nrk.no

NRK3

Kategorier: NRK & TV


Det er mange som søker informasjon om NRK3 i disse dager. Vi skal samle mest mulig informasjon om NRKs nye kanal her på denne siden, med svar på de vanligste spørsmålene og pekere til andre. Denne siden oppdateres kontinuerlig og vi oppfordrer dere til å stille spørsmål i kommentarfeltet under. Vi skal svare på absolutt alle spørsmål om NRK3 etter beste evne!

NRK3 logo

Hva er NRK3?

NRK er NRKs nye underholdningskanal, med serier, bra filmer, humor og musikk. Vi sender knallserier som Heroes, Sopranos, Six feet under og The Wire.

Hva er NRK Super?

NRK3 deler programfrekvens med NRKs kommende barnekanal NRK Super. Fra og med 1. desember kommer NRK Super til å sende barne-programmer fra 07.00–19.00, og så sender NRK3 fra 19.00 og ut kvelden. Om natten frem til 07.00 om morgenen sender NRK3 Svisj, som altså er flyttet fra NRK2 til NRK3. NRK Super finnes alt som nettside og radiokanal på DAB og nett.

Heroes

Heroes sendes mandager 21.25 på NRK3

Hvordan får jeg inn NRK3?

For å få inn NRK3 må du i utgangspunktet ha en eller annen form for digital mottaker siden NRK3 sendes digitalt fra NRK. Men kabelselskapene sender også NRK3 analogt, som betyr at at du kan ta inn kanalen på din vanlige gamle tv uten noen form for tilleggsutstyr. Medietilsynet har gjort et vedtak som sier at alle kabelselskap skal formidle NRK3 også som analog kanal, så da får du NRK3 snart selv om du ikke har digital mottaker (les mere om dette under).

Kabelselskapet Get begynner å sende NRK3 analogt i Oslo fredag 14. september på 161,25 MHz (S09) der TCM/Cartoon ligger i dag.

Om du derimot ikke har et kabelselskap som sender NRK3, må du altså ha en digital mottaker. Da er det tre muligheter:

1) Digital parabol
2) Digital kabel-tv
3) Digitalt bakkenett

Digital parabol

Alle parabolselskaper som opererer i Norge gikk over til digitale mottakere for flere år siden. Har du parabol, så har du digital mottaker. Enkelt og greit. Men du må foreta et nytt kanalsøk på satelittmottakeren din for å finne NRK3. Hos Canal Digital gjør du det slik. Hos Visat gjør du slik.

Canal Digital: NRK3/NRK Super: kanalvalg 3
Viasat: NRK3/NRK Super: kanalvalg 6

Både Canal Digital og Viasat har forøvrig NRK1 på kanalvalg 1 og NRK2 på kanalvalg 2.

Digital kabel-tv

Som sagt så vil kabelselskapene begynne å sende NRK3 analogt. Canal Digital har sagt at de skal komme med dette ganske raskt, mens Get har sagt at dette vil komme i Oslo i uke 37 (10. – 16. september), og i resten av landet innen uke 43 (22. – 28. oktober).

Husk at du ikke skal måtte betale noe ekstra for å få NRK3 analogt. Det kan hende du må betale leie av en digital mottaker for å motta NRK3 digitalt, men ingen ekstra avgift utenom dette.

Digitalt bakkenett

Det siste alternativet er det digitale bakkenettet. Det innebærer at du tar i mot tv via en vanlig antenne, og så ser på tv via en digital boks. Se liste under for hva slags bokser som finnes til dette.

Fordelen med digitalt bakkenett er at du kan se på digital-tv uten å ha en kabel i veggen. Kanalene NRK1, NRK2 og NRK3 er åpne, og disse kan du da se uten å betale for noe annet enn selve boksen. TV 2 er kryptert, men gratis ut 2009. Det betyr at alle som vil se TV2 via det digitale bakkenettet må ha et programkort i dekoderboksen. Kortet er gratis, men du blir registrert som kunde/abbonnent hos RiksTV.

Gratiskortet fra Riks-TV gir også tilgang til lokal-tv og det som kalles «Åpen kanal», hvor ideelle organisasjoner, livssynsgrupper o.l. skal få tilgang. Disse kanalene blir tilgjengelig først i 2008.

Det digitale bakkenettet sender alle NRKs 13-radiokanaler (se liste under), og kjører en tjeneste som heter MHP (se eget avsnitt under).

