nrk.no

Og tallene er ikke annerledes på Harvard…

Kategorier: Gadgets,Mac & Windows


Som på Princeton, så er tallene for andelen Mac-brukere på Harvard langt høyere enn i resten av befolkningen. Hele 30% bruker Mac, og blant de som startet i år er tallet 35% Mac, 65% Windows XP. Legg merke til at ingen bruker Vista. Er det slik at Vista ikke er tillatt på Harvard? Og 64% av studentene eier en iPod, opp fra 52% året før.

28 kommentarer

 1. Frå Bekkelund.net @ 12.oktober i år:

  «Ingen lager virus for Mac og Linux fordi det er så få som bruker disse plattformene»

  Dette er en svært vanlig misforståelse som ikke er korrekt. Det er en enorm prestisje i å lage det første fungerende viruset for eksempelvis Mac OS X. Med prestisje følger det også penger. Mye penger, blant annet fra bedrifter med uredelige hensikter, men også fra potensielle arbeidsgivere som ansetter utviklere, sikkerhetskonsulenter, etc. Det sier seg selv at det er langt større prestisje i å lage et virus for Mac OS X enn for Windows. Hvem som helst kan lage virus for Windows, men det skaffer deg verken prestisje, jobb eller penger.

  Svar på denne kommentaren

 2. @Øyvind:
  Det var eit trackback til denne artikkelen frå ei eller anna automatisert reklameside tidlegare i dag, men nokon (eller noko?) må ha teke den vekk. Det er det Alexander kommenterar.

  Svar på denne kommentaren

 3. Håvard Pedersen

  @tanketom: Det der er tull. 99% av virus i dag lages for å opprette botnet eller installere adware/spyware. Og da sier det seg selv at OS X ikke er den plattformen som gir mest uttelling.

  Det har vært laget flere fungerende virus for OS X, så den prestisjen er tapt for lenge siden. Og jeg vil gjette de ikke ble spredt fordi mesteparten av folkene som brukeren av maskinen kommuniserte med hadde Windows og derfor ikke kunne kjøre viruset.

  Sjansen for jobb må da også være større på Windows-plattformen. Hvor mange Mac-spesialiserte sikkerhetskonsulenter vet du om? Ikke jeg heller.

  Svar på denne kommentaren

 4. Håvard Pedersen

  Mulig jeg reagerte litt bryskt, jeg er bare litt lei akkurat den argumentasjonen. 😉

  Første alment anerkjente virus til Mac kom for 1,5 år siden, men selvfølgelig er det et antivirusfirma som rapporterer det. Det er meteorologisk institutt som rapporterer været, men jeg anklager ikke dem heller for juks. 🙂

  OS X har sine sikkerhetsmekanismer fra UNIX. Og hvis man tror at det er nok for å hindre virus bør man ta inn over seg at Unix har hatt virus siden åttitallet, og virkemåten til disse gjør at de antakelig kan portes til OS X på 5 minutter om man vil. Artikkelen anbefales forøvrig, siden den tar opp nettopp dette temaet og forklarer at man slett ikke trenger sikkerhetshull i et operativsystem for å lage virus.

  Svar på denne kommentaren

 5. Vel, Meteorologisk institutt baserar ikkje all si inntekt på å varsle om dårleg ver, slik Symantec gjer, meteorologane har jobb sjølv om det er fint vær også (Sjølv om det riktig nok ikkje hadde vore så mykje bruk for dei om det alltid var det same veret).

  Og i dette tilfellet trur eg Symantec krisemaksimerar. Som artikkelen du refererar til også seier, så er spreiing av Mac-virus det største problemet, ikkje sjølve konstruksjonen.Please be wary of that creeping smugness. er eit greit utgangspunkt for alle overlegne MacOS-brukarar 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. @Håvard: Jeg også lurer på hvilke fungerende virus til Mac OS X som er laget? Har kun hørt om noen PoC ormer og trojanere, som blant annet krever at du gir fra deg admin-passord. Ikke akkurat et «fungerende virus» i mine øyne.

