nrk.no

Ny Nett-TV fra NRK

Kategorier: NRK & Video


I all balubaen rundt NRK2/NRK3, så har du kanskje ikke fått med deg at NRK har fått nytt Nett-TV:

NRK Nett-TV

Med over 50 000 videoklipp, er NRKs nett-tv Norges klart største. Nyheter, underholdning, kultur, fakta, distrikt og sport.

Asbjørn spør om vi skal bruke Flash video med H.264, og det skal vi kanskje.

Jeg håper dette kan føre til at NRK slutter å publisere Nett-TV-innholdet sitt i Windows Media-format og kan gå over til H.264 avspilt gjennom en Flash-avspiller. I tillegg bør H.264-videoene være mulig å spille av direkte, uten bruk av Flash, slik at alle videofilene blir tilgjengelig på alle plattformer og systemer uavhengig av Flash-støtte. Dette vil være en så dramatisk mye bedre løsning enn Windows Media-opplegget NRK Nett-TV er på i dag, at det vil overraske meg om NRK ikke allerede har satt igang forprosjekt på dette.

Men i denne versjonen er det – dessverre for noen – fortsatt Windows Media Video (WMV) som brukes. Det betyr at noen brukere av Mac og Linux kan få problemer. Da er det i såfall bare fint om dere forteller om det her! På de maskinene vi tester på, fungerer det ganske bra forutsatt at du har Flip4Mac installert. Men det er endel ting som ikke funker på Mac. Det viktigste er når du f. eks. ser Dagsrevyen, så kan du finne hvert enkelt innslag i Dagsrevyen i en liste. Det funker fint på PC, men ikke på Mac. Klikker du et av innslagene, så får du likevel Dagsrevyen fra starten. Macen får ikke med seg de såkalte «indekspunktene» i videoene, så den begynner fra starten. Ikke bra, og vi jobber med saken!

Dagsrevyen lister

Det andre er at vinduet noen ganger krymper til kvart skjerm, slik:

Dagsrevyen kvart skjerm

Si gjerne fra om andre ting dere finner, eller kom med generelle tilbakemeldinger – både ros og ris!

117 kommentarer

 1. Daniel Aleksandersen

  NRK kan jo også være fremtidsrettede; for engangs skyld. I følge utkastet til HTML 5 skal alle nettlesere støtte Theora og Vorbis kodene i .OGG beholdere. Disse to formatene er åpne og er ikke begrenset av patenter eller andre ulumskheter. Per idag er det full støtte for formatet på Windows og Unix (Linux/Mac OS).

  Flash er bedre enn Windows Media-formatet. Men ikke mye bedre. For eksempel finnes det ingen Flash avspiller på 64bit systemer.

  Svar på denne kommentaren

 2. Martin Bekkelund

  Som Mac-bruker uten tilgang til Windows-maskin synes jeg først og fremst at det er hyggelig at dere har fokus på denne plattformen, at dere gjør tester og ber om tilbakemeldinger slik som her.

  Når det gjelder Windows Media, synes også jeg at det er beklagelig at NRK som allmenkringkaster låser ned offentlig tilgjengelige sendinger i proprietære formater. Jeg er helt enig med Asbjørn, som jeg for øvrig kjenner som en svært kunnskapsrik og kompetent person. Det er ikke helt slik jeg som lisensbetaler ønsker å få «tilgang» til sendingene. Hvis valget av Windows Media er et forsøk på å forhindre kopiering, kan jeg forklare at min bloggpost «Nedlasting av programmer fra NRK.no» er en av de mest leste artiklene jeg har skrevet. Det bør umiddelbart trigge to tanker:

  1. Seerne ønsker å laste ned sendinger.
  2. Det vil alltid være mulig å omgå kopisperrer.

  For det siste punktet er det ikke et spørsmål hvorvidt brukerne kommer til å gjøre det eller ei, fordi det kommer de selvfølgelig til å gjøre, men et spørsmål om å kriminalisere brukerne. Sammenlign det gjerne med CD-er med og uten kopibeskyttelse, og det juridiske kråkereiret denne problemstillingen befinner seg i.

  Svar på denne kommentaren

 3. NRK burde etter min mening standardisere seg på den ISO-sertifiserte MPEG-standarden. Det digitale bakkenettet benytter MPEG-4, podkaster er som regel basert på MPEG-4 og Flash støtter nå MPEG-4 gjennom H.264-kodeken. Det er derfor litt rart at man bruker Windows Media på nett. Har et inntrykk av at podkastene til NRK er kodet om fra WMV til H.264 på podkastene, noe som forringer kvaliteten betraktelig.

  WMV er den mest lettvinte og klart billigste løsningen, men det er jo ikke uten grunn at MS tilbyr sine produkter langt, langt under markedspris. Motivet er jo at MS vil bruke «WMV-standardiseringen» som en ‘trojansk hest’ for å gjøre Windows-plattformen mer attraktiv.

  Hva hvis de store allmennkringkasterne NRK, SVT, DR, YLE og BBC gikk sammen og utviklet en felles publiseringsløsning basert på feks MPEG? Debatten og ‘folkekravet’ er jo det samme i alle landene.

  Man burde i alle fall ikke basere seg på løsninger fra selskap som Microsoft og Apple, som først og fremst har til hensikt å selge sine egene operativsystem og digitale avspillere.

  Svar på denne kommentaren

 4. I all kritikken her, så vil jeg bare gi kudos for live NRK1 og NRK2. Jeg har såpass dårlig signal på TVen på grunn av en enda dårligere bordantenne, så jeg får verken inn 1-eren eller 2-eren (og ihvertfall ikke 3-eren), så nå kan jeg endelig få med meg litt på TV også 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Testet litt i Safari 3.0.3 med flip4mac 2.1.1.70 installert og det ser jo litt bedre ut enn før. Det nærmer seg jo brukbart nå for oss stakkars forsmådde ikke-windowsere. Orker ikke å gjenta kritikken over med henblikk på formater og plattformer, sier meg bare enig.

  Jeg ser at når jeg går inn på dagsrevyen så kommer septembersendingene opp i mappen August 07, det er jo litt artig. Ellers kan dere hilse dagsrevyredaksjonen og be dem passe på orddelingen sin 🙂

  Breadcrumb: Nett-TV > Program > Dagsrevyen > August 07 > Dagsrevyen 04.09.07 > Barne kriminalitet

  Men uansett, dette var jo bare en liten avsporing. Flott at dere forbedrer tjenesten og jeg håper dere fortsetter dette i disse underskuddstider.

  Svar på denne kommentaren

 6. Øyvind Solstad (NRK)

  Takk for alle tilbakemeldinger, og fortsett å komme med dem! Det er uvurderlig viktig for oss å få vite hva som funker og ikke funker.

  @Thordur: Ja, det la jeg også merke til. Tror det har gått hardt for seg i Nyhetsdivisjonen vår denne uka! 😉

  @Daniel: På loggene våre så har over 99% av de besøkende Flash installert. Utbredelsen av YouTube og Google Video gjør at de aller, aller fleste som bruker nettet, også har Flash installert. Vi må også ha formater som støttes av gamle browsere.

  @Martin: Mac er faktisk det som etterhvert alle som redigerer video i NRK skal bruke. Så det vil etterhvert bli flere hundre Mac-brukere i NRK, i tillegg til de flere tusen PCene som er her. Og hundrevis av servere. Når det gjelder det med å la folk laste ned alt vi legger ut, så er det sider ved dette: Hva vi kan få til rent teknisk (og de økonomiske sidene rundt dette), og hva som kan gjøres innenfor de rettighetene vi har. Musikk og bruk av skuespillere er f. eks. en ting som må klareres før NRK evt. kan legge ut mye mer innhold til nedlasting. Når det gjelder å skifte over fra WMV til f. eks. Flash, så betyr det en ganske omfattende endring av en produksjonskjede, og konvertering av over 50 000 klipp! Ingen liten jobb, selv for de toppfolkene som jobber med dette i NRK. Men vi har dette i tankene hele tiden. Og jeg kan love at ingen ting er hellige i så måte. Er Flash et bedre format for video på nettet for oss, så velger vi det.

  @Ole: Bra tanker, og tanker som vi også diskuterer, nesten hver dag. Hva er best for dere som skal se på dette, og hvordan skal vi tilrettelegge for dette.

  @Ronny-André: Takk for skryt! Dette har jeg faktisk ikke testet selv ennå.

  Og ikke la mitt altfor lange svar stoppe dere fra å legge igjen flere kommentarer, selv om mye er sagt allerede. Det er lov å være enig med folk, det gir oss en indikasjon på hva dere er opptatt av.

  Svar på denne kommentaren

 7. Veldig bra at dere fokuserer på å gjøre nett-tv bedre, og fint å høre at dere er beviste på valg av formater. Men for min del er denne oppdateringen muligens et langt skritt tilbake. Tidligere har jeg kunnet se NRK nett-tv helt fint, men det kan jeg ikke nå. Jeg sier «muligens» fordi jeg nå kjører alpha-versjonen av neste versjon av Ubuntu, Gutsy Gibbon, så det kan også være derfor.

