nrk.no

Microblogging

Kategorier: Det sosiale nettet & Musikk og lyd


Hva holder du på med akkurat nå? Det er det mange selskaper som vil vite. Du forteller dem hva du gjør, og de sprer det ut til verden. Det begynte da vi begynte med IM (Instant Messaging). Det heter visst «lynmeldinger» på norsk, men det har jeg ennå til gode å treffe noen som sier eller skjønner. Du logger deg på med Yahoo messenger, Windows Live messenger (som tidligere het MSN Messenger), AIM eller en av de mange andre «chatteprogrammene», som folk flest kaller dem. En 14-åring har gjerne flere hundre navn i messenger-lista si, og chatter ubesværet med 8 av dem mens hun gjør lekser, ser på Svisj på TV, og tekster med vennina.

Og når du forandrer statusen din, så ser alle vennene dine hva du holder på med. Øyvind… «…er på jobb«, «…ser Liverpool gruse Chelsea«, «…sitter på cafe«, «…venter på Kåre«, «…oppdaterer NRKbeta» osv.

De fleste holder seg til et IM-program, og velger kanskje det som flest venner alt bruker. De mere avanserte bruker et program som kan logge seg på flere steder samtidig, slik som f. eks. Adium X for OS X (skriv i kommentarfeltet under om de har noen anbefalinger til lignende for andre OS). Med et slikt program kan du være pålogget både Yahoo, MSN, AIM osv. samtidig.

Mere avanserte statusbeskjeder

Så for 7 år siden – i juli 2000 – satt Jack Dorsey og skisset en ide om hvordan dette med statusbeskjeder skulle tas hakket videre. Det skulle gå an å…

…skrive flere tegn
…legge inn nettadresser i statusbeskjedene
…se alle tidligere statuser som en venn hadde hatt
…oppdatere statusen sin fra en mobiltelefon
…vise statusen et sted selv om man selv ikke var logget på

Twitter

Slik så den første idéen til Twitter ut.

Twitter

Seks år tok det før ideen ble til Twitter. Og i starten var det mange som ikke helt skjønte hva dette skulle være godt for? Hva er poenget med en tjeneste hvis eneste formål er å se hva andre holder på med? Enda mere mas?

Men det slo an. Særlig blant unge, som raskt fant ut at Twitter var en suveren måte å fortelle alle venner hvor man er, hva man driver med og hva man er opptatt med akkurat nå. Siden man kan oppdatere statusen vha. mobil (sende en tekstmelding til et bestemt nummer), så var det ingen grenser for når og hvor man oppdaterte statusen. Uavhengig av om man var ved en datamaskin eller ikke.

Og motsatt: Siden man også kan få statusen til vennene sine vha. SMS, så er man alltid oppdatert på hva de andre holder på med, uansett hvor man er.

Man kan også koble Twitter med det IM-programmet man normalt bruker. Da fungerer det slik at man får en ny melding fra f. eks. Yahoo Messenger hver gang en av vennene dine endrer status. Og man kan endre status direkte på Twitter.com

Det gikk helt i taket. I løpet av det siste året har Twitter fått så mange nye brukere at tjenesten til tider har vært sirup. Særlig på teknologikonferanser har det vært slik at du enten bruker Twitter, eller så får du rett og slett ikke med deg alt det som skjer rundt deg. Under WWDC i San Fransisco kom 95% av de hete tipsene om demoer, møter, fester og meetups gjennom Twitter.

Twitter er i dag den største på microblogging, med mange flere brukere enn de to neste konkurrentene. Spesielt suksess har de hatt fordi de lagde en API som gjorde det mulig for andre å lage løsninger mot tjenesten, i form av egne programmer, tilleggstjenester osv. Et eksempel er Twittervision hvor du ser hva Twitter-brukere over hele verden sier i bortimot sann tid. Fascinerende. Alt det som spretter opp på skjermen foran deg er ekte mennesker som sier noe ut til verden…

Twittervision

NRKbeta på Twitter

Om du bruker Twitter, så er du den første som får vite om nye artikler her på NRKbeta. Vi har nemlig vår egen NRKbeta-bruker på Twitter. Hver gang vi poster noe nytt, sendes det ut en ny melding på Twitter, og du får vite det noen sekunder eller minutter etter. Vi har selvsagt e-post og RSS om du foretrekker det!

