nrk.no

Internett er viktigere enn sex

Kategori: Det sosiale nettet


Ikke min påstand! Men de fleste amerikanere mener så, skal vi tro reklamebyrået JWT. I en artikkel i InformationWeek sies det at 28% av amerikanerne er mindre sosiale pga. nettet, og at 20% har mindre sex av samme grunn.

A survey of about 1,000 Americans showed that the Internet has become such an essential part of their every-day lives that 28% said they spend less time socializing with friends because of it. And 20% said they spend less time having sex because they’re too busy online.

Og da har det kanskje tippet for langt over? Leser du NRKbeta fast, vet du at vi snakker mye om det sosiale nettet, hvordan nettet er i ferd med å endre karakter fra å være det vi på 80-tallet kalte «informasjonsmotorveien» (vel, «information superhighway» i allefall), til å bli et sted hvor mennesker fører samtaler med hverandre. Enten det nå er i form av kommentarer på NRKbeta, ved hjelp av IM, sosiale nettverk som Facebook eller ved å sende video til akkurat de som er interessert i det samme som du er interessert i.

Og det er kanskje et dårlig tegn om folk velger bort venner i det virkelige liv foran venner på nettet?

Alltid tilkoblet

La oss se videre på hva undersøkelsen blant 1000 amerikanere viser:

When asked how long they would feel OK without online access, 15% of respondents said just a day or less, 21% said a couple of days and another 19% said a few days. About half of people 35 and older said if they can’t access the Internet when they want to, they feel like something important is missing.

I artikkelen «vennene dine» snakker vi om dette: At mange unge nå er «tilkoblet» nesten hele tiden:

 • De legger ut bilder av seg selv på Facebook, blogger og bildetjenester.
 • De endrer statusen sin på Facebook og IM når noe skjer: «Fikk eksamensresultatene. 2.2! Dritfornøyd!»
 • De filmer seg selv og sender live fra fester og arrangementer.
 • De sender SMSer og ser på nettet på mobilen.

Er det da rart at de føler seg ukomfortable uten tilkoblingen? Nettet og mobilen har blitt en knallviktig forbindelse med vennene. Hvis man ikke har det slik selv, så ta en sammenligning: At du må være på en øde og isolert hytte ufrivillig lenge, uten noen andre der. Ja, det kan være deilig, for all del. Men de fleste mennesker ville nå etterhvert ønske å ha noen å dele opplevelsene med.

Som undersøkelsen sier:

The study also showed that people who didn’t grow up with interactive digital technology tend to see online and offline as separate worlds. For people immersed in the technology, though, there’s no big distinction. Online is just part of normal life, like a car and TV, they noted.

Punk - av LordKhan

1 av 8 ekteskap starter på nettet… bilde av LordKhan

Noen som forstår

Jeg tror man kan putte de «vennene» folk har på nettet og i sosiale nettverk i endel båser eller grupper:

1) De vanlige vennene

Dette er de som er vennene dine i det vanlige livet. De du treffer hver dag. Skolekamerater, kollegaer, naboer, aktivitetspartnere. Den kontakten du har med dem på nettet forsterker den kontakten du har med dem i det virkelige liv. Eksempel: Morgan legger ut noen bilder fra en tur han tok til India for noen år siden. Du ser dem og synes det ser veldig fascinerende ut. Og har en spennende samtale med Morgan neste gang dere treffes fordi det har dukket opp et emne du ikke visste om.

2) De med samme interesse

Du driver kanskje med en type idrett som ikke så mange andre der du bor holder på med? Eller lager løsninger i en software som det i hvertfall er dårlig med artsfrender av i nabolaget? Eller lager ting i en teknikk som ingen andre i Norge engang bruker? Da finner du de andre på nettet. I et eller annet diskusjonsforum, en blogg, et chatterom. Og vips, så er du i kontakt med mennesker som bruker mye tid på de samme tingene som deg. Som skjønner hva du prater om. Som ikke ser etter døra når du legger ut. Det er ikke så rart om kontakten med mange av disse blir veldig tett etter en stund. Selv om du aldri har truffet dem.

