nrk.no

BBC driver ikke lenger allmenkringkasting?

Kategorier: Kommentar & TV


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Alle de gode, gamle kringkasterne i Europa har nå erfart at det ikke er nok å sende ut sine fjernsynsprogrammer på «gamlemåten». Majoriteten av europeere under tretti år sitter ikke og ser på fjernsyn lenger. De ser på PCen eller Macen sin. Der kan de velge hva de vil se, når de vil se det – og de kan skaffe seg tilleggsinformasjon samtidig som de chatter med vennene sine og diskuterer det de har sett. Da får «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» være så sjarmerende det bare vil, det taper konkurransen om de yngre seernes oppmerksomhet. – Nå har det seg sånn at en kusine av meg har en venn som ble portrettert i dette programmet, og da oppstod det jo en viss interesse for å se det hjemme hos oss. Men vi rakk jo ikke sendingen, så nå må vi satse på nrk.no og deres Nett-TV.

Hjemme hos meg (sønnen har flyttet ut og har ikke engang TV-kabel inn i leiligheten sin) bruker vi Macintosh. Vi har tre stykker som trådløst snakker med et Airport-nettverk. Vi slipper virus, vi er kreative, vi kan gjøre alt det PC-brukerne kan, til og med se på NRK Nett-TV… eller?

NRKs Nett-TV

Jeg vil finne ut om vi kan få med oss «Der ingen skulle tru…», selv om vi altså gikk glipp av programmet da det ble sendt. Jeg går til nrk.no, klikker på «NRK Nett-TV program» og så på «Alle program». Da får jeg en lang liste jeg ruller meg gjennom. (Hvorfor kan ikke feltet utvides å jeg ser flere, forresten – eller det er kanskje fordi jeg bruker Safari og Mac?). Jo, der nede finner jeg «Der ingen…», og jeg klikker på «Tidligere sendinger» – og venter spent. Svar: En nesten blank side uten noen medieplayer, men med et stort reklamebanner for Svisj, Team Antonsen – og så faktisk også en liten reklame for NRK Nett-TV: «Se ditt favorittprogram – når det passer for deg!» …Eh, ja, nå passer det faktisk for meg å se «Der ingen skulle tru..», og det var derfor jeg brukte linken NRK anbefalte!

Greit, jeg tenker at det kanskje har noe med rettigheter å gjøre? Men akkurat denne programserien består jo av NRK-opptak. Og musikken, jeg har faktisk personlig spurt direktøren i TONO (Cato Strøm), og han fortalte meg at det er mye musikk NRK kan legge ut på nett – og i podcaster – hvis de vil. Det er mange plateselskaper – og sikkert de aller fleste rettighetshaverne (komponister og tekstforfattere) som er mer enn villig til å gi tillatelse til dette. De store, internasjonale plateselskapene vil sikkert si nei (helt til de er konkurs), men det må da være mulig å krydre akkurat denne programserien med musikk vi får tillatelse til å bruke også på nettet? (Problemet er kanskje at ingen har sjekket?)

Jeg kan ikke forstå at disse programmene ikke ligger ute på Nett-TV, så jeg gjør et forsøk til: Jeg skriver programtittelen inn i søkefeltet «Tema» øverst, og da får jeg faktisk treff! Jeg klikker på det aktuelle programmet fra Vågå i Gudbrandsdalen og venter. Først kommer noen NRK-trailere (som jeg godt kunne klare meg uten akkurat nå, for jeg vil se programmet!), og så begynner programmet jeg vil se å streame! Jeg har selvsagt (for meg – men ikke for Mac-brukere flest) installert Flip4Mac som gjør at Quicktime og Windows Media snakker sammen, og video og lyd spiller med akseptabel kvalitet (det er lørdag morgen, og jeg regner med at hastigheten ikke er like imponerende på kveldstid). Litt hakking/frysing av videostrømmen her og der, og av og til blir lyd og bilde usynk, men det kan jeg leve med. Prøver jeg å flytte meg på tidslinja, går det i ball. Og hvorfor ligger det som letterbox og ikke anamorft? – OK, jeg er Mac-bruker og kan se noen av NRKs programmer når jeg vil, på Mac’en min. Jeg er nesten litt overrasket – og iallefall fornøyd.

Men burde jeg ikke ta dette som en selvfølge? Er det ikke NRKs plikt som allmenkringkaster å distribuere sine programmer slik at folk kan se dem? Når vi nå har flere medieplattformer tilgjengelig, hvofor skulle ikke NRK være tilstede på disse? NRK har vært opptatt av lytter- og seertall de siste årene (faktisk helt siden Elster var kringkastingsjef), og da blir jo poenget å nå folk på den platformen de vil bruke, ikke sant? Og nesten aller viktigst er det å nå ungdom og unge voksne, noe NRK ikke akkurat har lykkes med.

