nrk.no

Familie og venner viktigere enn Internett?

Kategorier: Forskning,Nettkultur & TV


Kanskje er familie og venner en viktigere konkurrent til tv i helgen enn internett og nye medier? En undersøkelse gjennomført av NRK Forskningen viser at andelen som bruker kvelden i helgen til å være sammen med familie og venner er høyere enn andelen som surfer/chatter på Interntt, spiller tv-og dataspill eller ser en film på dvd. Tid med familie og venner ser også ut til å være enn viktigere grunn til å velge bort tv, enn onlinespill, chatten eller surfingen på nettet.

Venner-tv

Venner er viktigere enn tv – bilde av Bill Honl

I undersøkelsen fant vi ingen klare tendenser til at nye medier tar over for tv-kvelden i helgen. I stedet fant vi et nokså tradisjonelt mønster når det gjelder aktiviteter. Tv-seing er fremdeles det vanligste kveldsaktiviteten i helgene. Og det er like utbredt å lese en bok eller i en avis som det er å surfe på Internett.

Graden av sosial aktivitet ser ut til å kunne forklare mye av variasjonen i tv-bruk. For eksempel bruker mange av 15-29 åringene både fredag og lørdag til å være ute på byen eller sammen med venner på annen måte. På søndag er de langt mindre sosiale, og da øker andelen som brukte kvelden til å se på tv. For 30-44 åringene er fredag den store tv-kvelden. Lørdager derimot er en langt mer sosial kveld, og følgelig er andelen som bruker kvelden til fjernsynsseing lavere.

Det er først og fremst 15-29 åringene som sprer seg på mange aktiviteter når kvelden kommer. I denne gruppen ser vi at nye medier spiller en rolle. Men alt fra 30 år står tv’n, avisen, familie og venner helt sentralt. Dette er et interessant funn i en tid hvor mange spår tradisjonell tv-seing en snarlig død og skylder på nettet. Det betyr imidlertid ikke at nettet er uviktig, at folks medievaner ikke er i endring og at nye medier ikke vil stjele tid fra tv’en. I helgen tror jeg imidlertid at kombinasjonen sofa og tv-underholdning fortsatt vil være vanlig i lang tid fremover. I tillegg til familiemiddagen og utelivet.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.