nrk.no

Røkla mot Facebook

Kategorier: Det sosiale nettet,Nettjenester & Software


Det måtte skje før eller senere: Konkurrentene vil ikke la Facebook regjere alene på sosiale nettverk. Google har fått med seg de fleste andre i bransjen, og lanserer OpenSocial. Kort fortalt er det programmeringskode som gjør det mulig for hvilket som helst nettsted å bruke funksjoner ala det som finnes i Facebook og i andre sosiale nettverk. Brukerne trenger ikke definere hvem som er venner mere enn en gang, og du vil kunne se hva vennene dine gjør på tvers av alle nettverkene.

Et eksempel: Har du venn som bruker både Orkut (Googles eget sosiale nettverk), iLike, LinkedIn og NewsGator, så vil du kunne se all aktivitet for vennen din på tvers av alle disse nettverkene. Du er ikke låst inne i Facebook, men kan la data flyte på tvers av tjenester og applikasjoner.

Dette gjør det mye lettere for nye aktører å komme in på markedet. Nettopp fordi du kan ta med deg vennene dine inn i et hvilket som helst nettsted som bruker OpenSocial.

Hvem er med?

OpenSocial har fått med seg de største som finnes av sosiale nettverk, med unntak av altså Facebook og alle tjenestene fra Microsoft og Yahoo!

De største er MySpace med over 100 millioner brukere alt inne i systemet sitt. LinkedIn, Bebo (som er vinden med KateModern), Friendster, Imeem, NetVibes, NewsGator, New York Times, PayPal, Plaxo og ikke minst Six Apart som står bak både Movable Type og Vox.

NRKbeta kommer tilbake med mere om hvordan dette vil fungere i praksis. Det mest interessante er likevel hva Facebook svarer med? Vil de åpne mere opp? Ta f. eks. Facebooks e-post-funksjon. Den er fullstendig låst til Facebook, og det finnes ingen måter å få ut e-postene dine til et annet e-postprogram. OpenSocials åpenhet kan på sikt komme til å tvinge Facebook til å åpne mere opp for andre, noe som kommer oss brukere tilgode.

6 kommentarer

  1. En historisk oversikt over sosiale nettverk

    […] Dagen etter at Google lanserte OpenSocial, har Danah Boyd en finfin oversikt over sosiale nettverks historie. Fra “Six Degrees” i 1997 til Facebook-feber i 2007. […]

    Svar på denne kommentaren

  2. Friend Connect lansert

    […] I november i fjor lanserte Google OpenSocial, et system for gjør det mulig for nettsteder å dele sosiale egenskaper, som f. eks. medlemmer, kommentarer o.l. I går kom første produkt i OpenSocial, som Google har kalt Friend Connect. […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.