  Ellers er jeg helt enig i at dere bør lede an og bruke Ogg. Det er jo fult mulig å gjøre en browser-sjekk for så å servere H.264 via Flash til de eldre nettleserene.

  Jeg kan forresten ikke se noen link til live streaming noe sted, hvor finner jeg det?

  Svar på denne kommentaren

 8. DR velger MPEG4/H.264

  […] Det betyr at danske nettbrukere vil få et bedre tilbud, siden MPEG4/H.264 fungerer uavhengig av plattformer, og er en åpen standard. Diskusjonen i forhold til dette i NRK foregår flere steder her på NRKbeta, både under artikkelen “Ny Nett-TV fra NRK” og under artikkelen “Flash 9 støtter H.264″. Vi tar gjerne i mot dine idéer og synspunkter på dette også. […]

  Svar på denne kommentaren

 9. Hans Petter Birkeland

  Har testet litt med Firefox/Mplayer-plugin i Ubuntu Feisty Fawn nå, og det fungerer rimelig greit. Jeg kjører nett-tv i separat vindu, ikke embedded i nettsiden. Jordmødre kom i ca. 2/3 størrelse. Det siste Brennpunkt fra i vinter kom i mye mindre format. Ellers kom de programmene jeg testet med i full størrelse og riktig 16:9-format. God kvalitet og ingen hakking.
  FirefoxPortable på en minnepinne i Windows virket ikke i det hele tatt, der fikk jeg bare ut lyd.

  Svar på denne kommentaren

 10. Asbjørn Ulsberg

  «På loggene våre så har over 99% av de besøkende Flash installert.»

  Dette vet dere egentlig ingen verdens ting om. Det gir dere en viss indikasjon, men for det første er all slik Flash-måling utført med JavaScript og for det andre er det ikke sikkert at de som har innstallert Flash nødvendigvis har en fungerende Flash-innstallasjon. Sistnevnte punkt er ikke så aktuelt lenger som det var før, men det hender at Flash innstalleres på gal måte, spesielt i andre nettlesere enn Internet Explorer, og da vises det ingen Flash-objekter i nettleseren uansett hvor mye nettleseren sier ifra til JavaScript om at «joda, jeg har Flash!».

  Tilbake til mitt første punkt, så er det ikke alle som har skrudd på JavaScript heller. Mange sitter bak jobb-brannmurer som filtrerer det vekk, noen skrur det av på grunn av sikkerhet, andre bruker nettlesere som rett og slett ikke har støtte for skripting, osv. Til sammen utgjør ikke dette mange prosent av brukerne, men da NRK er en allmenkringkaster mener jeg at absolutt alle bør inkluderes i NRKs målgruppe, både på TV og på nett. Og at internett liksom ikke faller inn under allmenkringkasteransvaret til NRK er så idiotisk at dét gidder jeg ikke diskutere engang. 😉

  Over til saken; godt å se at popup-maniet endelig er offisielt over! Jeg var ganske flau da jeg fant ut at det ikke var mulig å nå frem med ønske om å drepe popup-vinduet i forrige versjon (som jeg hadde en og to hender med i utviklingen av). Det er nå mulig for alle å på en enkel måte sende URI-er til klipp de liker direkte til venner og kjente gjennom e-post, IM, SMS, osv. Dette er bra!

  Noe som ikke er så bra er at videoformatet fortsatt er i Windows Media. Jeg kjenner produksjonskjeden til NRK godt og vet hvilken enorm jobb det er å legge om på den, men jeg håper dere tar kommentarene herfra og ikke minst de som har kommet fra EFN og likesinnede de siste 5 årene seriøst. Det nevnes OGG/Theora flere steder, men jeg mener det vil være langt mer naturlig og hensiktsmessig for NRK å produsere video i H.264, med tanke på at dette allerede er det dominerende HD-formatet og dét som vel er enklest å få strømlinjeformet inn i en ny HD-basert produksjonskjede, med alle tenkelige ut-kanaler fra ett og samme videoformat.

  H.264 er nå også lett å plugge inn i Flash, noe som gjør at man enkelt kan lage en avspiller rundt det hele. Og jeg vil tro at når video-elementet blir implementert av nettleserne, så vil støtten for «video/mp4» være på plass på samme måte som «video/ogg-theora», selv om sistnevnte muligens vil være den eneste påkrevde kodeken i følge HTML5. Vi får se. Uansett er dette langt frem i tid og jeg mener NRK bør kunne sette igang H.264-produksjon allerede i dag, slik at de er klare til å gå over den dagen Adobe slipper «Flash 9 Moviestar» i RTM.

  Når det gjelder endringer i selve Nett-TV vil jeg tro det er snakk om litt småflikking for å få det til å fungere. SWFObject som erstatter en lenke direkte til MP4-fila vil f.eks. kunne fungere bra, så må man kanskje gjøre litt mikk for å få til indekspunkter o.l. i selve Flash-avspilleren. Men dette er jeg nesten sikker på at NRK har folk med kompetanse på, så hvis dere vil, så får dere det til. Lykke til! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 11. Øyvind Solstad (NRK)

  «Dette vet dere egentlig ingen verdens ting om. Det gir dere en viss indikasjon.»

  @Asbjørn: Du går hardt ut… 😉 Vi vet så mye som man kan forvente å vite om dette.

  Det er vel ikke vanskelig å være enig om at Flash video er den mest brukte standarden for video på nettet nå? YouTube, Brightcove og alle de store bruker Flash og det funker.

  Kjenner godt til begrensningene i måling av slikt i en logg, Javascript etc.

  Er enig i betraktningene dine vedrørende H.264. Fordelen med H.264 er at det skalerer så bra, fra mobil til HD. Og når det nå finnes i Flash video, så gir det en svært bra måte å gi nesten alle der ute et tilbud som både virker og gir høy kvalitet.

  Det største problemet med Flash video er, som nevnt i en annen tråd her på NRKbeta, at Adobe foreløpig har en for drøy lisenspolitikk på Flash på enkelte områder. Får håpe de skjønner at de kan «eie» verden om de bare gir folk bedre lisensvilkår…

  Svar på denne kommentaren

 12. hei,

  Hva med å legge ut adressen (mss:// eller hva det nå heter) lett synlig på nettsidene til hver enkelt sending? (Kan vel legges inn i koden hvis en detekter safari eller OS X?). Slik at vi kan kopierere det inn i VLC uten så mye styr og få en mye bedre opplevelse enn flip4mac.

  Ellers enig med de fleste her om åpne formater og bruk av ISO-standardiserte formater.

  Svar på denne kommentaren

 13. Alf P. Steinbach

  Flash fungerer dessverre dårlig med enkelte installasjoner av Firefox i Windows (der det ikke nytter å reinstallere, annet enn å reinstallere hele Windows). Så en overgang til Flash vil gjøre livet surt for mange Firefox-bruker. I tillegg vil det gjøre livet surt for dem som kjører Flash-blokkering på grunn av reklame.

  Flash er ikke en løsning — på /noe/.

  Flash (og idiotiske, inkompetente, trendy, kunstneriske å-så-fiiint web-duhsignere) er problemet.

  Svar på denne kommentaren

 14. Tor Even Mathisen

  Nå kan jeg ikke lenger se NRK nett-tv på Xbox’en min! Det er veldig dumt, for det fungerte veldig bra. Nå bruker jeg nrkbrowser2 som er et .py script som kjører under xbox-mediacenter, og er avhenig at frivillige skriver det om slik at det fungerer med det nye nett-tv. Hva om NRK selv hadde laget denne applikasjonen?

  Svar på denne kommentaren

 15. Øyvind Solstad skrev: «@Daniel: På loggene våre så har over 99% av de besøkende Flash installert. Utbredelsen av YouTube og Google Video gjør at de aller, aller fleste som bruker nettet, også har Flash installert. Vi må også ha formater som støttes av gamle browsere.»

  Og +/- 97% av norges befolkning besøker nrk.no fra en Windows PC med Media Player installert. Som Mac og Linux bruker siden 2000 har jeg hørt den forklaringen før fra NRK. Dette var/er også listet som begrunnelse til valg av MS WMV som plattform for nrk nett-tv på nrks hjelpesider. Man kan mistenke at det prioriteringen for nrk er å tilfredstille % av dagens besøkende og ikke plattformnøytralitet. Dette er litt synd, fordi ingen kan spå hvilken plattform fremtidens besøkende sitter på. For eksempel er Linux på mobile enheter noe av det raskest voksende segmentet i programvareindustrien. Det er neimen ikke sikkert bestemor i framtiden kommer til å surfe nrk.no med Adobe Flash installert, hun kan likegjerne kjøre Firefox på Linux med forhåndsinstallert GPL’ed Silverlight-plugin. Eller likegjerne en iPhone om horder av Steve Jobs tar over verden.
  Uansett, jeg er likevel glad for at nrk tar plattformstøtte alvorlig. Men jeg forholder meg likevel tilbakeholden inntil nrk satser på teknologi som kan love oss kveldsnytt sendinger uavhengig av hvilke plattform vi adopterer som sluttbrukere. La det være ia64, ppc, mobiltelefoner med videre.