Jaiku

Jaiku er nest størst, og på mange måter en mere solid og bedre tjeneste enn Twitter. Men har foreløpig ikke kommet med så mange oppdateringer. Og har heller ikke det API som Twitter har. Jaiku er et finsk selskap og jeg er overrasket at ikke Nokia kjøpte dem. Men nå har altså Google bladd opp. Og da kommer det sannsynligvis masse spennende fremover. Akkurat nå er Jaiku stengt for nye registreringer, men man kan skrive seg på en venteliste.

Pownce

Til slutt har vi Pownce, som vel egentlig aldri ble den suksessen som man skulle tro med Kevin Rose i ryggen. Se egen omtale her på NRKbeta fra juli i år.

Microblogging

Microblogging er en enkel måte å komme i gang med blogging. Du har riktignok bare 140 tegn å «gasse» deg på, men til gjengjeld kan du oppdatere siden din fra både mobil og IM, noe som gjør at det blir lav terskel for å poste noe. Det er endel norske brukere på Twitter, og har du en profil på Twitter/Jaiku/Pownce er du velkommen til å poste under!

53 kommentarer

  1. Jeg går under det kjære navnet «rebellion» på Twitter. Men jeg skal innrømme at jeg ikke er såå flink til å oppdatere statusen min, i mangel på slike «followers» eller venner som jeg liker å se på det som.

    Så om noen vil bli min «venn» hadde det vært hyggelig! 🙂

    Svar på denne kommentaren

  2. Eg har testa å sende Twitter rett inn i nettsida mi ei stund. Fungerar ganske bra for å vise småting som eg ikkje følar det er vits å skrive ein bloggpost om.

    Eg trur grunnen til at Pownce ikkje lukkast, var rett og slett fordi markedet der var litt metta, og på grunn av andre smådetaljar. Som GeirArne skriv:

    Why? Is it because I already use del.icio.us for sending links, Twitter for communicating with friends and DropSend for sending files? Maybe, but I think the main problem is that Pownce doesn’t sneak it’s way into my life. It demands me to go to the site and use their services, instead of just grabbing the spots of it’s competitors.

    Eg må seie, eg blei aldri heilt fanga av Pownce. Det er nok vel og bra, men personleg, så har eg allereie det eg treng. Arbeidsflyten min jobbar rundt det at eg har del-icio-us-knapp i Opera, Twitter i Adium og Flickr Uploadr på skrivebordet..

    …the moral? Open up that API! I know it’s there!

    Viktig poeng! Opne, opne, opne er nett-trenden.

    @Ronny-André: Eg «venner» deg as we speak! Eg er «tanketom» i Twitter óg. De må gjerne «følge» meg om de vil.

    Svar på denne kommentaren

  3. Vi i NetLife Research har nylig funne ut at Twitter er eit glimrande alternativ til CMS-nyheiter på heimesida vår. Sjekk feltet «Akkurat nå» på http://www.netliferesearch.no – med feed frå twitter.com/NetLifeResearch

    Superduperlett å oppdatere for kven som helst i firmaet- twitter knuser eit hvilketsomhelst CMS-grensesnitt. Langt mindre formelle nyheiter. Og ingen firmanyheiter burde uansett være lengre enn 140 teikn 😉

    Svar på denne kommentaren

  4. Bjarne Sverkeli

    Som relativt fersk blogger har jeg ikke fått lagt inn Twitter på nettsiden min, og i likhet med Ronny-Andre har jeg relativt tynt med venner. Faktisk ingen, for å være helt nøyaktig. Har rett og slett ikke fått somlet meg i gang, men sitter med koden klar, og akter å ta den i bruk i løpet av uken.

    Jeg så at det var en Facebook-integrasjon på Twitter, og jeg forsøkte å herje litt med den, men det ble aldri noe synlig resultat av forsøket på Facebookprofilen min. Det hadde jo vært konge å kunne la Twitter styre Bjarne is … på Facebook . (Hvorfor har de egentlig «is» der, det er jo bare i veien).

