nrk.no

GPhone – en åpen telefon?

Kategorier: Mobil & Søk


Wall Street Journal har kilder som sier at Google kommer til å kunngjøre planer om GPhone i løpet av noen uker. Med lansering av telefonen neste sommer. GPhone er Googles forsøk på å gjøre telefoner like åpne som nettet er. Det vil si at hvem som helst kan lage applikasjoner og tjenester på den. Dette liker selvsagt ikke telefonselskapene, som har full kontroll med telefonene på sine nettverk, og vil beholde det slik. Dette gjelder spesialt i USA hvor man knapt kan velge telefon selv uten at selskapet som har abonnementet ditt har en finger med i spillet.

The most radical element of the plan, though, is Google’s push to make the phones’ software «open» right down to the operating system, the layer that controls applications and interacts with the hardware. That means independent software developers would get access to the tools they need to build additional phone features.

Operativsystemet i telefonen skal visstnok være basert på Linux, og kommer først og fremst til å være en konkurrent til Microsofts operativsystem for mobiltelefoner, Windows Mobile.

Google kommer fra første dag ha egne versjoner av sine tjenester og applikasjoner klare for GPhone. Det gjelder f. eks. Google søk, GMail, Google Dokumenter og Google kart.

Google snacks – smakebiter fra det litt mer ukjente og obskure Google:

Og ganske sikkert Jaiku, som Google nettopp kjøpte. Så gjenstår det å se om Google klarer å lage en telefon som er fin nok. Det er ingen tvil om at utseendet teller mye. Og det holder ikke med et åpent operativsystem i bunnen hvis grensesnittet ikke er fantastisk. Det ser vi med Apples iPhone, som har flyttet listen mye høyere enn den var bare for et halvt år siden.

Onde tunger vil også si at vi ikke trenger et åpnere operativsystem for telefoner. For det første er det allerede mulig å gjøre det meste på Windows Mobile og Symbian. Og for det andre – hvem vil ha nettets tilstander på mobilen sin? Med virus, ting som ikke virker mm.

Google skal ikke lage telefonene selv, men det er ukjent hvem som evt. skal produsere dem. Det spekuleres også om at telefonene skal gjøres billigere ved at Google får plassere reklame på skjermen i form av søk mot stikkord (som i GMail).

4 kommentarer

  1. Jeg mister ganske mye respekt for Google, hvis de faktisk kaller telefonen sin for GPhone, for det virker alt for mye kopi fra min side, selv om telefonen i seg selv ikke er en kopi.

    Nei Google, kom med et originalt navn dere =)

    Svar på denne kommentaren

  2. Android – det nye operativsystemet for mobiltelefoner

    […] Det kom ikke noen GPhone, men mye mer. I stedet for en telefon kom det et nytt operativsystem som kalles Android, og en hel allianse av produsenter som går sammen om et nytt operativsystem for mobiltelefoner. Google sier de håper dette er starten på en helt ny æra for mobiltelefoner og programvare/tjenester for disse: We hope Android will be the foundation for many new phones and will create an entirely new mobile experience for users, with new applications and new capabilities we can’t imagine today […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.