  Svar på denne kommentaren

 16. Øyvind Solstad (NRK)

  På NRKbeta er tallene noe annerledes enn på nrk.no: Siste uke er det 69% Windows, 19% Mac og 14% Linux.

  Siden starten for noen måneder siden er det 86% Windows, 11% Mac og 2% Linux.

  Vi er virkelig interessert i å finne løsninger som fungerer for det meste som finnes av plattformer. I tiden fremover kommer en svært stor del av trafikken på nettsteder å være fra mobile enheter. Og den prosentandelen kommer til å øke. Da må vi selvsagt ha en løsning som funker på disse. Flash fungerer f. eks. ikke på iPhone, men H.264 gjør.

  Så at Flash støtter H.264 er glimrende. Men det løser ikke alle problemer.

  Ogg er et spennende alternativ men vi må ta hensyn til alle som har eldre browsere også.

  Ja, vi tar plattformuavhengighet svært alvorlig. Vi har både Windows (i alle varianter), Macer og Linux i flere varianter her. Vi har mobiler (og da snakker vi ALLE typer), Palm, Windows Mobile, iPhone, PSP, Xbox, PS3 osv. Vi tester ting på alt vi kan.

  Men vi har ikke alle dingser med alle varianter av alle plattformer. Derfor er tilbakemeldingene dere gir oss her til uvurderlig hjelp.

  Begrunnelsen for valg av WMV ligger mange år tilbake. I internett-tid er alt mere enn et år tilbake en mannsalder. Tror ikke du skal legge for stor vekt på det, annet enn at vi kanskje burde oppdatere noen av sidene våre oftere… 😉

  Svar på denne kommentaren

 17. En annen begrunnelse for valg av WMV var muligheten for å bruke DRM med det mål om å ivareta opphavsrett. Skjønt WMV med DRM har blitt lite benyttet så vidt jeg har observert. Er dette noe dere er gått bort fra?

  DRM og plattformnøytralitet viser seg jo å være umulig å forene, se filmarkivet.no for å nevne noe. (nrkbeta.no har sikkert høyere treff fra mac og linux brukere nå kan jeg tenke meg. 🙂 )

  Svar på denne kommentaren

 18. «En annen begrunnelse for valg av WMV var muligheten for å bruke DRM med det mål om å ivareta opphavsrett.»

  Haha, heh.. Ehm, det var en spøk, sant? 🙂

  Jeg har forresten en god nyhet. Jeg har nettopp vært hos faren min, og der kunne jeg se på NRK nett-tv på hans Ubuntu Feisty-maskin. Men jeg kunne ikke hoppe til et bestemt sted i nyheten, den starta alltid fra begynnelsen. Han bruker Totem-pluginen i Firefox.

  Svar på denne kommentaren

 19. Hei børge, takk for tips. 🙂 Nei det er desverre ingen spøk. Dette er brukt som argument i ett svar på valg av standarder til nett-tv i Stortinget, april 2005:

  «Et annet viktig moment for NRK er at det bare er Windows Media som har en fullgod løsning for DRM (Digital Rights Management, eller rettighetskontroll). De som har rettigheter til å distribuere sendinger og programmer på nett-tv, krever ofte at NRK kan kontrollere hvordan programmet eller innslaget brukes, dvs. at selskapet har mulighet til å kontrollere hvem som kan se innslaget, når de kan se innslaget, hvor mange ganger brukerne kan se innslaget, hvor brukerne kan se innslaget osv. Uten slike verktøy vil NRK ikke kunne forhandle rettigheter til svært mange av dagens programmer og sendinger.»

  Kilde:
  epos.stortinget.no/SpmDetalj.aspx?id=32046

  Svar på denne kommentaren

 20. Asbjørn Ulsberg

  WMV med DRM har blitt benyttet, så vidt jeg vet, ved enkelte sportssendinger (spesielt OL), da dette har vært krevd av de med opphavsretten til de angitte sendingene (som IOC). WMV ble imidlertid valgt såpass lenge før DRM i det hele tatt var på teknologifolkemunne at det neppe hadde stor påvirkningskraft på valget som ble tatt. Jeg kunne lagt mer ut om dette, men føler det er mer på sin plass at noen som fortsatt arbeider i NRK kan fortelle den historien, om de føler for det. 🙂

  Det er i hvert fall godt å lese at dere tar plattformuavhengighet og åpne standarder på alvor. Alf P. påpeker at Flash ikke fungerer tilfredsstillende, noe jeg kan si meg enig i. Det fungerer imidlertid godt nok for de aller fleste. Men man skal ikke gi seg med dét. Man må i tillegg til en Flash-avspiller sørge for at videoene lar seg spille av også uten Flash, med ulike former for degraderbart innhold. SWFObject med lenke til MP4-fila, vil, som jeg har skrevet, gi dette.

  Hvis dere trenger hjelp til utvikling av en slik løsning er det jo bare å ta kontakt… 😉

  Svar på denne kommentaren

 21. Det høres ut som en fantastisk ide dersom det lar seg gjøre å tilby MP4 som alternativ i de situasjoner der Adobe Flash ikke fungerer tilfredstillende. Linux fikk sin Flash utgave 9 (med ALSA støtte) pinlig sent og Flash ytelsen har så lenge jeg kjenner til alltid vært svak på Mac OS X, så historien tatt i betrakning burde man helst ikke støtte seg på Adobe Flash alene.

  Selv om DRM ikke er så avgjørende for valg av teknologi kan det likevel synes som om dette er ett viktig moment for NRK.

  Apropo jeg kom over denne i dag:

  «OpenIPMP is the most mature and successful open source and open standards based DRM solution. Portable to any desktop, server or embedded platform, OpenIPMP is the most complete, flexible, and affordable DRM solution available. In addition to its native support for MPEG-2, MPEG-4, and ISMA (including streaming) it is also easily adaptable to virtually any other frame-based media format (including mp3, ogg, and proprietary formats etc).»

  mutablemedia.com/

  Høres jo for godt ut til å være sant. Ulempen er jo at de som ønsker å se drminnhold fra Windows sannsynligvis må installere en plugin, noe de ikke behøver med WMV. Heldigvis virker det som at en brorpart av NRKs innhold er uten DRM.

  Svar på denne kommentaren

 22. Øyvind Solstad (NRK)

  Det stemmer at enkelt ting har vært sendt med DRM, og OL er ganske riktig en av dem. Samme med endel annen vintersport, som f. eks. skiskyting. Det er faktisk slik at endel rettigheter får man ikke kjøpe for fri streaming/nedlast til nett selv om man selv ønsker. Men MÅ legge det bak en betalingsløsning, uten at nødvendigvis OL og skiskyting er eksempler på det.

  Flash skal få en DRM-løsning før jul. Kan jo bli interessant og se hva den inneholder. Og hvilke lisenspriser Adobe legger seg på.

  Takk for tips om OpenIPMP. Det må vi også ta en titt på, selv om installeringen av plugins er et stort hinder for «mannen i gata».

  Svar på denne kommentaren

 23. Asbjørn Ulsberg

  Hvis dere går for OpenIPMP (er det bare jeg som får lyst til å skrive OpenPIMP?) så kan dere jo vurdere utilgjengeligheten dét medfører ifbm nedlasting av en plugin (det er jo tross alt bare DRM-infisert materiale som har behov for plugin hos klienten) fremfor utilgjengeligheten WMV per i dag medfører og i økende grad vil medføre etterhvert som Windows-plattformen blir mindre og mindre populær.

  Jeg synes uansett det er pussig å skulle velge distribusjonsformat av Norges kulturarv etter et egentlig meningsløst kriterie satt ned av noen åpenbare ikke-teknologer i IOC, fremfor å gå for et åpent og standard-basert alternativ og heller gjøre et unntak i formatvalget i de ytterst få tilfellene der DRM er påkrevd. At de ytterst få promillene med sendetid som krever DRM skal få diktere hva NRK skal distribuere 99.9% av tiden høres for meg helt sinnsvakt ut.

  Digi har en ganske informativ artikkel om OpenIPMP som kan være verdt å lese: w3.digi.no/php/art.php?id=311675

  «OpenIPMP er designet for å kunne integreres med alle MPEG-2 og MPEG-4-baserte A/V-håndteringssystemer, men åpen kildekodeutgivelsen leveres fullt integrert med MPEG4IP, som sponses av Cisco og hevdes å være den mest populære, åpen kildekodebaserte programvarepakken for koding, dekoding og avspilling av MPEG-4-innhold. […] OpenIPMP-plugins for Windows Media Player og Quicktime Player skal være kommersielt tilgjengelig fra flere leverandører av MPEG-codecs.»

  Svar på denne kommentaren

 24. Har Ubuntu 7.04 på alle husets maskiner. Fleire og fleire oppdager og bruker dette flotte systemet, som er eit godt alternativ til Windows. Nrk nett-tv har lenge fungert fint gjennom Totem og xinelib. Siste veka var det slutt på nett-tv. Kva skjer?????
  Kvifor ikkje bruke Flash, ogg eller mpeg format?

