nrk.no

Hvor mange har flatskjerm og 16:9 i Norge?

Kategorier: Forskning & TV


I artikkelen «Full HD er bare tull», ble det en fin diskusjon. Og denne kommentaren drar vi opp til en egen artikkel. Kristian Tolonen er forsker i NRK Forskningen.

Det er ca. 2 millioner husstander i Norge. Og 4,3 mill mennesker i alderen 3 år+. I disse husstandene er det ca 1,6 TVer i drift pr. husstand. Det vil si totalt ca. 3,2 millioner TVer i Norge.

Elektronikkbransjens tall

Vår første inngang er gjennom Elektronikkbransjens tall: I 2006 rapporterte de at det ble solgt 510 000 TVer. Det er første gang over en halv million skjermer. 81% av dette var flatskjermer av en eller annen type, dvs. 415 000. Legger vi samme rapporterte flatskjermtall siden 2003 (da ble det solgt 14 000 stk) kommer vi til 687 000 solgte flatskjermer totalt pr. 2006. Progonsen til EE-bransjen foreslo 470 000 solgte flatskjermer i 2007, i såfall er vi oppe i nesten 1,2 mill skjermer. Dersom vi kaldt og rått deler disse demokratisk til alle husstandene, (ikke flere pr. husstand) kommer vi til at nesten halvparten av Norges husstander ikke har flatskjerm ved utgangen av året. Og at noe mer enn en tredjedel av TVene i landet er flatskjermer.

Her har vi ikke tatt høyde for at en del har kjøpt ny flatskjerm og byttet ut den gamle, kjøpt til hytta etc.

16:9

I en kort digresjon: I forhold til 16:9 formatet kan vi legge til at 640 000 bredformat rør-TVer i landet. Sammen med de 1,2 millioner flatskjermene (fortsatt forutsatt at folk ikke skifter TV…) er vi oppe i over 1,8 million TVer som kan ta 16:9. Altså 56% av TVene i Norge. Og da snakker vi om TVer, ikke de andre tingene som må til for et «ekte» 16:9 bilde.

NRK Forskningens tall

Den andre inngangen er å se på en undersøkelse som NRK v/Forskningen abonnerer på fra TNS Gallup, den såkalte TV-utstyrsundersøkelsen, gjennomført i mars 2007. I et representativt utvalg på 1003 pers 15 år+ finner vi følgende tall:

29% av husstandene har flatskjerm (LCD eller plasma). I oktober 2006 hadde 19 % av husstandene flatskjerm. 19% rapporterer også at de er HD Ready, en dobling fra mars 2007.

Altså: mens elektronikkbransjens tall, der vi legger mye godvilje til, sier at ca 60% av husstandene har flatskjerm ved utgangen av året, sier TNS sin undersøkelse at det bare er 30%, (i mars 07). Sannheten er nok et sted imellom..

TV Flatskjerm

Anslag over hvor mange som har flatskjerm i Norge. Les artikkelteksten for forbeholdene for denne grafikken.

Og ja, utviklingen går fort når også TNS-tallene rapporterer 10 prosentpoeng økning av flatskjermer på et halvt år. Men: det er betimelig å spørre om hvor fort man skal justere seg til markedet. Eller om man skal drive markedet til å justere seg? Og hvor mye penger som skal legges i TV-teknologi kontra andre satsinger, for eksempel nett?

Her er det heller ikke tatt høyde for det andre du som forbruker trenger for å få HD-bilder, vi har bare snakket om skjermer. Dessuten: hvor mange av flatskjermene som kjøpes i dag kjøpes med ønske om bedre bilde? Og hvor mange av dem kjøpes fordi man ønsker noe som er pent og plassbesparende? Det tallet har vi ikke, men jeg vil nok tro at det sistnevnte ikke er ubetydelig.

7 kommentarer

 1. Dette er ganske så urelatert, men siden det er en veldig viktig sak, og fordi dette er den letteste og beste måten å kontakte NRK på, så spør jeg her.

  Bussemann hevder at han har kommet over DRM i en digital-tv-sending fra NRK. Det gjorde meg ganske opprørt. Stemmer det at NRK bruker DRM på tv-sendingene sine? I såfall hvorfor? Dette er en veldig alvorlig sak, og jeg håper dere vil skrive en egen bloggpost om dette! Og så håper jeg selvsagt at det bare var en eller annen feil som oppsto tilfeldigvis, og at dere ikke faktisk bruker DRM..

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad (NRK)

  Vi legger ikke inn noe DRM i signalet. Dette har jeg aldri hørt om før. Men skal selvsagt sjekke det ut til uka.

  Jeg kan heller ikke skjønne hvordan det rent teknisk skulle foregå?

  NRKs signaler i det digitale bakkenettet sendes ukodet.

  Svar på denne kommentaren

 3. Godt å høre! Jeg syntes jo det var ganske rart om dere hadde begynt å bruke det uten at jeg hadde hørt om det noe sted tidligere.. Håper uansett dere vil skrive om TV-DRM senere, for det har jeg ihvertfall hørt om muligheter for. Men om det er noe som går an på det nye digitale bakkenettet her i Norge vet jeg ikke.

  Svar på denne kommentaren

 4. Det kommer an på hvilken plattform du bruker. I det nye bakkenettet er NRK ukryptert. På satelitt er NRK kryptert. Rett og slett fordi for eksempel Thor III-satelitten som Canal Digital bruker dekker hele nordeuropa.

  Eneste måten å sikre at NRK ikke kan tas inn av andre enn nordmenn er å kryptere signalet.

  For NRK-produsert innhold hadde ikke det vært noe stort problem om hele nordeuropa hadde kunnet se på signalet. Men for alt vårt innkjøpte innhold gjelder det masse egne regler for hva vi får lov til. Blant annet klareres fremdeles rettigheter for land og regioner.

  Likevel krypterer også Canal Digital NRK på digital kabel. Hvilket jeg ikke helt skjønner vitsen med…

  Vi får begynne å grave litt i dette!

  Svar på denne kommentaren

 5. Øyvind Solstad (NRK)

  Alle de «andre» kanalene i det digitale bakkenettet er kryptert. Riks-TV har en pakke med en rekke kanaler som man tdligere måtte ha parabol eller kabel for å ta inn. Og disse er kryptert slik at du må ha et abonnement med kort for å ta dem inn.

  Men om det da er slik at enkelte programmer ikke lar seg ta opp… Det høres merkelig ut. Jeg vet at det fungerer slik på f. eks. Tivo i USA. Der er det enkelte programmmer man ikke kan ta opp, eller bare se i noen dager etterpå. Har ikke hørt eller lest noe om at det skal finnes tilsvarende funksjoner i det digitale bakkenettet.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.