nrk.no

Full HD er bare tull

Kategori: TV


Oppdatering: Denne artikkelen er GAMMEL – fra 2007 – det er lenge siden! Vårt råd nå er: Full HD er det eneste som funker hvis du skal kjøpe tv. Ikke kjøp HD Ready.

Trenger du egentlig Full HD på TVen din hjemme?

En tv med såkallt Full HD (1080 linjer) har dobbelt så høy oppløsning som de som er HD-ready. Spesielt Sony har nå tunge markedsføringskampanjer for å fortelle forbrukerne at det er dette som er fremtidens standard. Det reklamen ikke forteller er at Full HD trolig aldri blir noen standard for tv-sendinger. Kringkasterne vil heller satse på HD-ready-standarden (720 linjer).

Les mere på nrk.no.

32 kommentarer

 1. Håvard Pedersen

  Og så? Tv-sendinger har da ALDRI vært det med klarest bilde hjemme i stua.

  Før var det DVD og nå er høyoppløselig DVD for full fart inn. Og både HD-DVD og Blueray ER Full HD formater, og vil derfor måtte nedskaleres for å vises på en 720linjers skjerm.

  Svar på denne kommentaren

 2. Håvard Pedersen

  @Øyvind: Absolutt! 🙂 Forøvrig leste jeg ikke NRK-artikkelen før etter at jeg hadde kommentert, og der så jeg at HD-DVD og Blueray forsåvidt var nevnt.

  Men jeg finner det pussig at man ikke skal kunne se forskjell på 720 og 1080 linjer i 42″ (jeg har ikke prøvd). Det blir som å si at man ikke ser forskjell på 800×600 og 1024×768 på en pc-skjerm, og det er da ganske lett.

  Svar på denne kommentaren

 3. Øyvind Solstad (NRK)

  Jeg er som du skjønner ikke helt enig med min kollega i FBI, Lars.

  Han har et bra poeng i at bransjen prøver å få folk til å kjøpe dyrere TVer enn de trenger. Jeg tror likevel jeg ville anbefale folk til å kjøpe 1080 enn 720, særlig fordi – som du sier – HD-DVD og Blueray er 1080.

  Men så er jo jeg en som irriterte meg over at ingen av elektropusherne i Oslo hadde Xbox 360 Elite inne i går. Og på Expert (hvilken ironi…) hadde de ikke Halo 3 engang! Hallo?

  Svar på denne kommentaren

 4. Selvfølgelig er ikke Full HD noe tull, selv om tv-sendinger aldri kommer over 720p. Jeg skrev omtrent det samme som Håvard Pedersen til Håvard Pedersen før jeg overhodet leste kommentaren hans.

  Filmer over HD-DVD og Blueray er viktigere for noen enn tv-sendinger vil være. Og i tillegg har du jo alle konsoller og spill som støtter 1080p. Og derfor kan det aldri bli bare tull med Full HD.

  Men tenker du på Ola Nordman som er 56 år og liker å se på fotballkamper av Arsenal og følge med på NRKs værmelding, så er det ikke sikkert at full HD vil lønne seg. Man må selvfølgelig se an behovet.

  Forøvrig sendes det vel 1080p-sendinger fra andre land.

  Men prisene vil enda synke og det vil ikke være så stor prisforskjell på 720p og 1080p TV-er.

  Svar på denne kommentaren

 5. Lars Karelius Noer

  Alltid gøy med litt debatt etter at man har laget en sak. Jeg er ingen ekspert på dette, men hovedresonnementet er som følger: 90% av all tv-seeing skjer på norske kanaler hvor det er først etter 2010 man ser for seg enkelte program i HD og da i HD Ready-standarden. 99,5% av alle video-seeing skjer på DVD/VHS. Selv om HD-video er på vei inn ser det ut til å ta lang tid før Blu-ray eller HD DVD blir et folkeformat.