Multitasking

(Unge gjør mange ting på en gang – bilde av Lazy Lightning)

Multifunksjonelle unge

Ungdommen idag er ikke bare multimediale, de er også multifunksjonelle. Da sønnen min gikk på videregående, så rommet hans ut som følger: På det store skrivebordet hans: to PCer, den ene med online-spill, den andre med lekser og nytteprogrammer (han startet tidlig å programmere). Til høyre for disse: en Mac, konfirmasjonsgave fra far og mor og hans inngangsport til å bruke data som kreativt verktøy. Bak disse tre maskinene: stereoanlegget med svak techno, dance og chillout som bakgrunnsteppe. Og så var det mobiltelefonen, SMS’er ble skrevet, samtaler tatt, mediefiler sendt og mottatt. – Og så var det TV-apparatet, også dette svakt på. Alt dette stod og surret i eteren som fylte hans lille ungdomsunivers gjennom videregående, og ifølge eksamensresultatene hadde han ikke tatt skade av det. – TV-apparatet i hjørnet, glemte han forresten etterhvert helt. Når programsnutter og highlights kunne lastes ned eller streames på PCene eller Macen, hva var da poenget med TV-apparatet?

BBC iPlayer

Og nå til det dette innlegget egentlig handler om: At innholdet vårt også må tilbys på nett – og det må kunne høres og sees – enten brukeren har Windows, OSX eller Linux. Å bruke nettet aktivt, var BBC tidlig ute med. Allerede i 1999 ble de nominert til beste «News»-site av Webbyawards, og året etter ble BBC Radio 1 «People’s Voice Winner». Senere har de vunnet utallige tilsvarende priser for hvordan de presenterer sine radio- og fjernsynskanaler på nettet. Men de har hatt håpløse medieplayere, akkurat som NRK. I dag ble det annonsert en bedre løsning: The BBC iPlayer (er ikke den «i»‘en tatt fra en viss produsent av personlige datamaskiner?)

Og hva er dette? Her presenterer BBC sin nye iPlayer :

BBC iPlayer

Så vidt jeg kan se, informerer de ikke om at iPlayeren bare støttes av PCer med Windows XP. Vista støttes foreløpig heller ikke (!) Men det får jeg vite når jeg besøker det nyttige nettstedet defectivebydesign.org:

From today, you will need to own a Microsoft operating system to view BBC programming on the web. This is akin to saying you must own a Sony TV set to watch BBC TV. And you must accept the Digital Restrictions Management (DRM) that the iPlayer imposes. You simply cannot be allowed to be in control of your computer according to the BBC.

Over 5% av de personlige datamaskinene som selges på verdensbasis i dag, er Mac. Veksten i salget det siste halvåret har vært mer enn 30%. I USA har nå (juni 2007) Mac en markedsandel på 7.6%.

I tillegg vet vi at stadig flere bruker Linux på sin PC, og at prosjektet One Laptop per Child (OLPC) – der formålet er å gi barn i fattige land raskere tilgang til dato og internett – baserer seg på såkalt «Free Software». Generelt kan vi si at bindingen til Microsoftmonopolet blir løsere for hvert år, og derfor er det underlig at selveste BBC er villig til å ofre så mange av sine lyttere og seere til fordel for Microsoft gjennom deres iPlayer.

Årsaken til at BBC satser helt og fullt på Microsoft’s DRM-teknologi (som – smart nok – bare funker i Windows), skal visstnok være at denne løsningen gir best vern mot ulovlig nedlastning. (Apple har en mer liberal holdning til DRM, og ønsker at QuickTime skal fortsette å være en åpen teknologi.) Dette ser ut til å bli et av de viktigste kravene fra innholdsleverandørene i årene framover. Men det BBC faktisk gjør når de nå lanserer sin iPlayer, er å svikte sitt allmenkringkastings-oppdrag. Du utelukker en stor prosent brukere, og dermed hindrer de lyttere og seere i få den varen de betaler for gjennom lisensavgiften.

Onde tunger viser også til sterke bånd mellom folk i den Britiske regjeringen, ledelsen i BBC og Microsoft :-/

11 kommentarer

 1. De jobber vistnok med Mac og Linux versjoner av iPlayer også. De har m.a.o. ikke tenkt å la disse i stikken.

  James Cridland skriver om dette i sin blogg: james.cridland.net/blog/2007/07/26/new-job-new-things-to-learn/

  BTW: NRK kunne jo godt valgt noe annet enn Windows Media hvis man ønsket en multiplatform her i Norge. Men det er du jo inne på. Håper det er mulig å få gjort noe med platformvalget etterhvert – f.eks. ved å tilby flere forskjellige formater. (som man jo forsåvidt gjør med flere av radiokanalene allerede, og takk for det).

