nrk.no

Musikk uten DRM fra Amie street

Kategorier: Musikk og lyd,Netthandel & Nettjenester


Amie Street - musikk uten DRM

Amie Street er en annerledes nettbutikk for musikk. Her er musikk gratis med det samme den legges inn. Så øker prisen oppover mot 98 cent etterhvert som låtene blir mere populære. Det betyr at musikere som lager «bra musikk» (her i betydningen: som selger bra), tjener mere enn de som lager «dårlig musikk», både fordi de selger flere kopier og får bedre betalt pr. kopi.

All musikk er uten DRM (kopisperre), noe som gjør at du kan spille av musikken akkurat der du vil; mobil, mp3, data, spillkonsoll osv. Etterhvert har det kommet endel nettbutikker som selger musikk uten DRM, som vi tidligere har skrevet om:

Kjøp musikk uten kopisperre
7digital – musikk uten kopisperre
Amazon selger musikk uten kopisperre
iTunes musikk uten kopisperre

Hos Amie Street gir de deg dessuten muligheten til å tjene penger på å kjøpe musikk av dem. Om du finner en låt som du liker, kan du gi denne en anbefaling, det de kaller for «REC» (recommendation). Om andre så kjøper denne låten, så stiger den i pris. Og du får bonus på kjøpskontoen din av dette.

Writing a RECommendation is your way of sharing a song you really believe in with the whole community. You get RECs each time you purchase credit on Amie Street and you can use them to earn free credit. Whenever a song you have RECd goes up in price, you earn free credit.

Helt ny musikk er derfor gratis, så om du følger godt med kan du få med deg masse bra musikk, uten DRM og gratis. Og tjene penger på at andre kjøper den senere.

Dessuten får du «street cred», noe som betyr at du har teft – du oppdager musikk før andre.

Street Cred is the amount of credit a member has earned from his or her RECs. If you REC a song when it is free, and it goes up to 98 cents, you get 98 cents of credit for that REC!

Du kan kopiere kode fra Amie Street og lime inn på nettstedet ditt, slik som f. eks. denne sangen som er på Amie Streets «Buzzing today»-liste, altså låter som mange gir «Rec» i dag. Trykk «Play» for å høre på låten.

Hvordan belønnes de mest aktive brukerne?

Verdens største nettbutikk Amazon.com, har i dag gått inn med finansiering i Amie Street. Som lenket til over, skal Amazon snart starte eget salg av musikk uten DRM. Amazon har vært interessert i den aktive deltagelsen brukerne har i Amie Street, det at brukerne selv bestemmer prisen (ut fra popularitet), og at brukerne så aktivt går inn for å anbefale musikk som de liker.

Det er en utfordring for ethvert nettsted som baserer seg på brukernes aktivitet: Hva skal til for at brukerne virkelig engasjerer seg? Amie Street har funnet en smart formel, der man får betalt for å involvere seg, noe som jeg tror vi snart vil få se i en rekke andre sammenhenger også. Amie Street er også et glimrende eksempel på «the mullet strategy» – forsiden komponeres dels av redaktører med peiling på musikk, dels med det som brukerne selv lager av stoff lenger ned i systemet.

Selg din egen musikk

Det er verdt å nevne at hvem som helst kan selge sin egen musikk på Amie Street. Du oppretter en konto, og laster opp musikk og covere. Amie Street tar ca. 30% av fortjenesten og du får betalt via Paypal.

Artists collect 70% of the money from each song after it has made $5. The first $5 of each song covers our storage, bandwidth, and transaction costs for that song. This ONE-TIME only charge is deducted from your first royalty check so there is no risk: you only have the $5 deducted after you make it.

Putt gjerne lenker til norske artister på Amie Street i kommentarfeltet under!

8 kommentarer

 1. Jeg ble også oppmerksom på Amie Street gjennom TechCrunch, men det er en god stund siden, og jeg har vært en stor fan siden! Her er min profil

  Jeg som har vært der en stund nå syns det er ganske utrolig at de nå selger musikk av storheter som Johnny Cash! Jeg syntes det var kult nok da de fikk en avtale med Nettwerk som sørget for at de begynte å selge musikk av Barenaked Ladies med én gang, og som gjør at de skal selge all musikken til alle Nettwerks artister (som b.la. inkluderer Sarah McLachlan, Sixpence None the Richer, Avril Lavigne, Coldplay) etterhvert. 🙂

  Norske artister jeg har dumpet borti er Youth Pictures of Florence Henderson, som jeg liker veldig godt, Morfar, og Leiv Reed.

  Og, forresten, om du registrerer deg med promo code «forteller» får du én dollar og fire-fem RECs gratis..! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg skrev en litt lang kommentar her i går (eller i natt :)), som ikke har dukket opp. Håper den bare ligger og slapper av, og venter på å bli akseptert, og at den ikke har blitt borte. Heldigvis tok jeg en kopi i tilfelle, så bare gi beskjed om den har forsvunnet.

  Svar på denne kommentaren

 3. Hvorfor du ikke skal gå inn på avtaler hvor du “leier” musikk og film

  […] Tidligere på NRKbeta: Musikk uten DRM fra Amie street Kjøp musikk uten kopisperre 7digital – musikk uten kopisperre Amazon selger musikk uten kopisperre iTunes musikk uten kopisperre DRM kopisperreSiste 5 poster av Øyvind SolstadDetaljer om bakkenettet – August 10, 2007Spock er live – August 10, 2007Mosh – Nokias nye sosiale nettverk – August 10, 2007Viddler – video med plass for tags og kommentarer – August 10, 2007CBC har ikke bestemt seg ennå – August 10, 2007Del denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Nokia åpner musikkbutikk – en skikkelig dårlig en

  […] Ja, for den fungerer bare på Windows XP og Vista, bare i Internet Explorer 6 eller høyere, musikken har DRM og den er bare for UK. Det er patetisk. Test heller ut et av de etterhvert mange stedene som selger musikk uten DRM, og som skjønner at landegrenser er gammelt tankegods. amiestreet nokiaDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Dancetracks Digital player

  […] Avspillerne for musikk og video på nettet blir bedre og bedre. De ser finere ut, har smartere funksjonalitet og henter opp innhold raskere enn før. To eksempler på dette er musikkspilleren til Amie Street og Dancetracks Digital. Amie Street er en nettbutikk som selger musikk uten DRM, med et spesielt system som gjør at brukerne kan stemme opp hva som er bra musikk og tjene credits på dette. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.