nrk.no

Google Docs utvides med presentasjoner

Kategorier: Gjestebloggere & Nettjenester


Dette er en artikkel av en av NRKbetas gjestebloggere!

Andreas Hadsel Opsvik er 19 år, studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, men interesserar seg og sterkt for webdesign og webutvikling. Han skriver vanligvis på tanketom.net.

Google Presentation

Google Docs, Google sitt alternativ til Microsoft Office-pakka, har no fått endå ei utviding. I tillegg til Google Document (tekstbehandler) og Google Spreadsheet (regneark) har dei lansert (i betaversjon, sjølvsagt) Google Presentation, som verkar som ein onlineversjon av Powerpoint.

Google Presentation har, i likskap med dei andre Google Docs-programma, eit enkelt brukarsnitt som er ganske enkelt å setje seg inn i om du har brukt Google Docs, eller andre tekstbehandlingspakker som Microsoft Office og OpenOffice.

Google Presentation

Om du skal samarbeide om ein presentasjon saman med nokon, så går det an å dele ansvaret for å lage den, samt at fleire redigerar i sanntid på presentasjonen din. Kven som gjer endringane og kva endringar som blir gjort kan lett sjåast i «Endringer»-seksjonen av sida.

Når ein skal publisere presentasjonen har ein mogelegheita til å legge det på ein eigen stad på Google sitt domene, og sende e-postinvitasjonar til alle som skal delta. Presentasjonen kan visast på ein kvar dataskjerm utan ekstra programvare (med unntak av ein nokon lunde oppdatert nettlesar), og alle deltakarar har ei direkte «chattelinje» inn til «Publikum», der dei kan kommentere og stille spørsmål medan du visar presentasjonen din.

Ein kan også ta eksisterande .ppt-filer (Powerpoint-filformat) og laste dei opp for å redigere dei i Presentation. Du kan (foreløpig?) ikkje lagre Presentation-fila di som ei .ppt-fil, kun som ei komprimert fil med bileter og tekst i ei HTML-fil eller online til å bli vist i Google Presentation seinare.

Fordelar

Fordelane med å ha dette online, er at ein for det første, slepp å frakte presentasjonar på slitne minnepinner eller berbare harddiskar, men har det tilgjengeleg så lenge du har internett. I tillegg kan ei direkte online pratelinje saman med presentasjonen gjere enkelte «fysiske» møter, som for eksempel krev flyreiser eller bilturar, unødvendige. Alt monnar i kampen for miljøet!

Ulemper

Ulempene ved Google Docs generelt er heilt klart at du har ikkje tilgang til dei om du ikkje har internett. I motsetning til program som Powerpoint og Impress har Presentation heller ikkje nokre mogelegheiter for animasjonar eller overgangar, så det er lite rom for personleg utfolding i design og liknande. Men programmet er jo i det heile ganske nytt (og sjølvsagt i beta), så ny teknologi og avanserte funksjonar kjem sikkert etter kvart.

Den einaste forutsetninga du treng for å kunne bruke Google Docs er ein Google-konto som gir deg tilgang til fleire av Google sine funksjonar, som for eksempel Gmail. Google-konto får du her ( https://www.google.com/accounts/NewAccount). Om du alt har Gmail treng du berre å logge deg på med brukar og passord derfrå.

Alt ligg «i skyen»

Google Docs og andre program på nettet som for eksempel Adobe sin onlineversjon av Photoshop peikar vidare mot utviklinga kjent som Web 2.0, eventuelt Web 3.0, der fleire og fleire av oppgåvene i ein databrukars kvardag blir gjort på nettet i staden for gjennom diverse program på maskina.

8 kommentarer

 1. Bjarne Sverkeli

  Bra artikel!

  Hvis bare Opera kan få ut fingeren og implementere støtte for pages nå, så blir det bra. Jeg ser at Betaversjonen av Opera 9.5 som ventes ferdig til lansering i løpet av høsten desverre ikke har det heller.

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg syns det er dumt at Google får så mye oppmerksomhet rundt slike ting iforhold til andre. Google er store fra før av, de trenger ikke slik omtale (som jo er en form for gratisreklame) like mye som andre. Det hadde f.eks. vært kult om dere hadde hatt en omtale av Zoho, som har hatt slides-program, og de fleste andre Office-programmer, lenge.

  Svar på denne kommentaren

 3. Øyvind Solstad (NRK)

  Klart vi bør ta en titt på Zoho. Men om vi ikke skulle kunne skrevet om ting fordi det er gratisreklame, hva skulle vi skrevet om da? Eller mener du at vi bare skulle skrevet om «underdogs?»

  Svar på denne kommentaren

 4. 90 739 låter uten DRM

  […] Uten at det skal bli for mye gratisreklame, så mener jeg vi forbrukere bør “stemme med lommeboka”. Da skjønner kanskje de selskapene som fortsatt sover at de må vokne… ipod Media Center PSPDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Neida, det er selvsagt ikke det jeg mente. Ville bare minne om det. Og det er veldig forståelig at det blir mye fokus rundt ting som de store gjør, men det er også litt kjipt fordi det blir en del av en sirkel som opprettholder makten til de store. Det blir også dumt når det blir stor ståhei når en av de store gjør noe som flere bittesmå startups allerede har gjort lenge, eller, som i Google Docs sitt tilfelle, bare kjøper opp en slik startup, og først da blir det interessant. Og litt ekstra spesielt dumt blir det når det de store gjør får all oppmerksomhet på tross av at deres tilbud er dårligere enn de små sine. Da blir det fort litt sånn som det er med Telenor i Norge nå, som får de fleste kundene på tross av høyest pris og dårligst service.. 🙂

  Så, ja, større fokus på «underhundene» hadde blitt satt stor pris på, selv om jeg skjønner veldig godt at dere vil skrive om det de store gjør også. Men, hey, det skriver jo alle andre om også, så det er liksom ikke fullt så interessant uansett.. : )

  Svar på denne kommentaren

 6. Adobe lanserer online tekstbehandler

  […] Adobe lanserer i dag sine online tekstbehandler Buzzword. I likhet med Google Docs, kan du jobbe med tekst online akkurat som du kan i en standard tekstbehandler. Buzzword er lekkert laget, pent satt opp og med funksjonene fornuftig og elegant plassert – slik jeg forventer det fra Adobe. Du kan dele dokumenter med andre ved å inivitere dem på e-post. […]

  Svar på denne kommentaren

 7. Dag 1: The Next Web Conference 2008

  […] empressr.com er et nettsted som forsøker å gå powerpoint og keynote i næringen. Vi har tidligere sett på Googles Presentasjonsverktøy, og empressr mye av det samme. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.