  Når det gjelder spill er nok argumentet for Full HD litt sterkere. Da sitter folk kanskje litt nærmere apparatet enn ved filmseeing, men salgstallene til PS3 og Xbox360 har heller ikke vært allverden. PS2 ruler fortsatt blant mengdene. Wii sin suksess sier også noe om at folk ikke er så opptatt av maks grafikkutnyttelse.

  Når Rune T. Larsen i hjemmekino.no sier at man på en 50 tommer ikke vil se nok forskjell på Full HD og HD Ready da synes det er få argumenter igjen for å pushe ut dette nye formatet. Men det er klart, om få år er det kanskje vanlig med en 80 tommer i stua og da har jo Full HD fått en misjon.

  Svar på denne kommentaren

 6. Mye av den ekstra oppløsningen på FullHD «går tapt» hvis du sitter en hvis avstand unna skjermen fordi du uansett ikke ser de individuelle pixelene.

  På dette forumet forum.ecoustics.com/bbs/messages/34579/284986.html
  er det en lengre posting om saken. I korte trekk; ved en 42″ med 1080 oppløsning må du sitte såpass nærme som 5,5 feet (ca 1,7 meter) for å kunne se forskjellen fra 720. Og hvis du tenker deg stuen din hjemme, liggende på sofaen med beina foran deg så blir avstanden fort over 1,7 meter til skjermen (hvis du ikke er ekstremt kortvokst da…).

  I følge samme posting vil man måtte ha en skjerm på over 65″ for å kunne se forskjell mellom 720 og 1080 ved «vanlig titteravstand» som han har definert som 8 feet (2,5 meter).

  Og uansett så har vel Lars Karelius Noer et poeng i forhold til at «folk flest» ser mest tv og antagelig er skjermen utbrent før FullHD er vanlig på Dagsrevyen!

  Til slutt i denne veldig lange kommentaren; det ble i reportasjen sagt at dette var første gang konsumentene var klare for ny teknologi før tv-selskapene var det. Det er faktisk overhodet ikke sant. Historien gjentar seg faktisk; folk har hatt widescreen-tv’er i årevis uten et eneste widescreen-program var tilgjengelig på tv. Og når endelig det ble vanlig å sende tv i widescreen var faktisk den digre billedrørstv’en folk hadde kjøpt totalt umoderne og erstattet av helt ny teknologi; flatskjerm. Så kanskje dagens flatskjermer er erstattet av noe helt annet før FullHD blir vanlig?

  Svar på denne kommentaren

 7. Lars Karelius Noer

  Når det gjelder tv-sendinger i widescreen tror jeg andre i NRK vil protestere på at kringkasterne var sent ute med å sende i widescreen i forhold til antall widescreen-tver ute blant folk. Spør feks Kristian Tolonen. Jeg tror antall år mellom at majoriteten kjøpte widescreen til de fikk det av NRK er mye kortere i forhold til antall år mellom når majoriteten har HDTV til HD er standard på NRK. Men du har likevel et poeng.

  Svar på denne kommentaren

 8. Etter hva jeg fostår er overføringen fra tilbyder (NRK … etc) til sluttbruker en mulig flaskehals, det er spørsmål om hvor mye båndbredde som er tilgjengelig. Facinerende lesning: televisionbroadcast.com/articles/article_1467.shtml

  Men jeg kjenner på meg at en PS3 med 1080p kommer til å diktere mitt valg ;-D
  Ellers skal imax dvd’r kjøre 1080p, litt synd den kinoen på AkerBrygge ble lagt ned, men nå har man jo mulighet for å få noe glede av innholdet. Om ikke med stereoskopi 🙁

  I kjent stil er ikke utviklingen over, Japanske NHK introduserte jo i 2003 Super HI Vision, nhk.or.jp/digital/en/super_hi/03_1_super.html

  Siden dette har vært demonstrert i noen år nå, på diverse messer, er det kanskje noen her som har sett?

