nrk.no

Mobil på fly

Kategori: Mobil


OnAir

Hvis flyselskapene innfører OnAir, kan du ringe ombord på flyet med din egen telefon. Bilde fra OnAir.

VG skriver i dag om bruk av mobil på fly, at det fra nyttår er lovlig å bruke mobil på fly i Europa hvis flyselskapet du reiser med tillater/innfører det. De norske selskapene SAS og Norwegian har i følge VG ikke bestemt seg ennå. Mens Ryan Air skal kjøre tester innen jul.

Systemet som er aktuelt heter OnAir og er et samarbeidsprosjekt mellom selskapet SITA som spesialiserer seg på kommunikasjon og dataløsninger for flyindustrien – og Airbus som lager fly.

Vi har tidligere skrevet om et konkurrerende system som heter AeroMobile. Begge systemene fungerer på samme måte: En basestasjon ombord i flyet videresender mobilsignalene til en satelitt fra Inmarsat – som er samarbeidspartner for både OnAir og AeroMobile.

Europa og Asia

I Asia og Midt-Østen har myndighetene tillatt bruk av mobil på fly, og nå kommer Europa etter. I USA vil det fortsatt ikke være tillatt å bruke mobil ombord på fly. Dette skyldes visstnok frykten for planlegging av terrorhandlinger ombord.

3 kommentarer

 1. Martin Berglund

  For medpassasjerer har det kanskje vært en velsignelse at mobiler stort sett ikke har vært tillatt i fly frem til nå. (Sammenliknet med høylydte samtaler på bussen.)

  Men på den annen side kan det være fint med muligheten til å bruke mobilen (som i dag er så mye mer enn en telefon).

  Svar på denne kommentaren

 2. Surfe på toget

  […] Vi har tidligere utfordret bussene og toget: Gi oss trådløst internett ombord! Til høsten kommer Norwegian med trådløst nett på sine fly og en rekke flyselskaper lar nå passasjerene ringe med egne telefoner og surfe ombord i flyene. […]

  Svar på denne kommentaren

 3. Jan erik Borgersen

  Hva med en ny elektronisk boks i et fly? Er det ekstra sjansjer for lyn nedslag ? Telefoni er kanskje etter det vi er anbefalt fra før et medie vi ikke bør bruke i tordevær. ?

  Kan det medføre en risiko ?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.