nrk.no

Allmennkringkasting i fremtiden

Kategori: NRK


Mikrofon

En gang på tyvetallet sa BBCs første sjef, John Reith at deres hovedopgave var «to inform, educate and entertain». Fritt oversatt betyr det noe slikt som å informere, opplyse og underholde. Dersom Mr. Reith skulle definert oppgaven i dag, ville han da formulert seg annerledes? Har internett endret en allmennkringkasters hovedoppdrag?

Det er ingen tvil om at nettet er en ypperlig arena for å informere, opplyse og underholde. Og det er fullt mulig for en allmennkringkaster å oppfylle sitt mål uten store endringer selv om man også tar i bruk internett for å levere «information, education and entertainment».

Mikrofon

Men bør lisensfinansierte allmennkringkastere som for eksempel BBC, NRK, SVT og DR påta seg større oppgaver når de tar i bruk nettet? Skal vi legge på noen flere ord? Internett åpner for en helt ny mediebruk. Ord som umiddelbart dukker opp er «dele, delta, bidra, åpne, tilgjengeliggjøre, tilrettelegge».

Siden NRKbeta har norges mest intelligente leserskare har dere kanskje noen innspill. Hvem vet? Kanskje dere blir med å formulere NRKs hovedoppgaver i fremtiden?

14 kommentarer

 1. eirikso.com » Blog Archive » Public broadcasting in the future

  […] The comments are open. (And if you want to discuss this in Norwegian more or less directly related to the NRK I have also posted this article and opened for discussion over at NRKbeta.) Share This | Tagged as television, public service, broadcasting | […]

  Svar på denne kommentaren

 2. Som det også er kommentert i den engelske varianten av artikkelen, så trur eg enable (tillat) også er eit godt utgangspunkt.

  Å opne ting for deltaking, tilbakemelding og så vidare er eit godt tiltak. Sjå til dømes politikkdebatten som plutseleg blir meir folkeleg idet ein kan sende inn sine eigne spørsmål som faktisk blir besvart i staden for at dei snor seg over skjermen i nokre sekund til inga nytte, og vips var du 5kr «fattigare». Brukardeltaking er knas.

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg tror vi er på vei mot en many-to-many form for kringkasting i forhold til gårsdagens one-to-many.

  Det vi er vant med er en aktiv part som produserer og leverer stoff (f.eks. NRK), og en passiv part som kobler ut hjernen litt og tar imot stoff (meg og deg). De siste årene har TV-titting blitt mer og mer interaktivt, man får ta del i sendingene og sende inn spørsmål osv, så vi er ikke lenger så passive som vi var før. Men jeg tror vi kommer til å se at vi tar det enda lenger i framtiden – at seerne kommer til å bidra med innhold i større og større grad.

  Kanskje til og med en fullstendig seer-styrt TV-kanal, hvor man stemmer på alt som skal vises. Det kan være tradisjonelle serier/programmer/filmer, eller seernes egenproduserte stoff. Det høres ut som kaos, og jeg tror også det fort kan bli en flopp. Men det er et spennende konsept!

  Ellers håper jeg internett og TV vil smelte mer sammen enn det har gjort hittil, der man mest har flyttet TV ut på nettet. Internett har så mange muligheter som TV-mediet bør kunne utnytte, men vi ser fortsatt TV på boksen i stua og bruker Internett til andre ting.

  Svar på denne kommentaren

 4. «Kanskje “tommel opp”, “tommel ned” ala Digg på Dagsrevyen? Via SMS eller nett.»

  Haha, det er jo ein tanke! Men på kva grunnlag skal folk bedømme nyheita? Eg vil jo ikkje få gode vibber om ein sak om eit mord eller krig, men saka kan jo vere god for det.

  Svar på denne kommentaren

 5. Bjarne Sverkeli

  Interessant debatt dette her, og det er i aller høyeste grad en politisk sak, og ikke en sak som bare angår NRK internt. Jeg har helt siden UiB satte opp den første Gopher-terminalen på Universitetetsbiblioteket i Bergen sagt så høyt jeg har kunnet at det å sørge for at bredbånd, og da mener jeg ekte bredbånd, er tilgjengelig for alle er en statlig oppgave på lik linje med elektrisitet, veier, Rikskringkastning og telefon. Når staten, via NRK, krever lisens fra boliger utelukkende basert på TV-eierskap, og bruker deler av dette på å publisere innhold bare på web, så vil nok det føles urettferdig for mange, all den tid bredbånd ikke er tilgjengelig over alt til en fornuftig pris.. Uten nettsatsingen ville nok lisensen kunne vært noen kroner lavere.

  Det var det sosialdemokratiske argumentet.

  For min egen del, som privatperson, vil jeg bare si at jeg er stor fan av NRK.no, og håper dere fortsetter å utvikle kanskje Norges beste websider med mine lisenskroner. Det er jo ingen grunn til å la utviklingen springe avsted uten at dere er med, så får vi håpe at alle får glede av herlighetene i overskuelig fremtid. 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.