  Svar på denne kommentaren

 9. Asbjørn Ulsberg

  Jeg lurer litt på dette med å se forskjellen på 720×540 (720p) og 1920×1080 (1080p); hva slags materiale og skjermtype er det dette er testet ut på? For spill (f.eks. Lost Planet på Xbox 360) på en LCD-TV er forskjellen enorm. For film er nok forskjellen mindre, men det er ikke noe problem å se om det er SD-DVD eller Blu-Ray som snurrer i spilleren. Bildet blir klarere og merkbart mer detaljert med Blu-Ray (og HD-DVD) enn det gjør med SD-DVD som kilde.

  Så kan det kanskje hende at f.eks. plasma-TV er flinkere på å gjengi dårligere materiale enn LCD og at virkelig godt materiale ikke «skinner» så bra på plasma som det gjør på LCD. Men at det er mulig å se forskjell kan jeg selv skrive under på, så sier man noe annet må dét være fordi sammenligningsgrunnlaget har vært helt annerledes enn det jeg har hatt.

  Uansett er jeg enig i at det kan oppleves som lureri at forhandlerne nå pusher ut «Full HD» når de bare for ett år siden skrøt så fælt av «HD-Ready». Det kan nesten virke som Telenor da de lanserte ADSL og bare året før hadde solgt ISDN som «bleeding edge technology». Problemet i begge tilfeller er vel at både ISDN og «HD-Ready» ikke var så «bleeding edge» som produsentene ville ha det til, men kanskje en måte å melke markedet på, eller å dytte ut billige produkter inntil markedet var modent og enhetene så billige at en oppgradering i hastighet og størrelse gir mening. Ikke godt å si, men dét er ikke dermed sagt at verken ADSL eller «Full HD» har livets rett. For selv om TV-sendinger kommer til å forbli i 720p i mange år fremover, er det ingen tvil om at folk ser mindre og mindre på TV og at oppløsningen på TV-sendingene blir mindre og mindre viktige i forhold til oppløsningen på alt annet man har lyst til å vise på TV-skjermen sin.

  Svar på denne kommentaren

 10. Kristian Tolonen

  Heisann.
  Ser at det er etterspurt noen tall her. Og da kan jeg jo legge på det Forskningen vet, (dette blir langt) med to forskjellige innganger på tallene:

  Det er ca 2 millioner husstander i Norge. 4,3 mill mennesker 3år+.
  I disse husstandene er det ca 1,6 TVer i drift pr husstand. Dvs totalt ca 3,2 millioner TVer.

  Vår første inngang er gjennom Elektronikkbransjens tall:
  I 2006 rapporterte de at det ble solgt 510 000 TVer. Det er første gang over en halv million skjermer. 81% av dette var flatskjermer av en eller annen type., dvs 415 000. Legger vi samme rapporterte flatskjermtall siden 2003 (da ble det solgt 14000 stk) kommer vi til 687 000 solgte flatskjermer totalt pr 2006. Progonsen til EE-bransjen foreslo 470 000 solgte flatskjermer i 2007, i såfall er vi oppe i nesten 1,2 mill skjermer. Dersom vi kaldt og rått deler disse demokratisk til alle husstandene, (ikke flere pr) kommer vi til at nesten halvparten av Norges husstander ikke har flatskjerm ved utgangen av året. Og at noe mer enn en tredjedel av TVene i landet er flatskjermer.

  Her har vi ikke tatt høyde for at en del har kjøpt ny flatskjerm og byttet ut den gamle, kjøpt til hytta etc.

  I en kort digresjon: i forhold til 16-9 formatet kan vi legge til at 640 000 bredformat rør-TVer i landet. Sammen med de 1,2 mill flatskjermene (fortsatt forutsatt at folk ikke skifter TV…) er vi oppe i over 1,8 mill TVer som kan ta 16-9. Altså 56% av TVene i Norge. Og da snakker vi om TVer, ikke de andre tingene som må til for et ”ekte” 16-9 bilde.