Riks-TV, som er et felleseid selskap av NRK, TV2 og Telenor. Riks-TV driver det digitale bakkenettet, og er ansvarlige for alle forhold som tilhører dette.

Fra Riks-TV kan man også kjøpe andre pakker med kanaler, akkurat som man kan hos kabel-selskapene og parabol-selskapene.

Hva hvis jeg ikke har verken bakkenett eller kabel?

Ca. 5% av befolkningen vil bo utenfor det digitale bakkenettets dekningsområde. De dette gjelder kan få et spesielt kort for satelitt:

1) Kortet vil bli distribuert både gjennom Canal Digital og Viasat.

2) Det er en forutsetning i bakkenettkonsesjonen at denne løsningen er tilgjengelig for alle aktuelle husstander i god tid før analog slukking i hver enkelt region. Husstander i Sør-Norge som kvalifiserer til gratis satellittkort med NRK-tilbudet vil få dette ved henvendelse til Canal Digital eller Viasat allerede fra nyttår.

3) Tilbudet gjelder kun fast bostedsadresse. De som ønsker flere kanaler utover NRKs, må tegne vanlig abonnement.

Litt mere om dette i kommentarene under, henholdsvis kommentar 23 og 24.

Teknisk kvalitet

Husk også at bildekvaliteten på NRK3 er vesentlig bedre på en digital mottaker enn på en analog. Dette gjelder spesielt om du har kjøpt deg en moderne flat tv, LCD eller Plasma. Da vil ofte det analoge signalet oppleves som et dårligere bilde på en ny flat tv enn på den gamle med bilderør. Dette kommer av at det er mere støy i det analoge signalet, som ødelegger for de kretsene som forstørrer bildene på en stor skjerm.

Den andre grunnen til at bildet blir bedre på en digital mottaker, er at de fleste norske tv-kanalene nå sendes i 16:9. I det analoge signalet er vi nødt til å legge inn en svart stripe oppe og nede for at alle med 4:3-skjerm skal få hele bildet. TVen din drar ut dette bildet til å fylle hele skjermen, noe som selvsagt gjør kvaliteten dårligere. I det digitale signalet derimot, sendes det ikke ut noe svart felt. Der fyller signalet vi sender ut skjermen din.

Digitale 16:9 sendinger sendes som da som 720 x 576 punkter, og vises med 1024 x 576 punkter. I det analoge signalet sendes de samme bildene med 720×432 punkter (samt 72 svarte linjer over og under) og vises som 768 x 432. Det analoge signalet har dermed bare 75% av størelsen (56% av pixlene) til det digitale. Og blir derfor dårligere. Har du kjøpt en fet LCD-skjerm til 12 000 så vil du ha digitalt signal. Tro oss.

16:9

Et digitalt signal vil gi deg mye bedre tv-bilder enn et analogt. Klikk på bildet for å se en større versjon.

MHP

MHP står for Multimedia Home Platform, og er en åpen javabasert standard for API for digital TV. En API trengs om man ønsker å lage nye tjenester på TV. Med en API kan du koble lyd, video, bilder og grafikk akkurat som du ønsker (om du har båndbredde til å distribuere det du lager).

Sagt på vanlig norsk betyr det at du kan få spennende tilleggstjenester hvis du tar inn digital-tv via en boks som støtter MHP. F. eks. ville man kunne stemme på tv-show vha. fjernkontrollen. Eller ta tester som «Test nasjonen» via fjernkontrollen, og få umiddelbar respons på skjermen.

Pr. 11. september 2007 finnes det ingen bokser på det norske markedet som støtter MHP, men Grundig vil levere en boks som støtter dette før jul (se liste under over godkjente bokser).

Se egen artikkel om MHP, og se videoen som demonstrerer hvordan det fungerer.

Radio på tv???

I det digitale bakkenettet vil NRK også sende alle våre 13 radiokanaler. I andre land har dette blitt svært populært, blant annet fordi du vil se hva som spilles av musikk og få info om f. eks. trafikk og programmer på tv-skjermen. Kanalene vi har er:

NRK P1
NRK P2
NRK P3
NRK mP3
NRK P1 Oslofjord
NRK Alltid Nyheter
NRK Alltid Klassisk
NRK Alltid Folkemusikk
NRK Stortinget
NRK Super
NRK Jazz
NRK Sport
NRK Gull