  Svar på denne kommentaren

 25. Øyvind Solstad (NRK)

  * Terje: Silverlight er spennende, men finnes f. eks. ikke for Linux ennå. «Microsoft Silverlight 1.1 Alpha September Refresh – Mac or Windows
  The runtime required to view Silverlight 1.1 applications in your Web browser. Please note that the installation screen will indentify the runtime as “July 2007 Alpha Refresh,” but this is incorrect — the Alpha September Refresh will be installed.»

  @TV-titter: Hvis vi bruker f. eks. MPEG4 vil dette være mulig.

  @Arne: Som du ser i tråden over så er Flash og MPEG4 høyst mulige alternativer.

  Svar på denne kommentaren

 26. NRK har den beste mobile tjenesten

  […] Vi holder allerede på med et prosjekt for å forbedre kraftig det vi vel nå kan kalle Norges beste mobile nettsted. Og der kommer du inn i bildet. For akkurat som med Nett-TV så har vi veldig lyst på tilbakemeldinger. Hva funker? Hva funker ikke? Hva savner du? Hva må vi for alt i verden ikke forandre? Hva skal det være mere av? Mindre av? NRKs wapside dagbladet wapDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 27. Jeg synes den nye nett-tv-en ser mye bedre ut enn den gamle. Bedre løsning med bl.a. muliggjøring av lenking til klipp og fjerning av sprettoppvindu. Et stort problem for meg er imidlertid at den hakker noe fryktelig. Først tar det gjerne 20-30 sekunder før videoen starter, og når den vises oppdateres bildet ca. én gang hvert femte sekund, mao. ikke veldig brukbart. Dette gjelder kun klipp lagt ut siste 1-2 måneder ser det ut som. Jeg bruker Windows XP med Windows Media Player 11, men kjenner en med Vista med samme problemet. Jeg stemmer også for H.264 vha. Flash snarest mulig. Ogg Theora er bare å glemme de nærmeste fem år (i alle fall for en allmennkringkaster), men det ser spennende ut på lang sikt.

  Svar på denne kommentaren

 28. Sosiale nettverk øker tv-seing

  […] Tvertimot. Med unger som ikke vil sove, karrierer som trøkker hardere enn det sorgløse studentlivet, mann/kone og bikkje – så vil nettets valgfrihet bli enda viktigere. Det er det enda viktigere at du kan se de viktigste sakene fra NRK Nyheter klokka 01.05 når småen endelig sover. Eller oppdatere deg fra mobilen før T-banen kommer. […]

  Svar på denne kommentaren

 29. BBCs iPlayer får streaming versjon

  […] Flash-video spiser seg nå inn på markeder som tidligere brukte Microsoft-teknologi. Her i NRK bruker vi Windows Media Video i vår nett-tv, men det er ingen tvil om at Flash Video er et alternativ for en fremtidig nett-tv. Følg med her på NRKbeta for utviklinger. […]

  Svar på denne kommentaren

 30. Paul K Egell-Johnsen

  @30 av Asbjørn:
  «OpenIPMP-plugins for Windows Media Player og Quicktime Player skal være kommersielt tilgjengelig fra flere leverandører av MPEG-codecs.»

  Så da må alle windowsbrukere betale for å få disse plugins, det vil i hvertfall føre til ramaskrik.

  Ellers er det fornuftig det du sier om at man bør velge en teknologi som man kan gjøre unntak for i de tilfellene når rettighetene tilsier det, altså ikke DRM på det innholdet som NRK er pålagt å gjøre tilgjengelig (alt arkivmateriale, f.eks.) og all egenproduksjon.

  Tipper NRK Aktivum ikke liker det.

  Takk til Øyvind for god info her og håper arbeidet med nye universiell player får høyeste prioritet.

  Svar på denne kommentaren

 31. @Paul K
  Nå har jo NRK allerede DRM bare der hvor rettighetene krever det, om jeg har forstått det riktig. Det aller meste av WMV-arkivet er vel uten DRM.

  Det er ikke slik at Windows Media automatisk er DRM-befengt. Virker som den myten har oppstått og fått fotfeste i alt anti-MS-raseriet.

  Svar på denne kommentaren

 32. @Tor Erik:
  Dette er riktig. 99.9% av det vi gjør i dagens nett-TV med Windows Media er uten DRM.

  Det er kun når rettighetshaverne pålegger oss DRM eller geobegrensning at vi legger på beskyttelse.

  Svar på denne kommentaren

 33. Jeg synes det er flott at man jobber for fri og plattform uavhengig nett distribusjon.

  Men jeg håper alle husker på at flertallet av kundene/seerne har Windows systemer/ PC. Disse kunden er i snitt trolig mer ukyndige (SW messig) og vil til mindre grad enn Mac og Linux brukere klare å installere plug ins etc. Jeg tror det er viktig å vektlegge enkel brukeopplevelse for denne kundemassen.

  Noen av innleggene over gir meg en følelse av at det viktigste er å lage en «ikke» Microsoft løsning. Jeg tror det er viktigere at løsningen fungerer enkelt og stabilt på de mest utbredte OS og browser variantene. ( for ikke å snakke om hvilke krav avspillingen stiller til HW + Båndbredde)

  Jeg synes og det er veldig mye fokus på Flash, som jeg oppfatter på lik linje med Microsoft har diverse ‘issues’ med plattform/browser støtte og server lisens kostnader. Jeg ser ikke helt hvilken oppgradering dette gir i forhold til dagens MS løsning.

  En allmenkringkaster bør grundig vurdere total prosjektets kostnader over tid ( inklusive omlegginger/migrering etc) og modenhet / stabilitet på enkodere / servere etc.

  Svar på denne kommentaren

 34. Hovedargumentet for Flash er nettop brukeropplevelsen. Dette er velprøvd teknologi som spiller bra på tvers av plattformer.

  Det er nok ikke uten grunn at Google måtte bytte fra sin egen DivX-baserte greie og gå over til Flash i Google Video sin barndom. Og heller ikke uten grunn at så og si samtlige store videotjenester på nett i dag bruker Flash.

  Jeg er enig i at Microsoft av og til får ufortjent mye pepper. Folk tror alt som har med dem å gjøre alltid er fullt av DRM osv.

  NRK har faktisk en ekstra forpliktelse i forhold til åpenhet og formatuavhengighet. Vi må lytte til den store massen og gjøre det brukervennlig for dem, men samtidig ta hensyn til minoritetene. På alle måter.

  Svar på denne kommentaren

 35. Enig i at Flash kan brukes til å lage fine presentasjoner av innholdet, og at det brukes mye til særlig kortere videoklipp der hele filen lastes ned med progressiv avspilling , men i hvilken grad brukes flash til f.eks streaming/avspilling av lengre program/episoder eller til Live streaming? Hvilke store aktører bruker dette (for mer enn 1Mbps)? Eller er det kun nedlastning som er aktuelt? Live streaming i god kvalitet må vel og støttes ( da er det viktig at man har en moden streaming server og player teknologi som støtter alle varienter av overføring)

  Fra kommentarene over ser jeg at det nevnes at Flash har hatt issues på Linux, iPhone, Mac etc. Jeg vet ikke hvor reelle de er.

  En del av de kompabilitetes problemene man har opplevd med WMV streaming har skyldes enten at man har benyttet annen tilleggsfunksjonalitet som DRM eller indexering av filen etc. unngår man bruken av disse tror jeg WMV spiller bra på de fleste plattformer. Jeg vil bli overasket om ikke flash/ h264/eventuelt OpenIPMP i en eller annen grad kan forårsake tilsvarende utfordringer – kanskje denne gangen på Windows OS / WMP – der flesteparten av brukerne er?

  Svar på denne kommentaren

 36. Øyvind Solstad (NRK)

  Så lenge man putter H.264 eller andre åpne formater i Flash-playeren, så kan f. eks. iPhone og andre enheter som ikke støtter Flash se innholdet.

  Problemene med WMV skyldes ikke tilleggsfunksjoner. På helt vanlige installasjoner har folk problemer med helt streite klipp.

  Det kommer til å bli problemer hos noen uansett hvilken løsning vi velger.

  Men når både YouTube, Google video, Brightcove og de fleste andre som leverer online video bruker Flash, så er sjansen for at brukerne våre IKKE har Flash installert etterhvert ganske liten.

  Alt i dag har 95% av alle her på NRKbeta Flash, og det er mye høyere enn WMV.

  Ikke dermed sagt at vi velger Flash, men det er et interessant alternativ.

  Svar på denne kommentaren

 37. Sorry , men jeg trenger litt voksen opplæring her.

  Hva er de vanligste problemene folk har som ikke er DRM (sikkerhetskomponent) relaterte, eller relatert til selve web implementasjonen av linker / indexering av filen, eller båndbredde relatert, eller hardware relatert eller relatert til at andre prosesser på PC’en stjeler ressurser?

