nrk.no

Eventcasting

Kategorier: Streaming & TV


Om du googler ordet «eventcasting» så får du bare 623 treff. Det er mao. ikke noe etablert uttrykk. Fredag så vi noen tydelige tegn på en trend som kommer. At enkeltpersoner eller mindre firmaer sender live på nett fra eventer, ved hjelp av billig utstyr som telefoner og enkle kameraer. Med andre ord: Eventcasting.

Fredag 29. juni var den store iPhone-dagen. Ved midnatt (natt til lørdag norsk tid) kom de første iPhone til salgs på østkysten av USA. Og var man nerdete nok, kunne man følge dette live på nettet på en rekke kanaler. Vi la to av dem ut her på NRKbeta, og mange fulgte sendingene samtidig fra New York og California.

Bildene fra California kom fra Zooomr.tv, og ble formidlet vha. ustream.tv som vi har omtalt her før. Bildene fra New York ble formidlet via en tjeneste som kalles Mogulus, som har en rekke tv-aktige funksjoner, som grafikk mm.

Da undertegnede var på WWDC i San Francisco nylig, var jeg på en fest som ble sendt live på nettet. Et webkamera la ut festlighetene vha. Kyte.tv, og vi kunne se på en storskjerm at det var mellom 100 og 200 som til enhver tid var inne og kikket på oss.

Ikke tv – men noe annet

Sendingene fra iPhone-dagen varte i timesvis, fra tidlig på dagen (fredag ettermiddag norsk tid), til langt på natt i USA (lørdag formiddag norsk tid). Det sier seg selv at ingen tv-kanal ville syntes dette var interessant nok til å sende så mye fra en – tross all hypen rundt iPhone – hendelse med begrenset appell til det brede lag av folket.

Men på nettet kan man!

Og det er de mest nerdete som først har tatt disse verktøyene i bruk. Det er derfor typisk at det nettopp er på lanseringen av Apples iPhone at man ser det virkelig ta av. Men hvorfor skal det stoppe med det? Hva med andre eventer, som ikke er store nok til å forsvare store tv-busser, leide linjer, satelitter og dyre kameraer?

Bryllup

(Hvorfor ikke sende direkte fra bryllup? Det er alltid noen som ikke kan komme? Bilde av Mike Thomas)

Send direkte på nettet fra dine arrangementer

Noen ideer: Fester (som sagt), bryllup (tenk på alle de som ikke kunne komme), utstillinger (hunder, kunst, frimerker etc.), all verdens sportsbegivenheter på lavere nivå, messer av alle slag (landbruk, salgsmesser, biler, hobby osv), mindre festivaler (musikkens dag o.l.) og stevner (korps, kor, folkemusikk osv.)

Mange av arrangementene over foregår på steder hvor man har tilgang til trådløse nett, og tjenestene fra kyte.tv og ustream.tv er gratis. Hva stopper deg? Send festen på fredag live på nettet (husk å sette opp plakat ved døra), korstevnet eller traktormessa. Og putt opp en boks med streamen på nettsiden din så folk finner deg. Bruker du Facebook kan du legge opp Kyte.tv-kanalen din på profilen din.

Hvordan gjør du det?

Det finnes altså to bra alternativ som alt er oppe og går: Kyte.tv og ustream.tv. Begge steder kan du registere deg med en brukerkonto gratis. Så setter du opp en sending vha. nettleseren din. Da spør nettleseren om den kan få tilgang til webkameraet ditt, noe du da må tillate. Har du et DV-kamera (eller kanskje du har kjøpt deg et av de nye billige HD-kameraene?), så kan du koble dette til datamaskinen, og la nettleseren få tilgang til dette.

Så er det i grunnen bare å peke kamera der du ønsker, og du er på lufta. Med kyte.tv kan du dessuten ta opp med mobilen, og sende opptaket til kyte.tv.

Trinn tre er selvsagt å putte videostrømmen på nettet. Send folk den direkte linken til siden din på ustream.tv eller kyte.tv. Eller kopier koden til strømmen og legg den på din egen nettside.

Spør! Og vis oss!

Har du noen spørsmål – uansett hvor avanserte – spør under her. Den e-postadressen du skriver inn er det bare vi som ser. Og du trenger ikke skrive inn noe nettside, bare navnet ditt om du ønsker. Så skal vi svare så godt vi kan!

Og har du fått til dette her, send oss en rapport. Kanskje kan vi lage en sak nettopp om ditt event!

14 kommentarer

 1. Andreas H. Lunde

  Fin sak om eventcasting. Sjekk PocketCaster-tjenesten fra Comvu ( http://www.comvu.com ). Jeg har testet den nå og da, men har ikke nok erfaring til å kunne anbefale eller advare.

