nrk.no

Vennene dine

Kategori: Det sosiale nettet


Digg er et nettsted hvor brukerne selv sender inn linker til sakene de synes er interessante. Og om mange nok synes en sak er interessant, så havner den på forsiden av Digg. Og sender horder av Digg-lesere til nettstedet ditt.

I dag introduserte Digg en rekke nye funksjoner, og de fleste handler om hvordan profilen din på Digg ser ut. Du kan «rope» (shout) til venner, legge til favoritter, laste opp bilder osv. Se videoen som forklarer de nye funksjonene. Og ikke minst: Alle brukere har fått en ny profil der alle andre kan se hva du har digg’et, hvem du har ropt til, hva du har kommentert, se bilder av deg, se favorittene dine… Virker det kjent? Bruker du Facebook? Har du venner der?

Vennene mine

Folk som ikke bruker såkalte sosiale nettverk som Facebook, reagerer ofte på bruken av ordet «venner». Mange har venner på Facebook som de aldri har truffet i det virkelige liv, men som de har nær kontakt med på nettet. Eller folk som de rett og slett ønsker å bli venner med. Uansett så har ordet venner fått ny betydning. Venner er de du har knyttet til deg på det sosiale nettet, de som ser hva du driver med, og de som du lar se hva du driver med. Og dermed er det kanskje ikke så stor forskjell på venner og venner likevel?

Det er en tydelig trend som kommer her: Det at nettsteder bygger opp funksjoner og muligheter rundt brukerne sine, og de som de kaller sine venner.

For det første at du i det hele tatt kan kalle noen venner. Det kan du på Digg, det er hele basisen til Facebook, og mange andre nettsteder lar deg definere venner på en eller annen måte: Flickr, del.icio.us, Upcoming, Last.fm, Cork’d, Eventful, Twitter, Jaiku, Pownce, Dopplr, Underskog, Bebo, Friendster osv.

For det andre at vennene dine kan se hvilke aktiviteter du bedriver på nettet, og at du har en profil der dette vises.

Album Cover Jump

Vennene mine er viktige, også på nettet – bilde av gomattolson

Sosiale nettsteder – og de andre

Mange nettsteder har ingen slags funksjonalitet av denne typen. Ta fire store nettsteder med nyheter i Norge: nrk.no, dagbladet.no, vg.no og aftenposten.no. På ingen av disse stedene kan du se profiler over hva vennene dine har lest og sett. Eller hva du har kommentert på artikler. Eller hvilke artikler de har likt godt og dermed lagt til som favoritt. Sannsynligvis vil du det kanskje ikke heller. Du vil ikke at vennene dine skal se at du leser ALT dagbladet.no skriver om Paris Hilton. Eller at du klikker på alt aftenposten.no skriver om samliv.

Men om det gikk an, tror du mange ville brukt dette? Tror du f. eks. at endel yngre mennesker ikke hadde syntes det gjorde noe om vennene deres så hva de leste, hva de kommenterte, hva de likte spesielt bra? Jeg tror mange av de som er mest vant til å bruke det nye sosiale nettet, ville synes dette er helt naturlig. Og ville brukt en slik funksjon hvis den var bra nok, pent nok gjennomført (for man kan like Facebook eller ikke – de har lagt lista svært høyt for andre som skal lage lignende funksjonalitet – det er knallfint lagd) og hvis det var enkelt å få inn vennene sine der.

Hvordan flytter du vennene?

For her kommer vi til et problem: Jeg har definert flere hundre venner på Facebook. Hva hvis f. eks. nrk.no lagde en funksjonalitet hvor vennene mine kunne se hvilke artikler jeg likte best? Eller hvilke videoer jeg likte best i NRKs nett-tv? Og at jeg hadde en profilside der dette var synlig? Med bilde, lenker, favoritter etc. Hvordan skulle jeg kunne «flytte» alle vennene mine på Facebook over til nrk.nos nye system (som er et fiktivt system i denne sammenhengen).