  På den annen side; effektiv spredning av virus er i stor grad avhengig av at man har en monkultur, altså et stort flertall av enheter som kjører samme programvare. Windows med sine drøye 90 % markedsandel er derfor en drøm for virusspredning.

  Mao. jo større markedsandel både linux, mac får, jo vanskeligere blir også spredningen av windowsvirus.

  Svar på denne kommentaren

 7. Håvard Pedersen

  Kan noen nevne andre institusjoner enn antivirusprodusenter som forsker på virus på heltid? :p Først da kan vi vel få en 100% nøytral instans å hente uttalelser fra. 🙂

  @Ole: root-passordet behøves kun hvis man vil infisere hele maskinen. For å infisere bare brukerkontoen som er i bruk, behøves det ikke.

  KernelThread har forøvrig også en grundig analyse av årsakene til skjevfordelingen av virus for plattformene. Ingen konklusjon dog.

  Svar på denne kommentaren

 8. Men om tre plattformar har like stor spreiing, så vil vel det ta «knekken» på den store spreiinga av virus? Eller? For virusbekjemparane blir vel uansett ei lett spreiing av alle mogelege rare operativsystem det beste.

  Svar på denne kommentaren

 9. Alle «virusene» på mac os x krever uansett at brukeren aktivt bidrar for at det skal aktiveres. Klikker «ok» eller skriver inn passord slik at det kan installeres.

  Poenget er uansett at virus på macplattformen er et IKKE-problem. Hva som skjer fremover er vanskelig å spå, men jeg tør tippe at det ikke vil være et stort problem i fremtiden heller.

  Maset om virus på OS X har jeg hørt siden 1999. Den gangen sa kritikerne «bare vent! det er rett rundt hjørnet». Jeg holder IKKE pusten i spenning ;D

  Svar på denne kommentaren

 10. Siste innlegg støttes. Jeg har levd med OS X i seks år og har hele tiden passet på å bruke det sikkert nok (ikke installasjoner fra brukerkonto etc.) men dog uten antivirusprogramvare. Jeg venter fortsatt på den store smellen, men den lar jaggu vente på seg.

  Svar på denne kommentaren

 11. Martin Bekkelund

  Jeg ser at teksten som blir sitert fra mitt nettsted er tatt ut av konteksten.

  I min opprinnelige artikkel motsier jeg en påstand om at det ikke er noen som lager virus for Mac og Linux fordi det er så få som bruker disse plattformene. Selvfølgelig er det folk som ønsker og prøver å lage virus for Mac og Linux, men det ene utelukker ikke det andre.

  Prestisjen får man om man lager det første viruset for Mac eller Linux. Pengene får man fra botnets på Windows.

  Virus for Mac eller Linux gir altså ingen økonomisk uttelling utover det man eventuelt får ved at noen betaler en for jobben, eller en blir ansatt som en konsekvens.

  Det påstås også at det er laget fungerende virus for Mac, og at den prestisjen er tapt for lengst. Jeg vil svært gjerne se henvisninger til troverdige nettsteder som underbygger denne påstanden. Henvisningen til Sophos har senere blitt avvist og kategorisert som et svenskevirus. At dette tilfellet heller ikke har blitt utnyttet videre tyder på at jeg har rett.

  At det derimot ikke er mulig å lage virus for Mac og Linux påstår jeg ikke. Det er bare ikke så enkelt som for visse andre plattformer. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 12. Håvard Pedersen

  Nesten alle virus til Windows i dag ER svenskevirus. 🙂 Hvis de ikke skal telle med er ikke Windows så ille som folk skal ha det til heller…

  Trend Micro offentliggjør statistikk over viruser som identifiseres ved hjelp av den online gratis scannetjenesten de har. På andreplass (etter en «kanskje virus definisjon» som jeg ikke skjønner hvorfor de har med) finner du det mest populære viruset for Windows akkurat nå: trendmicro.com/vinfo/virusencyclo/default5.asp?VName=WORM_RONTKBR.GEN en orm som sender seg selv via en innebygd SMTP-server til mottakere den finner i brukerens adressebok. Det er absolutt ingenting som hindrer et virus til OS X å gjøre nøyaktig det samme, ettersom dette er ting et program kan gjøre uten å be om brukerpassordet (så lenge det sender smtp-trafikken på en port over 1023).