    Svar på denne kommentaren

  5. Jeg har laget en nettflyt av min internettaktivitet på http://nettflyt.ronny-andre.no
    Der kan du se de siste bevegelsene jeg gjør på nettet, når jeg:
    – Poster noe på bloggen min
    – Legger ut nye bilder på Flickr
    – Endrer statusen min på Twitter
    – Lagrer nye lenker på del.icio.us
    – Hører på en ny sang (ved hjelp av Last.fm)

    Svar på denne kommentaren

  6. Øyvind Solstad (NRK)

    Kult, Ronny-André! Dette er en ting vi skulle skrive om: Lifestreams.

    Eller kanskje livsstrøm på norsk? Nettflyt er også et bra ord. Men det handler jo om så mye mere enn nettet. Det handler om musikken, bildene, hva du gjør osv.

    Svar på denne kommentaren

  7. Ja det var lifestream jeg baserte det på. Jeg tenkte ikke så mye over det når jeg oversatte. Forbinder lifestream som noe mer online enn i det virkelige liv. Hvis noen andre kommer med noen gode argumenter på at jeg burde bytte navn gjør jeg gjerne det. Problemet ligger også i at ø-en er vanskelig å få i URLen, og det ser dumt ut med livsstrom.ronny-andre.no 😛

    Svar på denne kommentaren

  8. Jeg har funnet ut at Twitter antagelig er den 2.0 tjenesten som gir meg raskest og best faglig påfyll. Det er utrolig mange flinke folk der ute. Snitter er en tjeneste jeg finner best til Tweetingen min, og som gjør at man enkelt kan svare andre.

    Foreløpig er det ikke mange nordmenn der ute. Kun 400 som er aktive så langt, men når de får opp øynene og det blir enda enklere og oppdatere mobilt (eks: http://www.widsets.com) blir det nok mer mainstream. Har lagt inn «follow» på alle i den tråden nå. Sees på twitter

    Svar på denne kommentaren

  9. […] Se også: Alle saker vi har merket med stikkordet “N95″. Microblogging – Hva holder du på med akkurat nå? – send direkte på nettet fra dine arrangementer n95 nokia ReutersDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

    Svar på denne kommentaren

  10. LeWeb3: Årets startup

    […] I første omgang er det notater, oppgaveliste, “wall” (à la Facebook – et sted hvor vennene dine kan skrive beskjeder til deg), en RSS-leser, værmelding fra Weather.com, avstemming, Flickr, bildegalleri, statusbeskjeder (koblet til Twitter), anrop på telefonen, SMS, telekonferanser og mapper. […]

    Svar på denne kommentaren

  11. Seks faktorer for suksess på nett

    […] Evan Williams var med og startet Blogger (som senere ble solgt til Google), og han er sjef for Obvious Corp. som eier Twitter. I en artikkel på sin personlige nettside har han gjort seg noen tanker om hva som skal til for at en ide på nettet skal bli en suksess. Han tenker spesielt på ideer som har med nye nettjenester å gjøre, men faktorene kan brukes på andre oppstartsprosjekter også. […]

    Svar på denne kommentaren

  12. Lifestreams – alt du gjør på nett i en strøm

    […] Mange bruker etterhvert en rekke forskjellige tjenester på nettet: Vi bruker Twitter for å fortelle verden hva vi driver med, vi legger ut bildene våre på Flickr, vi bruker tjenester som del.icio.us for å holde orden på bokmerker (i stedet for å ha dem lokalt i nettleseren), vi legger ut videoer på YouTube og vi sender inn saker til Digg. […]

    Svar på denne kommentaren

  13. Oppdater status overalt på en gang

    […] Vi har skrevet om flere av disse tjenestene før: Twitter, Jaiku og Pownce: Microblogging Facebook: En rekke artikler – her er alt vi har skrevet om Facebook. Tumblr: Lifestreams – alt du gjør på nett i en strøm facebook Plaxo pownce Tumblr Twitterm JaikuDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

    Svar på denne kommentaren

  14. NRKbeta på Twitter

    […] Om du bruker Twitter, så kan du følge NRKbeta. 100 personer får nå beskjed gjennom Twitter hver gang vi poster en ny artikkel. Om du lurer på hva Twitter er, så skrev vi en lengre artikkel om såkalt “microblogging” i oktober i fjor. twitterDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

