nrk.no

Remiks været

Kategori: NRK


Yr.no

NRK og Meteorologisk institutts nye værnettsted yr.no, har blitt en enorm suksess! Med værvarsel for 700 000 steder i Norge og 7 millioner steder i verden, kan du finne været for landsdeler, byer, tettsteder, områder, busstopper, stasjoner, vann, fjelltopper og gårder.

Eget API

Men ikke nok med det: Alle de meteorologiske dataene ligger åpne for dere brukere! Dette gir svimlende muligheter. Det finnes flere sider på yr.no med informasjon og dokumentasjon om dette:

Verdata – samleside for informasjon om værdata
Lag dine eigne tenester med innhald frå yr.no – beskrivelse av hvordan du kan bruke dataene
Vervarsel i XML-format – ta inn værdata fra ditt sted som XML
Gratis verdata – meteorologiske data gratis for alle
API documentation – full teknisk dokumentasjon på APIen.

Så da er det bare å sette i gang! Du kan lage egne nettsider med vær på, widgets eller programmet, integrere datene i andre applikasjoner, lage ting for mobil eller andre håndholdte enheter (hva med PSP eller iPod touch?) eller bygge egen hardware som drar inn xml-data og viser de i en eller annen form. Bare din fantasi setter begrensninger.

Vi lover å vise frem alle spennende prosjekter her, så send inn linker, spørsmål og kommentarer under!

30 kommentarer

 1. Marius Mårnes Mathiesen

  Jøje meg … først ute?
  Vi (Fatguy) har laget en mashup med dataene fra yr.no. Ved å skrive inn en adresse henter vi først ut kommune, stedsnavn og kartkoordinater for adressen, deretter værvarsel for stedet, og serverer det hele med kart og varsel framover på neste side.

  Vi har forsøkt å tilnærme oss «været» på en litt annerledes måte; istedet for å fortelle om vindstyrke, nedbørsmengde og vindretning tenker vi oss å gi deg et råd du faktisk kan bruke til noe. For eksempel hva du bør kle deg med hvis du har tenkt deg til denne adressen.

  For hver 6. time framover får du opp et ikon som viser hva man bør kle seg mer – enn så lenge er dette en kombinasjon av solbriller og paraply – og tekstvarselet (tips: mus over bildet, velg perioder ved å klikke på pilene) kommer med mer eller mindre relevante råd til ting du bør tenke på:

  – Boblejakke
  – Solbriller
  – Solkrem
  – Badebukse
  – Vindjakke
  – Paraply
  – Slagstøvler

  Om ikke lenge vil disse rekvisittene også komme fram på tegningene…

  Ettersom det ligger maks en dags jobb bak det hele er dette som en pre-alpha-release å regne…

  Svar på denne kommentaren

 2. jill/txt » remix the weather at yr.no

  […] I’ve been enjoyed the new weather forecasting website for Norway, yr.no. Yr means light rain, but in a positive sense: it’s pleasurable, not like drizzle. Yr is also a word for being excited, maybe a little horny, but not in an exclusively sexual sense, just, you know, joyful and desiring of life and pleasure in the way people and animals often feel in springtime – goodness, it must be hard making dictionaries, look at that for a definition! Anyway, Yr.no does a great job of visualising weather. I love the meterogram, which for instance shows me at a glance that Geilo this weekend is going to be colder than I’d thought. I also just read on NRK Beta (via IAllEnkelhet, a Norwegian usability blog) that the data from yr.no is openly accessible, so we can remix it if we want. So far the only remix I’ve seen is from Fatguy, and it doesn’t work properly on my Firefox-on-a-mac, but it’s a start. […]

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg satt og puslet litt med dette og kom fort til at jeg kunne ønske meg xml-data for når solen går opp og ned i samme slengen – eventuelt i en separat feed. Da kunne man lage tjenester der Ronny-André og andre slipper å bli bedt om å ta på solbriller når solen er gått ned. YR sine egne tjenester viser også sol når det vel burde vært måne nå i november når solen går så tidlig ned.

  Svar på denne kommentaren

 4. På sikt skal vi vise informasjon om soloppgang og -nedgang samt månefasar i tabellane og XML-ane på yr.no.

  Utfordringa er at den offisielle algoritmen for utrekninga ikkje er ope tilgjengeleg. Sidan vi visar varsel for så mange stader i landet, er vi avhengige av denne algoritmen for å rekne ut sol/måne nøyaktig. Vi har teke opp dette med dei som eig rettane til algoritmen, men veit ikkje om vi faktisk vil få tilgang til dei.

  Svar på denne kommentaren

 5. Erik: Godt å høre. Jeg håper dere får det til!

  I mellomtiden henter jeg den informasjonen jeg trenger fra earthtools.org/, men det er litt styrete siden jeg må vite eksakt posisjon.

  Jeg har nå laget en Quartz Composer-dings som henter været hos dere og presenterer det grafisk. Det som slo meg da jeg begynte å bruke dette er at det er litt uheldig at dere ikke tar med inneværende periode i værvarslingen. Jeg ser at en innvending kan være at det er en værvarsling og ikke en værmåling. Men når periodene er så lange som seks timer blir det litt rart å ikke kunne si noe om været fire timer frem (hvis man er i starten av en periode), mens man kan si noe om været tre dager frem. Er det mulig for dere å legge inn dette?