  Svar på denne kommentaren

 38. Live-streaming med flash funker bra. Cnet bruker feks flash under direktesendinger.
  cnettv.com/

  En annen stor flashbruker er feks ABC, som sender alle sine show på nettet i Flash (feks Lost, Desperate Housewives og Grey’s Anatomy).
  abc.go.com/index

  Flash er også blitt mer fleksibel etter at den har fått støtte for H.264-codecen.

  Problemet til Windows Media, og grunnen til at mange er skeptiske til WM, går ikke bare på kvalitet, men mer frykt for at Microsofts har vikarierende motiver for sin pushing av windows media (og DRM).

  Det er en viss fare for at MS vil/ville bruke windows media som et verktøy for å opprettholde sin monopolposisjon på operativsystemer.

  Hvis windows media hadde blitt en ‘de facto’ standard for lyd/bilde på nettet, ville det i prinsippet pulverisere konkurrerende plattformer som Linux og Mac .

  …det ville være det samme som å la SAS ha ansvaret for flyplassene, eller gi ansvaret for det digitale bakkenettet til NRK og Telenor (…hmm, vent nå litt… 😉

  Svar på denne kommentaren

 39. Uansett hvilket format en benytter så vil det være brukere som vil få avspillingsproblemer, og for å unngå dette må en innføre et «teorikurs» før folk før lov til å kjøpe en datamaskin… Stort sett fungerer dagens Nett-TV ganske ok bortsett fra enkelte problemer som for eksmpel på Mac med indeksering og avspilling av nyhetsklipp på nyhets-/sportsavspiller. Et større problem etter min mening er at når det skjer noe som mange ønsker å se via NRKs Nett-TV som for eksempel direktesendte sportssendinger så krasjer systemet og en opplever de merkligste feilmeldinger fordi kapasiteten blir sprengt et eller annet sted. Et annet ønske hadde vært bedre kvalitet på streamingen. Det frister ikke så mye å koble dataen til en 50″ TV for se siste Nytt på nytt.

  Svar på denne kommentaren

 40. Mats Taraldsvik

  Jeg sitter på Ubuntu Gutsy, og min erfaring med nett-tv er nå mye bedre enn tidligere, da jeg bare kunne glemme det. Klipp bruker en del tid på å laste, og av og til må jeg forsøke flere ganger, fordi klippet ikke blir lastet/spiller av.

  På nett-radio(hvis det ikke passer her, hvor skal jeg hendvende meg?) fungerer det omtrent på samme måte. Problemet der er at alle klipp starter på nyhetene hver hele time, og hvis jeg forsøker å spole, henger totem seg. Dermed blir det i praksis umulig å høre på radioprogrammer som begynner halv. (Så også at en hadde samme problem på nett-tv.) Er dette mulig å ordne?

  Når det gjelder podkastene savner jeg P.I.L.S. Hvorfor kan jeg ikke abbonere på dette fantastiske radioprogrammet? Dersom det er p.g.a musikken som spilles mellom klippene, har jeg et forslag: I tillegg til den «vanlige» feeden, går det an enten å ha en parallell feed, eller informasjon i podkast-fila om når det er musikkinnslag og hva som spilles. Er dette formatert riktig, skal det være en smal sak å hente podkasten, tidene og låtene inn i et program, og få dette til å lage en ny fil med disse lydsporene fra egen musikksamling, eller andre spor hvis man ikke har dette selv. På den måten får man ikke bare musikk man liker i podkastene, men opphavsrettigheter omgås også. Hvis dere skjønner hva tanken er, hva tror dere? Hvis ikke skal jeg gjerne forklare det bedre. (Hvis dette kommer på plass hjelper jeg mer enn gjerne til med å utvikle et program som beskrevet)

  OpenIPMP virker som et bedre DRM-alternativ, siden det er plattformuavhengig .

  Er helt med på Flash, dersom det finnes alternativer (som en direktelink som enten kan lastes ned eller streames i f.eks vlc)

  En nrk-plugin i totem med samme funksjonalitet som youtube-utvidelsen hadde jo vært artig. linux.wordpress.com/2007/10/17/youtube-support-within-totem/

  Svar på denne kommentaren

 41. Blue Beanie Day

  […] I dag er det Blue Beanie Day – dagen da du tar på deg en blå lue på profilbildet ditt på Facebook osv. Og hva er saken? Standarder på nettet og tilgjengelighet. Vi få slutt på det at man må ha et bestemt operativsystem eller nettleser for å bruke en nettside. Det gjelder både vanlige nettsider og lyd/video på nett. Her i NRK jobber vi hardt med å få vårt innhold tilgjengelig for flest mulig, uansett OS, både i nett-tv og på andre måter. It’s easy to show your support for web design done right. Put on a Blue Beanie and snap a photo. Then on November 26, switch your profile picture in Facebook or other social Network and post your photo to the Blue Beanie Day group at Flickr (here). […]

  Svar på denne kommentaren

 42. Lise M Henriksen

  Jeg har lånt laptopen til venninnen min i det siste for min har krasja pga virus/spyware som jeg har fått pga nedlasting musikk/video. Hun har en (digg) linux versjon (ubuntu tror jeg) på sin og nå vil jeg ha det på min laptop også! Men jeg har samme problemet som andre her at hvis jeg hopper til et bestemt sted i videoen så henger totem seg og prøver jeg indekspunkter så starter det alltid fra begynnelsen. Mitt spørsmål til dere i NRK er:
  Vet dere om en linux versjon som fikser indekspunkter og klarer å hoppe til et bestemt sted i videoen?

  Svar på denne kommentaren

 43. Øyvind Solstad (NRK)

  @Mats: Tenker du på idéen med å dele opp programmene, slik at du får all tale i en podkast og så en liste over musikken utenom?

  Jo, det er selvsagt mulig å gjøre. Mange av programmene våre redigeres for podkast, altså at vi tar bort musikken. Men det tar tid og ressurser og må ofte gjøres manuelt.

  Etterhvert vil vi få systemer der dette automatiseres. Jeg skal sjekke hvorfor P.I.L.S. ikke podkastes.

  Svar på denne kommentaren

 44. Mats Taraldsvik

  Lise M Henriksen: Problemet har ikke noe med linux i seg selv å gjøre, men er altså, som du sier p.g.a. totem/windows media player-plugin. Hvis det ikke finnes en linux-distro med en nyere (og/eller bedre) versjon av pluginen, vil du ikke finne noe som fungerer bedre, dessverre. Det samme skjer både med radio og tv, etter det jeg erfarer.
  Det du kan prøve, er å åpne adressen til fila i vlc. For å finne filadressen: Høyreklikk du et sted på siden -> vis kildekode. Søk etter «Filename», og kopier adressen, uten &browser=Mozilla på slutten. Da blir adressen en lang greie, som likner litt på denne:
  www1.nrk.no/nett-tv/asx.aspx?param=110CEA5851061DF61F44CF683020C3DCEE72CCBDD5993199119CB6C7D3794603F…

  Svar på denne kommentaren

 45. Øyvind: Når du først er igang, kan du sjekke hvorfor Hallo i Uken ikke podcastes også? Jeg har veldig lyst til å høre på det fast, men når det bare går på radio er det ikke sjans! Om den hadde begynt å bli podcasta hadde jeg blitt veldig glad!

  Svar på denne kommentaren

 46. Mats Taraldsvik

  Øyvind: Ja, tenkte på det, men dere trenger jo ikke dele opp fila selv. Det kan programmet gjøre, så de som ikke er interessert i å legge til musikk i podcast-filene, bare har én fil å forholde seg til.

  Det å legge til timestamps (og evt. artist – tittel) i f.eks kommentartagen til podcasten er vel ikke veldig mye mer arbeid, dersom det uansett må gjøres manuelt?

  P.I.L.S, som er et musikkprogram, kunne jo ha god nytte av dette. Det er jo et poeng for lytteren å høre musikken, også, og på denne måten er det mulig uten at dere får problemer med opphavsrettigheter.

  Forøvrig skulle jeg, som børge, likt Hallo i Uken som podcast.

  Svar på denne kommentaren

 47. ang Linux: Har hørt mye bra om desktop/laptop versjoner til dette OS i det siste og har lyst å sammenligne det med min xp som (av en eller annen grunn) bare går tregere og tregere for hver dag.. Fint om noen her kan si litt om mediaplayer-plugin i Linux virker alltid/ofte/av-og-til? Eller om noen som kan programmere kan si litt om hvor vanskelig / omfattende det er å lage en nrk-plugin for linux?

  Svar på denne kommentaren

 48. Mats Taraldsvik

  Hanne Lia: Når du har lastet ned og brent Ubuntu Linux til en cd, kan du starte opp fra den, og se hvordan du liker operativsystemet. Fordi det da kjører fra cd, går det litt tregt, men du får i hvert fall forsøkt det – og rører ikke harddisken.

