nrk.no

Å «venne» noen

Kategori: Nettkultur


Nå blir det sutring hos språkfolkene, men ordet «venne» har fått en ny betydning. «Å venne seg av med noe» vet du hva betyr – at du slutter med en uvane. På det nye nettet har det fått en annen betydning: Å bli venner med noen. Og da skjønner du at det å være venner med noen heller ikke betyr det du kanskje er vant til, i hvertfall om du er over 25 år.

Venner i Facebook

Ethorson har venner i Facebook

Når du legger til en person på vennelisten din på MSN (eller tilsvarende chatteprogram), så blir de «friends» – venner. De fleste som er mye på nettet har mange venner som de aldri har truffet i det virkelige liv. På nerdespråk: IRL = «In real life». På norsk så er disse vennene dine, i en litt annen betydning enn ordet venn tidligere har hatt. For all del: Mange venner på nettet kjenner deg kanskje bedre enn venner IRL (du er med nå?), så det ligger ikke noen gradering av venner i dette. Venner er venner. Noen er gode venner. Noen veldig gode venner. Noen sporadiske venner. Noen treffer du bare på nettet, andre bare på «ordentlig» (IRL), og noen begge steder.

Kan jeg venne deg?

Google har blitt et verb: «Kan du ikke bare google det?» (eller som jeg hørte noen si: «Jeg må bare google nøklene…»). Å «venne noen» er også i ferd med å bli et verb. Å venne noen betyr at du legger dem til på vennelista di, enten det er i MSN, AIM, Yahoo, iChat, Facebook, Flickr, del.icio.us, Mosh eller et annet sosialt nettverk. Det er et fint og kort og norskt ord. Det er lett å forstå, og det beskriver presist hva som skjer. Språkrådet: Det er bare å ta inn over seg.

Venner i Facebook

CC Chapman har enda flere venner…

8 kommentarer

 1. Tord E. Nedrelid

  Finfint ord! Det er nok mer den konservative menige språkinteressert som kommer til å rynke på nesa, enn språkfolket i betydning lingvistene og filologene. Moderne språkvitere er stort sett deskriptive og ikke normative. De vet at det er det språket folk bruker som er det rotekte og primære, og ikke det en eller annen ordbokforfatter en eller annen gang skrev ned.

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg skal påstå at jeg aldri har hørt noen si «å venne noen», så tror ikke det er så utbredt som det vinkles til i denne artikkelen. For noen år tilbake var jeg en trofast og flink bruker av Internettsjargong, så dette er noe jeg definitivt ville fått med meg!

  Svar på denne kommentaren

 3. […] Folk som ikke bruker såkalte sosiale nettverk som Facebook, reagerer ofte på bruken av ordet “venner”. Mange har venner på Facebook som de aldri har truffet i det virkelige liv, men som de har nær kontakt med på nettet. Eller folk som de rett og slett ønsker å bli venner med. Uansett så har ordet venner fått ny betydning. Venner er de du har knyttet til deg på det sosiale nettet, de som ser hva du driver med, og de som du lar se hva du driver med. Og dermed er det kanskje ikke så stor forskjell på venner og venner likevel? […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Ekle venner dreper dine sosiale nettverk

  […] Hva skjer når alle de du har glemt vil “venne” deg på Facebook? Gamle klassekamerater? Folk du var på fylla med? Eks’er? De du traff på kurset? Han du jobbet sammen med for mange år siden men som du helt ærlig ikke har tenkt på et sekund etter at han sluttet? Cory synes dette er trøblete: For every long-lost chum who reaches out to me on Facebook, there’s a guy who beat me up on a weekly basis through the whole seventh grade but now wants to be my buddy; or the crazy person who was fun in college but is now kind of sad; or the creepy ex-co-worker who I’d cross the street to avoid but who now wants to know, “Am I your friend?” yes or no, this instant, please. […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Har enda ikke hørt noen bruke ordet «å venne». Minner meg om den gang språkvitere ville at vi skulle bruke ordet «vev» istedet for web, husker at noen overivrige forsøkte seg på den, haha. Eller hva med snøbrett, er det noe som sier det?

  Språk utvikles nok først og fremst gjennom folk flest og hva vi synes funker, ikke via en ny «regel» fra ekspertene. På samme måte som folk flest finner sin vei over gresset i en park uansett om det er laget sti der fra før.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.