  Den andre inngangen er å se på en undersøkelse som NRK v/Forskningen abonnerer på fra TNSGallup, den såkalte TV-utstyrsundersøkelsen, gjennomført i mars 07. I et representativt utvalg på 1003 pers 15år+ finner vi følgende tall:

  29% av husstandene har flatskjerm (LCD eller plasma). I oktober 2006 hadde 19 % av husstandene flatskjerm. 19% rapporterer også at de er HD-ready, en dobling fra mars07.

  Altså: mens elektronikkbransjens tall, der vi legger mye godvilje til, sier at ca 60% av husstandene har flatskjerm ved utgangen av året, sier TNS sin undersøkelse at det bare er 30%, (i mars 07). Sannheten er nok et sted imellom.

  Og ja, utviklingen går fort når også TNStallene rapporterer 10 prosentpoeng økning av flatskjermer på et halvt år. Men: det er betimelig å spørre om hvor fort man skal justere seg til markedet. Eller om man skal drive markedet til å justere seg? Og hvor mye penger som skal legges i TV-teknologi kontra andre satsinger, for eksempel nett?

  Her er det heller ikke tatt høyde for det andre du som forbruker trenger for å få HD-bilder, vi har bare snakket om skjermer. Dessuten: hvor mange av flatskjermene som kjøpes i dag kjøpes med ønske om bedre bilde? Og hvor mange av dem kjøpes fordi man ønsker noe som er pent og plassbesparende? Det tallet har vi ikke, men jeg vil nok tro at det sistnevnte ikke er ubetydelig.

  Svar på denne kommentaren

 11. Hvor mange har flatskjerm og 16:9 i Norge?

  […] I artikkelen “Full HD er bare tull”, ble det en fin diskusjon. Og denne kommentaren drar vi opp til en egen artikkel. Kristian Tolonen er forsker i NRK Forskningen. […]

  Svar på denne kommentaren

 12. Har et spørsmål ang Full HD TV i plasma..
  stemmer det at ved å ta in feks Nrk ved digital dekoder eller parabol nå,så vil man få et dårligere bilde enn om en bruker HD readdy?
  dette pga problemer med converteringen til full HD ? er dette kun tilfelle ved enkelte modeller
  eller et problem med alle ?
  Valget mitt står mellom Panasonic TH-50PZ700E som er full HD eller Panasonic TH 50PX70 HD readdy . hvilken skal jeg velge pris
  er ikke temaet mitt kun skarpest mulig bilde.

  Svar på denne kommentaren

 13. Fant ikke svaret jeg var ute etter under «teknisk kvalitet»
  Jeh har gått fra analog til digitaldekoder som er koblet til flatsjerm 1080i altså ikke full hd.
  Bilde ble mye skarpere med digitale signal og 1080i plasmatv ! men nå ønsker jeg å gå over til fullHD i plasma 50″ fra» HDreaddy 50″
  vil jeg da få in et dårligere bilde pga Full HD er
  for bra i forhold til sendingen og pga converteringsproblem?

  Svar på denne kommentaren

 14. Fint det !
  2 el butikker frarådet meg å kjøpe full Hd tv hos dem dersom jeg ikke skulle kjøre blue ray etc da vanlige tv sendinger vil bli i litt dårligere kvalitet generelt.
  (det er snakk om Panasonic TH 50PZ700E for min del) jeg får sjekke tilbake hos deg på mandag
  takk for jobbingen !! God Bless mvhDavid

  Svar på denne kommentaren

 15. Jeg kan også kjøpe TH50PZ70 som er lii nyere enPZ700 men med mindre ekstrautstyr kontrasten er bedre men kansje den har samme problem med konvertering og dermed dårligere enn den gamle TH-50 PX700 ?