  Svar på denne kommentaren

 49. Kommentarene og den store festen

  […] Dette er også vår erfaring. Og det har allerede begynt å skje her på NRKbeta. På artikkelen om den siste versjonen av vår Nett-TV er det nå over 60 kommentarer. Her er et eksempel fra den diskusjonen: […]

  Svar på denne kommentaren

 50. Vidar S. Ramdal

  @Mats Taraldsvik
  Du skriver: «Det du kan prøve, er å åpne adressen til fila i vlc. For å finne filadressen: Høyreklikk du et sted på siden -> vis kildekode. Søk etter “Filename”, og kopier adressen, uten &browser=Mozilla på slutten.»

  Den framgangsmåten er jo ganske tungvindt, særlig hvis man sitter og ser mange klipp – pleier av og til å slå i hjel tid med å se et titalls gamle Lille Lørdag-klipp, og det er kjipt å måtte gå gjennom alle de stegene for hvert eneste klipp.

  Kunne ikke den adressen legges som en link ved siden av avspilleren i Nett-TV? Gjør gjerne browser-sniffing slik at ikke linken behøver å vises for Windows-IE-brukere.

  Svar på denne kommentaren

 51. Mats Taraldsvik

  Vidar S. Ramdal: Jeg er helt enig, og har ikke sagt noe annet, men siden totem henger seg, var det det første jeg forsøkte.

  Ja, legges det til en link, blir ting enklere.

  Det er ikke sikkert Windows/IE-brukere ikke vil se linken. Sjansen for at noen der også vil bruke eksterne mediespillere til å se på klippene, er til stede.

  Svar på denne kommentaren

 52. Mats Taraldsvik: Linux ubuntu – Takk for tilbakemelding! Har nå installert ubuntu linux ved siden av min xp. Er mildt sagt overrasket over at selve installasjonen var faktisk enklere enn å installere xp.. Ser at ubuntu er klart raskere i forhold til min «gamle» xp.. Og jeg liker den nye open office som for min del er bedre / har flere funksjoner i forhold til min gamle ms-office.. Håper at nrk velger flash 🙂

  Svar på denne kommentaren

 53. Mats Taraldsvik

  Hanne Lia: Flott! Det går raskere å installere Ubuntu enn Windows XP, men det som er mer irriterende med XP, er alle driverne som må installeres i etterkant – det slipper du som regel unna i Linux.

  Om du skulle stå fast en gang, har jeg funnet mye hjelp på ubuntuforums.org (offisielle fora) og GNU/Linux-delen på diskusjon.no (under programvare) – også google, selvsagt! 😉

  Svar på denne kommentaren

 54. Nils Ellingsen

  Stemmer på x264 !
  Da kan folk velge avspiller-plugin selv, og støtte for formatet er meget utbredt, så en factory-default maskin bør kunne takle det (?). Med 2-3 forskjellige oppløsninger kan det sees på psp, ipod video/touch/phone, set-top bokser, mobiler, kanskje PS3 og Xbox også?

  YouTube har jo over 45 TB med video, og de tilbyr i flash-video (default), 3gp (m.youtube.com), og h264 som de tilbyr iphone og apple tv-brukere.

  For de som ser etter live-streaming som fungerer med VLC (endelig fikk de lov til å dekode wmv9!);
  NRK1: straumV.nrk.no/nrk_tv_webvid03_h
  NRK2: straumV.nrk.no/nrk_tv_webvid04_h

  For å endre oppløsning/størrelse, bytt ut «_h» i linken med «_m» for medium, «_l» for minste.
  Prøv å bytte tallene i linken også, ser ut til at url’en endres litt ofte, meldingen mac-brukere får på live-siden på nett-tv fungerer ikke.

  Mer info om NRK live-streaming her: ipod1.no/forum/viewtopic.php?f=106&t=155949&st=0&sk=t&sd=a&start=45

  Svar på denne kommentaren

 55. Geir Arne Brevik

  Old skool å kommentere en tråd fra begynnelsen av september, men altså: I Safari hos meg (siste OS X 10.5.1, Safari 3.0.4, muligens ikke helt siste Flip4Mac), er det én irriterende ting med WMV-avspilling: Bufringen og avspillingen av video stopper om jeg bytter til en annen tab. Dersom jeg løsriver tab’en til et eget vindu, oppfører videoen seg ordentlig, selv om vinduet ikke har fokus.

  Dette er muligens WebKit sitt ansvar eller muligens Flip4Mac sitt ansvar, uansett skjer det ikke med Flash video.

  Flash video kan man også se i fullskjerm om nødvendig, noe QuickTime-pluginet foreløpig ikke støtter.

  Svar på denne kommentaren

 56. Jeg har brukt masse tid de siste dagene på å prøve å få NRK nett-tv til å funke hos meg. Jeg har fulgt alle rådene på NRK’s nettsider. Jeg har en vanlig, ganske ny laptop – Windows XP, Windows Media Player 11 og Internet Explorer 7. De to siste har jeg avinstallert 2 ganger de siste dagene – uten resultat.

  Når jeg prøver å sette i gang nett-tv lyser bare «play»-knappen, det står «Klar» over knappen – men ingenting skjer. Har prøvd MediaConnectivity – hjelper ikke.

  Jeg synes å huske at jeg har kunnet se nett-tv før (i fjor).

  KAN NOEN HJELPE MEG PLEASE!!!

  1. Har det noe med at jeg installerte iTunes for noen måneder siden?
  2. Har det noe med at jeg bor i England (jeg kan se nett-tv på laptopen til min samboer uten problemer)?

  mvh
  Uti vår hage 2-fan

  Svar på denne kommentaren

 57. Last ned Lars Monsens Nordkalotten 365 – gratis og i full kvalitet

  […] Ny nett-tv fra NRK – gi oss tilbakemeldinger på nett-tv’n vår! Bedre nyheter – vi lanserer snart en bedre tjeneste for nyheter, og ber deg om tips for hvordan den skal være. Remiks været – lag egne applikasjoner for nett med gratis værdata fra yr.no bittorrent fullkvalitet kvalitet monsen nedlasting nordkalottenDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 58. Jeg synes dette er veldig bra fordi Windows Media Player lagger av og til på noen videoer. VG-TV har jeg hatt problemer med.

  Det første jeg gjør da er å finne videoen på youtube da lagger det ikke og da er det f.eks. mulig å spole til slutten av videoen selv om videoen ikke er ferdig lastet og best av alt flash funker på linux og mac 😀

  Svar på denne kommentaren

 59. For en tid siden laget jeg et lite program som henter ned stream-URLer og info for alle sendingene på NRKs nett-tv. Det var i frustrasjon over å måtte manuelt dissekere HTML og ASX for å finne den egentlige MMS stream-URLen for avspilling i Linux, samt for å få bedre oversikt over hva man egentlig kan finne i arkivet.

  Programmet kan man finne her: git.lofi.sh/?p=nrk.git

  Et eksempel på output her: heim.ifi.uio.no/sveniu/nrk-archive-20071201.xml.bz2 (2.5MB)

  Svar på denne kommentaren

 60. Kjempemessig å se alt engasjementet rundt valg av filformat her! Jeg håper virkelig at nrk nett-tv lander på h.264 feks. via flash, men jeg ønsker virkelig også at direktelinken til filen blir gjort synlig på siden, slik at en kan få åpnet innholdet selv uten flash. Kunne ikke NRK allerede gjort dette nå med de eksisterende sidene, slik at man slipper å grave i htmlkoden hvis plugin ikke funker.
  h.264 kan virkelig gi fantastisk bilde sammenlignet med feks xvid (og wmv?) på samme bitraten, par det med skikkelig lyd så blir det bra!

  PS: Tipper dere får bra respons på Nordkalotten 365 torrentene!

  Svar på denne kommentaren

 61. Svenx: Genialt, mangler bare mulighet for inkrementell oppdatering. Lite vennlig for NRK sine servere, men sålenge få bruker programmet er det vel ikkje store problemet 🙂

  Eirik har jo sagt at dei holder på med et mer utviklervennlig API, men ting tar jo tid så 🙂

  Svar på denne kommentaren

 62. Den nye nett-TVen fungerer vesentlig bedre i Opera 9 på Vista x64 enn den gamle løsningen, men den er fortsatt ikke fullgod (i hvert fall ikke her). Jeg kan ikke spole, gå frem eller tilbake, kan egentlig bare se programmene fra starten, og eneste valg er fullskjerm.