3) De du vil bli kjent med

Så hender det at man treffer noen som verken bor der du bor, eller driver med det samme som deg. Men som har en «stemme» du liker, og som åpner noen tanker hos deg. Du blir inspirert eller kanskje provosert. Gjennom nettet følger du hva vedkommende skriver og sier. Og kanskje du ber vedkommende om kontakt i et sosialt nettverk.

4) Parring

Hvert 8. ekteskap som ble inngått i USA i 2005 kom som følge av kontakt som først ble gjort på nettet. Hvert 8. ekteskap. Jeg tror neppe det tallet er lavere i 2007, og hvis noen har tall for Norge (ja, jeg har prøvd å finne dem) så si gjerne fra. Akkurat som i det virkelige liv er mye av kontakten på nettet for flørten, romansen og sexens skyld.

5) De som ville bli venner med deg

Og tilslutt de som man bare sa ja til. De som spurte om de kunne bli vennen din på Facebook, eller få IM-nicket ditt. De som spør deg, tilhører sannsynligvis en av de tre kategoriene over her, selv om det på et tidlig stadium ikke alltid er så greit å si hvilket: Samme interesse, tilfeldig inspirasjonskilde eller flørt.

Ensom

Så skal man ikke overse at mange mennesker rett og slett er ensomme. Det er ikke noe flaut med det, for vi bor i et samfunn hvor det i mindre grad enn før finnes sosiale arenaer hvor man tilfeldigvis dumper på andre mennesker. Folk sitter med musikk på ørene på bussen, de fikler med mobilen, og de stedene hvor folk snakket sammen før, er blitt effektive steder der man feier igjennom på blikket på klokka (Les: Kolonialen på hjørnet vs supermarkedet). Nettet kan være en måte å få kontakt med noen, kanskje spesielt i den andre kategorien – de som har samme interesser som deg.

Dine venner?

Passer disse kategoriene med de vennene du har på nettet? Og beskrivelsene du ville gitt dem? Hvis ikke, hva passer ikke?

10 kommentarer

 1. Øyvind Solstad (NRK)

  Takk, Linn! Llinken din var veldig interessant og bekrefter noe jeg har et klart inntrykk av: Det sosiale nettet er ofte en utvidelse av «vanlig» sosialisering, som igjen fører til tettere bånd mellom folk.

  Svar på denne kommentaren

 2. Bjarne Sverkeli

  Som vanlig blir jeg bare irritert over sånne målinger. Surveyundersøkelser om denne typen endringer av slike seige strukturer i et samfunn blir for alvorlig til å overlate til tallknusere med en dårlig skjult agenda. Slikt krever nyansering, og må holdes opp mot et omfattende kvalitativt materiale, og bør foretas av et panel av noenlunde uhildete forskere, fortrinsvis et univeristet eller annen grunnforskningsinstitusjon.

  Men reklamebyrået sine tall er sikkert riktige, selv om jeg synes direktøren sine konklusjoner er noe uryddige. Så OK, vi bruker tid på «data’n» på bekostning av tradisjonelle kommunikasjonsformer. Mange vil nok skrike opp, og synes at dette er galt. Man tar det liksom for gitt at det er negativt at folk ser mindre til hverandre face to face, eller «IRL» om du vil, og mer til hverandre gjennom internett.

  Jeg er overlykkelig over å kunne fyre opp MSN og ta en kjapp prat med min mor uten å måtte fly fra Kristiansand til Bergen, og uten å gå glipp av Brannkampen på TV. Uten MSN hadde jeg nok hatt langt mindre kontakt med henne enn jeg har. For ikke å snakke om mine 84 venner på Facebook. De fleste der hadde jeg ikke hatt peiling på hvor var i livet uten Facebook. Osv osv osv. Greia er jo at folk sosialiseres MER nå enn tidligere. Selv på den ytterste nøgne ø og i Uren Luren kan man nå være sosial med hele verden. Og hva med de som av ulike grunner ikke kommer seg så mye ut? Og hva med geografiske avstander som forsvinner?