  Svar på denne kommentaren

 2. Når dere først er inne på å klage på deres egen nett-tv, kan dere ikke undersøke hvorfor i himmelens navn dere sender i letterbox fremfor anamorph? Dette er usedvanlig irriterende for oss med skjerm i bredformat, siden WMP mangler muligheten til å gjennomføre cropping, slik for eksempel VLC så enkelt lar oss gjøre.

  Dere jobber i NRK. Snakk med sjefen – og post svaret her 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  Det korte svaret på det spørsmålet er rett og slett tid og ressurser. Vi jobber med en helt ny infrastruktur for koding og publisering av innhold i Nett-TV. Ting tar ofte lengre tid enn planlagt…

  Vi kommer ikke til å kjøre ut anamorph, men en ekte 16/9-oppløsning.

  Vi skal holde dere oppdatert her på NRKbeta etter hvert som vi får somlet oss til å bygge ny Nett-TV. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Bernt Drange

  BBC holder på å utvikle en ny videokodek med høy kvalitet, dirac, som blir fullstendig uten patenter og lisenser – dermed kan den brukes på alle tenkelige datamaskiner og mediespillere.

  Vi får håpe at Windows inkluderer den nye kodekden slik at BBC, NRK og andre innholdsleverandører velger å bruke denne i stedet for Windows media.

  Bernt

  Svar på denne kommentaren

 5. Helge Krabye

  Hadde det ikke vært smart hvis EBU-medlemmene gikk sammen og fikk utviklet en platformuavhengig codec for streaming av rettighetsbelagt innhold? Jeg synes hele broadcast-bransjen er så slappe (slik ser det i alle fall ut for meg) og bare dilter etter de store gutta. Det at f.eks Microsoft og Apple ikke vil samarbeide bedre enn de gjør, henger vel sammen med at begge vil tjene mest mulig. Kringkasterne i Europa har andre idealer (så lenge det varer), nemlig å gjøre innhold tilgjengelig.

  Svar på denne kommentaren

 6. Kveru Lantsen

  Årsaken til at man må ty til Windows’ begrensende DRM-løsning er at det ikke finnes gode alternativer, og rettighetstilbyderne krever av og til DRM, punktum. Apple tviholder på sin DRM-plattform og lar ikke andre ta den i bruk, mens Real faktisk har en multiplattformløsning som dessverre er absurd dyr og har medført ulemper for brukerne (RealPlayer har nærmest vært malware).
  EBU burde absolutt vært på banen her.
  Problemet er vel at den tekniske tungvekten i organisasjonen ikke vil nedlate seg til amatørverdenen på Internett? I de store, tradisjonelle statskringkasterne som preger EBU (NRK inkludert) er det vel fortsatt «vanlig» TV som betyr alt for de med teknisk makt, mens nye medier er for lettvekterne?

  Svar på denne kommentaren

 7. Eirik sier om den nye nett-TV-løsningen NRK jobber med:

  «Vi kommer ikke til å kjøre ut anamorph, men en ekte 16/9-oppløsning.»

  Er ikke det for tidlig? Vi kommer jo til å redigere og produsere alle våre TV-innslag i anamorisk 16:9 i mange år framover, og jeg trodde en løsning for å få mye stoff raskt på nett, var at vi «koder» ferdig på redigeringsstasjonene, istedenfor å levere en tape som en eller annen umotivert «assistent» skal sitte og legge inn? – Jeg har laget Safari og Bokprogrammet i to år, og jeg har kunnet lage ferdige småinnslag, biter og spesialer til nett-TV uten noe ekstra arbeid, men det har ikke nrk.no villet ha. Det er jo bare å lage noen maler, så vet vi akkurat hva vi skal levere. Filene kan vi dra over i en mottaksmappe på en server, og vips, så kan nrk.no legge ut det de vil. – Er ikke dette det enkleste? (Vel, dette var egentlig en avsporing i forhold til iPlayer, men likevel viktig. Fin det en egen tråd for dette på nrkbeta?)

  Svar på denne kommentaren

 8. Daniel Aleksandersen

  Desverre blir Linuxbrukere alltid utelukket fra tilgang på media. Det er egentlig spesielt at BBC kan gjøre dette, med tanke på Storbritanias strenge lovverk mot diksriminering og full offentlig tilgjengelighet av alle offentlige tjenester.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.