  Svar på denne kommentaren

 63. Lekker ny videospiller fra Dagbladet

  […] Vi har diskusjoner gående her på NRKbeta om både nyheter, ny nett-TV, testing av flash og nå sist testing av BitTorrent. Innspillene vi får er veldig verdifulle og selv om vi ikke klarer å svare på absolutt alle kommentarer så kan jeg love at vi leser samtlige. […]

  Svar på denne kommentaren

 64. Hei! Kommentar fra en ivrig nettTV bruker. Først og fremst vil jeg si at NRK nettTV er bra, og har blitt bedre, men NettTV har fortsatt litt igjen… Jeg tror nok dere kan ta mye lærdom av TV2. De leverer en oversiktlig og bra tjeneste.
  Når det gjelder DIREKTE siden, synes jeg den er uoversiktlig. Jeg vil i hovedsak se direkte sendte sendinger fra hovedkanalene NRK1, NRK 2 og NRK3, som er mulig å få sendt via NettTV. Så etter min mening kan listen bli mer oversiktlig.
  TV2 har en veldig fin oversikt over hva som vil bli sendt direkte på nett TV’n den dagen og forrige dag…
  Når man trykker på NYHETER, skjønner jeg ikke hvorfor det ikke finnes noen linker til nyhetssendingene deres, etter dato (Dagsnytt, Kveldsnytt, Lørdagsrevyen osv…).
  I all hovedsak savner jeg en total oversikt over siste sendte programmer på TV. En liste over siste publiserte programmer, sortert etter dato og klokkeslett… Og ikke dra inn alle mulige lokal sendinger. De kan være på egen liste for lokal TV…
  Når det gjelder stabilitet fungerer det veldig ustabilt med IE7. IE7 låser seg til stadighet, og må startes på nytt. Nå bør vel garantert Microsoft også få denne tilbakemeldingen, men saken er den at det fungerer knirkefritt på TV2 sin nett tv med IE7, mens det til stadighet låser seg på NRK nettTV, når jeg bytter program/trykker på ny link. Jeg er usikker på om IE6 låser seg… men mener å huske at det også har skjedd med IE6, på en annen PC jeg har. Firefox fungerer bedre, men jeg ser bare halve programmet/filmen når jeg ikke har den i fullskjerm… ett eller annet med oppløsningen som skjer der…
  NettTV er tydligvis mer utsatt for ustabilitet. TV2 har igjen fungert meget bra. NRK fungerte «hakkete» via min trådløse linje. Det gjorde ikke TV2. Jeg byttet min trådløse router, og nå har jeg ikke lenger merket ustabilitet/hakkete nrk nettTV. Som sagt, NRK nettTV er tydligvis mer utsatt (har det noe med buffring av NRK kontra TV2???). Muligvis kommer jeg på mer etterhvert.. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 65. «Knallbra»: helt enig i alt du skriver, var egentlig det jeg kom hit for å skrive selv.
  Bruker mye web-tv om dagen siden jeg pusser opp og ikke har fått klemt ny tv på veggen enda.
  Jeg finner mye bra på NRK nettTV, men de store frustrasjonene er:
  Oversikt over siste sendte programmer, synes egentlig oversikten er temmelig rotete. Dessuten opplever jeg tidvis hakking selv med 16 Mbit linje uten noe annet som sviver på linja. Men det ser jo ut som dere jobber med ny løsning for video/streaming, så det blir nok bra. Dessuten opplever jeg også ofte at IE 7 tryner når jeg bytter program..
  NRKbeta & bruk av Bittorrent er genialt, jeg kommer tilbake hit 🙂

  Svar på denne kommentaren

 66. Jon Martin Berntsen

  Bruker selv linux og har ikke problemer med å se nett-tv. Jeg hadde problemer til å begynne med, helt til jeg oppdaget en utvidelse i FireFox som heter så mye som MediaPlayerConnectivity. Bortsett fra det trenger en bare de rette codec’ene installert, noe som ligger greit beskrevet på div. brukerforum. Men jeg er helt enig i at det bør legges opp til mere allmene og frie filformater i nett-TV.

  Svar på denne kommentaren

 67. Hvordan vil du ha en komplett verktøykasse fra NRK?

  […] – Nyheter – Sport – Vær (det finnes allerede et API for yr.no) – Nett-TV (direktelinker og diverse metadata) – Nett-radio – Kalenderdata – Programinformasjon (TV-anytime, XML-TV) – Spillelister fra radio […]

  Svar på denne kommentaren

 68. Frank F. Burmo

  Da har jeg laget en enkel MediaPortal plugin (Open Online Spotlight) som bruker de fine dataene som Svenx har kommet fram med.

  Last ned pluginen fra mitt nettsted:
  frankburmo.com/?p=22

  Det er foreløpig en beta, men den fungerer iallefall som et proof of concept.

  MediaPortal 0.2.3.0 og .NET Framework 3.5 kreves.

  Svenx: fint om du tar kontakt med meg, jeg kunne ikke finne e-postadressen din i farten.

  Svar på denne kommentaren

 69. Tror en silverlight avspiller vil spare dere for mye arbeid. Støtter både win og mac samt linux for de som bruker det. Silverlight støtter også mye bedre kvalitet enn Flash. Noe dere burde vurdere selv om det kommer fra store stygge Microsoft.

  Svar på denne kommentaren

 70. Eirik Solheim (NRK)

  @Torbjørn
  Silverlight er et steg i riktig retning for Microsoft, men den støtter på det nåværende tidspunkt ikke MPEG4 H.264. Noe som er den standarden NRK kommer til å legge seg på i årene fremover. Dessuten er utbredelsen langt lavere enn for Flash.

  Ved å basere oss på Flash og H.264 som videoformat kan de fleste allerede spille av innholdet vårt samtidig som de som vil kan bruke VLC og andre avspillere for å hente H.264-filene direkte.

  Kvalitetsmessig er VC1 som brukes i Silverlight og H.264 som brukes i nyeste versjon av Flash så og si like.

  Svar på denne kommentaren

 71. Sitat:
  «Det viktigste er når du f. eks. ser Dagsrevyen, så kan du finne hvert enkelt innslag i Dagsrevyen i en liste. Det funker fint på PC, men ikke på Mac. Klikker du et av innslagene, så får du likevel Dagsrevyen fra starten. Macen får ikke med seg de såkalte “indekspunktene” i videoene, så den begynner fra starten. Ikke bra, og vi jobber med saken!»

  Skal dette funke i Linux?
  Jeg har ikke fått det til.

  Svar på denne kommentaren

 72. Ser at dere nå også har lagt inn ikke-egenprodusert materiale i nett-TV, og det med meget god kvalitet 🙂 Håper det kommer mer av dette (dog noe annet enn såper). Noen flere planer?

  Svar på denne kommentaren

 73. Øyvind Solstad (NRK)

  @Terje: Det er 1000 forskjellige lisensener og rettigheter på det vi sender. Enkelte ting kan vi ikke legge ut på nett i det hele tatt, noen ting kan vi legge ut om vi kjører reklame for sponsoren (f. eks. enkelte sportseventer), noen ting kan legges ut i noen dager om NRK betaler ekstra osv.

  Så det er ikke så greit å gi et generelt svar på det spørsmålet. Men vi vil legge ut så mye som mulig, vi må bare ha rettighetene før vi kan gjøre det.

  Hyggelig at du liker nett-tven vår!

  Svar på denne kommentaren

 74. Øyvind Solstad (NRK)

  @sigfus: Vi har dessverre ikke mulighet for å teste i alle varianter av Linux som finnes. Vi vet at det med kapitler funker dårlig på Mac, så det forundrer meg ikke at det ikke funker på Linux. I dette tilfellet er det lite vi kan gjøre siden det er en funksjonalitet som Microsoft har i WMV, og som ikke funker spesielt bra på andre plattformer enn Windows.

  Svar på denne kommentaren

 75. Diskusjonen i denne tråden viser hvorfor nettjenester i Norge fremstår som gammeldagse og lite brukervennlige.
  Man bruker all energi på tekniske diskusjoner i stedet for å fokusere på hvorvidt noen faktisk ønsker å se TV på denne måten. Å ha en TV skjerm klemt innimellom annonser, innhold, navigasjon, etc mener jeg er helt feil og gjør tjenesten ubrukelig.

  Vi som ønsker se TV på nett vil ha enkelhet slik at det er mulig å forstå hvordan man kan bruke denne TV’en. Det som NRK har laget nå er en «hjemmeside med video» og gir en TV opplevelse på nett som kan sammenlignes med å tilby sort-hvitt-TV på det digitale bakkenettet. Verden har gått videre siden 90-tallet og det er ingen i verden som ønsker å se TV på denne måten.

  Dersom man faktisk ønsker å gi brukerne en TV opplevelse på internett så burde man snarest trekke TV delen ut av tvangstrøyene til HTML og forsøke gi brukere en rikere opplevelse. Se for eksempel på hva Adobe har gjort med sin media player (labs.adobe.com/downloads/mediaplayer.html) eller Zatoo. Disse gir deg en langt bedre måte å oppleve Internett TV på enn denne freak-of-nature som NRK har laget nå.

  Svar på denne kommentaren

 76. Øyvind Solstad (NRK)

  Men Espen, hvis vi legger ut innholdet vårt i et format som kan brukes på en rekke forskjellige enheter, fra datamaskiner via spillkonsoller til håndholdte enheter. Og gir folk linker direkte til filene, til nedlastinger (i de tilfellene der rettighetene tillater oss det) og til podkaster.

  Og legger til nye funksjoner som det å kunne ta med seg innholdet til ditt eget nettsted. Søking i tekst. Emneord som både vi og dere kan legge til og redigere.

  Er vi fortsatt på svart-hvitt-tv da?

  Svar på denne kommentaren

 77. Ugh!

  Kan innholdet på nett-tv lastes ned til, lagres og avspilles på en ipod touch? Jeg lurer på å kjøpe Touch, og har en drøm om å kunne vippe frem ut i vår hage hver gang jeg kjeder meg på bussen, men er det mulig?