  En av de jeg skravler mest med, og har gjort i flere år, er 18 år gammel og bor i Oslo. Jeg pusher 40 og bor i Kristiansand. hatt tusenvis av samtaler på MSN. Vi møtte hverandre på et forum for webutviklere, og har hatt omtrent daglig kontakt i over fire år. En times kodeknasking og drøsing over 80-tallsmusikk føles for meg som minst like fullverdig sosialisering som en tur på byen med en kompis.

  Ja, og overskriften «Americans Can Go Without Sex Longer Than The Internet, Study Finds» er jo så tabloid som det kan få blitt. Jeg vil tro de fleste i perioder lever greit uten daglig sex, men jeg kjenner ikke mange som har klart seg mange dagene uten internett. Det er jo helt idiotisk å holde de to opp mot hverandre. De slår jo inn på helt forskjellige nivåer av behovspyramiden, og kan ikke sammenlignes.

  Hehe. Tok litt av her. Jeg er ikke etnolog for ingen ting 😉

  Svar på denne kommentaren

 3. Øyvind Solstad (NRK)

  Takk for lang analyse! Veldig fint! Og det er jo kanskje utilsiktet men de forskjellige vennene du beskriver passer helt fint inn i gruppene over.

  Jeg tror også folk sosialiseres mer – som du sier: «De fleste der hadde jeg ikke hatt peiling på hvor var i livet uten Facebook».

  Deri ligger genialiteten. At du – til tross for en hektisk dag – likevel føler du har litt oversikt over hva vennene dine driver med. Slik at neste gang dere møtes så er dere et godt stykke uti samtalen alt, selv om dere ikke har snakket sammen. Dere slipper: «Ja, det var lenge siden». «Javisst.» «Hva har du drevet med i det siste» osv.

  Kvaliteten på samtalen blir bedre (uten at jeg dermed mener at det er et problem å komme med slike generelle spørsmål i en samtale).

  Svar på denne kommentaren

 4. En kjempeutfordring for toget og ekspressbussene

  […] Skal tog og buss bli et reelt alternativ til en generasjon som er vant til å være tilkoblet hele tiden, så holder det ikke med et sete og et vindu. Snart kan man kanskje sitte tilkoblet til nettet også på norske fly. For Aeromobile sier på nettsiden sin: Future proofed to include Data Services, including GPRS and WiFi, as soon as aircraft bandwidth becomes available. […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Wifi på ekspressbussen

  […] Skal tog og buss bli et reelt alternativ til en generasjon som er vant til å være tilkoblet hele tiden, så holder det ikke med et sete og et vindu. 3G arbeid buss NMT reise transport wifi wlanDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Ekle venner dreper dine sosiale nettverk

  […] Tidligere på NRKbeta: Vennene dine: “I årene fremover kommer vennene dine på nettet til å få en voksende og voksende betydning.” Internett er viktigere enn sex: “Den kontakten du har med dem på nettet forsterker den kontakten du har med dem i det virkelige liv.” Ditt sosiale nettverk: “De aller fleste mennesker har pluss/minus 20 mennesker som står dem nært.” […]

  Svar på denne kommentaren

 7. Sex er (surprise!) populært

  […] Pussig nok så er det ingen seksuelle termer med i Googles mest vanlige søk i 2007. Og når folk søker på termen “hva er…” så er det “what is love?” som vinner. Og “how to kiss” winner i “how to…”-kategorien. Internett og gadgets har tatt over plassen for sex: iPhone er det mest søkte ordet på Google i 2007. Og folk vil heller være uten sex enn tilkobling. dagbladet google p3 p3tvDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.