som hadde dumpet den digitale MPEG-4 strømmen rett til disk, så hadde jeg gladelig betalt Riks-TV både for TV-kortet, dekrypteringskortet og kanalabonnenmentet. Enda bedre: Dersom Riks-TV hadde åpnet standardene rundt overføringsformatet (noe de til en viss grad er bundet til å gjøre ifølge konsesjonen), så kunne jeg valgt TV-kort selv fra en håndfull produsenter.

  Jeg skulle fryktelig gjerne hatt digital-TV (pga. bedre kvalitet og mer effektiv lagring på harddisk), men med den politikken Riks-TV fører, har jeg ikke noe valg. I stedet må jeg tviholde på den analoge linja som kabelselskapet har lagt i borettslaget mitt…

  Svar på denne kommentaren

 7. Eirik Solheim (NRK)

  Se oppdateringen øverst i artikkelen. Boksen vi har er en betavesjon. Det er en mulighet for at dette er grunnen til at vi har fått et problem med HDMI.

  Vi kommer selvfølgelig til å følge dette opp etter hvert som vi får inn godkjente bokser.

  Svar på denne kommentaren

 8. Øyvind Solstad (NRK)

  @Johan: Du har et poeng. Det skal bli interessant å se hva som skjer når man begynner å slå av de analoge senderne rundt om. Eller kabelselskapene stenger av de analoge signalene. Da sitter det tusenvis av mennesker med bokser som ikke lengre kan ta opp slik de er vant til.

  Svar på denne kommentaren

 9. Ingve Bjerknes

  En liten oppklaring ang. HDCP og NTV/RiksTV; alle boksene på markedet vil ha HDCP avslått for NRK kanalene når de leveres. På grunn av at zappetiden vil gå noe opp mellom kanaler som har HDCP og de som ikke har HDCP, vil brukeren kunne aktivere HDCP manuelt. Dette gjelder forøvrig ikke boksene som er på markedet nå (Grundig og Sagem) ettersom boks spesifikasjonene ble endret etter at de kom ut. Boksene på markedet har ikke HDCP aktivert for noen kanaler.

  En annen oppklaring. Den avbildede boksen er ennå ikke på markedet. Dette er en MHP (Digital tekst TV) boks. Den kommer på markedet i desember. Denne ble vist på Electroworld messen med en uferdig software.

  Bruk av HDMI gir forøvrig flere utfordringer. Det ligger oppskaleringsfunksjoner i boksen, fra 576i til 576p, 720p og 1080i. Imidlertid aksepterer ikke alle skjermene alle valgmulighetene. Noen skjermer vil bare ha 1080i. Dette er forøvrig et greit valg ettersom boksen oppskalerer bildet bedre enn de fleste skjermene.

  Nå er det sjelden man kommer over perfekte produkter; ei heller Grundig boksen. Dersom man ønsker å koble til en opptaker på SCART mens TV’en er koblet til HDMI, må skjermoppløsningen settes i 576i. Ellers blir bildet fra HDMI borte når SCART kobles på.

  Svar på denne kommentaren

 10. Eirik Solheim (NRK)

  Veldig bra og veldig oppklarende. Vi skal være mye klarere dersom vi benytter betaversjoner av bokser og utstyr heretter.

  Neste runde blir i forhold til en butikkboks. Og forhåpentligvis vil noen av våre eksperimenter føre til at vi kan oppklare små triks for å få ting til å virke slik alle vil.

  Det er jo også usedvanlig bra at alle boksene fra RiksTV faktisk har HDMI. Noe som man ikke kan si om de andre digital-TV-leverandørene!

  Svar på denne kommentaren

 11. excretus occurus » Blog Archive » Kjøkken TV

  […] Testet signal over HDMI fra en Grundig RiksTV boks og det gikk som forventet bra. Skulle teste at HDCP fungerte (hos NRKBeta.no har de opplevd at det ikke har fungert). I første omgang blir det RiksTV og kun NRK/TV2 på kjøkkenet siden jeg ikke har noe kabeltv strekk inn dit. Får se om det blir litt boring i betongveggene etterhvert. […]

  Svar på denne kommentaren

 12. Fantastisk at jeg fant denne artikkelen fra 2007. Jeg ble selv i forrige uke RiksTV kunde og får samme feilmeldingen – selv med nytt utstyr og brenn nytt TV.
  RiksTV selv sier at det er en produksjonsfeil hos leverandøren Strong men det er meg knekkende likegyldig. Angreskjemaet ble nettopp utfylt…

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Erik (svar til Trond S.)

   Akkuratt det samme problemet har eg, Trond S.

   har nettopp fått levert ut en Strong SRT-8950, men får feilmelding om at TV-en ikkje godkjenner HDCP.

   Snakket med kunderådgiver hos Riks-TV, og de sier at det er en «bug» som sitter i den uferdige software`en.

   På spørsmål når dette skal fungere, får eg til svar at det kan ikke han svare på, siden han bare sitter på callsenteret.

   – når eg da spør om å få snakke med en annen kunderådgiver, får eg til svar at eg helt sikkert vil få samme svar derfra.

   Riks-TV kan da virkelig ikke sende ut en helt ny – uprøvd boks – til kundene, når det tydeligvis er noe feil i softwaren?

   Dessverre har eg ingen andre alternativer enn Riks-TV, og det plager meg veldig…

 13. Du ser ikke kopisperren lenger – den er blitt en del av nettleseren din

  […] Kopibeskyttelse på HDMI-kabel (2009) Kommentar om Piratbay-dommen (2009) Historietime: Fildelerne – musikkbransjens mareritt (2011) Håpløse rettighetskrav i spillbransjen (2013) Skam geoblokkeres på grunn av musikkrettigheter (2017) […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.