  Ellers deler jeg gjerne den delen som henter dataene og gjør dem tilgjengelig i Quartz Composer hvis andre er interessert i å leke der.

  Svar på denne kommentaren

 6. Last ned Lars Monsens Nordkalotten 365 – gratis og i full kvalitet

  […] Ny nett-tv fra NRK – gi oss tilbakemeldinger på nett-tv’n vår! Bedre nyheter – vi lanserer snart en bedre tjeneste for nyheter, og ber deg om tips for hvordan den skal være. Remiks været – lag egne applikasjoner for nett med gratis værdata fra yr.no bittorrent fullkvalitet kvalitet monsen nedlasting nordkalottenDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 7. Hvordan vil du ha en komplett verktøykasse fra NRK?

  […] – Nyheter – Sport – Vær (det finnes allerede et API for yr.no) – Nett-TV (direktelinker og diverse metadata) – Nett-radio – Kalenderdata – Programinformasjon (TV-anytime, XML-TV) – Spillelister fra radio […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Daniel Aleksandersen

  Jeg hadde satt veldig pris på om dere kunne legge ved en XML deklarasjon i første linje. Videre ser jeg at root elementet absolutt bør ha en XMLNS!!

  Dette gjør parsing så veldig mye lettere. En XMLNS er også en sikker identifisering på at formatet ikke har endret seg siden forige gang man parset det. (XMLNSen kan rett og slett peke til yr.no/weatherdata/1.0. Det skal bare være en IRI (URL) som unikt identifiserer formatet og versjon.)

  På forhånd tusen takk!

  Svar på denne kommentaren

 9. Daniel Aleksandersen

  Det er heller ingen dokumentasjon om hvordan XML‐formatet skal fungere.

  Hva er de ulike verdiene til weatherdata:symbol elementet, for eksempel? Oppgis weatherdata:temperature elementet i grader Celsius eller Fahrenheit? Hvilken tidssone er dato og tidsverdiene opptig i? (Kudos for å ha valgt et godt format for dato og tid, men sleng på tidssonen.)

  Et ønske til slutt, kan dere introdusere et weatherdata:now element? Et slikt tomt element—<now /&gt—gjør det veldig lett å finne ut hvordan været er akkurat nå.

  Svar på denne kommentaren

 10. Erik Bolstad, redaktør for yr.no

  Hei!

  Vi veit at XML-formatet er litt dårleg dokumentert, det ber eg om orsaking for. Vi må gjere noko med symbolnummereringa vår, og eg ventar eigentleg litt på dét. Dokumentasjon står på lista mi – det gjer òg forenkling av URL-ane til kvar enkelt XML.

  Du finn oversyn over alle symbol med nummer på yr.no/om_yrno/1.1940495

  Temperaturar er sjølvsagt i Celcius. Fahrenheit er svært lite utbreidd utanfor USA.

  Det står i forklaringa til XML-ane at alle tider er lokaltid. «Period» gjeld òg lokal tid, slik at 0 alltid er natt, 1 alltid morgon – sjølv om sjølve tidspunkta kan variere noko p.g.a. alle rare tidssonar i verda.

  Vi har diverre ikkje «now»-data. «Now» bør jo vere ein observasjon, og vi har ikkje observasjonar for 700 000 stader i Noreg.
  Det vi derimot har, er ein open og gratis tilgjengeleg observasjonsdatabase, med alle målingane til Meteorologisk institutt: eklima.met.no/

  Lukke til med å bruke datagrunnlaget vårt!

  Svar på denne kommentaren

 11. Daniel Aleksandersen

  Det er ingen selvfølge at det er Celsius, nei.

  Jeg mente at weatherdata:now element bør være den varslingen som er nærmest det tidspunktet XML‐filen ble hentet ned i tid.

  Datoformatet bør inneholde en tidssone. 2008-02-13T15:00:00+0100. Så kan dere droppe det unødvendige weatherdata:timezone elementet.

  Jeg ber igjen om at dere legger på en XMLNS og en XML‐deklarasjon.

  Uansett takk for svar. ☺

  Svar på denne kommentaren

 12. Jeg har laget en popfly datablock av dataene fra YR.no som heter «YrDotNo» og ligger under «local»-kategorien. Noen som har noen gode ideer til endringer eller andre blocker den kan brukes sammen med?

  Dette er mitt første forsøk på en slik sak, så kom gjerne med forbedringer, så legger jeg dem med.

  Svar på denne kommentaren

 13. Bygg en tjeneste for yr.no og vinn en Asus Eee PC

  […] Alle værdata på NRKs værtjeneste yr.no er tilgjengelige for bruk i andre ikke-kommersielle værtjenester. Det betyr at du kan programmere egne tjenester med værdata fra yr, ved hjelp av det APIet som finnes tilgjengelig. […]

  Svar på denne kommentaren

 14. Julegavetips: Digitale bilderammer som oppdaterer seg selv

  […] av rammene kan også ta inn RSS-feeds på andre ting. Som været, nyheter og trafikkmeldinger. Kanskje du vil sette den opp med avgangstiden på bussen utenfor der […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.