  Og som jeg har sagt tidligere, passordet behøves bare i OS X om man vil smitte andre kontoer enn den man kjører som. Men det holder da masse å smitte brukerkontoen. Veldig mange suksessfulle Windows-virus smitter også bare brukerkontoen til gjeldende bruker siden de fleste maskiner bare kjøres i enbrukermodus.

  Svar på denne kommentaren

 13. Eirik Solheim (NRK)

  Fra 1998-2006 kjørte jeg stort sett bare windowsmaskiner i heimen. Ca. 4 stykker. Tungt i bruk av både min kone og meg.

  Jeg kjørte den veldig arrogante holdingen til virus:
  Det er for duster som ikke skjønner hva de driver med. Antivirusprogrammer tar ressurser fra maskinen så de vil jeg ikke ha.

  Og det fungerte helt strålende. Aldri et eneste problem med virus. Installerte noen monstervirusprogrammer en gang i blant for å la dem scanne alle boksene på nettverket, men aldri virus.

  Nå byttet jeg alle maskinene til OS X for ca et år siden. Og når det gjelder virus er det ingen forskjell. Fortsatt over hodet ikke noe problem.

  Så min holdning er fremdeles den samme. Det er menneskene som er problemet, ikke operativsystemet.

  Svar på denne kommentaren

 14. Martin Bekkelund

  Vi kan gjerne enes om at menneskene er problemet, for det er jeg enig i et stykke på vei. Man skal være bevisst når man bruker en datamaskin, akkurat som når man kjører bil. Man sitter ikke på med seg selv. Imidlertid er det slik at mennesker gjør feil og når terskelen for å gjøre feil senkes må det eksistere mekanismer som forhindrer fatale feil i å skje.

  Vi kan gjerne legge skylden på menneskene — det vil si brukerne — men egentlige skylden tillegger jeg utviklerne av operativsystemene og applikasjonene som faktisk tillater denne typen handlinger.

  Virus er et problem, men ikke nødvendigvis for alle. Virus har vært et problem så lenge jeg kan huske, og jeg synes det er skammelig at det fortsatt er et problem.

  Svar på denne kommentaren

 15. Håvard Pedersen

  @Martin: Nettopp fordi det er så få maskiner med OS X i verden, at folk skjønner det ikke vil fungere. :p Jeg ser ihvertfall ingen annen grunn.

  Du kan jo se til Linux også. Det er laget haugevis med konseptvirus for Linux, likevel utgjør virus ingen problemer for plattformen.

  Virus av typen som jeg beskrev i mitt forrige innlegg forutsetter at flesteparten av brukerene som får viruset kan kjøre det for at det skal bli noen effektiv spredning. Derfor vil det ikke fungere for OS X, og nettopp derfor fungerer det for Windows.

  Svar på denne kommentaren

 16. Eirik Solheim (NRK)

  «Virus har vært et problem så lenge jeg kan huske, og jeg synes det er skammelig at det fortsatt er et problem.»

  Første gang jeg opplevde virus var på min Commodore Amiga 500 i 1987 eller noe slikt. Det berømte SCA-viruset fra Swiss Cracking Association.

  Spredde seg på disketter. Det var tider.

  Svar på denne kommentaren

 17. Håvard Pedersen

  @tanketom: Det er vesentlig forskjell på definisjonen på en trojaner og et virus. En trojaner utgir seg for å være et legitimt program som brukeren laster ned og installerer med vilje. Et legitimt «klikk-virus» kamuflerer seg som en nettside-link, bildefil eller lignende.

  Svar på denne kommentaren

 18. Martin Bekkelund

  En annen vesentlig forskjell på virus og trojanere er at virus kan installere seg selv og spre seg videre til andre maskiner automatisk.

  Trojanere kan man altså få uavhengig av system, mens virus pt. kun er en Windows-greie.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.