    Svar på denne kommentaren

  15. Åpne eller dø – andre forsøk

    […] Dere kan lese mer om twitter i artikkelen om Microblogging. Twitter ligger nå på 31. plass på listen over nettsteder som sender oss trafikk. […]

    Svar på denne kommentaren

  16. Kokkejævel » Blog Archive » Sum up; Time and time again…

    […] Har oppdatert en del på “mikrobloggen” twitter, men er litt irritert over at ikke flere bruker det. Eller, egentlig mer frustrert… Join du å, å prøv det. Legg meg til da så klart:-) […]

    Svar på denne kommentaren

  17. Twitter-bølge i Norge

    […] De siste ukene har det vært en merkbar økning av nordmenn på Twitter. På twitdir gir et søk på “norway” 490 treff. Siden mange ikke skriver inn verken hva de heter eller hvor de bor, er dette bare en del av de norske “twitterne”. Uansett har det blitt veldig mange flere siden vi skrev om mikroblogging i fjor høst. På den tiden var det ukesvis mellom hver gang noen kvitret på norsk. […]

    Svar på denne kommentaren

  18. Kokkejævel » Blog Archive » Twitter – the new Facebook

    […] NRKBeta har skrevet noen gode, forklarende artikkler om Twitter (Her er en, og her er en), og jeg har en mistanke at dette kan bli det nye Facebook (selv om det ikke er det samme) […]

    Svar på denne kommentaren

  19. tenketing.net » Dette er Tweetypedia

    […] En tjeneste jeg ikke inkluderte i min liste, eller som noen av kommentarene trakk frem, var twitter. Twitter fikk voldsomt mye oppmerksomhet på vårparten og ble av enkelte medier trukket frem og tabloidisert som det-nye-facebook. NRKbeta har fulgt opp tjenesten med gode poster om hvordan twitter er både som fenomen og som tjeneste, og hvorfor twitter ikke er som facebook. […]

    Svar på denne kommentaren

  20. HC SVNT DRACONES » Statusoppdateringer, Twitter og Identi.ca

    […] bak dette er Twitter. NRK Beta har skrevet om Microblogging som er konseptet bak Twitter og lignende sider. Problemet er, mener noen, at Twitter ikke er […]

    Svar på denne kommentaren

  21. Den rette kommer inn på Twitter! « Rushblogg

    […] i omfang blant norske brukere dette året. Rikskringkastingens eminente utviklerblogg NRKBeta definerte og beskrev fenomenet for drøyt et år siden. Ved første øyekast ser det simpelt og […]

    Svar på denne kommentaren

  22. Hvorfor tvitre nå? « fredsnotes

    […] I tiden som gikk oppdaget jeg jo at enkelte bloggere jeg fulgte med – som, f.eks. bynkii – skrev om twitter og hadde en oppdatering fra twitter på bloggen sin. Fremdeles mente jeg det virket nokså påtrengende og ganske slitsomt og unødvendig. Samtidig så jeg jo at folk i mediebransjen i Norge, annført av NRKbeta, begynte å legge merke til det. […]

    Svar på denne kommentaren

  23. Fagdagen for alle – både i og utenfor NRK @ NRK Fagdagen

    […] Se på en 2 minutters video om hva det er.  Les hvordan NRKbetas Øyvind Solstad introduserte Twitter som en form for mikroblogging for snart to år siden.  Eller gå rett til Twitters websted, registrer deg og gå i gang med å […]

    Svar på denne kommentaren

  24. Fem år med Twitter

    […] har skjedd mye siden Øyvind Solstad skrev om mikroblogging her på NRKbeta i 2007. Vi var tidlig ute, men ingen av oss i redaksjonen var først i Norge på Twitter. Det var […]

    Svar på denne kommentaren

  25. » Blir internett overvurdert?

    […] Høybråten, har hevet seg uti bloggsfæren. I tillegg har mange kastet seg på kortbloggbølgen Twitter, deriblant Helga Pedersen og Jens Stoltenberg. Politiske taler legges ut på Youtube, og bilder […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.