PVR

PVR er en betegnelse man bruker på bokser som kan ta opp tv, og betyr Personal Video Recorder. Både satelitt- og kanal-leverandørene har bokser hvor du kan ta opp tv-programmer. Det er forskjellig funksjonalitet i disse, og brukervennligheten er også forskjellig. Dette er såpass interessant at vi vel burde hatt en egen artikkel om dette! Uansett, med en PVR får du opp alle kanalene du har tilgjengelig, og du kan ta opp ved å hake av de programmene du vil ha. På de fleste PVRene kan du ta opp på flere kanaler samtidig, og du kan se på et opptak mens du ennå tar det opp. Så om du legger unger litt sent på fredagen, kan du sette opp at «Nytt på nytt» skal tas opp hver fredag, og så kan du starte opptaket når ungen sover, selv om opptaket fortsatt pågår.

Til det digitale bakkenettet finnes det pr. 11. september ingen bokser med PVR-funksjonalitet, men dette vil komme rundt jul. Det er synd at det ikke er slike bokser i handelen alt nå, men det er utenfor NRKs kontroll [ser strengt bort på Riks-TV]. Det betyr at de av oss som vil ha digitalt bakkenett og en avansert boks med MHP (se over) og opptak, må vente.

Godkjente bokser

Pr. 11. september 2007 finnes det bare en godkjent boks for digitalt mottak av tv fra bakkenettet:

Grundig DTR 8720

Grundig DTR 8720 er så langt den eneste boksen som er godkjent for mottak av det nye digitale bakkenettet.

Grundig DTR 8720

Programoversikt

NRK3s fullstendige programoversikt finner du på nrk.no.

Noe du lurer på?

Spør her, i kommentarfeltet under. Det er fint om du skriver inn e-postadressen din, så kan vi sende deg info om det er nødvendig. E-postadressen blir ikke synlig for andre enn oss. Alternativt kan du kontakte oss på vår kontaktside.

42 kommentarer

 1. «Da vil ofte det analoge signalet oppleves som et dårligere bilde på en ny flat tv enn på den gamle med bilderør. Dette er fordi skjermen er større, og må da skalere opp de pikslene som er i bildet for å fylle skjermen.»

  Skjønte ikke denne helt. Oppløsningen på de digitale sendingene er nok (desverre) den samme som på de analoge.

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad (NRK)

  Du har rett. Jeg skal endre det i teksten. Grunnen til at signalet er dårligere, er fordi det er mere støy i det analoge signalet. Og dette ødelegger for algoritmene som forstørrer bildene på en stor skjerm.

  Samt at alt som sendes i anamorft på analogt signal, sendes med svart oppe og nede. Så drar tven din det ut til å fylle skjermen igjen. I det digitale signalet sendes alle linjene til tven din.

  Svar på denne kommentaren

 3. Herfra kan du streame nrk3 hvis du sitter på en uninett ip som har multicast påskrud: media.hiof.no/

  Vet ikke hvor offisielt dette er men…
  Tjenesten virker jo seriøs nok og de sammarbeider med nrk ser det ut som, så ser ikke helt hvorfor ikke det kan tilby dette til hele norges befolkning. Eneste problemet er vel at de færreste isper har multicast skrudd på.

  Svar på denne kommentaren

 4. Øyvind Solstad (NRK)

  Det var et godt spørsmål! NRK sender ikke ut kanalene på egne satelitter, «bare» på Visat og Canal Digital. Det betyr at du må kunne ta dem inn fra deres satelitter. Om de ligger kodet der, for så å bli åpnet i satelittmottakerne til Viasat/Canal Digital, vet jeg ikke. Noen andre som vet?

  Svar på denne kommentaren

 5. Fant en artikkel hos Kultur- og kirkedepartementet hvor det står nevnt følgende:

  «Kravet til det digitale bakkenettet er at det skal dekke minst 95 % av befolkningen. I tillegg er NRK pålagt å sørge for at de siste 5 % også får gratis tilgjengelighet til NRKs kanaler over satellitt. Derfor har NRK inngått avtaler med Viasat og Canal Digital om dette.»

  regjeringen.no/nb/dep/kkd/dep/Kultur-_og_kirkeminister_Trond_Giske/taler_artikler/Taler-og-artikler-…

  Dette kan jo tolkes som at kanalene skal sendes ukodet (uten abonnementskort), og at jeg da kan motta de selv om jeg er i dekningsområdet til NTV?

  Svar på denne kommentaren

 6. @Ronny-André : Fungerer i hele uninett så lenge multicast er skrudd på. Vet vertfall det fungerer på NTNU .