  Svar på denne kommentaren

 16. Michael Ilsaas

  Jeg er enig i at 1080p er overkill for menigmann *og* i at det kan utgjøre en stor forskjell på spill. Jeg husker godt da jeg lånte ps3n til brodern og spillte Gran Turismo HD Consept klistret inntil 46″-tommeren, det hadde såvisst ikke blitt det samme med halve oppløsninga.

  Men, med film på vanlig titteavstand klarer ihvertfall ikke jeg å se forskjell. Fryser man bildet og går nærme ser man det tydelig, men hvem bryr seg om det? Mange vil ha det kule hotte uansett praktisk betydning. Jeg spillte av Transformers i DVD-format fra Xboxen (Xbox 1, ikke 360), oppskalert til 1080i. (ved ~25fps og progressive mode på TVn er jo 1080i i praksis lik 1080p) Da jeg fortalte han at det var vanlig DVD-kvalitet skjønte han ikke helt det store poenget med blu-ray og HD-DVD han heller.

  For de som stusser på dette med Xbox og HD; Xboxen støtter HD i opptil 1080i, men dette krever at du setter Xboxen i NTSC-modus først. (De europeiske HD-standardene var ikke klare da Xbox ble lansert.)

  Svar på denne kommentaren

 17. Google “leser” e-posten din

  […] Nettopp. Vi tar sjansen på å være enige med de fleste som har henvendt seg til oss i kveld. Og setter et spørsmålstegn ved måten FBI har framstilt saken. FBI får selvsagt stå for det de selv lager, og vi får selvsagt lov til å være kritiske om vi er uenig i en framstilling. NRKbeta og FBI har jo vært litt uenige en gang før, og det var faktisk ganske fruktbart. […]

  Svar på denne kommentaren

 18. Thorstein Klingenberg

  Ser mange bruker spillekonsoller som argument for å kjøpe FullHD flatskjerm. Både Xbox 360 og PS3 lar deg velge «1080i/p» som høyeste oppløsning, men konsollen lurer deg. Spill flest kjører med en intern framebuffer på 720p. Deretter oppskalerer konsollen signalet til 1080p om du har valgt det i innstillingene og har en FullHD TV. Det vil altså si at selve spillgrafikken genereres IKKE i FullHD, konsollen skalerer bare opp bildet. Enkelte spill kjører i enda lavere oppløsning. Eksempelvis det brennferske Grand Theft Auto 4 kjører i 720p på Xbox 360, men bare i 640p på PS3 siden den har litt svakere hardware.

  Spillkonsoller er altså ikke et godt argument for å velge FullHD. Men er jo greit å være beredt for framtiden og med knallgode FullHD skjermer godt under 10k på markedet så vil jeg anbefale FullHD for de som ser at behovet kan komme i form av BluRay, men pr idag er det også så godt som eneste kilde til ekte 1080p materiale.

  Svar på denne kommentaren

 19. Jeg er enig i at folk flest neppe vil se forskjell på 720 og 1080 på en viss avstand, og at den største andelen av kildematerialet fortsatt er SD.
  Men er dette egentlig en relevant diskusjon, all den tid det blir stadig vanskeligere å i det hele tatt få tak i 720-skjermer med størrelse over 32 tommer?

  Svar på denne kommentaren

 20. Toralf Sandåker

  Når det er sagt, så er det jo tragisk hvis ikke norske medier har planer om å tilby HD-innhold før pensjonsalderen begynner å komme. Hvorfor vente på at «alle» har teknologien? I alle suksessrike teknologi- og underholdningsmedier har jo innholdet kommet først, så får folk behov for å skaffe seg utstyret. Tenk hvis NRK skulle ventet med å innføre TV til halve befolkningen hadde et apparat? Eller farge-TV på samme måte?