Det går ikke. Det finnes ikke noe dataformat som lar deg gjøre det. Jeg kan ikke si til Facebook: Jeg vil ha ut alle vennene mine, og beskrivelsen jeg har gjort ang. min relasjon til dem, og så flytte denne listen over til nrk.no slik at alle disse vennene mine får en invitasjon fra meg om nrk.nos nye system. Og at jeg slipper å definere hvem som er kollegaer, søsken, søskenbarn, skolekamerater, reisevenner, tilfeldige venner, nettvenner osv. på nytt igjen.

Jeg kan rett og slett ikke ta med meg vennene mine, for det fins ikke noe system for det.

Og derfor kommer Facebook til å fortsette å vokse med rekordfart (957 nye medlemmer i Norge fra klokka 15.43 i dag til 00.55 i natt – et nytt medlem hvert 34. sekund!!) Mens nye sosiale nettverk kommer til å slite fordi de må begynne helt på bar bakke. Deg alene – uten noen venner.

Minnians friends

Bilde av Gavin Bobo

Vennene betyr alt

En liten spådom: Vi har bare sett starten av dette. I årene fremover kommer vennene dine på nettet til å få en voksende og voksende betydning. Nettsteder som klarer å benytte seg av slik type funksjonalitet, enten ved at de utvikler egne nettverk eller at de kobler seg på Facebooks systemer, kommer til å øke populariteten.

Og for de unge som vokser opp i en kultur hvor de har en svær flokk med venner som forteller dem hva de driver med av spennende (og dagligdagse) ting, som sender dem bilder, lenker, tipser dem om informasjon, som de kan bruke til å spørre etter informasjon fra, som de kan gi oppgaver og få lynraskt svar fra, som har liv hvor nettet er en utvidelse av det sosiale livet de ellers har – for disse menneskene vil det å være frakoblet lenge være som å bo på en øde øy. Selvsagt vil de kunne klare seg uten nettet i timer, dager eller kanskje uker. Men det vil ta fra dem muligheter og sosialisering som de bruker hele tiden, og som er like naturlig som å snakke, besøke eller ringe en «normal» venn. Folk kommer ikke til å ha noe mindre med hverandre å gjøre i det virkelige liv, men det nye nettet gir oss uante muligheter til å komme i kontakt med vennene våre på andre måter også.

Vi har foran oss en revolusjon i hvordan ting er skrudd sammen.

Og den heter rett og slett det sosiale nettet.

5 kommentarer

 1. Nettverket ditt har svarene

  […] Dette skrev jeg i “Vennene dine” for en knapp uke siden: Og for de unge som vokser opp i en kultur hvor de har en svær flokk med venner som forteller dem hva de driver med av spennende (og dagligdagse) ting, som sender dem bilder, lenker, tipser dem om informasjon, som de kan bruke til å spørre etter informasjon fra, som de kan gi oppgaver og få lynraskt svar fra, som har liv hvor nettet er en utvidelse av det sosiale livet de ellers har – for disse menneskene vil det å være frakoblet lenge være som å bo på en øde øy. Selvsagt vil de kunne klare seg uten nettet i timer, dager eller kanskje uker. Men det vil ta fra dem muligheter og sosialisering som de bruker hele tiden, og som er like naturlig som å snakke, besøke eller ringe en “normal” venn. Folk kommer ikke til å ha noe mindre med hverandre å gjøre i det virkelige liv, men det nye nettet gir oss uante muligheter til å komme i kontakt med vennene våre på andre måter også. […]

  Svar på denne kommentaren

 2. Ekle venner dreper dine sosiale nettverk

  […] Tidligere på NRKbeta: Vennene dine: “I årene fremover kommer vennene dine på nettet til å få en voksende og voksende betydning.” Internett er viktigere enn sex: “Den kontakten du har med dem på nettet forsterker den kontakten du har med dem i det virkelige liv.” Ditt sosiale nettverk: “De aller fleste mennesker har pluss/minus 20 mennesker som står dem nært.” […]

  Svar på denne kommentaren

 3. Dag 2: The Next Web Conference 2008

  […] Dette blir altså til utrykket “Friend divide”. Skillet mellom deg som får noe ut av tjenester fordi du har masse venner der inne, og deg som har få eller ingen venner. Vi har tidligere skrevet en lengre artikkel om viktigheten av venner her på NRKbeta. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.