nrk.no

Nå vil Google finne deg på Facebook

Kategorier: Det sosiale nettet & Søk


Pr. i dag er 331 583 nordmenn med på Norway network på Facebook. Hypen er ikke over, og 400 000 før jul er helt innen rekkevidde. I dag kom meldingen om at Facebook vil la søkemotorer indeksere din såkalte «public listing» på Facebook. Det er den delen av profilen din på Facebook som folk ser om de ikke er medlemmer eller ikke er logget på. Du kan selv sette om dette er ok eller ikke i dine «privacy settings» (denne linken funker bare for de som er logget inn på Facebook). Så om du ikke ønsker å bli funnet, kan du velge å stenge av der.

Facebook Public Listing

Slik ser min «public listing» ut på Facebook

Om du er i arbeidsmarkedet, så er dette noe du absolutt skal tenke over. Nemlig å la dette stå på. For flere og flere arbeidsgivere «googler» folk de vurderer ansette. Da vil en høyt ranket nettsted som Facebook komme langt opp på listen, og sannsynligheten er stor for at din «public listing» på facebook blir første treff på navnet ditt. Noe som gjør at det er enkelt å komme i kontakt med deg.

Jeg vil også anbefale alle studenter som skal ut og jobbe å registere et domene med sitt eget navn, og å sørge for at dette domenet er registert i søkemotorer rundt om. Da finner folk deg. Hvis du ikke finnes på Google, så vil du mange steder falle helt utenfor å i det hele tatt bli vurdert ved jobbsøknader. En forutsetning for dette rådet, er at det ser profesjonelt ut. I motsatt fall er det bedre å la være.

7 kommentarer

 1. Enig med deg, men er litt skeptisk til å la vennelisten min ligge der. Mulig det er den litt lette paranoiaen min som er grunn til det, men jeg føler det som litt guffent å la folk browse hele vennelisten min sånn helt uten videre.

  Svar på denne kommentaren

 2. Med andre ord, enda mer å passe på… Jeg er ikke helt sikker på om dette er et framskritt for den jevne Facebook-bruker, i hvert fall ikke for dem som ikke har tatt seg bryet med å gå gjennom hver eneste avkryssingsmulighet under «Privacy» osv. Mange brukere har et lite gjennomtenkt forhold til hva de legger ut av informasjon, bilder osv., og da er det ikke nødvendigvis positivt at også de utenfor your friends and networks kan finne ut det meste.

  Men for all del, for dem som har et såpass bevisst forhold til tingenes tilstand som du skisserer i eksempelet ditt, er dette (muligens) et framskritt.

  Svar på denne kommentaren

 3. Øyvind Solstad (NRK)

  Ingen kan se alle bildene dine utenfra Facebook. De kan se navnet ditt, profilbildet ditt (slik du ser mitt ovenfor) og evt. vennene dine.

  Så det er bare om å gjøre at du ikke har det bildet hvor du har selleri i ørene og sjefens kone på fanget et annet sted enn akkurat på Facebook-profilbildet ditt.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.