  Om få år sitter de aller fleste av oss med maskinvare til å se FullHD (jo, det er forskjell, og den blir mer synlig når man også bruker skjermen til å vise stillbilder og får bedre gjengivelse av bevegelse). Da kommer vi kanskje i den situasjonen at NRK etc. fortsatt sender lavoppløst innhold, som vi hver dag kan se den dårlige kvaliteten på. Gjett hvilke medier som taper da?

  FullHD er slett ikke bare TV, heller ikke bare spill og film. FullHD er definitivt også stillbilder, og her i Norge lages faktisk den første FullHD-projektoren spesielt beregnet på stillbilder.

  en.leica-camera.com/photography/projection/pradovit_d_1200/

  Som fagjournalist innen fotografi snakker jeg mye med utviklere og produktfolk fra de store teknologiselskapene, og interessen for å tilby produkter som kan vise FullHD (og bedre) stillbilder i hjemmene er stor, når markedet er der og prisene blir spiselige. Det er også en type innhold de fleste av oss allerede produsere i bøttevis, så det er liten tvil om at beveggrunnene for å kjøpe (minst) FullHD skjerm er mange.

  Så mange at vi kommer til å klare oss uten NRK etc. hvis de ikke skjerper seg.

  Svar på denne kommentaren

 21. Jeg synes denne ‘artikkelen’ til FBI var helt feil.

  Selvfølgelig burde man kjøpe en TV som støtter FULL HD.

  Hvorfor?
  Jo, fordi:
  – Dette er en gjenstand du skal ha i over 5 år. Med andre ord burde du tenke litt framover i tid.
  – En skjerm med 1080p er bakoverkompatibel. Den kan spille av alle standarder opp til 1080p.
  – Det finnes allerede (som nevnt av andre her) støtte for 1080p, som f.eks. blu-ray, satelitt-sendinger, stillbilder og PS3.
  – Kjøper du en TV som istedet er 1080i kan jeg være ganske sikker på at du kjøper deg enda en ny TV om et par-tre år (hvis ikke før).

  Og sist men ikke minst, hvorfor høre på FBI når de er betalt av NRK som er med på å styre hvilket format kanalen sendes i? Hvordan kan du være en pådriver for høyere standard på formatet? Jo selvfølgelig ved å FORLANGE det. Send en mail til NRK og be dem sende i 1080p, fordi DU har utstyret til å se det slik.

  Jeg gidder ikke hoppe inn i Plasma vs LCD teknologien. Her er det fortsatt mye utvikling og vel.. oled,ced/fed osv er teknologier på vei inn. Plasma begynner å bli avleggs (men fortsatt et rimelig alternativ for stoooore tv’er).

  Skjerpings, NRK!

  Svar på denne kommentaren

 22. Øyvind Solstad (NRK)

  Vi minner igjen om at denne artikkelen ble postet i fjor, for snart 14 måneder siden. Det er kjempelenge i teknologiverdenen.

  I mellomtiden har nesten alt som er av tver fått full HD, og jeg tror neppe FBI ville skrevet det samme i dag.

  Når det gjelder NRK og HD så er det såpass interessant at vi bør lage en egen sak på det.

  Svar på denne kommentaren

 23. Øyvind Solstad (NRK)

  Roher skriver:

  Og sist men ikke minst, hvorfor høre på FBI når de er betalt av NRK som er med på å styre hvilket format kanalen sendes i?

  Denne måten å argumentere på skjønner jeg ikke? Da kan du vel ikke ta noen uttalelser om HD alvorlig hvis de kommer fra NRK? Det er selvsagt slik at NRKs redaksjoner har full rett til å mene noe annet om temaer enn NRKs ledelse. Noe annet skulle jaggu tatt seg ut!

  Vi i NRKbeta har ved flere anledninger vært kritiske til synspunkter, uttalelser og løsninger brukt i NRK. Og har vært uenige med andre redaksjoner.

  Det samme andre veien: Andre ganger backer vi helt NRKs ledelses beslutninger, og skryter av kollegaer som gjør kule ting.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.