nrk.no

Hvilken vei snurrer damen?

Kategorier: Forskning & Moro


Dette er litt på siden av det NRKbeta vanligvis skriver om. Men så sykt fascinerende at vi bare må skrive om det. Sjekk denne linken hos den australske avisen Herald Sun.

Se på bildet av damen som snurrer rundt. Hvilken vei snurrer hun for deg? Hun vil snurre MOT klokken hvis hjernen din er venstredominant, altså at venstre hjernehalvdel dominerer. Og MED klokken hvis du er høyredominant. De fleste høyrehendte er venstredominante. Men ikke alle.

Du kan få en pekepinn på hvilket øye som er dominant ved å holde en finger foran deg, slik at fingeren er rett foran et punkt på veggen et stykke unna. Om du nå lukker det ene øyet, så skjer et av to: Fingeren flytter seg eller ikke. Om fingeren flyttet seg i forhold punktet da du lukket venstre øye, så er venstre øye dominant. Det betyr ikke at du nødvendigvis er venstredominant i hodet, men gir en viss pekepinn.

Så hva skjedde? Hvilken vei snurrer damen?

(Send denne til en venn på Facebook)

15 kommentarer

  1. Samme som Anders. Jeg fulgte med, og den snurret med klokka. Så leste jeg det som stod på siden, også plutselig snurret hun plutselig mot klokken. Så fokuserte jeg på damen, også snurret hun med klokken igjen. Jeg er høyrehendt, og mitt høyre øye dominerer.

    Svar på denne kommentaren

  2. Hjå meg byrja ho mot klokka, så prøvde eg å «snu ho», og det verkar som det går. No «bestemmer» eg meg om ho skal gå med eller mot klokka. Det verkar og som mitt venstre auge er dominant, men eg er absolutt høgrehendt.

    Svar på denne kommentaren

  3. Stilig. Jeg opplevde også at hun snudde da jeg leste det som sto om høyre- og venstredominant på siden av damen. Jeg bruker linser og er kommet i alderen da jeg burde bruke bifokale briller. Men i stedet har jeg linser som gir meg nærsynet til pcen på venstre øye og når jeg skal se lengre vekk, så er det høyre som gir meg klart syn. Allikevel snur hun seg med klokken for meg. Og jeg klarer ikke å snu henne med viljen. Er jeg aldeles høyrevridd?

    Svar på denne kommentaren

  4. Hans Petter Birkeland

    Hun spinner for det meste med klokka. Jeg er høyrehendt. Selv etter å ha sett på noe annet spinner den i samme retning. Et lite øyeblikk spant den mot klokka etter at jeg så på kanten av bildet, så spratt den tilbake igjen. Sprøtt!

    Svar på denne kommentaren

  5. Asbjørn Ulsberg

    Aner ikke om jeg er venstreøyd eller høyreøyd: fingeren min ser ut til å være midt mellom de to punktene jeg ser når jeg holder for henholdsvis venstre og høyre øye. Jeg er høyrehendt. Uansett hvor mange ganger jeg har lukket øynene, sett på noe annet, nistirret på dama i flere sekunder og til og med skrevet dette her, så snurrer hun utelukkende med klokka. Jeg har ikke evnet å se henne snurre mot klokka så mye som et lite sekund.

    Svar på denne kommentaren

  6. Jeg får henne til å gå begge veier med litt trening, da jeg først åpnet siden gikk hun mot klokken en kort tur, før hun gikk MED klokken lenge. Så eksperimenterte jeg litt og fikk henne til å gå den veien jeg ville. Men det som er litt spooky, er at hun bytter benet hun står på etter hvilken vei hun snurrer. dermed er det nok lettere å få henne til snu om man ikke ser for nøye på bena. weird.

    venstrehendt, høyreøyd

    Svar på denne kommentaren

  7. I utgangspunktet snurret hun med klokka, men etter å ha konsentrert meg en stund, «fikk jeg henne» til å snu. Nå går hun bare frem og tilbake. Jeg tviler på om dette har noe med dominant hjernehalvdel å gjøre, men jeg ser ut til å være høyrehendt og venstreøyd.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.