nrk.no

Ringe med mobil på fly

Kategori: Mobil


Aeromobile er et selskap som eies av norske Telenor og amerikanske ARINC (et selskap som leverer tjenester til luftfartsindustrien). Aeromobile har som mål at kundene skal kunne bruke sin egen mobiltelefon ombord i fly over hele verden.

Basestasjon på flyet

Din mobiloperatør inngår en såkalt roamingavtale med Aeromobile. Det samme gjør flyselskapet. Når du er ombord i flyet, ringer du via en basestasjon i flyet, som kobler seg til satelitter fra Inmarsat. Har du et norsk abonnement, vil samtalen gå til en bakkestasjon i Arendal, og så videre til ditt telefonselskap. Systemet baserer seg på GSM-1800, så alle mobiler som fungerer i Norge, vil da kunne fungere ombord i flyet.

Så langt har Aeromobile avtaler med telefonselskaper i Australia/New Zealand, Asia og Europa. Det varierer sterkt hvor åpne de enkelte land er på å slippe inn mobiltelefontrafikk over «sine nett», så det er endel utfordringer underveis. Hvis du ringer med din mobil på flyet, vil du potensielt kunne forstyrre nettverket i landet du flyr over, men i praksis er dette et minimalt problem.

Av flyselskapene har Quantas og Emirates startet å bruke systemet på noen flyvninger. Dessverre er ikke nettsiden til Aeromobile særlig informativ, med masse «bladi bladi» på undersidene for «Airlines» og «Coverage» i stedet for reell informasjon…

Trygt?

Så er det plutselig trygt nå å ringe i fly? Var det ikke slik at mobilene kunne få flyene til å falle ned? Vel, det er ikke så lett å svare på. Det finnes såvidt vi vet ingen undersøkelser som beviser at mobiler forstyrrer flyenes navigasjonsutstyr. Og undersøkelser viser at 10-15% av passasjerene glemmer eller lar være å slå av mobilen på fly. Så da er det kanskje bedre om de kobler seg til flyets basestasjon i «kontrollerte» former enn at de spretter inn og ut av nettverk på bakken under dem.

Mobil på fly

10-15% av passasjerene slår ikke av mobilene på flyet. Bilde av bingbing

Onde tunger vil si at det aldri har vært farlig for flyene at folk ringer ombord. Men at dette har vært en måte for flyselskapene å tjene penger på passasjerene. De dårlige telefonene med kredittkortlesere i armlenene ble aldri en suksess, og påførte antageligvis selskapene store utgifter til installering og vedlikehold.

3 kommentarer

 1. Jeg tror at om noen år, når flybransjen forstår at Internett og e-post ikke styrter flyet, vil Airplane Mode på mobiltelefoner og bærbare maskiner være en saga blott! (Kommenterte dette også i «En kjempeutfordring for togene og bussene»).

  Svar på denne kommentaren

 2. En kjempeutfordring for toget og ekspressbussene

  […] Første gang på NRKbeta? Ta en titt på «Hva er NRKbeta?» og abonnér gjerne på vår RSS-feed: NRKbeta feed. ← Ringe med mobil på fly […]

  Svar på denne kommentaren

 3. […] Vi har tidligere skrevet om et konkurrerende system som heter AeroMobile. Begge systemene fungerer på samme måte: En basestasjon ombord i flyet videresender mobilsignalene til en satelitt fra Inmarsat – som er samarbeidspartner for både OnAir og AeroMobile. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.