  @Øyvind Solstad: Tenkte at siden dere tydeligvis har rettigheter til å sende filmer og serier ut på uninett sitt nett så kan det ikke vær lange veien til å sende ut til hele norge. Men er nok redd for at denne tjenesten er noe dere har latt være å informere rettighetshaverne om siden den ikke når ut til så mange.

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg har nå fått svar fra Viasat som sier at gratisløsningen over satelitt ikke vil være tilgjengelig før det analoge bakkenettet er stengt.
  Litt dumt hvis løsningen ikke vil være tilgjengelig for oss som har satelittustyr allerede, kun fordi NTV vil ha dekning i samme område. Hadde jo vært en fordel og slippe å kjøpe nytt utstyr.

  Svar på denne kommentaren

 8. Øyvind Solstad (NRK)

  Bra sjekket, Andreas! Og jeg må jo si at det er en utrolig dårlig løsning! Det betyr at alle som bor i et område hvor det aldri kommer til å bli dekning, ikke kan få dette kortet før hele det nye bakkenettet er satt opp. Og det gamle analoge slått av.

  Og det er lenge til.

  Det er f. eks. endel folk rund Oslo som ligger i skyggen av senderne. Der kan naboene se på Riks-TV, mens de altså må – hvis jeg skjønner dette riktig – må vente flere år på å få gratisløsningen fra Viasat.

  Men det er vel kanskje ikke så mange som har parabol og samtidig IKKE har Viasat og/eller Canal Digital abonnement alt?

  Svar på denne kommentaren

 9. Antagelig ikke alt for mange som sitter med utstyr uten abonnement nei.
  Dog kan det jo i enkelte tilfeller være noen som benytter seg av det at dekoder og parabol følger med «gratis» når man kjøper abonnement, og dermed blir sittende igjen med ekstra sett utstyr de f.eks vil flytte til hytta. I så tilfelle kunne det vært veldig greit å få inn NRK kanalene i god kvalitet, helt gratis.

  Svar på denne kommentaren

 10. iacob prebensen

  Det forholder seg omtrent slik:

  NRK er forpliktet til å dekke hele landet (alle primærhusstander) – kostnadsfritt.

  Foreløpig har man gjort dette ved å distribuere signalene gjennom det analoge bakkenettet. Kostnadene for denne distribusjonen betaler NRK.

  Etter at Stortinget bestemte at dette nettet skulle digitaliseres og driftes kommersielt er ordningen blitt en litt annen.

  NRK leier plass i det digitale bakkenettet av NTV. Dette skal ifølge konsesjonsteksten dekke ca 95 prosent av husstandene i Norge.

  Videre har NRKs generalforsamling bestemt at NRK må dekke kostnadene for satellittabonnement for de husstandene som ligger utenfor bakkenettets dekningsområde.

  Dette kortet er altså ikke gratis, men et tilbud NRK finansierer for å sikre full distribusjon av fjernsynstilbudet. Derfor er også tilbudet begrenset til dem som faktisk ikke kan bruke bakkenettet.

  For de husstandene som ligger utenfor dekningen av satellitt og bakkenett bygges det ut et såkalt satellittskyggenett hvor også NRKs primærtilbud blir tilgjengelig.

  Svar på denne kommentaren

 11. Øyvind Werner Øfsti

  Til det som gjelder gratiskort for husstander utenfor det digitale bakkenettets dekningsområde:

  1) Kortet vil bli distribuert både gjennom Canal Digital og Viasat.

  2) Det er en forutsetning i bakkenettkonsesjonen at denne løsningen er tilgjengelig for alle aktuelle husstander i god tid før analog slukking i hver enkelt region. Husstander i Sør-Norge som kvalifiserer til gratis satellittkort med NRK-tilbudet vil få dette ved henvendelse til Canal Digital eller Viasat allerede fra nyttår.

  3) Tilbudet gjelder kun fast bostedsadresse. De som ønsker flere kanaler utover NRKs, må tegne vanlig abbonnement.

  Svar på denne kommentaren

 12. Mikael Finstad

  Fin artikkel!
  Men du skriver at analoge anamorfe bilder sendes letterboxed mens digitale sendes utstrekt til 4:3, og dermed vil sistnevnte inneholde mest billedinformasjon.
  I teorien er det vel ingen grunn til ikke å sende analoge signaler utstrekt til 4:3 på tilsvarende måte, for så å la TVen resize til 16:9?
  Dette er i hvertfall hos meg (analog kabel-tv) hva TV Norge gjør, noe som vel gir meg høyere kvalitet på anamorfe bilder hos TVN enn hos andre TV-kanaler (som alle letterboxer.)