  Svar på denne kommentaren

 78. Andreas Nordal

  Selv om Flash på papiret er mindre platformavhengig enn WMV, så er det praksis motsatt. Flash kan bare avspilles i ett program, mens WMV kan spilles av VLC, mplayer osv. Jeg har bare god erfaring med mplayer-plugin i Firefox. At Flash støtter Linux er en bitteliten overdrivelse, det krever bedre prosessor enn på windows, et lydkort yngre enn ca 5-6 år og riktig valg av disto med hensyn til maskinvare.

  Begge deler burde egentlig være utelukket for Norges Rikskringkasting, ettersom det ikke finnes frie implementasjoner som er gode nok. Ingen støtter 64 bit for eksempel.

  Om ignorante brukere av Windows Media Player skulle bli nødt til å installere en Theora-kodek, så tror jeg de bare har godt av det.

  Svar på denne kommentaren

 79. Øyvind Solstad (NRK)

  @Andreas: Flash vil «bare» brukes til å vise videoen på siden. Selve filene vil være H.264. Det betyr at hvem som helst kan spille av filene, til og med mobiler og spillkonsoller.

  Vi kommer selvsagt ikke til å bruke en kodek bare fordi noen «har godt av det». Vi velger en kodek som gjør det enklest mulig for flest mulig til å få sett mest mulig av innholdet vårt på flest mulig av dingsene sine. Da mener vi H.264 i Flash er det klart beste alternativet.

  Svar på denne kommentaren

 80. Martin Bekkelund

  Det har nylig kommet meg for øre at H.264 har noen patentrettigheter tilknyttet seg. Kjenner dere noe til dette, og kan si mer om det?

  Jeg ser også at OGG Theora er nevnt flere steder i kommentarene. Så vidt jeg vet er OGG Theora et format fullstendig fritt for patenter, i tillegg til at det angivelig krever mindre prosessorkraft. Har dere gjort grundigere vurderinger av de enkelte formatene, og kan dere presentere de her?

  Personlig holder jeg en liten knapp på OGG Theora som foretrukket format, men ser utfordringene både på produksjons- og klientsiden. Kunne vært interessant om dere f.eks. skrev en artikkel hvor dere presenterer vurderinger av flere formater, med ulemper, fordeler, patenter, teknologi, etc.

  Svar på denne kommentaren

 81. Øyvind Solstad (NRK)

  Jeg har kikket på det som står om Theora på Wikipedia og på deres eget nettsted.

  theora.org/faq/

  Dette er ikke et alternativ for NRK, all den tid man må være kjempenerd for å både installere og bruke det.

  Vi må bruke et format som folk flest alt har installert, eller som er superenkelt å installere. Da er det i praksis ikke mange å velge mellom.

  Personlig skulle jeg ønske at det fantes open source produkter som funket og som kunne brukes til vår nett-tv. Men i praksis viser det seg at alle har en eller annen begrensning.

  Noen kriterier vi typisk ville krevd:

  – funker på Windows, Mac og Linux
  – funker på en rekke mobile enheter, fra vanlige mobiltelefoner til mere avanserte enheter som iPod/iPhone, Windows Mobile, Palm og PSP.
  – funker på spillkonsoller som Xbox360, PS3 og Wii.
  – enkelt å bruke, helst uten at brukeren trenger å installere ekstra software.

  Svar på denne kommentaren

 82. Martin Bekkelund

  Takk for tilbakemeldinger, Øyvind og Ole.

  Det var i utgangspunktet Håkon Wium Lie som tipset meg om OGG Theora. Jeg skal høre med ham om hvordan han ser for seg markedet for dette formatet fremover.

  Svar på denne kommentaren

 83. Opera har vel foreslått at nettlesere skal støtte video native med html5. Og de er vel forkjempere for at dette skal bli OGG Theora. Hadde vært veldig bra om Håkon Wium Lie hadde tatt seg tid til å skrive litt om Operas tanker om fremtidig format og hvorfor de går for OGG Theora.

  Svar på denne kommentaren

 84. Allan Nordhøy

  [quote]Dette er ikke et alternativ for NRK, all den tid man må være kjempenerd for å både installere og bruke det.[/quote]

  Jeg har både Opera 9.5 og VLC installert. Hvis dere skifter til Ogg Theora på videostream og har ett Ogg Vorbis eller .FLAC alternativ på podcastene så slipper dere flere meldinger slik som dette fra irriterte «kjempenerder» og frihetsforkjempere.

  Svar på denne kommentaren

 85. I can’t understand what NRK changed in the nett-tv but on my PC it doesn’t work any more since beginning of July 08. I was used to watch norwegian television, but it’s over. Although I am outside Norway (in Austria), I understand your language and I want to watch your TV for free. I will see it on my neighbour’s PC.

  Svar på denne kommentaren

 86. Øyvind Solstad (NRK)

  @Reinhard: I believe this is due to the upcoming Olympics. We are not allowed to show Olympic content outside of Norway, and to prevent having to make a complicated system for tagging of what includes Olympic content and what doesn’t, all viewing of NRK material in our Nett-tv is closed for IPs outside of Norway during the Olympics.

  This is what I believe is the case, and if others in NRK have other information, please add to the discussion!

  Øyvind Solstad
  Editor, NRKbeta.no

  Svar på denne kommentaren

 87. Jeg har en liten kommentar ang. hva «folk flest» bruker for å se NRK’s nettTV. Siden det har vœrt mye problemer med nettTV på Mac og Linux (jeg bruker kun windows på jobben, men også der er det snart flere MAC en Windows nå), så har jeg en laptop til nødbruk for netTV (men som vil bli faset ut så snart den får h/w problemer).
  Så når dere ser at x% er MS brukere, så kan dere ikke vœre sikre på at dette er reelt, men snarere et resultat av at «netTV funker best med Microsoft». Leit å se på en liten laptop screen, når jeg har en 30″ monitor på Mac’en. (Så NRK er populœr, ser du 🙂 )

  Mine tanker om det fatale valget av platfarm, var politisk og knyttet til bl.a. en viss AP&Microsoft person – men det er ikke temaet (mitt) her. 😉

  Svar på denne kommentaren

 88. Det er flott å se at NRK streamer ogg vorbis
  på nettradioene. Det er et fleksibelt format
  som også er snill med bruk av båndbredde i
  i forhold til lydkvaliteten, samt fungerer på
  alle platformer og er kompatibelt med GPL.

  Noe som ikke er fint, er at NRK desverre ikke
  har forstått dette når det gjelder web TV. Der
  er ogg theora en perfekt løsning som fungerer
  overalt.

  «For free software users, streaming the Fry film
  in Ogg Theora is a joy. One reason for this is
  that the video will first attempt to play using
  the users’s free software media player of choice,
  but, even if that fails, the video will stream
  through the free software Cortado Java Applet.»
  Kilde: fsf.org/blogs/community/OggOnTheRise

  Svar på denne kommentaren

 89. Regjeringen krever Ogg, Vorbis og Theora

  […] nett-tv – H.264/MPEG4: Ny Nett-TV fra NRK Flash og MPEG4 i NRKs Nett-TV NRK Nett-TV med Silverlight Hvordan vil dere ha innhold fra NRK? DR […]

  Svar på denne kommentaren

 90. Det er jo hyggelig at dere spør en LINUXbruker. Men denne teknikken overlater jeg til dere, i NRK beta. Det som for meg som bruker av NETT TV er at det fungerer. Og det er ikke tilfredstillene i mitt tilfelle. Lyd bilde er opptil 2 min usynkront. Satt søndag og så hørte på hopprenn. Det var 2 til 3 bilder pr hopper? Tilfeldig hadde jeg på radio i bakgrunn, fikk hoppet referert i radio og hadde resultatet før hoppern var på plass i tvruta. Jeg trodde jo dette var min maskin? For det er forklaringen i hjelp på NRK og hos Telenor for hakkete bilde. Men ser på CNN usa, NewYork Times o Srtv. playrapport.se/#/video/1357838
  Det er også flere lesere \ metoder som gir både leppsynkrone sendinger. Så jeg som bruker må jo bare håpe. Men jeg ser at utviklingen gå FOORT. Bromm bromm.
  wiggo

  Svar på denne kommentaren

 91. NRK har fungert fint for meg (med Linux) i «alle år», iallefall veldig lenge, men no får eg «connection reset by peer» med ein gong ved forsøk på å sjå både direktesendingar og opptak. Det skjer på både mitt og naboen sitt nett. På jobb går det derimot fint. Det går og fint dersom eg lagar ein ssh-tunell heimefrå til jobb og ser NRK gjennom den. Har NRK innskrenka tilgongen i det siste?

  Svar på denne kommentaren

 92. jeg har windows og jeg har også media player men jeg kan ikke se videoene fordi det står at jeg trenger plugins og når jeg prøver å laste det ned så fungerer det ikke og jeg får meldingen bla bla bla vil du slette reinstalere det eller noe annet drit om en FIREFOX plugin

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.