  For mitt bruk, nyheter for ScanpixNTB, så er det dette jeg er mest interessert i ==>

  —–

  No more hauling around large laptop cases and bulky video cameras. Simply pull out your lightweight, pocket-sized camera phone and start broadcasting live. And don’t worry about how to share video clips left on your phone, your video is automatically stored on a server ready for later viewing.

  —–

  Som sagt, jeg har ikke fått testet så mye, men ser absolutt potensialtet i tjenesten.

  Svar på denne kommentaren

 2. Marius Arnesen (NRK)

  Jepp… jeg har testa… VELDIG lovende, og fortsatt bare i BETA.

  Det er svært enkelt å konfigurere, har det du trenger av funksjonalitet og fungerer rett og slett overaskende bra.

  Som Øyvind jo sier: Vi skal se om vi ikke får laget en liten review av den tjenesten også 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Jack Rubinacci direkte på nett

  […] Vi har tidligere testet ut ustream.tv her på NRKbeta. Se også vår artikkel om eventcasting. ustream videoSiste 5 poster av Øyvind SolstadEn bedre insulinpumpe – August 15, 2007Spill på kjæresten din – August 15, 2007Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare åpner 15. august – August 15, 2007iDJ2 – DJing fra iPoden – August 14, 2007iPod-radio med DAB og docking – August 14, 2007Del denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 4. «Eventcasting» får 1,880 treff på Google i dag, snart 2 måneder etter.

  Jeg har troen på eventcasts og private nett-tvkanaler. Har selv testet ut Mogulus (selvsagt i beta), og liker det jeg ser! Mogulus har innebygd YouTube-søk, med drag-n-drop av videoer fra søkeresultatet inn i ditt eget arkiv. Du kan også laste opp egne videoer.

  Du lager storyboards (spillelister) som du kan la gå på autopilot, eller du kan mikse og trikse alt på direkten – koble inn web/videokameraer, lage overganger, legge inn «breaking news» ala CNN (støtte for rss), bilde over skulderen ala Dagsrevyen osv. Det er veldig gøy å leke NRK 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Motion 07 – my presentation

  […] Have a look at the “Eventcasting” article (in Norwegian) at NRKbeta. It shows some ways you can broadcast live from the web for free. Maybe you could have lots of fans, they just don’t live where you do! Some of the tools mentioned: […]

  Svar på denne kommentaren

 6. ComVU PocketCaster – Gå live fra din mobiltelefon

  […] Stadig flere tjenester av typen PocketCaster vokser fram jo mer moden både teknologi og folk blir. Øyvind har tidligere skrevet en sak her på NRKbeta om akkurat fenomenet Eventcasting comvu mobil pocketcaster reviewDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 7. […] Se også: Stikkord: N95 – alle saker vi har merket med stikkordet “N95″. Microblogging – hva holder du på med akkurat nå? Eventcasting – send direkte på nettet fra dine arrangementer n95 nokia ReutersDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Problemet ved å være populær

  […] I det siste har det dukket opp mange tjenester som lar folk sende video og lyd direkte fra sin mobiltelefon. De begynner å bli meget brukervennlige og veien fra ensomhet til direktesendt opplevelse er kort. Men så må man jo fortelle sine venner at man er ute og direktesender. Dette løses ved hjelp av tjenester som twitter. Der kan man melde fra til alle som følger med. Dette er det lagt til rette for i mange av tjenestene. Et tastetrykk og qik.com forteller alle dine kontakter på twitter at du er live. […]

  Svar på denne kommentaren

 9. Hei.
  Streamet fra kommunestyretmøte i Tromsø igår (8 timer) med Mogulus. Det funket uten problemer og både kommunen og Nordlys brukte koden på sine egne sider. Hadde ikke en eneste drop på alle de time det varte og det synes jeg er bra ! På det meste hadde jeg 200 samtidig brukere og noen brukte også chatfunksjonen. Fikk bra tilbakemeldinger på lyden, men bilde kunne vært bedere…. Noen som vet hvordan man kan påvirke dette.
  (Jeg brukte en DV-strøm ut fra anycast via mac)

  Svar på denne kommentaren

 10. Hei igjen…. har funnet et program vidblaster.com som ser ut til å funke virkelig bra til webcasting. Man kan laste ned gratis og teste ut, støtter alle firewire, usb o.l. samt spiller av alle filer, streamer og gjør opptak. Ikke er det spes dyrt heller i forhold til sony anycast el.
  Laster ned demo og skriver litt igjen når jeg har testet.


  Introducing VidBlaster from Cali Lewis on Vimeo.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.