  Svar på denne kommentaren

 13. Mikael Finstad

  Ja, er vel det som er problemet, at gamle 4:3 TVer ikke har noen funksjon for å klemme de strekte 16:9-bildene sammen igjen til 16:9 og lage sorte streker oppe og nede. For relativt nye 4:3-TVer har vel en slik mulighet?
  Og hvorfor bruker så tvnorge dette? De bryr seg i såfall ikke om seere som bruker gamle 4:3-tver?

  Svar på denne kommentaren

 14. Øyvind Solstad (NRK)

  Hvorfor TVNorge gjør det slik, vet jeg ikke. Har ikke en 4:3 TV for å sjekke hva som skjer der.

  Ser du TVNorge med kabel eller luft? Husk at kabelselskapene tar i mot våre signaler fra digital satelitt. Og så gjør de om signalet til analogt i sine kabelnett. Det kan jo hende noen velger å gjøre signalet anamorft, noe som gjør at de med gamle 4:3 TVer får et strekt bilde. Med andre ord: Ikke lurt.

  Svar på denne kommentaren

 15. Mikael Finstad

  Mulig det. Ser med kabel, ja. Men det er rart at kabel-tv-selskapet i såfall kun gjør dette med en kanal.
  Og nei, det er vel ikke lurt mtp. at mange fortsatt bruker 4:3 TVer uten scaling-funksjon, men samtidig er det en fordel for folk med HD tv-er, da de får høyere vertikal oppløsning enn med letterboxed 16:9-signaler

  Svar på denne kommentaren

 16. Jeg mener det er et større problem med alle som har 16:9-TV og et TV-signal som allerede er letterboxet fra 16:9 til 4:3-format, slik det er i det analoge bakkenettet.

  Disse ender altfor ofte opp med et strukket, forvrengt 16:9-bilde med sørgekanter over og under til tross for at de har tidsriktig TV, fordi de ikke gidder eller vet bedre om hvordan de skal få TV-en til å vise riktige proporsjoner og fylle hele skjermen.

  Det er ikke en ubetydelig del av befolkningen som konsekvent er «offer» for hensynet til dem med 4:3-TV.

  Heldigvis blir problemet mindre etterhvert som Norkring trekker ut støpselet på de analoge senderne, men det vil fortsatt være mange etternølere i kabelnettene. Eneste trøsten er at alle på TV ser fetere ut enn deg selv.

  Svar på denne kommentaren

 17. Ja, vi sier Yes!

  […] Om du har stilt inn tven din til å ta inn NRK3, så har du alt NRK Super. De sendes på samme frekvens. Om du ikke har gjort det, så finner du alt du trenger å vite om NRK3 her på NRKbeta. […]

  Svar på denne kommentaren

 18. Digital-tv fra NextGenTel

  […] Det finnes mange måter å ta inn digitalt tv på. Du har tre alternativer: Kabel, satelitt eller digitalt bakkenett. Mere om disse finner du i artikkelen vår om NRK3. Nå tilbyr NextGenTel en fjerde variant, nemlig digital-tv via bredbånd. Ved hjelp av en boks som NextGenTel-kunder kan få gratis tilsendt, kan du se digital-tv via bredbånd/ADSL. […]

  Svar på denne kommentaren

 19. Nils Ellingsen

  Oppdaget netopp direkte-streamene dere har av nrk1+2, men savner nrk3! Det fungerer utmerket på Mac OS X 10.4.11 med nyeste Flip4Mac og VLC. At wmv-decoderen er mistenkelig treg på Mac er vel bare meg som er paranoid ;-). Mere mp4-video podcasts også! Det er mye tomme feeds og litt «av og på» med oppdatering/vedlikehold, jeg vil ha URIX på min ipod touch, gjerne tilgjengelig i mer enn to døgn! =)

  Svar på denne kommentaren

 20. SVT legger om til samme kanalstruktur som NRK

  […] Som i Norge vil hovedkanelen – ener’n – være den store folkelige kanelen. På svt2 vil det – som på NRK2 – være mere fokus på dokumentar, fakta og kultur. Og tilslutt vil svtB være svenskenes barnekanal, akkurat som NRK3 er NRKs barnekanal med NRK Super fra 7 til 7 hver dag. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.